Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Butch
Reactions:
Postovi: 249
Pridružen/a: 19 stu 2018, 16:14
Ima zahvala: 44 puta
 pohvaljen: 139 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Butch »

Kad vas vidim kako se lijepo raspišete čisto mi bude neugodno ista objavljivati. 😁

Mi smo na nagovor sestrične napokon igrali wingspan.
Ne mogu vjerovati da postoji toliki hype oko igre, igra ne radi ništa novo, kao neki engine builder je užasno prosta, kartice nisu unikatne i stalno se ponavljaju, a zadnja runda je dosadna jer svi samo gomilaju jaja.
Igra je lijepa, produkcija je super, ali gameplay je nikakav. 5 od 10

Nakon Dune Imperiuma sam htio igrati neki deck builder ali area control. I nabasao sam na Tyrants of the Underdark. Igra je čisti cut throat, samo šora, kradja polja, kartica, nije za ljude koji se daju lako naljutiti.
Igra ima 6 tematskih polu deckova i prije samog početka igre izaberes dva, tako da ima tu neke varijacije, iako nisu sve jednako zabavne.
Igra mi je 8 od 10, I to samo zato što se ne može sleevat.

Zatim smo igrali Khora : rise of an empire.
Igru sam kupio bez da sam išta vidio o njoj, produkcija mi je bila lijepa.
Igra je kao neki engine building sa spreadsheetom. Malo je zapetljana, bacas 2 do 3 kockice, za svaku pripojs jednu od 7 akcija koje su poredane po nekoj važnosti.
Ima tu malo I hand draftanja, malo set collectanja, I sve bi to bilo super da nema tih kockica.
Igra je u svakom slučaju bolja od Wingspana. 6 od 10.

Marvel United Xman je dosta dobar coop.
Koristi igrane kartice kao lentu vremena, a fora je što se igrači uvijek team upaju, odnosno predzadnja i zadnja kartica se uvijek igraju zajedno.
Probali smo samo jednog bossa i dobar dio heroja, ne vjerujem da će igra ikada biti Pandemic za mene, ali svakako bih ju volio još igrati. 7/10.

Air, Land and Sea, ili je Land, Air and Sea ne znam, ali igra je zakon. U svojih 20 kartica igra nudi više strateških odluka, blefiranja i mind playa nego igre koje su 20 puta veće od nje. Oba igrača na početku dobiju 6 kartica koje mogu igrati na 3 bojišnice, skoro sve kartice imaju neke lude efekte koji se mogu kombinirati, a borba može trajati do kraja, ili dok protivnik ne odustane. Što ranije odustane izgubit će manje bodova. 9 od 10.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Butch za post (ukupno 12):
ZorzysismissmurfORnotdadoValsimjuri006DeniMago de Umagodgalesic2000Eurydices i još 2 korisnika
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

https://boardgamegeek.com/boardgame/386 ... den-temple

slika

Essen Spiel 2023
Imao sam priliku zaigrati glavni naslov Ludonove za ovogodisnji Spiel. Radi se o solidnom rondel+mancala dizajnu, koji ne nudi nista inovativno, vec bas onako fanovski reimagines sve sto volio. Zbog toga cu vise nahvaliti stvari koje nisu posle po krivu, sto cesto zna biti slucaj:
Pravila su jednostavna, zvuce poznato i brzo se uci
Setup je jednostavan
Ikonografija je dobra, sve je jasno na prvu
Nema previse mehanizama, sve se vrti oko cetri glavne akcije

Sam gameplay je poprilicno sklon APu, jer glavni mehanizmi svaki potez otvaraju "bezbroj" kombinacija, a posto se sve odvija na sredisnjoj ploci, dok dođes na red sve se promijeni pa neko planiranje poteza unaprijed bas i nema smisla. Vise se planira smjer u kojem se zeli ici.

Ugl, bolja od prosjeka, ali ni blizu najboljih u kategoriji.


PS igrali smo jos i https://boardgamegeek.com/boardgame/378 ... s-gangster ali to je bilo bas lose (predugo i prejednoatavno tj bez izazova) stoga necu trosit vrijeme na detaljniji opis.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 6):
dadojuri006KnivesKillasadistikotanelorn
slika
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

slika

Samo ukratko ako koga zanimaju moji dojmovi o burgundijskim vinogradima. Ekspanzija je dobro slozena, ali nekako mi je mixes bag of feelings. Naime, S kockom ili za dva coina mozete kupiti vinograd tajlu. Pri postavljanju zelite iste sorte drzati zajedno, jer se na kraju partije scoreaju kao i kad popunite jednu sekciju određene boje. Ne znam sta bi o ovome mislio, osim da daje tonu bodova i automatski hacka onaj tijesni score. Osim toga svako polje donosi dva bonusa, koji itekako olaksavaju igru. Npr dobijete 4 radnika i 2coina. Onak, wtf?! Ili dobijete "castle" akciju, prodaju goodsa ili priliku fa uzmete crni hex.

Iako je ekspanzija super i nije previse razvodnila napetost i opcije, mislim da bi mogla vise pasati ljudima kojima Burgundija nije sjela ili im je bila odbjona, jer je prerestriktivna. Meni je nekako dvosjekli mac. S jedne strane, ne mogu rec da nisam uzivao, a s druge opet mi je to to kad imam taj osjecaj ogranicenosti i puzzle. Opet, vinogradi nisu igru ucinili prelaganom, ali imas filing da varas 😁
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 5):
dadoblahblahjuri006tanelornKilla
slika
Avatar
dado
Reactions:
Postovi: 1258
Pridružen/a: 16 lis 2014, 16:54
Ima zahvala: 3379 puta
 pohvaljen: 2004 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dado »

@Deni možeš malo o produkciji ovog izdanja?
Znam da su ove akrilne pločice ekstra dodatak ali kako ti se u globalu čini ova produkcija? Jel su kocke čitljive ili smetaju ovi obrubi? Ova double layer polja za pločice i robe na player boardu, jel problem izvaditi ih kad su puna ili ima dovoljno prostora?
Bio sam odustao od KS ali eto opet me zove. :D
slika
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

Kutija je ogromna. Zauzima jedno polje u Kallaxu i najbolje ju je drzati polegnutom. Sam insert je praktican za koristenje, ali sve skupa je totalni i nepotrebni overkill.

Plocice se drze u vrecicama, sto je dobro za brzinu postavljanja rundi. Grafiku na zutim plocicama koje scoreaju za zgrade su totalno zezli, jer slike imaju nekakve random zgrade za glavnu sliku, a ispod skroz sitno u hexu zgradu koja se scorea. Najgore od svega, ni na cheatsheetu nisu svaku od njih objasnili, nego su samo napisali 4 points for each building 🤣 Ostale, tj bež zgrade su stvar navike, kao i u prijasnjim verzijama.

Veci problem mi je kolorit boardova. Nije pretjerani problem, ali brojevi tj polja na centralnoj ploci su se nekako lakse identificirala prije. Sve je toliko puno boja da jednostavno pogled ne bjezi na neke susjedne opcije, nego bas aktivno moras promislit sta ima na susjednim poljima pa dobro pogledat da ti nesto ne promakne. Slican problem i na playerboardu. Sve su boje žarke i skrecu pozornost s brojeva. Taj overlay je zgodno rjesenje, dobre je kvalitete, nije predebel k ne pomice se. S obzirom na akrilne plocice nije ih tesko staviti ni skinuti, i sve skupa nije nimalo fiddly. Al budimo realni, nepotrebno je.

Sve u svemu ako netko zeli ovo izdanje, nece se razocarati, ali ne bi rekao da je najbolje izdanje. Ovo je bas premium proizvod, a tko hoce samo igru, ne treba mu nista vise od prvog izdanja.


slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 9):
juri006PapaverdadoDarkDefenderValsimtanelornrealukasadistikoKilla
slika
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3126
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2301 put
 pohvaljen: 2366 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Valsim »

@Deni To mi je bila odmah prva asocijacija od pogleda na sliku. Sooo many bright colors. Iskreno više mi se tu dopada inačica iz originalne igre, ovo mi je malo too much.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
DarkDefender
Reactions:
Postovi: 513
Pridružen/a: 09 ožu 2015, 11:36
Ima zahvala: 271 put
 pohvaljen: 464 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la DarkDefender »

Stvar koja mene smeta s kockicama je sto imaju 3 razlicita dizajna. Na playerboardu je 3D kockica, ali ne izgleda kao prava kockica. Na main boardu jer 2D kockica i izgleda kao prava kockica, a na crateovima je 2D kockica koja ne izgleda kao prava kockica. Znam da su ovo minor stvari, ali eto.

Mislim, igra izgleda lijepo ali ja se nisam mogao natjerati kupiti. Iako je glavni razlog za to bila velicina kutije. 100% sam siguran da bi se manje igralo, a zauzelo bi mi hrpu prostora kojeg ionako nemam. :)
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

o da. na vineyars boardu ima i nekakva crvenkasta d6. u rulebooku nema nista o istoj pa smo pretpostavili da je kao i ostale d6 na toj ploci (bonus castle akcija)
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post:
DarkDefender
slika
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

https://boardgamegeek.com/boardgame/383 ... innovation

slika

The king is dead! Long live the King! Sve sto Gaia (za mene osobno) nije uspjela, to je AoI-u poslo za rukom.
Novi elementi igre savrseno su ukomponirani u originalni koncept, nista ne djeluje kao ekspanzija ili nepotreban dodatak. Sve klizi perfektno.

Dakle, na pocetku igre igraci mogu birati jednu od pre-set kombinacija ili draftati svaki varijabilni dio player boarda. Mi smo igrali s kombinacijama da bas ne udjemo u cetvrti sat igranja 😁
Dakle, osim rasa, dobijete i pocetni bonus, a tijekom igre, nakon sto dvorac izgradite birate koji bonus zelite (first come first serve).
I dok je originlna TM bila vise kako najbolje igrati s odredjenom rasom, ovdje je vise pitanje kako najbolje izoptimizirati kombinaciju koju ste dobili.

Osim toga dodatak su i knjige, kao novi resurs. Knjige se mogu potrositi za dodatne akcije, bas kao i energija na dnu ploce, ali primarna upotreba bi trebala biti za dobiti dodatne plocice koje idu na vas board i daju vam nekakvi bonus instant bodovi/end game bodovi/income u svakoj rundi.

Ovo isto klizi vrlo logicno i dobro dodje jos pokoja opcija kad zagusti s energijom.

Zadnje, svaki put kad napravite temple dobijate isto tako neku od plocica koje mogu biti ili dodatna akcija ili određeni bonus tijekom igre.

Ako imate TM i igrate ju redovito s istom ekipom, ovo je must have, jer daje nove izazove, a nova pravila ne mijenjaju originalnu igru. Ako nemate igru a volite heavy igre, ovo je must have. Meni je bolja od Gaie, jer su mi koncepti logicnije poslozeni, a interakcija tijesnija.
Ako povremeno igrate TM, kao ja recimo jednom godisnje, ne morate se bedirati. Osnovna igra je sasvim dovoljna, jer ova nova moze biti overwhelming sa svim opcijama i mogucnostima, koje vise pasu iskusnijim igracima.

Nije teza, nije duza, nije kompleksnija, vec je samo uzbudljivija i svjeza.

A sad, godisnji 😪
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 11):
sadistikoPapaversismisdadorealukajuri006AliensbKillaBojan1983tanelorn i još jedan korisnik
slika
Avatar
Killa
Reactions:
Postovi: 408
Pridružen/a: 12 lip 2011, 20:42
Lokacija: Split
Ima zahvala: 680 puta
 pohvaljen: 310 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Killa »

Long Shot: The Dice Game - https://boardgamegeek.com/boardgame/295 ... -dice-game
slika
Bacija partiju sa suprugom i ćerom. Tema igre je klađenje na trke konja. Pobjednik igre je onaj koji ima najviše love na kraju koju trošite da bi se kladili i kupovali konje koji se utrkuju.
Igra ima dosta ikonografije i naoko čudo akcija, ali srećom kockica odlučuje šta se može odigrati u svakom krugu.
Izvrsna kvazi parti igra. Ne bih je preporučio kao party igru za totalne početnike možda baš zbog ikonografije i specijalnih akcija svakog konja kojeg kupite. Pogotovo ako se popilo malo.
Nama je baš legla, konstantno smo se sprdali, ima dosta interakcije i 'zabijanja noža u leđa'.
Produkcija je taman, mala kutija, ne zauzima puno mjesta na stolu.
Ostaje u kolekciji i vidim da će se često igrati kad smo dobre volje.

Krass Kariert - https://boardgamegeek.com/boardgame/243430/dealt
slika
Trick taking shedding igra iz Amigo produkcije
Svaki igrač dobije karte u ruku i dvije vidljive na stol skupa sa dva/tri žetona/života. Specičnost je ka u Bohnanzi da se karte u ruci ne mogu premještati. Na potezu moraš odigrati kombinaciju karata koja je jača od predhodne. Ako ne možeš/ne želiš moraš uzesti jednu od dvije karte ispred sebe i staviti je u ruku gdje želiš. Kad ostaneš bez karata na stolu, a ne možeš pobjediti ruku moraš uzesti žeton. Ko prvi ostane bez žetona je izgubio igru. Postoje i tri specijalne karte koje dodatno začine igru.
Volim Amigo igre tako da ni ova nije iznimka, jednostavna pravila, mala kutijica, izvrsna kvaliteta karata. Odlična igra dok se nekog čeka, na izletu. Najbolja u 3-4 igrača.

Dosta ju se uspoređuje sa Scout-om koji je izašao godinu poslije. Krass je malo više strateška zbog karata na stolu koje ćeš naknadno ubaciti u ruku, dok kod Scouta to radiš u trentku kad je to netko odigrao. Scout ima možda malo glađi tok jer praktično nema 'turnova' nego samo klizi u krug. Prednost Krassa je što je odličan i u tri igrača, dok se kod Scouta u tri igrača često zna nakon jednog sretnog kruga toliko nagraditi pobjednika kruga da praktično nema šanse da ga više itko sustigne. Dosta ljudi ne voli Krass jer ima jednog gubitnika (jadnik - ko ga j...e).
Meni su obje odlične i ostaju u ladici.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Killa za post (ukupno 6):
dadojuri006PapavertanelornDeniretko63
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”