Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Teme vezane uz pitanja o poslovanju
Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 8436
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1584 puta
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la grof »

Ako se želite malo ozbiljnije baviti izdavanjem igara trebati će vam neki poslovni subjekt temeljem kojeg ćete nastupati kao izdavač na tržištu.
Imali vi vlastiti webshop, suradnju s nekom trgovinom koja će prodavati vaše igre ili sve rješavali putem neke crowdfunding platforme (Kickstarter, Gamefound) trebate imati otvoren neki poslovni subjekt tipa firme ili obrta.
Jedino ako ste autor igre koji svoja autorska prava na igru “prodaje” drugim izdavačima možete nastupati kao fizička osoba putem nekog autorskog ugovora, ali to je neka druga priča.

Uglavnom, ako vam je izdavaštvo igara sekundarno zanimanje koje tek razvijate onda je upravo paušalni obrt najjeftiniji i najjednostavniji oblik poslovanja koje možete brzo otvoriti. Ako imate e-građane (a ne vidim zašto ne bi imali ;) ), onda putem platforme e-obrt besplatno i brzo otvarate obrt (bilo koji, ovo “paušalni”, “dobitaški” ili “dohodaški” tiče se oporezivanja, a ne samog obrta kao oblika poslovanja).

Da li je tako moguće otvoriti i d.o.o., odnosno j.d.o.o. ne znam jer nisam probao, ali mislim da se može.

Karakteristike obrta
Za razliku od firme (d.o.o., j.d.o.o.) obrt glasi na vas kao fizičku osobu i OIB vašeg obrta jednak je vašem OIB-u sa vaše osobne iskaznice. Što znači da za poslovanje obrta jamčite čitavom svojom osobnom imovinom. Kod firme jamčite kapitalom firme koji je na računu i imovini firme. Zato primjerice sav prihod od obrta odmah je vaš i možete ga odmah koristiti, Kod firme lova na računu može se povući, ali se na to plaća porez itd. Također, kod firme, kao i kod dobitaških i dohodaških obrta morate koristiti usluge nekog knjigovodstvenog servisa jer su njihova knjigovodstva složena i ne možete ih (niti smijete) sami raditi.
Nadalje, obrt je obično vezan uz jednu osobu ili obitelj, a firme vodi više osoba.
Kod obrta postoje tzv. slobodne i vezane djelatnosti. Slobodne mogu raditi svi, a za vezane treba imati određeni stupanj obrazovanja ili majstorski ispit. Izdavanje igra i sve vezano uz to spada pod slobodne djelatnosti.
Kod paušalnog obrta knjigovodstvo je potpuno jednostavno i smijete ga sami raditi. Zaista se radi o možda dvije knjige koje vodite + nešto odluka koje si donesete i držite u registratoru.
Dosta toga korisnog je već napisano ovdje u Plavom uredu, pa si malo proučite
Također, savjetujem posjet stranicama HOK-a

Otvaranje obrta
Već sam spomenuo da se obrt može potpuno besplatno otvoriti preko platforme e-obrt. Tamo ćete pronaći sve upute kako to sami jednostavno odraditi.

Za bavljenje izdavanjem igara treba registrirati određene djelatnosti prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD). Konkretno ove:
  • 32.40. - PROIZVODNJA IGARA I IGRAČAKA (stavite ju kao pretežitu)
  • 18.13. - USLUGE PRIPREME ZA TISAK I OBJAVLJIVANJE
  • 58.11. - IZDAVANJE KNJIGA (ako ćete raditi kakve igre u obliku knjiga i sl.)
  • 93.29. - OSTALE ZABAVNE I REKREACIJSKE DJELATNOSTI (ako ćete organizirati igraonice s vašim igrama)
  • 47.91. - TRGOVINA NA MALO PREKO POŠTE ILI INTERNETA (ako ćete imati webshop)
  • 63.99. - USLUGE INFORMACIJSKOG DRUŠTVA (također treba za webshop)
  • 47.89. - TRGOVINA NA MALO OSTALOM ROBOM NA ŠTANDOVIMA I TRŽNICAMA (ako ćete prodavati igru na konvencijama i raznim sajmovima na štandu/stolu)
Začkoljica internet prodaje s kojojm niti ja nisam na čisto: Ako želite otvoriti interent trgovinu, onda bi vas mogli tražiti dokaz o posjedovanju poslovnog prostora za skladište. No kako vi nemate veliku prodaju i prodajete svoje proizvode, to tehnički prema definiciji trgovine (Zakon o trgovini) i nije trgovina (trgovina je preprodaja tuđe robe), pa možda niti ne trebate prijaviti ovo Trgovina na malo preko pošte ili interneta. Ili im kažete da imate samo svoju robu, pa vas registriraju bez skladišta. Vidio sam i takve registracije.

Nakon što otvorite obrt, žiro račun u nekoj banci koja se vama čini najpovoljnija, sve prijavite na poreznoj možete krenuti u poduzetničke vode. Poreznoj treba ispuniti i poslati RPO obrazac, u kojem između ostaloga navedete da ćete porez plaćati paušalno i samostalno voditi knjige.

I još jedno upozoranje nakon otvaranja obrta: Istog trena pri otvaranju obrta/firme na adresu dolazi hrpa koverti - uplatnica za raznorazne registre (poslovni, e-registri, digitalni... svakako se zovu). Nemojte slučajno nasjesti i to plaćati. To su stupidne mamipare likova koji zarađuju na neiskusnim novopečenim vlasnicima obrta/firmi jer su tako sročene kao da ih morate platiti.

Malo o poreznom sustavu
Stalno spominjem paušalni obrt. No što to znači? Konkretno znači da poreznu upravu uopće ne zanima vaša rashodovna strana (niti je trebate pravdati) nego isključivo prihodovna strana. Zašto? Zato jer porez plaćate paušalno, a ne umanjujete si ga sa troškovima poslovanja (to rade firme i obrti dobitaši i dohodaši). I to je čisto OK. Bitno je samo skuckati bar tih 500€ godišnje za porez i doprinose, pa da ste u kakvom plusu, pa da ne plaćate porez na ništa.
Paušalno oporezivanje moguće je do iznosa godišnjih prihoda od 39.816,84€, nakon toga vas porezna automatski ubacuje u sustav PDV-a i morate prijeći na oporezivanje po dohotku ili dobiti.
Naravno, da bi porezna znala vašu prihodovnu stranu znači da morate izdavati uredne račune sa svim potrebnim podacima. Ukoliko se naplaćujete samo preko žiro-računa u banci ili Paypal-a ne trebate iste fiskalizirati. One kartične i gotovinske treba fiskalizirati, ali o tome ću detaljno pisati pod Naplatom.
Sve te račune, Knjigu prometa i onaj PO-SD obrazac (koji se btw mora predati do 15.1. za prethodnu godinu) možete sami raditi u Excelici. Samo morate paziti oko brojeva računa.
Ako vam je to tlaka, sve skupa možete prepustiti nekom web servisu za relativno malo novaca. Ali i o tome ću pod Naplatom. ;)

Ako vam je obrt druga djelatnost kao meni, onda plaćate manje doprinosa.
Najbolje je da bacite pogled ovdje:
- Porezi kod paušalnog obrta
- Doprinosi kod paušalnog obrta druge djelatnosti
Uglavnom, meni ispada da su mi godišnji troškovi “hladnog pogona” obrta s porezima, doprinosima za 1. porezni razred (do 11.281,44€ godišnjih prihoda), bankom i webračunom jedno 712€. Sve ostalo ostaje meni.
Ah da, postoji i tzv Komorski doprinos za HOK, koji se prve dvije godine poslovanja ne plaća, nakon toga HOK zaračunava svoj doprinos u iznosu od cca 10€ mjesečno, pa će tada onih mojih 712€ godišnje narasti na 832€ troškova godišnje, ali za dvije godine ću valjda moći još više uprihoditi, pa to ne bi trebao biti problem.

Mislim da je ovo po pitanju samog obrta dovoljno za sada. Ako vas još nešto zanima, pišite u postovima. A također bih jako volio čuti i vaša iskustva ako ste otvarali vlastite obrte ili firme. Može svima pomoći. :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru grof za post (ukupno 13):
dadoGurkkojuri006it's meCovacMDRaven2013tanelornRasTabulaTomatosadistiko i još 3 korisnika
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
sim4
Reactions:
Postovi: 91
Pridružen/a: 27 vel 2021, 17:45
Ima zahvala: 87 puta
 pohvaljen: 81 put
Kontakt:

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la sim4 »

Hvala na ovako opširnom objašnjenju.

Jedno pitanje samo vezano za paušalni obrt: zar nije tu problematično što si ne možeš pravdat ulaz odnosno troškove i porez se plaća uvijek po prihodima bez obzira koliki su bili troškovi (pod pretpostavkom da će kod izrade igre znatni biti i troškovi)?
Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 8436
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1584 puta
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la grof »

sim4 je napisao/la: 20 lis 2023, 08:01 Jedno pitanje samo vezano za paušalni obrt: zar nije tu problematično što si ne možeš pravdat ulaz odnosno troškove i porez se plaća uvijek po prihodima bez obzira koliki su bili troškovi (pod pretpostavkom da će kod izrade igre znatni biti i troškovi)?
To si moraš sam odrediti. Da, kod proizvodnje imaš veliek ulazne troškove koje možeš odbiti ako si dohodaš ili dobitaš. Ali imaš i neke druge troškove zbog vođenja knjigovodstva. Veće doprinose i poreze. Trebalo bi sve staviti na papir i vidjeti.

Ima tu malo opširnije:
https://www.moj-posao.net/Vijest/82554/ ... g-obrta/2/

Ja sam sebi procijenio da mi je zbog jednostavnosti, a i zbog toga što radim i neke uslužne djelatnosti, kao i prodaju Murder Mystery igara gdje nemam (neku veliku) troškovnu stranu.
Jer pazi ovo: Kada sam išao u proizvodnju Sretnog puta, onda sam si to pisao kao posudbu sredstava za svoj obrt, pa to nije išlo u prihodovnu stranu, pa nije iniciralo skok u idući porezni razred paušalnog oporezivanja. Paušalni porezi i doprinosi su prilično mali kod druge djelatnosti.

Osim toga, koliko vidim iz ovog teksta gore, paušalni obrt je najpovoljnija mogućnost kao "drugo zanimanje". Što je tipičan moj primjer.
https://www.womeninadria.com/obrt-uz-posao/
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
sim4
Reactions:
Postovi: 91
Pridružen/a: 27 vel 2021, 17:45
Ima zahvala: 87 puta
 pohvaljen: 81 put
Kontakt:

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la sim4 »

Ako sam te dobro shvatio, kažes da si možeš pisati posudbu na obrt i onda kod prodaje iznos koji zaradiš do visine te posudbe ti ne ulazi u prihod?
Avatar
Oilegak
Reactions:
Postovi: 46
Pridružen/a: 11 sij 2021, 08:53
Lokacija: Vis
Ima zahvala: 26 puta
 pohvaljen: 56 puta

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la Oilegak »

grof je napisao/la: 17 lis 2023, 12:16 Začkoljica internet prodaje s kojojm niti ja nisam na čisto:[/b] Ako želite otvoriti interent trgovinu, onda bi vas mogli tražiti dokaz o posjedovanju poslovnog prostora za skladište. No kako vi nemate veliku prodaju i prodajete svoje proizvode, to tehnički prema definiciji trgovine (Zakon o trgovini) i nije trgovina (trgovina je preprodaja tuđe robe), pa možda niti ne trebate prijaviti ovo Trgovina na malo preko pošte ili interneta. Ili im kažete da imate samo svoju robu, pa vas registriraju bez skladišta. Vidio sam i takve registracije.
Svaka čast na opširnom i informativnom postu.
Što se tiče skladišta i internet prodaje, zakon o trgovini se stvarno može tumačiti na više načina. Ja sam se raspitivao na sto mjesta oko toga pošto imam paušalni obrt i internet prodaju. Zaključak je da ne trebaš imati skladište ako prodaješ svoju robu pod koju spada samo neki ručni rad, znači neki proizvod kojeg si sam od nule izradio. Mislim da se izdavanje igre ne može tako tumačiti jer je uključena i tiskara i dizajner kojeg si platio ili ti je besplatno pomogao ili tko i što već. Ne tvrdim da je tako, ali ja to tako tumačim nakon upita u poreznoj, tržišnoj inspekciji, državni inspektorat, knjigovođe... koji su naravno imali svakakve različite odgovore :facepalm
Ovi su korisnici zahvalili autoru Oilegak za post:
grof
Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 8436
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1584 puta
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la grof »

Da. Znam. Ekipa iz Rijeke je za svoju igru uspješno otvorila Djelatnost trgovine bez skladišta jer imaju malo proizvoda u webshopu. Mislim da je to jako loše definirano Zakonski, pa svatko tumači kako želi.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Avatar
Oilegak
Reactions:
Postovi: 46
Pridružen/a: 11 sij 2021, 08:53
Lokacija: Vis
Ima zahvala: 26 puta
 pohvaljen: 56 puta

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la Oilegak »

grof je napisao/la: 20 lis 2023, 10:35 Da. Znam. Ekipa iz Rijeke je za svoju igru uspješno otvorila Djelatnost trgovine bez skladišta jer imaju malo proizvoda u webshopu. Mislim da je to jako loše definirano Zakonski, pa svatko tumači kako želi.
Ma ti možeš otvoriti kako želiš preko e-obrta. Nije upitno da li možeš, nego da li je legalno tako poslovati. Preko e-obrta možeš otvoriti što i kako želiš, čak si možeš i dodati vezane djelatnosti makar nemaš majstorski ispit ili određenu stručnu spremu, tako da...
Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 8436
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1584 puta
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la grof »

Ok, možda. Iako, kada sam ja otvarao svoj obrt nazvali su me iz gradskog ureda i točno me pitali za svaku djelatnost koju mislim raditi što pod tim konkretno podrazumijevam. Čak sam zbog sina imao i izradu video-igara koju mi na kraju nisu dozvolili jer je to postala vezana djelatnost. Ovisi dakle, gdje ti je sjedište.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Avatar
Oilegak
Reactions:
Postovi: 46
Pridružen/a: 11 sij 2021, 08:53
Lokacija: Vis
Ima zahvala: 26 puta
 pohvaljen: 56 puta

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la Oilegak »

grof je napisao/la: 20 lis 2023, 10:44 Ok, možda. Iako, kada sam ja otvarao svoj obrt nazvali su me iz gradskog ureda i točno me pitali za svaku djelatnost koju mislim raditi što pod tim konkretno podrazumijevam. Čak sam zbog sina imao i izradu video-igara koju mi na kraju nisu dozvolili jer je to postala vezana djelatnost. Ovisi dakle, gdje ti je sjedište.
Tako je. Ovisi gdje ti je sjedište i tko tamo koliko i što provjerava.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Oilegak za post:
grof
Avatar
CovacMD
Reactions:
Postovi: 5
Pridružen/a: 13 lis 2023, 23:45
Ima zahvala: 4 puta
 pohvaljen: 11 puta
Kontakt:

Re: Izdavanje igara u HR - 2: Što otvoriti (zašto sam otvorio paušalni obrt)?

Post Postao/la CovacMD »

Hvala na ovome. Ali prvo treba igru napraviti do kraja a onda budem otvarao 😁 kak sam shvatio prije drugog mjeseca se ne isplati izdavati 🙃 a do onda bi morala biti gotova igra ako ne i dvije 😅
Ovi su korisnici zahvalili autoru CovacMD za post:
grof
Odgovori

Natrag na “Poslovni kutak”