Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Avatar
dendarii42
Reactions:
Postovi: 702
Pridružen/a: 24 sij 2018, 13:37
Ima zahvala: 812 puta
 pohvaljen: 677 puta
Kontakt:

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la dendarii42 »

priroda15 je napisao/la: 25 lis 2023, 15:02 Bolje pitanje je zašto se ne rješavamo igara iz kolekcija pa tako gomilamo igre koje godinama ne igramo ili smo ih odigrali par puta i pitanje je hoćemo li ikad više slika
Otvori novu temu
slika
Avatar
Zorzy
Reactions:
Postovi: 156
Pridružen/a: 07 svi 2020, 02:27
Ima zahvala: 398 puta
 pohvaljen: 181 put

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la Zorzy »

Ima dost razloga. Neke ne bi nikad došle na stol s trenutnim brojem igrača u našoj grupi, neke su predugo skupljale prašinu, za neke sam izmislio posve subjektivne razloge tek toliko da oslobodim mjesta, a neke nisu sjele većini ili svima za stolom.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Zorzy za post:
juri006
Avatar
Minsc1610
Reactions:
Postovi: 255
Pridružen/a: 18 lis 2018, 00:04
Lokacija: Osijek
Ima zahvala: 278 puta
 pohvaljen: 322 puta
Kontakt:

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la Minsc1610 »

Najviše igara je otišlo u periodu dok sam suludo vrtio igre na forumu mijenjajući i prodavajući ih iz razloga da isprobam što više novih igara. Nekada bi pritom otišle neke igre koje sam odigrao jednom ili čak nijednom. Za neke nisam mogao nagovoriti nikoga da igra sa mnom pa sam ih na kraju poslao nekom drugom u bescjenje ili u takvu neki razmjenu npr. Hunt for the ring. Trenutno sad imam Spectre kojeg sam dobio na nagradnoj igri. Nit mi se igra, nit je mogu prodati, niti je imam s kim igrati. Nekih mi je žao, nekih ne. Al sad sam nekako ustalio svoju kolekciju i ne prodajem skoro ništa. Nek stoje. Nek skupljaju prašinu.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Minsc1610 za post (ukupno 2):
juri006Antomon
slika
Avatar
dendarii42
Reactions:
Postovi: 702
Pridružen/a: 24 sij 2018, 13:37
Ima zahvala: 812 puta
 pohvaljen: 677 puta
Kontakt:

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la dendarii42 »

https://boardgamegeek.com/boardgame/187104/4-gods - prva igra koju sam nabavio nakon što sam "ušao u hobi", a prije nego sam otkrio BGG i ideju istraživanja igara prije kupnje. Carcassonne u realnom vremenu. Prekaotičan da išta pohvataš što se događa i smisliš što bi trebao raditi. Brzo sam ju prodao. Ne bi me čudilo da se taj isti primjerak i dalje vrti po oglasnicima.

https://boardgamegeek.com/boardgame/13/catan - brzo sam ga se zasitio

https://boardgamegeek.com/boardgame/260 ... -card-game - nisam imao s kim igrati plus igra se prestala proizvodit.

https://boardgamegeek.com/boardgame/636 ... an-project - zapravo dosta dobra igra, ali nije mi se svidio nagli završetak i štetni učinak koji bombardiranje ima (čitaj: stalno sam gubio)

https://boardgamegeek.com/boardgame/285 ... -card-game - nabavio ju u namjeri da potencijalno zamijeni LOTR TCG jer je jednostavnija za složiti deck i igrati misije. Dosta sam ju i igrao i svidio mi se koncept, ali cijelo vrijeme me smetalo što su karte resursi, tako da od 5-6 karata u ruci možda odigram dvije. U konačnici mi je dojadilo kad sam shvatio da kroz partiju u biti samo "gasim požare" kako bih tu i tamo mogao zveknuti negativca. Iako me kod LOTR-a smeta što za svaku misiju treba prilagoditi deck ipak sam zaključio da mi je samo igranje uživancija.

https://boardgamegeek.com/boardgame/40692/small-world - setup i teardown su mi bili predugi

https://boardgamegeek.com/boardgame/196 ... -card-game - koncept kooperativne igre protiv dungeona mi je bio odličan, ali zahtijevao je 4-5 igrača koje nisam imao
Ovi su korisnici zahvalili autoru dendarii42 za post:
juri006
slika
Vukozec
Reactions:
Postovi: 564
Pridružen/a: 26 lip 2012, 12:55
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 656 puta
 pohvaljen: 557 puta

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la Vukozec »

Evo mali zoom-in pregled što je napustilo kolekciju u 2023.:

https://boardgamegeek.com/boardgame/166384/spyfall
Ovo je klasičan primjer igre "koja treba pravo društvo". Probao sam u nekoliko raznih kombinacija, funkcioniralo je OK, ali nikad baš sjajno, a kutija je svojom veličinom bola oči.

https://boardgamegeek.com/boardgame/305 ... ing-realms
Ovo je de facto solo igra, u multiplayeru je čisti multiplayer solo. Prošao sam kampanju/challenge dvaput, dobro se zabavio i proslijedio dalje.

Carcassonne + razne ekspanzije
- dobio sam na poklon, a od ranije sam već imao The City verziju. Shvatio sam da su mi sve te ekspanzije overload, a vanilla Carc mi je too vanilla, pa sam na kraju zaključio da mi je moj stari dobri The City, kao taman nešto između, dovoljan u kolekciji.

https://boardgamegeek.com/boardgame/154634/yardmaster
Nije bilo nekog specijalnog razloga za rješavanje, ali ni za zadržavanje. Solidan filler, ali imam ih dovoljno i bez nje. Set collection/hand management, imam i toga, u malo atraktivnijem ruhu.

https://boardgamegeek.com/boardgame/245 ... ue-edition
I ovo je solo/multiplayer solo. Uz to je beat your own score solo, što nakon nekog vremena dosadi. Odigram ju još tu i tamo online. Možda nabavim neku od challenge verzija.

https://boardgamegeek.com/boardgame/98778/hanabi
Igra koja najbolje funkcionira kad ju se igra u iskusnom društvu na expert levelu, tad čak postaje nešto slično klasičnim kartaškim igrama. Do tog levela nikad ne bih došao u svojim gaming okruženjima, a kao casual igra koja se najviše temelji na memoriji mi je bila meh.

https://boardgamegeek.com/boardgame/171273/fuse
Real-time mi je na spisku elemenata igara koje ne volim (kaotično, pimplavo, nervozno, podložno greškama i laganom varanju). Solo je još bilo OK, ali u multiplayer modu te mane real-time mehanike postaju još naglašenije. Igru sam ipak dosta dugo držao u kolekciji jer bi ju ponekad odigrao solo i jer su mi njene kockice služile za druge igre.

https://boardgamegeek.com/boardgame/336 ... nd-edition
Opet real-time. Nakon jedne probne partije zaključio da će entuzijazam društva teško narasti.

https://boardgamegeek.com/boardgame/251247/barrage
Dobio na poklon. Mrvicu prekomplicirana za moje društvo, a imamo već Brass koji čeka da ga svladamo, jedna takva igra nam je zasad dovoljna. U solo modu je dosta zapetljana, a i prevelika da bi ju ostavio u kolekciji samo za solo igranje.

https://boardgamegeek.com/boardgame/30549/pandemic
Igra koja mi je bila odlična solo no glavni razlog držanja u kolekciji je bio da igram family coop. Međutim, kad smo konačno probali entuzijazam nije bio baš naročiti, a također sam zaključio da nikad ne bi svladali alfa player problem. S obzirom da sad ima bezbroj coop alternativa nije bilo potrebe da nastavim forsirati.

+ nekoliko dječjih igara koje smo prerasli.

Glavni razlog rješavanja za sve je ipak bio da se napravi mjesta za nove igre i zadrži veličina kolekcije ispod preferiranog samozadanog limita.

Ukupno je u 2023. iz kolekcije izašlo 19 (a ušlo 14).
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vukozec za post (ukupno 5):
priroda15dadoAliensbjuri006Teehee(R)
slika
Avatar
Teehee(R)
Reactions:
Postovi: 120
Pridružen/a: 06 lis 2017, 10:27
Ima zahvala: 629 puta
 pohvaljen: 251 put
Kontakt:

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la Teehee(R) »

Evo i mog pregleda 2023. godine. Izašlo je 15 igara:

https://boardgamegeek.com/boardgame/250458/gugng
Mehanika nam je bila meh, nešto premećeš te karte sa brojevima, ali bez neke dubine, no još veći nam je problem bila tema. Igra koja kao temu ima da korupcijom dođeš do bodova ili utjecaja na dvoru nije oduševila

https://boardgamegeek.com/boardgame/343905/boonlake
Otišla bez igranja. Kad sam učio pravila činilo mi se da ima toliko pod-uvjeta da napraviš neku akciju da mi je djelovalo kako su ubačeni tek toliko da igra bude komplicirana, i već sam se vidio kako oko svake akcije ekipi diktiram pravila. Nije mi se činilo da bi to išlo glatko

https://boardgamegeek.com/boardgame/155 ... ing-ludwig
Nemam očiti razlog zašto nam ovo nije sjelo, fora je ideja, ali nekako je prošlo bez oduševljenja - možda prejednostavno. Slično kao i Suburbia, Ted nije prošao na našem stolu

https://boardgamegeek.com/boardgame/347703/first-rat
Zabavna tema, ali malo prejednostavno i nekako iznenada završi. Taman kreneš igrati, a onda ti netko završi partiju

https://boardgamegeek.com/boardgame/328 ... expedition
Prvotno oduševljenje i sličnost sa RftG uskoro je nestalo i nekako se ova igra prestala birati i pomalo izbjegavala, te se radije igralo pravi TfM. Pokušaj TfMa koji to zapravo nije. 

https://boardgamegeek.com/boardgame/269 ... tiefenthal + expanzija
Ova igra me baš naljutila i razočarala jer oni puzzle komadi koje okrećeš kod upgrade-a nisu pasali jedna na drugi. OCD bio je na mučenju i iako igra možda i nije toliko loša, riješili smo je se. Reklamacijom smo od dobavljača dobili i novu kopiju, ali toliko nas je isfrustrirala da ju nismo htjeli ponovno igrati i tako da je i nova kopija završila u oglasniku

https://boardgamegeek.com/boardgame/169786/scythe
Impresivna veličina, super grafika, fora mehanizmi, ima čak i mechove - ali igračoj grupi ni iz treće nije sjela, tako da je i ta velika kutija napustila policu

https://boardgamegeek.com/boardgame/30549/pandemic
Niti jedna coop igra nije nam sjela, pa tako ni ova. Bez obzira što je klasik, nije se birala pa je otišla iz kolekcije i ne vidim da ikome fali

https://boardgamegeek.com/boardgame/217780/gentes
Slično kao i coop, licitiranja ne prolaze

https://boardgamegeek.com/boardgame/267401/lawyer
Kupljeno jer je draga pravnik i volimo karte, ali ovo nekako nije sjelo. No, moram priznati, sudski proces kakav poznajemo sa TVa vrlo je vješto iskopiran, skupa sa dramatičnim preokretima i likovima koji mijenaju tok suđenja

https://boardgamegeek.com/boardgame/315 ... xe-edition
Imamo boljih worker placementa i ovaj se ne bi birao za igranje, tj sigurno bi izabrali neki drugi. Tiny u ovom slučaju i nije tako tiny, a nije baš ni epic ako ga usporedim sa Tiny Epic Galaxies

https://boardgamegeek.com/boardgame/336986/flamecraft
Tema je fantastična, grafika mi je super i igra dolazi sa neopren pločom, no karte se dosta ponavljaju i u drugom dijelu igre dolazi do neke monotonije u igri pa nam nije bila interesanta, Možda je fora za djecu, al kada malo porastu

https://boardgamegeek.com/boardgame/273 ... agna-carta
Otišla bez igranja - nije bilo interesa

https://boardgamegeek.com/boardgame/171424/kakerlakak
Dječja koju nismo ni odigrali - djeca su radije birala druge igre

https://boardgamegeek.com/boardgame/146 ... re-hunters
Čak su i djeca bila frustrirana luck faktorom u ovoj igri i neraspoloženo su bacala tu kocku samo sa željom da čim prije završi


Honorable mention ide ovoj igri koja je izašla i ušla natrag u kolekciju u istoj godini.
https://boardgamegeek.com/boardgame/28143/race-galaxy
RftG uživo igram(o) izuzetno rijetko, jer nitko da pohvata ikonografiju a draga veli da joj je pre-tamna, dok je meni igra top. Iako mi je bilo žao, odlučio sam je se riješiti, da ne zauzima mjesto na polici. Nekoliko mjeseci kasnije ista ta kopija pojavila se u oglasniku (@priroda15 ;) ) , pa sam ju otkupio natrag. Ima neku emotivnu vrijednost, jer jedna je od prvih igara koje smo nabavili i moram priznati da mi je baš drago da se točno ta kopija vratila na policu! 

Tokom 2023. ušlo je 13 igara, a sa 1.1.2024.te imamo neodigranih 4 igre. 
Zadnja izmjena: Teehee(R), dana/u 02 vel 2024, 11:44, ukupno mijenjano 2 puta.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Teehee(R) za post (ukupno 4):
dadopriroda15juri006sadistiko
slika
Avatar
priroda15
Reactions:
Postovi: 327
Pridružen/a: 09 sij 2012, 20:21
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 476 puta
 pohvaljen: 266 puta
Kontakt:

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la priroda15 »

Teehee(R) je napisao/la:Evo i mog pregleda 2023. godine. Izašlo je 15 igara:

https://boardgamegeek.com/boardgame/250458/gugng
Mehanika nam je bila meh, nešto premećeš te karte sa brojevima, ali bez neke dubine, no još veći nam je problem bila tema. Igra koja kao temu ima da korupcijom dođeš do bodova ili utjecaja na dvoru nije oduševila

https://boardgamegeek.com/boardgame/343905/boonlake
Otišla bez igranja. Kad sam učio pravila činilo mi se da ima toliko pod-uvjeta da napraviš neku akciju da mi je djelovalo  kako su ubačeni tek toliko da igra bude komplicirana, i već sa mse vidio kako oko svake akcije ekipi diktiram pravila. Nije mi se činilo da bi to išlo glatko

https://boardgamegeek.com/boardgame/155 ... ing-ludwig
Nemam očiti razlog zašto nam ovo nije sjelo, fora je ideja, ali nekako je prošlo bez oduševljenja - možda prejednostavno. Slično kao i Suburbia, Ted nije prošao na našem stolu

https://boardgamegeek.com/boardgame/347703/first-rat
Zabavna tema, ali malo prejednostavno i nekako iznenada završi. Taman kreneš igrati, a onda ti netko završi partiju

https://boardgamegeek.com/boardgame/328 ... expedition
Prvotno oduševljenje i sličnost sa RftG uskoro je nestalo i nekako se ova igra prestala birati i pomalo izbjegavala, te se radije igralo prafi TfM. Pokušaj TfMa koji to zapravo nije. 

https://boardgamegeek.com/boardgame/269 ... tiefenthal + expanzija
Ova igra me baš naljutila i razočarala jer oni puzzle komadi koje okrećeš kod upgrade-a nisu pasali jedna na drugi. OCD bio je na mučenju i iako igra možda i nije toliko loša, riješili smo je se. Reklamacijom smo od dobavljača dobili i novu kopiju, ali toliko nas je isfrustrirala da ju nismo htjeli ponovno igrati i tako da je i nova kopija završila u oglasniku

https://boardgamegeek.com/boardgame/169786/scythe
Impresivna veličina, super grafika, fora mehanizmi, ima čak i mechove - ali igračoj grupi ni iz treće nije sjela, tako da je i ta velika kutija napustila policu

https://boardgamegeek.com/boardgame/30549/pandemic
Niti jedna coop igra nije nam sjela, pa tako ni ova. Bez obzira što je klasik, nije se birala pa je otišla iz kolekcije i ne vidim da ikome fali

https://boardgamegeek.com/boardgame/217780/gentes
Slično kao i coop, licitiranja ne prolaze

https://boardgamegeek.com/boardgame/267401/lawyer
Kupljeno jer je draga pravnik i volimo karte, ali ovo nekako nije sjelo. No, moram priznati, sudski proces kakav poznajemo sa TVa vrlo je vješto iskopiran, skupa sa dramatičnim preokretima i likovima koji mijenaju tok suđenja

https://boardgamegeek.com/boardgame/315 ... xe-edition
Imamo boljih worker placementa i ovaj se ne bi birao za igranje, tj sigurno bi izabrali neki drugi. Tiny u ovom slučaju i nije tako tiny, a nije baš ni epic ako ga usporedim sa Tiny Epic Galaxies

https://boardgamegeek.com/boardgame/336986/flamecraft
Tema je fantastična, grafika mi je super i igra dolazi sa neopren pločom, no karte se dosta ponavljaju i u drugom dijelu igre dolazi do neke monotonije u igri pa nam nije bila interesanta, Možda je fora za djecu, al kada malo porastu

https://boardgamegeek.com/boardgame/273 ... agna-carta
Otišla bez igranja - nije bilo interesa

https://boardgamegeek.com/boardgame/171424/kakerlakak
Dječja koju nismo ni odigrali - djeca su radije birala druge igre

https://boardgamegeek.com/boardgame/146 ... re-hunters
Čak su i djeca bila frustrirana luck faktorom u ovoj igri i neraspoloženo su bacala tu kocku samo sa željom da čim prije završi


Honorable mention ide ovoj igri koja je izašla i ušla natrag u kolekciju u istoj godini.
https://boardgamegeek.com/boardgame/28143/race-galaxy
RftG uživo igram(o) izuzetno rijetko, jer nitko da pohvata ikonografiju a draga veli da joj je pre-tamna, dok je meni igra top. Iako mi je bilo žao, odlučio sam je se riješiti, da ne zauzima mjesto na polici.Nekoliko mjeseci kasnije ista ta kopija pojavila se u oglasniku, pa sam ju otkupio natrag. Ima neku emotivnu vrijednost, jer jedna je od prvih igara koje smo nabavili i moram priznati da mi je baš drago da se točno ta kopija vratila na policu! 

Tokom 2023. ušlo je 13 igara, a sa 1.1.2024.te imamo neodigranih 4 igre. 
Hvala ti na spomenutoj "posudbi" RFTG-a! slika

Sent from my SM-G990B using Tapatalk

Ovi su korisnici zahvalili autoru priroda15 za post:
Teehee(R)
slika
Avatar
Teehee(R)
Reactions:
Postovi: 120
Pridružen/a: 06 lis 2017, 10:27
Ima zahvala: 629 puta
 pohvaljen: 251 put
Kontakt:

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la Teehee(R) »

priroda15 je napisao/la: 01 vel 2024, 16:23 Hvala ti na spomenutoj "posudbi" RFTG-a! slika

Sent from my SM-G990B using Tapatalk
Hvala tebi na povratu! :thumbs
Ovi su korisnici zahvalili autoru Teehee(R) za post:
priroda15
slika
Vukozec
Reactions:
Postovi: 564
Pridružen/a: 26 lip 2012, 12:55
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 656 puta
 pohvaljen: 557 puta

Re: Razlozi riješavanje igri iz kolekcije

Post Postao/la Vukozec »



Scary koliko igara od ovih gore igara sam se i ja riješio, još su mi u kolekciji ili su mi na whishlisti :)

Neki od njegovih razloga su spot on identični mom dojmu, a neki su samo posljedica overloada sa previše igara, tipični moderni slučaj nedostatka strpljenja...
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vukozec za post (ukupno 2):
Papaverjuri006
slika
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”