Strategije

Pitanja vezana uz društvene igre
Dibbler
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
Kontakt:

Re: Strategije

Post Postao/la Dibbler »

Pozdrav, ekipa! Prvi post na ovom forumu. Drago mi je da kultura boardgejmanja ipak živi u Hrvatskoj - i to sudeći po korisnicima na ovom forumu, punim plućima. ;)

Samo da reagiram na post od Janjeta: da, Race je dobio neslavni epitet "multiplayer solitaire-a". I uistinu, nema baš interakcije s drugim igračima - u klasičnom smislu. To znači da osim ako ne igraš s "takeover" pravilima iz Rebels Vs Imperium ekspanzije ne postoji način da direktno utječeš na karte koje protivnik polaže na stol. Neiskusne igrače je često moguće zeznut i s Trade naredbom - no, da ne ulazim u detalje... Poanta je da MORAŠ pratit što protivnik radi inače ćeš veoma lako popušit. Često akcije drugih igrača utječu i na tvoje odluke - ako samo peglaš po svoju, netko će zaključit igru prije nego se osvrneš.

Tako da - klasične interakcije baš i nema, ali definitivno je ima u istom smislu u kojem je ima i u pokeru. Poanta je u čitanju protivnika i kapitaliziranju na njegovim greškama. Sad ja možda nemam baš toliko iskustva (150+ partija Race-a IRL, većinom u 2 igrača :ugeek: [EDIT: i nekoliko stotina partija preko Keldonovog AI-a]) , ali rekao bih da se svodi na to...

Uostalom, ako koga zanima nek provjeri Race podforum na boardgamegeek.com - ekipa je napravila pravu malu znanost od ove igre. Također, vrijedi napomenut i da prva ekspanzija Gathering Storm ima pravila i za solitaire verziju Race. Preporučam da probate ako vam se sviđa igra - "robot" (iliti virtualni igrač, čije akcije određuju posebne kockice i fiksni set pravila) je zbilja brutalan protivnik, čak i na najlakšoj težini.
Zadnja izmjena: Dibbler, dana/u 21 srp 2011, 15:31, ukupno mijenjano 1 put.
smi
Reactions:
 pohvaljen: 25 puta
Kontakt:

Post Postao/la smi »

Dibbler je napisao/la:Preporučam da probate ako vam se sviđa igra - "robot" (iliti virtualni igrač, čije akcije određuju posebne kockice i fiksni set pravila) je zbilja brutalan protivnik, čak i na najlakšoj težini.
Ako se vec netko zeli igrati solo puno bolji, imho, izbor je Keldon AI kompjuterska verzija:
http://www.keldon.net/rftg/
Dibbler
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Dibbler »

Definitivno. Probao Keldonov AI - toplo preporučam, ako vam ne smeta činjenica da će vas svaku drugu partiju uništit :D. Solitaire robot je nešto drukčije koncipiran - recimo da je Keldon AI dobra vježba za njega. ;)

Inače, jel itko imao prilike igrati Brink of War (treću ekspanziju) IRL? Nadam se da će se moć nabavit u Carta Magica.
miljenko
Reactions:
Ima zahvala: 981 put
 pohvaljen: 336 puta
Kontakt:

Post Postao/la miljenko »

Bekam je napisao/la:A gdje kupiti Game of Thrones boardgame??
U Carta Magica je nema..
Druga edicija je upravo najavljena... Nove komponente. Poboljsana pravila, elementi iz ekspanzija...
Gordan
Reactions:
Ima zahvala: 356 puta
 pohvaljen: 713 puta
Kontakt:

Post Postao/la Gordan »

smi je napisao/la:
Dibbler je napisao/la:Preporučam da probate ako vam se sviđa igra - "robot" (iliti virtualni igrač, čije akcije određuju posebne kockice i fiksni set pravila) je zbilja brutalan protivnik, čak i na najlakšoj težini.
Ako se vec netko zeli igrati solo puno bolji, imho, izbor je Keldon AI kompjuterska verzija:
http://www.keldon.net/rftg/
evo sam odigrao 10ak partija protiv AI i nism zadovoljan. po mom sudu, igra vrlo loše, da ne kažem glupo... ali dobro je šta se može spojit na server i igrat s ljudima
I reče Jahve Drakuli: "Nećeš, razbojniče!" (©WinkDickerson)
slika
razorMonkey
Reactions:

Post Postao/la razorMonkey »

Gordan je napisao/la:Savjetujem A Game of Thrones (plus ekspanzije) kao vrhunsku strategiju s minimalnim utjecajem sreće (nema kocaka, samo redosljed kojim će se dogodit određeni eventi koji je u određenom momentu povoljniji ovom ili onom igraču)
Imaš ogroman utjecaj sreće jer mnogo toga ovisi o događaju koji će se okrenuti. Npr. nemožeš graditi jedinice, možeš ih samo dobiti karticom.

BTW trenutno igram starcraft sa ekspanzijom, najkompleksnija igra koju sam igrao sa relativno malo sreće i gomilom taktičkih opcija.
Dibbler
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Dibbler »

Ekipa i ja smo uzeli SC kad je tek praktički izdan i igrali ga do besvijesti par mjeseci. Ono što meni osobno ide na živce je prokleto dug setup - cca po ure do prvog turna, ako ne i više. Nadalje, iako praktički nema down time u Resolution fazi, tokom Planninga ti je bolje ne igrat s nekim sklonim predugom razmišljanju - jedan put sam uspio napraviti sendvič i pojest ga do pola dok je mene došlo red na postavljanje naredbe (igrali smo u 5 igrača). Osim tih par stvari, igra je genijalna - HRPA opcija na raspolaganju (većinu kojih nećeš stići iskoristit u jednoj partiji - replay value ogroman), konflikt od starta (često na više fronti)... iako će prosječna partija i uz najbrže igrače trajat bar 3 sata (naš gornji limit je 6.5 h), ponekad imaš dojam da traje kraće s obzirom na tempo. Tema je dosta vjerno prenesena, a pošto sam igri uspješno naučio par ljudi koji nikad nisu igrali original (djevojka mi zove terranske građevine "kućicama" :| ), rekao bih da nije problem istu temu prenijeti "laicima". Inače, ako ti se sviđa SC, a želiš probat nešto slično (a što kraće traje), toplo preporučam Runewars.
Gordan
Reactions:
Ima zahvala: 356 puta
 pohvaljen: 713 puta
Kontakt:

Post Postao/la Gordan »

razorMonkey je napisao/la:
Gordan je napisao/la:Savjetujem A Game of Thrones (plus ekspanzije) kao vrhunsku strategiju s minimalnim utjecajem sreće (nema kocaka, samo redosljed kojim će se dogodit određeni eventi koji je u određenom momentu povoljniji ovom ili onom igraču)
Imaš ogroman utjecaj sreće jer mnogo toga ovisi o događaju koji će se okrenuti. Npr. nemožeš graditi jedinice, možeš ih samo dobiti karticom.
Pa dobro, ja to nikako ne bih nazvao 'ogromnim' utjecajem. Jednostavno, moraš balansirat posjed bačvi, gradova i kako-li-se-već-zovu-oni-grbovi u početku, a kasnije se već da i procijenit vjerojatnost da izađe muster / supply / ono treće, ovisno tome koliko je čega ostalo.
Po meni, to je minimalni utjecaj sreće, obzirom na kompleksnost igre
I reče Jahve Drakuli: "Nećeš, razbojniče!" (©WinkDickerson)
slika
razorMonkey
Reactions:

Post Postao/la razorMonkey »

Dibbler je napisao/la:E Ono što meni osobno ide na živce je prokleto dug setup - cca po ure do prvog turna, ako ne i više.
Vidim da nisi igrao Axis and Allies pa neznaš što je zaista prokleto dug setup (kada moraš posložiti jedinice po cijeloj mapi). :)
Inače igre nam nisu toliko duge jer obično prekinemo kada je sigurno da jedna strana gubi. (gotovo uvjek igramo u timovima.)

Gordan je napisao/la:
razorMonkey je napisao/la:Pa dobro, ja to nikako ne bih nazvao 'ogromnim' utjecajem. Jednostavno, moraš balansirat posjed bačvi, gradova i kako-li-se-već-zovu-oni-grbovi u početku, a kasnije se već da i procijenit vjerojatnost da izađe muster / supply / ono treće, ovisno tome koliko je čega ostalo.
Po meni, to je minimalni utjecaj sreće, obzirom na kompleksnost igre
Problem je što onda izađe karta shuffle the deck, pa se možeš koncentrirati na bačve i dvorce, uzalud ako karta ne izađe. BTW što se tiće malo sreće, mnogo taktike, baš toplo preporučam Starcraft.
Dibbler
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Dibbler »

Što se tiče Game of Thrones, ako ti smeta random element Westeros karata posluži se varijantom koju je predložio i sam autor igre:

-u startu otvori tri prve karte svakog od tri špila
-nadalje otvaraj karte normalno, jednu po jednu

Na ovaj način možeš planirat lakše koje ćeš naredbe koristit - a element sreće je zbilja praktički minimalan. Ne mogu te čak ni iznenadit karte koje onemogućuju korištenje nekih naredbi ili napad wildlinga.

Uostalom, ako imaš prvu ekspanziju (Clash of Kings), imaš 2 one-shot Musteringa ako ti fali trupa (igraju se ko ekstra naredba u jednom području). ;)
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”