W1815

Podforum namijenjen DIY (Do It Yourself) i PNP (Print & Play) igrama, odnosno igrama koje sami slobodno preuzmete i napravite.

Moderator/ica: sadistiko

Pravila foruma
Svaku igru koju opisujete postavljajte kao posebnu temu. Preporuka je da prvi članak sadrži poveznicu od kuda su materijali za igru preuzeti, opis igre, te opis izrade igre.
Odgovori
Avatar
neuromancer
Reactions:
Postovi: 174
Pridružen/a: 04 ruj 2011, 20:25
Lokacija: što južnije-to tužnije (Dubrovnik)
Ima zahvala: 181 put
 pohvaljen: 153 puta
Kontakt:

W1815

Post Postao/la neuromancer »

Nakon Table Battles na redu je još jedan projekt iz "light" domene. Riječ je o igri W1915 https://boardgamegeek.com/boardgame/175360/w1815

Kao što naslov govori W1815 prikazuje bitku kod Waterlooa 1815 godine u jednom, za igru vrlo jednostavnom i prilično skraćenom izdanju (20 minuta). Spomenuta igra je ujedno svojedobno poslužila kao inspiraciija za osmišljavanje igre Table Battles. U to sam se osobno uvjerio prilikom izrade obje igre kao i pri kasnijem igranju, budući su vrlo slične po mehanici.

W1815 je vrlo jednostavna te rulebook ima svega 2 - slovima: dvije strane 8-) Sama igra se sastoji od table koja prikazuje kartu bitke s razmještajem postrojbi dok su sa strane prikazi morala i gubitaka za obje strane, kao i doba dana (važno za morale test).Tu su još counteri koji služe za prikaz postrojbi na terenu (divizije) te markeri za moral i doba dana kao i oznake koja strana kontrolira klučne točke na terenu (La Haye Sainte, Hougoumounti Plancenoit) koje su od značaja za tijek bitke. Glavna komponenta su dvostrane karte (5 britanskih, jedna pruska i 8 francuskih) koje prikazuju postrojbe (u ovom slučaju korpuse) i glavne protagoniste (Napoleon, Wellington i Blucher). Igrač tijekom svoje faze odigrava jednu akciju sa željene karte i bacanjem d6 se odredi rezultat.

Upravo su mi karte tijekom izrade zadale najviše problema jer ih nema nigdje za downloadati (a nema ni vassal modula) te sam pretragom interneta odn. gledanjem raznih videa vezanih za ovu igru hvatao što piše na kartama. Tako kad u videu ugledam kartu pauziram rastegnem na full screen i nekako uhvatim što piše. rofl Sreća da nema mnogo karata, ali treba imati u vidu činjenicu da imaju dva lica... Karte su sad ovako minimalističke jer nisam znao da li će se isplatiti investirati vrijeme i trud u njihov dizajn, ali nakon odigranih nekoliko solo-partija mislim da ću ih izraditi kako treba, iako i ovako odlično služe svrsi. isprintao sam ih na najdeblji mogući papir i stavio u potpuno prozirne MTG sleevove.

Counteri za unite su mi bili lakši posao jer sam iskoristio/reciklirao neke stare proxye od drugih projekata (Kriegspiel) ali sam ih trebao svesti na mjeru karte da ne budu preveliki

slika

Karta odn. gameboard je vrlo jednostavna i isprintao sam je u dvije polovine na dvije A4 strane (što u konačnici dava približno A3 format) u tom formatu su mi unit counteri dimenzije 20x8x8 mm što je sasvim dovoljno tako da ne treba veća karta. E sad, budući da u planu imam izradu jednog projekta koji će zahtijevati dosta karata za prikaze bitaka odlučio sam ih printati na papir i kasnije pričvrstiti za podlogu od pluta (oglasna tabla) - tako bi izbjegao nepotrebno gomilanje boardova. Po ovom sistemu kad se karta rastegne i pričvrsti pontinama sasvim je ravna i služi svrsi.

slika

Gore je prva verzija (prema originalu) ali nekako mi se to činilo prejednostavno pa sam malo doradio isprintavši naljepnice za unite tako da se vidi što prikazuju (iako to nije važno za samu igrivost) - donja slika

slika

Sve u svemu - dobra, jednostavna, zanimljiva i vrlo kratka igra (btw bilo je na BGG riječi i o A1805 - bitka kod Austerlitza ali ima biti da to nije zaživjelo) Kad smo već u domeni gameplay time možda ćemo i u boardgamingu budućnosti doživjeti pojavu tzv. tik-tok boardgameova - to za ovu današnju omladinu što nemaju vremena za gubljenje... :facepalm Tako je ova igra pravi primjer za to
Ovi su korisnici zahvalili autoru neuromancer za post:
sadistiko
Odgovori

Natrag na “"Uradi sam" i "Ispiši i igraj" igre”