Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 8436
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1584 puta
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la grof »

Eto, mi smo na poklon dobili ovu detektivsku igru iz Njemačke, na Njemačkom i uspješno je odradili (Google translate odlično odrađuje svoj posao)
https://boardgamegeek.com/boardgame/261 ... adlerstein

To nas je sada navuklo na detektivske igre, pa ćemo to, očito igrati jedno vrijeme. Srećom pa u MC-u ima toga za posuditi.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

https://boardgamegeek.com/boardgame/201 ... -beginning

je jedna od igara iz serije Evolution izdavača North Star Games (imam ih sve :oops: ) koju sam nabavio prije svega za igranje sa 9-godišnjom kćerkom.

Ukratko, igra se pokazala fantastičnom! U odnosu na druge igre iz iste serije jednostavnija je za igranje, lakša za praćenje, daleko manje kažnjavajuća za igrače, uvodi ono najbolje od originalne igre a bez dodatnih komplikacija oko praćenja veličine tijela, klime i slično.

Smisao igre je stvaranje različitih vrsta sa različitim sposobnostima koje treba hraniti, ali najuspješnije vrste nisu one koje prežive do kraja igre (premda je to poželjno), već one koje su se najviše uspješno hranile jer na kraju igre boduje se sva prikupljena hrana i kartice koje su preostale, bilo u ruci bilo na stolu u obliku vrsta.

Osnovne komponente su vrlo jednostavne: kup kartica, žetoni hrane, komad kartona koji predstavlja pojilište gdje se postavlja hrana i platnene vrećice za svakog igrača u kojima čuvaju prikupljenu hranu.

Same kartice imaju višestruku ulogu, ako se postavljaju na stol sa okrenutom poleđinom, one predstavljaju populacije vrsta koje kreirate i na kojima prikupljate hranu. Ako koristite drugu stranu na kojoj su nacrtane i ispisane određene osobine, postavljate ih uz svoje vrste i pomažete im u preživljavanju.

Igrači se smjenjuju u odigravanju poteza a svaki potez sastoji se od nekoliko koraka:
1. Postavljanje 2 hrane u pojilište
2. Postavljanje kartice Iz kupa na stol kao populaciju nove vrste.
3. Uzimanje 3 kartice iz kupa u ruku
4. Odigravanje kartica iz ruke
5. Hranjenje svojih vrsta
6. Prikupljanje hrane u vrećicu

Glavna okosnica poteza su odigravanje kartica i hranjenje.

Odigravanje kartica
Kartice možete koristiti da povećavate populaciju vrste (1 kartica =1 populacija), stvarate nove vrste, obično na način da svaki niz populacija predstavlja jednu vrstu, te odigravate kartice kao osobine koje postavljate uz vrste.

Ima svega 10 tipova osobina sa vrlo malo teksta, lijepim crtežima koje jasno naznačavaju osobine vrste te su dodatno markirane bojama koje označavaju vrstu osobina tako da su vrlo lako pamtljive, primjerice:
- crvena boja pozadine označava grabežljivca, to jest vrsta s tom karticom jede druge vrste.
- siva boja označava obrambene sposobnosti (krila, brzina, noćne životinje itd) , tj. grabežljivci mogu jesti takve životinje samo ako i sami razviju te sposobnosti.
- osobine sa zelenom bojom povećavaju dostupnost hrane van pojilišta itd...

Osobine se mogu kombinirati na različite načine, a jedina ograničenja su maksimalno tri osobine po vrsti te nemogućnost dupliranja istih osobina unutar iste vrste.

Kako postoji stalni evolucijski pritisak (napad od strane predatora ili nedostupnost hrane) uvijek možete kasnije odbaciti osobinu neke vrste koja se kasnije pokaže nekorisnom ili čak i štetnom za opstanak vrste.

Hranjenje
Nakon što se odigraju kartice (mogu se i sačuvati u ruci) slijedi faza hranjenja. Sve populacije moraju biti nahranjene, tj imati žeton hrane na kartici. Na kraju faze sve populacije, odnosno kartice koje nemaju žetone hrane odumiru i te kartice se odbacuju iz igre. U pojilištu je rijetko više od 2 hrane (obično one koju sami postavljate na početku svog poteza) pa pokušavate stvoriti vrste koje iznalaze alternativne izvore hrane.

Primjerice predatori se ne hrane iz pojilišta, već, ako mogu, napadaju druge vrste, tako da za svaku ulovljenu populaciju napadnute vrste dobiju do 2 žetona hrane iz zalihe, to jest mogu se nahraniti 2 populacije predatora po 1 napadu. Napadnuta kartica se, naravno, odbacuje. Predatori moraju, ako mogu, napadati sve dok se cijela populacija ne nahrani, makar to značilo da morate napadati svoje vrste. Nekad to čak može biti strategija da namjerno stvarate vrste da biste nahraniti svoje predatore.

Svaki put kada neka populacija ugine prilikom napada, (može stradati čak i predator ako napadnuta vrsta ima rogove) svi strvinari u igri dobivaju po 1 žeton hrane, čak i ako je vlastita vrsta napadnuta.

Nakon toga odbacite nenahranjene populacije, prikupite hranu sa ostalih kartica u svoju vrećicu i slijedi potez idućeg igrača.

Igra traje sve dok se ne potroši cijeli kup kartica pa nakon što se formira novi od odbačenih kartica, svi igrači nakon početnog igrača odigravaju završni potez pa slijedi zbrajanje bodova.

Dojmovi o igri
Igra je vrlo dinamična i interaktivna, trudite se reagirati na poteze svojih protivnika, bilo da ih možete napadati ili se obraniti, od prikupljenih kartica stvarate vrlo kreativne kombinacije, a čak i ako vaše vrste koje ste s toliko pažnje gradili, na kraju odumru najčešće kao plijen drugih predatora, lako se možete vratiti u igru jer ćete uvijek na početku svog poteza dobiti novu vrstu, a za svaku izgubljenu osobinu vrste dobivate jednak broj kartica u ruku tako da su gubici tijekom igre daleko manje stresni. Uglavnom ne morate brinuti hoćete li imati dovoljno mjesta na stolu jer su izumiranja vrlo česta :D

Naravno, uvijek ima i malo sreće kakve se kartice izvuku.

Igra traje oko 40-ak minuta, a tijek poteza je relativno brz, eventualno bude malo zastoja oko razmišljanja o optimalnom korištenju kartica. Čak i tijekom odigravanja poteza, svi drugi igrači su itekako uključeni jer prate kakva se evolucija odigrava, stvara li se opasnost za vaše vrste ili da li protivnik kojeg ste uspješno napadali razvija nove obrambene sposobnosti, pa do direktnijeg angažmana ako ste napadnuti ili ako imate strvinare pa sudjelujete u gozbi tijekom napada predatora.

Igra je nominalno za 2 do 5 igrača, ali sve partije su zasad odigrane sa 2 i 3 igrača i to su bile uzbudljive igre. Vrlo je pogodno za parove, vrlo lako izlazi va stol jer je priprema kratka (samo promiješate kartice), a što se tiče igranja sa djecom, svako dijete je naravno drugačije, ali za moju 9-godišnju kćerku je igra došla u pravom trenutku. Odmah je pohvatala koncept igre, itekako je ravnopravan igrač, jako uživa u smišljanju kombinacija kartica, kao i u napadima, a često se zabavljamo na račun vrsta kako bi izgledale sa osobinama koje smo im dodali, primjerice dugovrate krilate životinje koje žive u jazbinama. :D

Sve u svemu, još jedna uspješnica u našem domu. :thumbs

Partija sa kćerkom:

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post (ukupno 2):
tanelornDeni
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

https://boardgamegeek.com/boardgame/310873/carnegie

slika

Morat cu vas razocarat, al igra je vrhunska! :D
S obzirom da je weight 3.8 izvan moje comfort zone ocekivao sam da ce me igra vise penalizirati za greske i cijediti zadnje kapi znoja hocu li moci odigrati sta zelim, ali pokazalo se da su ti ostri rubovi u gameplayu bas pametno odrezani. Kljucan razlog za ovo ie uklanjanje AP-a, jer ce svi igraci do kraja partije odigrat istih 20 akcija, svaki krug simultano. Dakle, na taj nacin igra te usmjerava i ako stvoris dobre preduvjete, akcije su vrlo pitke i brzo se odigravaju. Ipak, gotovo tri sata smo utrosili na sam gameplay u tri igraca.

Ne bih nuzno rekao da je ovo ni worker placement ni engine building, ali vuce u tom smjeru. Ovdje je najbitnije pratiti koje su cetri moguce iduce akcije. Opet, ne bih rekao ni da je ovo interaktivna economska igra. Bas nesto novo i svjeze, sto vuce puno inspiracije iz drugih igara, ali ni jednu ne kopira. Bar ne one koje sam ja igrao.

edit: zaboravio sam napomenut da se endgame ciljevi claimaju tijekom igre (kroz donacije) tako da i taj dio usmjeri igrace u kojem smjeru ici
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 12):
dadoBojan1983Mago de UmagomargeKillasim4PapavertanelornTeehee(R)sadistiko i još 2 korisnika
slika
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3583 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sadistiko »

@Deni to je neka deluxe verzija? Ja nemam te trayeve (oni me ni ne zanimaju), a i krugiči su kod mene samo u boji igrača bez ovih điđi-miđi po njima
slika
sim4
Reactions:
Postovi: 91
Pridružen/a: 27 vel 2021, 17:45
Ima zahvala: 87 puta
 pohvaljen: 81 put
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sim4 »

@sadistiko Vidio sam da si na bgg-u pitao za prijevod za ekspanziju na engleski. Gdje si je uspio nabavit?
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 664 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

sadistiko je napisao/la: 05 sij 2023, 09:58 @Deni to je neka deluxe verzija? Ja nemam te trayeve (oni me ni ne zanimaju), a i krugiči su kod mene samo u boji igrača bez ovih điđi-miđi po njima
da, ovo je Quined Games Masterprint verzija, 27. igra u seriji: http://www.quined.nl/games/

Po meni, jedino sta dobro dodje je tray za urede, ostalo je nepotrebno
slika
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3583 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sadistiko »

sim4 je napisao/la: 05 sij 2023, 11:16 @sadistiko Vidio sam da si na bgg-u pitao za prijevod za ekspanziju na engleski. Gdje si je uspio nabavit?
U Essenu na aukcijama
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post:
sim4
slika
Avatar
thegrey
Reactions:
Postovi: 381
Pridružen/a: 02 ožu 2011, 08:12
Ima zahvala: 78 puta
 pohvaljen: 204 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la thegrey »

Scythe u 7 igrača... nažalost :D :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru thegrey za post (ukupno 2):
Denifrastarc
Avatar
thegrey
Reactions:
Postovi: 381
Pridružen/a: 02 ožu 2011, 08:12
Ima zahvala: 78 puta
 pohvaljen: 204 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la thegrey »

Isprobao Clash of Cultures u 2 igrača. Ispočetka je bilo malo skepse kako će raditi, no moram priznati da radi začuđujuće dobro. Jasno, 4 igrača je i dalje puno puno bolje, ali u 2p je sasvim igrivo.
Doduše ne rade baš sve civilizacije jednako dobro - u ovom slučaju je mapa zemlje nasumičnim postavljanjem i sa mnogo planinskih lanaca bila dosta neugodno iskustvo za Hune kojima je potrebno dosta otvorenog prostora da bi super funkcionirali. S druge strane Babiloncima je išla na ruku jer je utvrđene gradove bilo puno lakše braniti.
Za ozbiljniju igru se ovo može riješiti tako da se drafta 2-3 civilizacije i izabere jedna te time izbjegnu one kojima je konfiguracija terena vrlo bitna (recimo Vikinzi ili Feničani), ali za saturday night gaming je i random sasvim dovoljan.

slika

slika

Sve u svemu puno zabave u 2 igrača :D.
Ovi su korisnici zahvalili autoru thegrey za post (ukupno 8):
DenikockicadadotanelornPapaverpriroda15sadistikoValsim
Avatar
Antomon
Reactions:
Postovi: 1247
Pridružen/a: 04 tra 2014, 20:38
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 1192 puta
 pohvaljen: 921 put
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Antomon »

U petak smo završili https://boardgamegeek.com/boardgame/291 ... -jaws-lion, cijelu kampanju smo odigrali u 3 igrača kroz 20 scenarija. Ja sam ostao oduševljen, meni je Jaws bolji od originalnog Gloomhavena. Streamline odrađen kako spada, stvari koje su izbacili mi nisu nedostajale, zadržana je srž igre. Scenario book je puno bolje rješenje nego slaganje mape preko tileova, žao mi je što nisu taj dio ubacili u Frosthaven. Odličan entry point za Gloomhaven, igra se može nabaviti jako jeftino rabljena i/ili nova.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Antomon za post (ukupno 6):
dendarii42dadotanelornAliensbkockicasadistiko
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”