Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 662 puta
 pohvaljen: 1025 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

https://boardgamegeek.com/boardgame/351913/tiletum
slika

Bolja od ocekivanja, ali Newton mi je drazi, jer ima manje matematike. U Tiletumu previse kalkuliranja koliko bodova koja akcija donosi itd. Nekako mi ubija draz igranja po osjecaju, jer je preocito da treba racunat. Inace nisam jedan od onih koji maksimizira potez, nego obicno igram sta mi se ucini dobro od par opcija.
Malo me zacudilo kolika je mapa, bas je ogroman board, nepotrebno skroz... I boje kocaka su mogle biti mrvicu razlicitije. Za daltoniste svakako nije.

Ugl, s obzirom da imam i Newtona i Calimalu, mislim da mi Tiletum ne treba, ali ljubitelji suhih eura ce doci na svoje. Ovo je sasvim solidan genericki euro s proizvodne trake.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 10):
dadokockicatanelornedvinusPapaverZorzysadistikoKillamiljenkojuri006
slika
Avatar
DarkDefender
Reactions:
Postovi: 513
Pridružen/a: 09 ožu 2015, 11:36
Ima zahvala: 271 put
 pohvaljen: 464 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la DarkDefender »

Deni je napisao/la: 29 stu 2022, 23:33 Bolja od ocekivanja, ali Newton mi je drazi, jer ima manje matematike. U Tiletumu previse kalkuliranja koliko bodova koja akcija donosi itd. Nekako mi ubija draz igranja po osjecaju, jer je preocito da treba racunat. Inace nisam jedan od onih koji maksimizira potez, nego obicno igram sta mi se ucini dobro od par opcija.
Mislim da te potpuno razumijem. Neke igre jednostavno prezentiraju opcije na nacin da, ako ne idem izracunati, imam osjecaj ko da se ne trudim i zapravo ne igram neko pustam drugima. Zato volim kad postoje skrivene informacije u igrama jer onda znam ne mogu izracunati pa se ni ne trudim.
Ovi su korisnici zahvalili autoru DarkDefender za post (ukupno 3):
Denisadistikojuri006
Avatar
dado
Reactions:
Postovi: 1249
Pridružen/a: 16 lis 2014, 16:54
Ima zahvala: 3358 puta
 pohvaljen: 1985 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dado »

Zadnjih mjesec dana se uspjelo odigrati nešto noviteta pa da vidimo prve dojmove:

https://boardgamegeek.com/boardgame/366 ... edal-metal
- kartična hand menadžment utrka formulama. Za sada sam samo igrao solo i 2p, obadvoje s botovima koji btw odlično funkcioniraju, preporučam da uvijek igrate s njima. Prvi dojam je da je ovo kompliciranija verzija Flamme Rougea (isti autori). Malo me brinulo da bi potezi igrača mogli biti predugi (jer na svom potezu imate 7 koraka koje treba napraviti) ali u praksi većinom radite samo 3 ili 4 tako da su potezi ustvari jako brzi (iako trebalo bi vidjeti kak bi to išlo u 5 ili 6 igrača). Produkcija je klasični Days of Wonder tako da tu nema nikakvih primjedbi. Cijena od 60ak - 70ak € se na prvu čini malo previše (možda čak zeru i je) ali kutija je puna sadržaja (4 trake i 4 različita modula koja možete kombinirati). Uglavnom, nemam nikakve veće primjedbe, igra je zabavna. Ako volite utrke, ako vam ne smeta malo randoma i sreće i ako volite igre family plus kategorije, velika je šansa da će vam se Heat svidjeti. Ocjena 8 s tendencijom na 8.5, možda čak i 9.
- da li su Flamme Rouge i Heat dovoljno različite? - rekao bih da da, FR je jednostavnija
- trebam li u kolekciji imati i Flamme Rouge i Heat? - vjerojatno ne
- da moraš ostaviti samo jednu? - vjerojatno Heat zbog više sadržaja


https://boardgamegeek.com/boardgame/353 ... gh-history
- "nastavak" Trekking the World, kartična set collection, resurs menadžment igra u kojoj putujemo kroz vrijeme (tj želimo složiti što više karti po redu) i punimo naš dnevnik resursima (i za to dobivamo bodove). Produkcija vrh, artwork prekrasan. Sama igra jako light ali nije brain dead, ima tu dovoljno mesa za igru family kategorije. Rekao bih da je jednostavnija od Trekking the World. Gledam po polici s čime da ju usporedim ali ne pronalazim ništa. Jedinu sličnost pronalazim u turn order traku iz Tokaida / Patchworka. Velika preporuka za light family kategoriju. Ocjena 8.


https://boardgamegeek.com/boardgame/300 ... dest-night
- kartična hand menadžment, pobjeđuješ ako prođeš špil bez da pogineš igra. Rekao bih da je najjači adut ove igre tema: zaglavljeni ste u kolibi, vani je zima i sad trebate održavati vatru tako da u nju bacate stvari koje pronalazite u kolibi ne bi li preživjeli noć. Mehanički je igra ok, svaka karta ima jačinu tj koliko daje vatre, pepelnu vrijednost tj kolika jačina vatre mora biti da bi tu kartu odigrali i ponekad neki poseban efekt. Igra je ok za odigrati tu i tamo, funkcionira ali s obzirom na količinu novih igara koje stalno dolaze, ne vidim joj mjesto u mojoj kolekciji. Artwork je plus, preprevelika kutija minus. Ocjena 6 - otišla iz kolekcije


https://boardgamegeek.com/boardgame/322568/gardens
- Dunstan i Gilbert, kartična tableu building, set collection igra građenja vlastitog botaničkog vrta. Još jedna light family set collection igra. Opet ok ali ne daje neku uzbudljivost. Ima malih problema s ikonografijom i grafičkim dizajnom ali u globalu je produkcija ok. Ocjena 7 ( za sada ostaje ali vjerojatno će u budućnosti napustiti kolekciju).


https://boardgamegeek.com/boardgame/293014/nidavellir
- kartična bidding, set collection igra koja je dobila puno hajpa i s moje strane mogu reći da je hajp opravdan. Za to što je, igra je odlična. Ocjena 8.


https://boardgamegeek.com/boardgame/164928/orleans
- bag building, euro game pa rekao bih klasik iz 2014. koji sam tek sada odigrao. Dobra mi je ali mi je Quacks of Quedlinburg bolja. Imam dojam da ovdje više boli ako ne izvučeš ono što ti treba. U Qacksima nemam očekivanja, znam da je totalni random fest i da ne mogu puno utjecati na igru. Ovdje mi je taj nekakav čudan miks randoma i strategije, ne znam... Moram još odigrati Altiplano. Quacks je sigurna, a Orleans i Altiplano će se boriti za mjesto na polici. Ocjena 7.5.
Ovi su korisnici zahvalili autoru dado za post (ukupno 5):
ValsimkockicaedvinusDenismurfORnot
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

@dado

@docich mi je posudio Nidavellir ( valjda ću ostaviti koji dojam o igri uskoro). Vidim da često igraš udvoje, a kako to i nije neka napetost jer drugi igrač i dalje može imati dobar izbor između dvije preostale karte, preporučam da isprobaš verziju na koju sam koju sam naišao da prvi igrač izabere kartu koju uzme, a onda ukloni jednu iz igre, baš pojača interakciju.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
dado
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 662 puta
 pohvaljen: 1025 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

@sadistiko i? kako je prosao Brazil? jeste zadovoljni?
slika
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4954
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3569 puta
 pohvaljen: 3666 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sadistiko »

slika

Pa Brazil nije loš. Moram priznati da mi nije bilo pola partije baš jasno što ću i kako ću, ali od pola partije se sve razjasnilo, samo što je bilo kasno ispraviti početničke greške. Sve u svemu jako dobra igra. Boriti između sebe se nismo uspjeli jer smo više imali borbu sami sa sobom i igrom :-)

slika

Ono što mi je zasmetalo su boje. Boja je baš prepuna raznih boja. Inače mi to ne smeta, ali karte su toliko kičaste da boli, a font na dosta velikim kartama toliki da se jedva da pročitati. Osim toga sve ostalo mi je baš dobro.
Za razliku od Brazila, koji je kamilica prema ovome što smo jučer igrali.

slika

https://boardgamegeek.com/boardgame/232 ... -merry-men je katastrofalno napisana pravila.
Pogledali smo svi Branislava kako objašnjava pravila, ali ni on nije sve razjasnio, a nigdje u pravilima neke stvari ne pišu. Tako da do kraja igre nismo bili sigurni smiju li dva heroja ići na istu akciju ili ne. I još hrpu sitnica. Mi smo igrali da ne smiju i vjerujem da smo si tako otežali jako igru. Pobijedili jesmo i to bez nekog prevelikog problema. Igra izgleda predivno (Delixe verzija), ali konstantno nam je falilo novčića pa smo u igru ubacivali kune iz novčanika kad nije bilo dovoljno, a nije bilo dovoljno više od pola igre iz početka.

slika

Druga greška koju smo napravili je bilo prva igra u 5 igrača! Trajalo je 4 i pol sata. Koma. Šteta, jer vjerujem kako se iza ovog šlamperaja sa pravilima nalazi jako dobra igra. Čak mi nije jasno da oni nisu napisali nikakvi dodatak ili ispravak (novu verziju) pravila. Baš žalosno.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 10):
Aliensbdadopriroda15frastarctanelornkockicarealukaedvinussmurfORnotjuri006
slika
Avatar
roverandom
Reactions:
Postovi: 521
Pridružen/a: 03 sij 2018, 11:38
Ima zahvala: 151 put
 pohvaljen: 195 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la roverandom »

Ovi su korisnici zahvalili autoru roverandom za post (ukupno 2):
sadistikoedvinus
slika
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4954
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3569 puta
 pohvaljen: 3666 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sadistiko »

znači ipak smo igrali po Hard Core pravilima, nema veze, mi smo ljudi jakiči
slika
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 662 puta
 pohvaljen: 1025 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

hm... mogu donekle skuziti boje, iako mi nisu predstavljale problem, ali font nisam uopce zapazio da je sitan. dapace, nema se tu sta puno ni cesto citat.

karte su jako bitan dio igre; olaksa ti progress iako se tako mozda upocetku ne cini. explore mi je najmanje atraktivan, jer je random za eventualni set collection, a ostali nisu toliko uzbudljivi.

i najteze za shvatiti su mi bile one pasivne akcije na dnu boarda. i dalje nisam 100% siguran kad se aktiviraju (samo kod izvodjenja akcije koja je povise ili pri izvodjenju bilo koje osnovne akcije)
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

Evo ja ne kužim što je sadistiko htio reći da su boje pune boja 8-)
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”