Dakle knjige nisam čitao, davno sam gledao lynchov film i onu seriju. Žena je pročitala neke dvije knjige ali isto davno i pozaboravila.
Lagano sam imao predrasude prema redatelju, svi su nam govorili da je blade runner užasno dosadan/uspiren, a arrival mi je bio onak.
Ženu su pokolebala djeca jer su za taj film izabrane kakvi teen zvijezde, no osobno mi djeca nisu mjerodavna pogotovo sveznajuće tinejdžerke jer em film nisu gledali, em nemam pojma za većinu glumaca ( da, omatorilo se).
No film je vizualni spektakl koji se isplati gledati u kinu, za masu toga bi se bilo zakinuti gledanje doma, a tek fakin Glas!
Svi glumci su mi se dopali, baš je svatko pogodio lik, ono djevojce koja je kakti zvijezda za koju ne znam zgodna ali premalo se pojavljivala pa ćemo vidjeti kakva je glumica u nastavku, ali i ovo kratko je bila ok.
Radnja lijepo teče bez zastoja, nisam imao osjećaj da sam zakinut zbog nepoznavanju knjiga. Da, začin nije sad detaljno razjasnjen ali mislim da bi film izgubio na tempu da se od a do z objašnjavao svaki aspekt, tako smo dobili kratko objašnjenje na početku za što se koristi ali i skuzili smo tijekom filma da ima psihoaktivna svojstva tako da će vjerojatno u nastavku, pogotovo boravkom medju fremenima začin dobiti snazniju ulogu. Ili recimo sardaukari, kratko se pojavljuju ali već samom pojavom, pogotovo onom scenom posvećenja na njihovom planetu shvatiš koliko su opasne madafake i tako imamo niz nenametljivih sitnica, usputnih opaski pa shvatite da postoje rodbinske veze između zaracenih kuća i sl, generalno smo lako shvatili političke spletke pa ako vam je tv tjesilica navečer uz koju ste se navikli pokunjati tijekom gledanja, bit ćete zakinuti za takve sitnice.
Prvi dio je smisleno završio gdje je i trebao a za drugi dio podižem letvicu. Moja žena koja je išla u kino samo zbog mene se na kraju dobro zabavili, a tinejdžerka se nije svidjelo što su nam njihove teen zvijezde koje su popljuvale bile skroz prihvatljive.
Jedino je li herbert išao na estetiku kao predstavljanje karakteristika ( lijepo dobro/ ružno zlocesto)? Slično kao dobri vilenjaci protiv zlih orka.