Jučer isprobali u 2p
https://boardgamegeek.com/boardgame/272427/terramara
Nisam neki iskusni gejmer sa 1000 igara iza sebe, ali Terramara mi je fantastična! Rijetko se desi da se tema osjeti kroz igru, da sve nekako ima smisla, a kod Terramare je to bas izrazeno. Klasicni WP s nekoliko jako zgodnih fora.
Sjever Italije, izmedju Alpa i rijeke Po, negdje oko 1500 g.pr.n.e.
Karta je modularna i svaki put ce biti dostupna neka druga kombinacija polja (koristi se 12 od 24 tilea). Igra se u 5 rundi, a svaka runda ima dostupna svoja polja za wp s kojih se na kraju runde workeri (tocnije exploreri, clan memberi, jer su workeri ovdje nesto drugo) vracaju u ruke. Osim ako si npr. u 1. rundi poslao explorera na neko udaljenije polje (predvidjeno za runde 2-5) - tada ti se taj explorer vraca u ruke tek na kraju odgovarajuce runde. Super fora i jako smisleno jer normalno ako posaljes nekoga tako daleko da ce se kasnije vratiti.
Ono sto su u nekim igrama templovi ovdje su rijeka, cesta i military track.
Sto dalje ides po rijeci vise artifacta za craft imas na raspolaganju.
Cestom saljes 2 karavane, na kraju ceste su naravno VP, a putem mozes naici na sve i svasta, od resursa do dodatnih movement poteza. Kako se na kraju svake runde flipaju tileovi od protekle runde ispod se pojavljuju nove opcije za WP (kojih je jako malo, samo 1 u 2p) i outposti na koje stavis zastavicu i na kraju partije dobijes VP za uvjete na outpostu. Zato je dobro cuvati jednu karavanu za postavljanje zastavica, a drugom ici dolje malo brze.
Glavna svrha military tracka je da ako zelis postaviti explorera na mjesto gdje se vec nalazi tudji explorer moras biti ispred tog igraca na military tracku. Druga svrha je da mozes ici u pljacku i uzimas resurse od ostalih igraca i to se nekim ljudima bas ne svidje jer kao nije fer. Hello, 1500 g.pr.n.e.! Nije da su bas ljudi bili puni empatije u to vrijeme i marili za neka druga plemena. Mislim da je to zapravo tematski bas pogodjeno i napravljeno je tako da uzimas resurse ovisno o vasem odnosu na military tracku (koji ima 4 stupnja). Sto si jaci uzimat ces od slabijih vise resursa (1/4 ili 1/5 cca), a cak i slabiji moze ici u raid i uzimati od jacih ali moci ce uzeti manje resursa (1/6 ili 1/7) sto je i logicno.
Uostalom to se ne moze bas cesto raditi, njacesce 5 puta tokom cijele partije, protivnik ti daje resurse koje on zeli, a osim toga najcesce ces dobiti 1 ili 2 resursa max buduci da nakon svakog poteza mozes napraviti neki artifact i neces bas gomilati resurse. Desi se da skupis malo vise resursa, ali to je najcesce jer su "krivi" koji ti u tom trenu ne trebaju tako da ako das 1 ili 2 kom neces ostati jako zakinut.
Jedna od najboljih fora su characteri koji su genijalno osmisljeni. Kreces s young verzijom svog lika, na pocetku svake runde mozes okrenuti kartu na adult verziju i tada vise nema vracanja. Young likovi imaju neke abilitije koji ce ti koristiti tokom partije: jedan ce bolje putovati rijeko, jedan ce bolje cestom, jedan ce bolje ratovati, jedan ce bolje kraftati artifacte...a kad ga okrenes gubis abiliti od young verzije, ali zato pocinjes skupljati VP na racun njihovog skilla: kad ides rijekom dobijes VP, kad na cesti prodjes neko raskrsce dobijes VP. itd...Znaci kao dijete ucis, vjezbas i kad odrastes pocnes naplacivati svoj trud. Genijalno.
Komponente su mislim jako dobre. Opet nemam toliko igara iza sebe da bi rekao koliko dobre, ali tileovi su dosta debeli, cvrsti, karte super. Art je odlican, navodno je taj lik koji je crtao dosta popularan. Iako su modularne ploce art prelazi s jednog tilea na drugi, nema nekih naglih prekida.
Mislim da kutija ima preko 2 kg.
Ajmo sad malo o minusima.
Lijevo je military track i lijepo izgledaju ovi tokeni, ali tako su neprakticni. Stalno padaju jedan s drugoga i jako su pipkavi za pomicati ih. Znam da postoji neki izraz za takvo nesto kod bg-ova, ali sad se ne mogu sjetiti.
Debeli prsti nisu nimalo pomogli.
Desno su cesta i karavane. Tockama sam oznacio mjesta na kojima karavane mogu stajati. Opet lijepo izgledaju, ali mjesta za njih ima na kapaljku. Ovo je u 2p i zamislite sada kako to igleda u 4p i s 8 karavana.
To su sitnice koje ne umanjuju dojam ni najmanje, ali eto da ih navedem.
Uglavnom jako ugodno iznenadjen igrom, cak odusevljen. Jos jedna igra koja nije toliko popularna, ali na kraju ispadne 5x bolja od nekih top100 naslova.
Volim ovakve igre s relativno jednostavnim pravilima gdje se tezina od cca 3.5 vise odnosi na dobro odigravanje poteza nego na 1001 pravilo.
Ako si ljubitelj mid-heavy eurica, WP-a i ako volis da se osjeti tema u igri ovo je prava igra za tebe!