Preporuka ratne igre za pocetnika

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Igor
Reactions:
Ima zahvala: 196 puta
 pohvaljen: 402 puta
Kontakt:

Re: Preporuka ratne igre za pocetnika

Post Postao/la Igor »

Axis starta sa manje resursa obzirom da ekonomija tadašnje države nije bila ugođena za duži rat,to će se promjeniti vrlo brzo nakon napada na Francusku.Međutim do tog momenta potrebno je pridobiti manje države,pri tome poseban naglasak je na Tursku,nisam siguran da li je i koliko zastupljena u T&T,samo nagađam.Diplomatsko natjecanje za Turskim resursima osim prijetnje nalazištima na Uralu osigurava supply Britancima u Suezu i blokira eventualnu prijetnju USSR-a na jugu....da li ove akcije dodatno podižu tenzije ne bih znao,ali sigurno je da ostavljaju traga.
Razumijem koncept west u igri,ja sam ga zamjenio sa pojedinačnim nazivima, samo bih dodao i ulogu Kanadskih brodogradilišta u početnim fazama produkcije opskrbnih brodova,a ako igra dopušta svakako dovedi kanadski korpus na teritorij Francuske,pored BEF-a naravno....

Kako bi rekao kolega igor1970:"U međuvremenu na Pacifiku..." - ABDA HQ čini mi se kaže laku noć,solo igranje u kojem gubim od Japanaca a igram Allied stranu,nemam objašnjenja.....

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Igor za post:
igor1970
17.47 C. KAMIKAZES ATTACK ALONE....
Marijan
Reactions:
Ima zahvala: 84 puta
 pohvaljen: 49 puta

Post Postao/la Marijan »

Baš mi je zapeo za ok Triumph and Tragedy. Je li tko igrao, i ako je, kakvi su dojmovi?
Igor
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Igor »

Ovi su korisnici zahvalili autoru Igor za post:
igor1970
stoka
Reactions:
Ima zahvala: 731 put
 pohvaljen: 545 puta
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

jučer su nažalost mirne forumske uživatelje zvuka cvrčaka prekinuli zvukovi borbenih aviona, lakih oklopnih vozila, teške artiljerije i ostalog borbenog oružja. skupilo nas se napokon troje raspoloženih muškaraca u najboljim godinama, tako da je dežurni lokalni hsp-ovac odmah ugrabio vođenje nacističke strane, kolega je uzeo kapitaliste, a meni su naravno ostali komunisti. nažalost, marijane, ne znam koliko će ti moje iskustvo pomoći, iz razloga što ne volim nakon jedne odigrane partije stvarati neke zaključke, iz iskustva vidim da su prve partije najčešće potpuno drukčije od ostalih, puno se pravila previdi, a bilo kakva iole kompliciranija strategija često je nemoguća prilikom prvog igranje neke ozbiljnije igre.

tome je ovaj put doprinijela užasna taktika kapitalističkog igrača, koji je cijelo vrijeme pokušavao napraviti A bombu, ali nažalost nije uopće shvatio princip rađenja tehnologija i postupnog pravljenja bombe...uz to je taman kad se na granici sa beneluksom natrpalo gomila njemačke vojske krenuo u besmisleni pohod na španjolsku, što je uvelike dalo ton tijeku igre. na kraju smo imali situaciju da mu je njemac uzeo pariz, ja indiju, a u londonu (koji bi donio drugi capital city i pobjedu) su se našle tri vojske, te nakon što sam ja pobijedio britance, nismo znali trebamo li nastaviti dalje dok neko od nas dvoje preostalih u londonu ne ostane sam.

tako, igra je bila dosta zbunjujuća u nekim segmentima, teško je kad prvi put igraš i nisi siguran za neke od pravila, a još moraš učiti dvojicu, a da ne pričamo da fog of war dosta otežava kontorliranje njihovih poteza...iz tog razloga me na kraju dosta umorila cijela ta partija, ali vidim dosta potencijala u igri i mogu zamisliti da tri iskusna igrača imaju epske partije, pune akcije i preokreta. nažalost, tehnologije smo potpuno zanemarili, a prava ratna zbivanja su nastupila tek negdje 1942, i mogu reći da ima svojih čari, bacaju se karte, za svaku sezonu po jedna, tj za lito, jesen i proljeće, i uvik moraš kalkulirati i gledati jel ti bolje da igraš prije nekoga ili posli, jer svaka karta ima oznaku slova, koja određuje prvog igrača, a, barem mi se čini, najbolje je akcije izvoditi na način da igraš zadnji u recimo proljeće, i ionda baciš kartu sa šta nizim slovom, recimo b, i onda si prvi liti, tako da spojiš dva svoja poteza zaredom, bez mogućnosti protivnika da reagira...

kažem, ne mogu reći da je bila ultimativna zabava, kapitalist je nakon sat vremena pita imam li možda rizik pa da to odigramo (došlo mi je da ga trisnem :-) ), ali ja i nacist koji je dosta iskusniji od ovog drugog smo imali zanimlijvih peripetija, tako da se nadam da ćemo zamjenom igrača (ima ovaj s kojim često igram, ali jučer nije bija tu) postić još veću zanimljivost i izjednačenost.

uglavnom, kad odigram još par partija napisat ću nešto više, izvještaj igre ili možda čak recenziju, ali ako imaš još dva lika koja su ljubitelji ratnih igara, mislim da nećeš faliti ako uzmeš igru.
Ovi su korisnici zahvalili autoru stoka za post (ukupno 4):
kockicadgalesic2000IgorMarijan
Igor
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Igor »

Prije svega hvala na osvrtu,imali ste dobru zabavu čini mi se,lik lokalnog HSP-ovca kao da je stvoren za ovaj naslov.
Potajno sam "škicnuo" pravila T&T,nije da me zanima kupnja :)...nego da uvjerim se (još jednom) da li je Craig Besinque održao tu lakoću u opisivanju i razumjevanju mehanike;kao i kod većine njegovih naslova.Rame uz rame tu bi išli naslovi Micheal Rescha-a,Lee Brimmicombe-Wood-a koji su uspjeli održati tu jednostavnost u opisivanju kompleksnih mehanika,zapravo količina postova u podforumu "Rules" obično dosta da naslutiti o tome da li autor koristi jezikolomni izričaj...
Jedan "Hellenes",da ponovim se,ima opciju više nego VQ kod land battle a jednako su kompleksni,razlika je u tome što Craig to radi u 16. stranica pravila.
Današnji rulbuci,barem većine autora,ponekada me uspiju nasmijati, i svaki puta kada ih čitam kao da čujem ovo:

Zadnja izmjena: Igor, dana/u 03 stu 2015, 20:35, ukupno mijenjano 1 put.
Marijan
Reactions:

Post Postao/la Marijan »

Hahahah, čovjek igra T&T, a traži rizik. Da istina, meni su prve partije bilo koje kompliciranije igre skroz drukčije od onih kasnije. Od propuštenih i krivo protumačenih pravila do loših poteza. Iako naravno iz takvog igranje ne mogu izvuči srž igre, uvijek volim čuti iskustva sa igrom koju planiram kupiti. Kako je sad stigla Maria, strpiti ću se do druge edicije sa mounted kartom. A uskoro bi mogao staviti doživljaje nadolazeće partije Marie.
stoka
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

da, igore, bojim se da bi ova igra bila možda prejednostavna za tvoje potrebe...možda ka meni carcassone, s kojim se često volim opuštati nakon odigravanja TS ili AFOS, ono, slaganje cesta i mozak odmara 15 minuta...inače, kako sam igru kupija još u kolovozu, u rujnu smo tribali igrati, ali se nismo skupili, tako da je stajala mjesec ipo dana, i jučer sam uzea pravilnik sat prije igranja, i uspija ponovo cili pročitat od početka do kraja u tih sat vremena...stvarno jednostavno napisano, iako ostaju neke nedoumice koje se kasnije tek vide, naravno, najviše prilikom borbenih operacija...marijane, obavezno napiši nešto o marii, gleda san je misecima, i na kraju sad kad je napokon došla u philiberta nemam novca za kupovinu, iako uopče nije skupa, al mi je svakako cilj kupiti je kroz par miseci...
Marijan
Reactions:

Post Postao/la Marijan »

Jednostavna pravila su pohvalna, stvar je u dubini koja proizlazi iz same igre kao što uvijek napominjem kod TS-a. Što se tiče Marie, probati ću je odigrati za kojih 10-tak dana jer prije neću stići zbog obveza pa poslikam i napišem neki tekstić i moj pogled na mehanike i pravila igre.
stoka
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la stoka »

da, posjeduje T&T određenu dubinu, ali mi se čini da je taktiziranje više tipa ono u riziku - "napao bih ovoga, ali šta ako me onda napadne ovaj drugi" ili "osvojio bih poljsku, ali šta ako se onda njih dva urote protiv mene"...naravno, ima dosta drugih taktičkih aspekata, ali kad vidim neke izvještaje gdje biraš poimenice pilote, paziš na dotok goriva, planiraš napade na prostranim vodenim hexovima, mislim da opet nije toliko komplicirano...
dosta je zanimljivo vidjeti recimo prerastanje diplomatskog nadmudrivanja u lagani, a već koju godinu potom u totalni rat...nije pametno zanemariti nijedan apspekt igre (recimo da bi 4 glavna bila vojska, tvornice, diplomacija i tehnologije), iako naravno, ulažeš li ponajprije u vojsku, mislim da nećeš pogriješiti, takav mi je bar dojam na prvu...

TS ima tu neku čudnu dubinu...moja cura je općenito inteligentnija od mene, i posjeduje dosta razvijeno logičko zamišljanje, u čemu sam ja kratak...iako teško može objasniti razliku između pada berlinskog zida i kubanske krize, a pojmovi tipa brežnjevljeva dokrtina su joj posve strani, često mi nametne svoju igru i kontrolira partiju...katkad sam jednostavno nesposoban preuzeti dominaciju u nekoj regiji, a da protivnik ne skuži moje namjere, što je nekako jedna od bitnijih sposobnosti u ovoj igri...
inače, igore, kad već pričamo o Craigu Basinqueu, zapeo mi je za oko njegov East front II, čini mi se zanimljiv prikaz istočnog bojišta sa relativno jednostavnim pravilima, iako ja osobno razmišljam da u skorije vrijeme pokušam blokove zamijeniti conuterima....
Stips
Reactions:
Ima zahvala: 615 puta
 pohvaljen: 581 put

Post Postao/la Stips »

Učinilo mi se kao da sam čuo EastFront II?
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”