Najbolje igre iz 2023

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Odgovori
Avatar
Antomon
Reactions:
Postovi: 1247
Pridružen/a: 04 tra 2014, 20:38
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 1192 puta
 pohvaljen: 921 put
Kontakt:

Najbolje igre iz 2023

Post Postao/la Antomon »

Svake godine pomislim kako ću igrati/kupiti jako malo igri iz tekuće godine (radi broja postojećih igri) ali kako se godina primiče kraju ipak sam uspio odigrati 7 igri (6 novih igri i 1 reprint) koje su izašle u 2023. godini. Nemam dovoljno da napravim top 10 igri godine, pa ću napisati kratki dojam o svakoj igri. Jako uspiješna godina, puno dobrih igri, najloše ocijenoj igri sam dao ocijenu 7.

A to je bio Hegemony: Lead Your Class to Victory (https://boardgamegeek.com/boardgame/321 ... ss-victory). Nažalost sam igru uspio odigrati samo u 2 igrača, volio bih da sam je uspio odigrati u 4 igrača. Mehanički i tematski igra je super, borba između radničke klase i kapitalista je zanimljiva. Tijekom igranja u 2 igrača sam dobio dojam da je preveliki naglasak stavljen na čitav sustav donošenja zakona i glasanja za njih, što je najslabiji dio igre, izvlačenje kockica iz vrećice (glasova) je nasumično, koliko god se trudili ubaciti što više svojih kockice/izbaciti tuđe. I dalje jako dobra igra, možda bi imala veću ocijenu da sam je uspio odigrati u više igrača.

Kutna Hora (ocjena 7.5/10) (https://boardgamegeek.com/boardgame/385 ... ity-silver) sam incijalno odigrao u 4 igrača i nimalo mi se nije svidjela, odmah sam se ocjenio sa ocijenom 5 i odustao od udubljivanja u igru nakon pol partije. Ipak me je nešto kopkalo i nakon toga sam odigrao igru još 7-8 puta i dojam o igri se konstatno popravlja. Odličan interaktivni euro, neke stvari mi se i dalje ne sviđaju (način bodovanja zgrada, premali povrat za ulaganje akcija u kopanje rudnika, randomnes pojavljivanja zgrada u stackovima), ali svakom novom partijom se pojavi neka nova situacija što povlači zanimljive odluke kako reagirati na njih. "Zločesti" euri su sve rijeđi, moderni euro dizajn te nagrađuje na svakom koraku (vidi dolje navedeni Earth), tako da cijenim kada se pojavi igra kamo nije dovoljno samo povlačiti poteze i sve će se posložiti samo od sebe nego treba reagirati na promjenu situacije u igri.

White Castle (ocjena 8/10) (https://boardgamegeek.com/boardgame/371942/white-castle) mi je bio interesantan za nabavku jer mi se sviđa prethodna igra istih autora, Red Cathedral. Nema velike poveznice između obje igre (osim što su igre sa kockicama), pogledao sam 2 gameplaya i odlučio nabaviti igru. Imate svega 9 poteza tijekom igre, pokušavate napraviti što veći lanac akcija sa postojećim resursima, o svakome potezu želite dobro razmisliti a opet cijela igra dosta brzo završi. Preporuka ljubiteljima kombinatorike u euro igrama.

Earth (ocjena 8/10)(https://boardgamegeek.com/boardgame/350184/earth) je bio ugodno iznenađenje. Sviđa mi se ideja Purto Rica i Race for the Galaxy, kamo jedan igrač bira akciju za taj krug a drugi je mogu pratiti u slabljoj verziji akcije. Ares Expedition mi se nije previše svidio kao implementacija takvog sustava, ali je Earth ispao dosta zabavan. Ponekad je teško pratiti sve moguće načine bodovanja u igri, definitvno svaka akcija donosi bodove, ali i dalje ima prostora planiranju i donošenju odluka. Nasumičnost u izvlačenju karata ponekad može frustirati i pokvariti zabavu u partiji, ali partije traju ispod sat vremena pa je nasumičnost podnošljiva.

Oranienburger Kanal (ocjena 8/10) (https://boardgamegeek.com/boardgame/352 ... rger-kanal) je Rosenbergova igra koja mi se jako svidjela. Inače nisam ljubitelj njegovih popularnih dizajna (Agricola, Caverna, Le Havre i Patchwork su mi OK u najboljem slučaju), ali neke njegove igre su mi sjajne (Nusfjord). Ovo bi se moglo nazvati Nusfjordom na steroidima. Svega nekoliko workerplacement akcija koje su sve jednostavne i hrpetina zgrada koje morate nekako uglaviti na svoju ploču i okružiti što efikasnije sa cestama, prugama i kanalima. Gotovo mi je žao što je samo igra u 2 igrača.

Great Western Trail: New Zealand (ocjena 9/10) (https://boardgamegeek.com/boardgame/380 ... ew-zealand) mi je defitivno najdraža igra koja je izašla ove godine. Originalni GWT mi je među top 5 igri svih vremena, a ovo mi je trenutno najdraža implementacija tog sustava iako mogu vidjeti zašto je nekima ovo najlošiji GWT. Originalni GWT je napet euro kamo stalno nedostaje novaca za ono što bi htjeli uraditi, GWT: Argentina je jedan moderan dizajn koji vas nagrađuje na svakom koraku. Jako lijepo implementirana ideja deckbuildinga, pregršt izbora akcija i meni jednostavno zabavna igra koju bi odigrao u bilo kojem trenutku.

Izdvojio bih The Castles of Burgundy: Special Edition (https://boardgamegeek.com/boardgame/363 ... al-edition). Od prije volim Castles of Burgundy, spada mu top 3 igre svih vremena, nisam odolio a da ne uzmem ovu verziju sa Gamefound kampanje. Nisam imao sve ekspanzije, sada ih imam na jednom mjestu. Vineyards ekspanzija (koja dolazi samo sa ovom verzijom igre, za sada) je dobra, ali nije must have, širi igru u paralelnom smjeru, ne obogaćuje osnovnu igru. Odlična produkcije igre, jedina zamjerka je veličina kutije koja je skoro velika kao Gloomhaven kutija.

Koje su vama najbolje igre iz 2023. godine? Da li se među gore navedinima nalaze vaši favoriti ? Koje sam igre preskočio ? :)
Zadnja izmjena: Antomon, dana/u 17 pro 2023, 09:10, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Antomon za post (ukupno 6):
dadoKillaPapaverDeniblahblahtanelorn
Avatar
Teehee(R)
Reactions:
Postovi: 120
Pridružen/a: 06 lis 2017, 10:27
Ima zahvala: 629 puta
 pohvaljen: 251 put
Kontakt:

Re: Najbolje igre iz 2023

Post Postao/la Teehee(R) »

Antomon je napisao/la: 15 pro 2023, 14:49 Earth (ocijena 8/10)(https://boardgamegeek.com/boardgame/350184/earth) je bio ugodno iznenađenje. Sviđa mi se ideja Purto Rica i Race for the Galaxy, kamo jedan igrač bira akciju za taj krug a drugi je mogu pratiti u slabljoj verziji akcije. Ares Expedition mi se nije previše svidio kao implementacija takvog sustava, ali je Earth ispao dosta zabavan. Ponekad je teško pratiti sve moguće načine bodovanja u igri, definitvno svaka akcija donosi bodove, ali i dalje ima prostora planiranju i donošenju odluka. Nasumičnost u izvlačenju karata ponekad može frustirati i pokvariti zabavu u partiji, ali partije traju ispod sat vremena pa je nasumičnost podnošljiva.
Igrao sam samo ovu igru iz tvog popisa 2023., ali za Earth je točno i kod nas ovakav feeling!
Iako nam je TfM: Ares ispočetka bio fora, dosta brzo se to ispralo, dok su Puerto Rico i RftG još uvijek tu, skupa sa Earth.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Teehee(R) za post:
Antomon
slika
Avatar
Aliensb
Reactions:
Postovi: 284
Pridružen/a: 07 ruj 2021, 18:56
Ima zahvala: 227 puta
 pohvaljen: 334 puta
Kontakt:

Re: Najbolje igre iz 2023

Post Postao/la Aliensb »

Kako na bgg pogledati da mi izbaci igre iz 2023 koje sam igrao, ili je jedini nacin da idem kroz svoju kolekciju i gledam i onda se probam sjetiti nekih igara koje su mozda iz ove godine da sam ih igrao, pa koje jesu rucno ih traziti
slika
Avatar
Teehee(R)
Reactions:
Postovi: 120
Pridružen/a: 06 lis 2017, 10:27
Ima zahvala: 629 puta
 pohvaljen: 251 put
Kontakt:

Re: Najbolje igre iz 2023

Post Postao/la Teehee(R) »

Aliensb je napisao/la: 15 pro 2023, 17:57 Kako na bgg pogledati da mi izbaci igre iz 2023 koje sam igrao, ili je jedini nacin da idem kroz svoju kolekciju i gledam i onda se probam sjetiti nekih igara koje su mozda iz ove godine da sam ih igrao, pa koje jesu rucno ih traziti
Možeš upaliti kolonu Date added ili Acquisition date, ovisno koliko točno ispunjavaš kolekciju, onda posložiš po datumu i igre koje su dodane u 2023 biti će na vrhu popisa.
slika
Avatar
Antomon
Reactions:
Postovi: 1247
Pridružen/a: 04 tra 2014, 20:38
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 1192 puta
 pohvaljen: 921 put
Kontakt:

Re: Najbolje igre iz 2023

Post Postao/la Antomon »

Aliensb je napisao/la: 15 pro 2023, 17:57 Kako na bgg pogledati da mi izbaci igre iz 2023 koje sam igrao, ili je jedini nacin da idem kroz svoju kolekciju i gledam i onda se probam sjetiti nekih igara koje su mozda iz ove godine da sam ih igrao, pa koje jesu rucno ih traziti
Ako ideš na https://boardgamegeek.com/advsearch/boardgame možeš postaviti Year Released Range od 2023 do 2023, pod Filter by Collection ja sam stavio Rated by Specify User: Antomon jer imam princip da sve što odigram (pa i samo jednom) ocijenim jer mi je onda lakše pratiti.

Možeš postaviti i polje Owned pod Filter by collection da ti prikaže samo tvoje igre iz kolekcije. Nisam vidio da postoji sortiranje po stupcu User plays.
Avatar
Aliensb
Reactions:
Postovi: 284
Pridružen/a: 07 ruj 2021, 18:56
Ima zahvala: 227 puta
 pohvaljen: 334 puta
Kontakt:

Re: Najbolje igre iz 2023

Post Postao/la Aliensb »

https://boardgamegeek.com/boardgame/331 ... -old-world
7/10 Nije loše, ali ima previše nedostataka, možda bi je neke ekspanzije digle.

https://boardgamegeek.com/boardgame/350184/earth
7/10 Odigrao samo jednom, u principu mi se svidjela, ali me nije odusevila. Ima prostora da ocijena raste nakon jos kojeg playa

https://boardgamegeek.com/boardgame/371942/white-castle
8/10 Dosta dobro, s fora mehanikama, rado cu ju uvijek odigrati, ali mislim da nema potrebe da ju imam u svojoj kolekciji

https://boardgamegeek.com/boardgame/281549/beast
8/10 Dugo iscekivani kickstarter, možda je ocijena zbog toga i malo velikodusna (ili mozda jer ju zena jako voli), ne znam da li mi ne pase hiden movement ili one vs many, ali nakon svake partije ne da mi preveliku satisfakciju, ali prekrasno izgleda sa svim deluxe komponentama

https://boardgamegeek.com/boardgame/400314/apiary
10/10 ljubav na prvu nakon jednog gamea i želim još, kupujem prvom prigodom cim dođe na neki od nasih shopova

https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... expedition
10/10 odigrali smo za sada 2 scenarija, obozavam arnak pa mi je ovo samo jos vise arnaka

https://boardgamegeek.com/boardgame/373167/20-strong
7/10 backao u vrijeme kad sam dosta igrao solo, a sad kad se ekipa u Brodu prosirila, zena dobila vise volje za igranje, manji mi je uzitak igrati solo, ali vidim kvalitete igre.

https://boardgamegeek.com/boardgame/352454/trailblazers
9/10 jako zabavno i chill iskustvo, jednako kvalitetno i gotovo jednako brzo igrali u 2 ili 8 igraca

https://boardgamegeek.com/boardgame/287 ... red-cosmos
8/10 Vizualno preljepo, pobjedio sam oba puta jednom u 2, jednom u 4 igraca, ali svaki puta sam imao neki osjecaj pretrpanosti svime i svacim, nekim nejasnocama, hrpom toga sto je plus, ali opet ne spaja se nekako glatko sve sa svime, planiram mu dati jos sansi,

https://boardgamegeek.com/boardgame/374200/celtae
7/10 mozda bi ocijena i bila bolja da nisam uveden u igru s pricom kako je igra losa, ali sam ju svakako htio probati, na kraju skroz ok, neke stvari mi pomalo nemaju smisla i sam kraj igre nekako dolazi napasno i ostavlja te s osjecajem da nista nisi uspio odraditi

https://boardgamegeek.com/boardgame/388353/cursed-gifts
8/10 Zabavan zlocesti party game
Ovi su korisnici zahvalili autoru Aliensb za post (ukupno 4):
dadoTeehee(R)Antomontanelorn
slika
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Najbolje igre iz 2023

Post Postao/la Deni »

Rano mi je za takvu listu. Tek smo 32 igre iz ove godine odigrali, a ima ih bar 10ak koje bi volio probat...

Za sada su mi favoriti:
White Castle - samo 9 poteza i dice placement. odlican koncept
Age of Innovation - volim TM pa mi je i ovo nobrainer
Thunder Road: Vendetta - ali KS ed, bez ekspanzija je manje zabavno
Evanfall - fora tableu builder s fazom area controlla
Rats of Wistar - iako karte znaju odrediti sudbinu, zabavna mi je i dalje
Point City - mirise na splendor, ali raznolikiji i nepredvidljivji mehanizam "marketa"
Faraway - iznenadio me koncept tableu buildinga 'unazad'
Amritsar - solidan mancala naslov. nista pretjerano inovativno, ali igrao bi ponovo
Come Sail Away - light fun ali puzzle feeling, unique tema, vrijedi probati
New Eden - jedan od onih 7/10 naslova koji volis igrat, jer ima element utrke za najboljim mjestima te aukciju u drugoj fazi igre


Svakako bi volio odigrat TTR legacy, Sagrada Artisans, My Island, Path of Civ, Zhanguo, Unmatched Adventures: Tales to Amaze...
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 3):
dadoAntomonKilla
slika
Avatar
Oilegak
Reactions:
Postovi: 46
Pridružen/a: 11 sij 2021, 08:53
Lokacija: Vis
Ima zahvala: 26 puta
 pohvaljen: 56 puta

Re: Najbolje igre iz 2023

Post Postao/la Oilegak »

Aliensb je napisao/la: 15 pro 2023, 18:47 https://boardgamegeek.com/boardgame/400314/apiary
10/10 ljubav na prvu nakon jednog gamea i želim još, kupujem prvom prigodom cim dođe na neki od nasih shopova
https://www.ozone.hr/product/dru-tvena- ... strate-ka/
Još malo pa nestalo ;)
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”