Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Avatar
thegrey
Reactions:
Postovi: 381
Pridružen/a: 02 ožu 2011, 08:12
Ima zahvala: 78 puta
 pohvaljen: 204 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la thegrey »

Pericles: Sparta goes to war :D
slika

I malo WoW-a
slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru thegrey za post (ukupno 2):
tanelornmiki0102
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4954
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3569 puta
 pohvaljen: 3666 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sadistiko »

dado je napisao/la: 24 stu 2022, 12:18
sadistiko je napisao/la: 24 stu 2022, 11:40 ma pisao bi al ne stižem :-(
Mogu ovako ukratko za sad reći da se ekipi dosta svidio. Fora je to sa doktorima i pacjentima riješeno, ali iako izgleda lagano dosta treba promišljati koga uzeti i kako doći do lijekova da bi sve na kraju dobro ispalo.
Ja sam uzeo deluxe verziju pa ne znam kako izgleda retail verzija, ali najveći minus definitivno je preogromna ploča igre. Nepotrebno zauzima previše prostora, a ima dio na sredini ploče koji ne služi ničemu osim da bude lijepa ploča :-)
A kakva je kvaliteta ostalih komponenti?
Vidio sam da se ljudi žale na tanki karton i drvene kocke da su prelagane i naravnomjerno rezane.
Ne znam o kakvim kockicama pričaš. Kocke za bacanje su meni sasvim ok. Malo jesu na rub narezane bez imalo zaobljenja, ali nije niš strašno, a ostale komponente su u deluxe verziji super. Player boards su za razliku od retaila na ljepenci, a ne obični papir. Flašice s ljekovima izgledaju super.

slika

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 3):
dadodendarii42tanelorn
slika
Avatar
dado
Reactions:
Postovi: 1249
Pridružen/a: 16 lis 2014, 16:54
Ima zahvala: 3358 puta
 pohvaljen: 1985 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dado »

sadistiko je napisao/la: 24 stu 2022, 13:02 Kocke za bacanje su meni sasvim ok. Malo jesu na rub narezane bez imalo zaobljenja, ali nije niš strašno, a ostale komponente su u deluxe verziji super. Player boards su za razliku od retaila na ljepenci, a ne obični papir. Flašice s ljekovima izgledaju super.
Da, na te kocke mislim.
Super ako je sve ok. :thumbs
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

Proširenja za Cartographers ( Heroes)
https://boardgamegeek.com/boardgame/315 ... ers-heroes (kratki opis ovdje:
viewtopic.php?p=81535&hilit=Cartographers+heroes#p81535 ) je mojoj voljenoj i meni najomiljenija igra u žanru roll/flip&write igara koje posjedujemo, s jedne strane pružaju interakciju tako što si međusobno crtamo čudovišta, s druge strane imaju taj kreativan i meditativan učinak kada olovkama i bojicama popunjavamo mapu. Uostalom kako se naljutiti na ženu koja mi postavi zmaja na vrlo nezgodno mjesto, a s druge strane ga tako lijepo nacrta sa vatrom koju riga, krilima, repom i sl. :ljubav

Uglavnom, za ovu igru smo vrlo brzo nabavili sljedeća proširenja koja se mogu osim za našu verziju koristiti i za originalne Cartographers:

https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... lane-flame
Hrabri kartografi istražuju područje aktivnog vulkana koji prijeti da svaki trenutak izbaci lavu...

Nove mape sadrže vulkan te 3 kartice lave koje se svako godišnje doba umiješaju među igraće kartice i kada se izvuku, zadani oblici lave moraju se ucrtati uz vulkan iz kojeg istječe ili nastaviti na već iscrtanu lavu. Lava teče posvuda, i po ispunjenim i neispunjenim prostorima, izuzev planina.

Premda teoretski lava može napraviti dosta štete uništavajući vaše strukture ili ih blokirajući u daljnjem širenju, nama je često bila korisna jer pametnim postavljanjem može uništiti čudovišta ako su se pojavila, zaokružiti planine za osvajanje novčića, popuniti prostore ako to zahtijevaju neki ciljevi, a ako već moraju uništiti neke vaše strukture, možete ih skrenuti na one koje vam nisu potrebne za bodovanje.

Dapače veća zloba bi bila da, kao i čudovišta, sami ucrtavate lavu svojim protivnicima ali onda igra stvarno ne bi ni na što ličila :D

https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... -knowledge
Na obali promatramo tajanstvene neistražene otoke. Usuđujemo li se preploviti morske tjesnace do njih?

Ovaj put prostor na mapama je podijeljen na nekoliko otoka a igru započinjete na dva susjedna po svom izboru. Ako se širite na susjedne otoke, morate trošiti novčiće za povezivanje otoka.

Prvo što mogu reći da su ove mape dosta teže zbog ograničenog prostora tako da ih ne preporučam neiskusnima. Za početak teže je ostvariti ciljeve za bodovanje, neki ciljevi iz osnovne igre se čak i preporučaju za izbacivanje iz igre, a ovo proširenje dodaje tri nove kartice cilja, a čudovišta nam često budu teža za uništavanje. Također naviknuti smo na koncept skupljanja novčića koji se boduju dok ih ovdje morate trošiti ako želite proširiti prostor za crtanje.

Ako ne možete nacrtati oblike na svojim otocima, morate potrošiti novac da se proširite na susjedni otok, ali ako pritom nemate novca, onda ćete dobiti novčić ali ćete preskočiti potez. To se nama ipak nije događalo jer bismo pazili da čim prije skupimo novce da ne zaglavimo u skučenim prostorima. Ipak znali smo otezati do zadnjeg trena sa širenjem jer ako se izvuku čudovišta a nema dovoljno mjesta za njih, protivnik nacrta samo jedan kvadratić čudovišta na jednom od vaših otoka.

Glavnu zamjerku koju imamo za ovo proširenje su sitniji kvadratići pa nam je teže crtati kuće, šume i sl, ali to, naravno, ne vrijedi za one koji ne kompliciraju sa crtanjem.

https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... pths-sabek
Ispod grada Sabeka nalaze se nepoznate špilje i naselja koji služe kao utočište otpadnicima od društva. Vlasti šalju hrabre kartografe da istraže i mapiraju tajanstveno podzemlje.

Nove mape razdijeljena su na 2 dijela, manji nadzemni i puno veći podzemni dio povezanih glavnim ulazom u podzemlje.

Glavna značajka ovog proširenja je što oblici koje crtate moraju biti u cijelosti u nadzemnom ili podzemnom dijelu, a prvi oblici moraju početi od vrata ( na jednoj strani lista vrata su zadana dok na drugoj strani sami birate gdje ćete ih smjestiti) dok se ostali oblici moraju nastaviti na postojeće nacrte.

Ovakva ograničenja su vrlo izazovna i znaju dosta otežati igru jer su ciljevi teže dohvatljivi ( Undercity dodaje tri nove kartice cilja) pa poput prethodnog proširenja Undercity također nije za početnike.

Generalno o novim mapama
Bez obzira na težinu pojedinih mapa općenito smo vrlo zadovoljni novim mapama, svaka od njih donekle mijenja osnovnu igru i pruža nove izazove, a svaki blok ima 75 obostrano ispunjenih listova tako da imamo i više nego dovoljno mapa za crtanje. Je li potrebno sve posjedovati? Ako ću suditi po nama, svakako :)

U međuvremenu je najavljeno još 3 nove mape i nije upitno hoćemo li ih nabaviti, već kada će biti dostupne u prodaji.

Inače nije da cimam ali preko ozonea možete kupiti kartografe i sve tri mape za 310 kn ;)

Postoje i mini proširenja od kojih ( zasad) imamo:

https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... -expansion
4 nove kartice čudovišta koje se dodaju postojećim. I dalje za svaku sezonu dodate 1 čudovište u kup igraćih kartica, ali izuzev što imaju drugačije oblike, čudovišta iz osnovne igre su ipak puno zanimljivija jer su interaktivnija, primjerice kreću se, uništavaju susjedna područja i sl. Uglavnom nepotrebno proširenje. :zzz

https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... xpansion-2
Istražujući nepoznate predjele stječemo razne korisne vještine koje će nam pomoći u ostvarenju našeg zadatka.

Riječ je o kupu od 8 kartica raznih vještina od kojih se 3 nasumce izvuku i one će nam biti dostupne u igri. Riječ je o raznolikim vještinama koje nam mogu pomoći (npr.dodavanjem drugih tèrena) ili napakostiti protivniku ( npr. povećate oblik čudovišta). Može se koristi samo jedna sposobnost jednom u sezoni i za njih treba platiti odgovarajuću cijenu (prekrižite skupljene novčiće koji se više ne mogu koristiti ili bodovati).

Nismo još kombinirali sa drugim proširenjima (mapama) ali izvrsno je proširenje koje, premda malo, može jako promijeniti igru, a sa svakom igrom se drugačije mogu kombinirati dostupne vještine. Također sviđa nam se sam koncept trošenja novca i definitivno nas je nagnalo da potražimo i Cartographers: Skills Mini Expansion 1 pa sve zajedno promiješamo.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post (ukupno 8):
Shichdadotanelornrealukasadistikoit's meedvinusJerkooo
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 662 puta
 pohvaljen: 1025 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

https://boardgamegeek.com/boardgame/305 ... oamericans
slika

Jos jedan "feel good" game. Lagana setnjica kroz park; nimalo tijesno, bez interakcije, bez napetosti, bez neke potrebe za kalkuliranjem, jer sve daje bodove i nikad nemas osjecaj da si zapeo. Pa onda jos i set collection da ne bi kome pofalilo bodova.

Ugl, radi se o hand mgmt worker placement igri s cetri glavne akcije, koje igrac moze odigrati vise puta tijekom svog poteza, ako ih moze platiti. Ono sto pokusavate je kupovati nove karte i trashati slabije. Za trashane karte isto postoji mehanizam bodovanja na kraju partije. Osim toga ima ima i mapa na kojoj stavljate satore i vela pa ovisno gdje ste u upkeep fazi dobijate neku vrstu incomea. Kartice sa zivotinjama su set collection, a postoje i potezi koji omogucuju da se iste iskoriste (tj ubiju zivotinje) za resurse.

Sve u svemu igra nije losa, ali meni tu nista nije zanimljivo. Jos jedna dobra pristupacna igra bez neke pretjerane dubine, inovativnosti i x faktora. Ako ju moram predlozit nekom, onda bi to bila ekipa koja voli Lost ruins of Arnak, jer lijepo izgleda, jednostavna su pravila, nije bas za pocetnike, a opet nije ni za mozganje pa spada u one igre za casualce.


https://boardgamegeek.com/boardgame/245 ... -dice-game
slika

Dugo sam ovo gledao i ima jako visoku ocjenu za roll n write, ali nisam naisao na nesto sta me dojmilo. Za mene jos jedan R&W koji ne ide dalje od doslovno rollanja kockica i upisivanja u bingo stilu. Ima tu OK bonusa i combanja, ali nekako opet nesto fali. Kad malo razmislim, mozda mi najvise fali nekih otezavajucih okolnosti, penala, i opcenitog osjecaja napretka.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 12):
dadoboskosaurAntomonsadistikorealukakockicaKillaedvinustanelornfrastarc i još 2 korisnika
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

Ako ti fali otežavanje i penali kod r&w igara, tu su dobri upravo welcome to ( ako ne možeš upisati kućni broj, dobiješ negativne bodove, kao i ako koristiš ponavljanje brojeva i kružne tokove), te cartographers (kad iskoče čudovišta pa daju negativne bodove dok ne budu posve okruženi ili uništeni). Inače hvala na razrješenje nedoumica, i sam gledao fleet.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
Deni
Avatar
thegrey
Reactions:
Postovi: 381
Pridružen/a: 02 ožu 2011, 08:12
Ima zahvala: 78 puta
 pohvaljen: 204 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la thegrey »

OBračunali smo se nekoliko puta u Roll for the galaxy.

slika

slika

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru thegrey za post (ukupno 7):
Teehee(R)PapavertanelornDeniAntomonedvinuskockica
Avatar
Zorzy
Reactions:
Postovi: 151
Pridružen/a: 07 svi 2020, 02:27
Ima zahvala: 388 puta
 pohvaljen: 179 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Zorzy »

Nakon dužeg vremena malo odigrali stvari kpje su čekale svoj red. Ovaj put nas se umjesto regularnih pet, našlo četvero. Što je taman bilo za igre koje nikad ne vide stola.

Origin

Neko vrijeme se premišljao da li da ovo postane poklonom nekom podmlatku od uže rodbine. No nakon dvije partije gaming grupa je odlučila da ne razmišljam razumno i da me treba spriječiti u tome. Ukratko, full im se svidjela, tako da ostaje u kolekciji. Lagana je, a igrač koji nije toliko čest u grupi i nije baš vičan engleskom nas je pomeo. Što govori o tome kako igra unatoč tome što ima ponešto teksta na karticama, nije toliko neintuitivna. Završio sam zadnji u obje partije, trebam malo revidirati vlastite strategije.

slika


The Hobbit: An Unexpected Party

Za drugu igru nam je trebalo malo dulje da uopće skužimo što se sve zbiva u njoj. Čak i nakon gledanja videa na yt-u nije nam baš bilo najjasnije što i kako. Ali uspjeli smo brzo poloviti konce tijekom partije. Patuljci jedan po jedan dolaze u Bag End, a igrači preuzimaju ulogu po ulogu jednog od patuljaka, sve dok Thorin ne zakuca na vrata kao zadnji gost ili dok ne izgube glas od pjevanja. Iako su patuljci ti koji rade nered po kući došli smo do zaključka da je Gandalf zapravo veća štetočina za Bilbov unutarnji mir i kućni red od patuljačke bande. Čovjek nezainteresirano samo pokupi neki predmet i baci ga gdje god stigne, konstantno, uporno, ovi barem otpjevaju nešto vezano uz isti, a nekad i vrate na mjesto.

slika


Zaključak večeri: između Unexpected Partya i Origina, Origin će izgleda vidjeti više stola. Unatoč razlici u ocjenama na bgg-u.
Zadnja izmjena: Zorzy, dana/u 27 stu 2022, 20:04, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Zorzy za post (ukupno 6):
priroda15realukaedvinuskockicasadistikotanelorn
Avatar
kovacu
Reactions:
Postovi: 547
Pridružen/a: 17 pro 2019, 19:07
Ima zahvala: 281 put
 pohvaljen: 398 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kovacu »

kockica je napisao/la: 24 stu 2022, 15:46 Proširenja za Cartographers ( Heroes)
https://boardgamegeek.com/boardgame/315 ... ers-heroes (kratki opis ovdje:
viewtopic.php?p=81535&hilit=Cartographers+heroes#p81535 ) je mojoj voljenoj i meni najomiljenija igra u žanru roll/flip&write igara koje posjedujemo, s jedne strane pružaju interakciju tako što si međusobno crtamo....
Bas sam gledao da si to uzmem, jer mi se cini full interesantno i moze se igrat sa raznolikim brojem igraca.
Gledao sam da uzem Heroes verziju (tematski mi je super) kao prvu, al zanima me sta ti imas za predlozit da se uzme na prvu posto si vecinom sve isprobo.

Dali bi i dalje, sad nakon vremena igranja, uzeo Heroes u odnosu na originalnu verziju?
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

kovacu je napisao/la: 27 stu 2022, 18:42
kockica je napisao/la: 24 stu 2022, 15:46 Proširenja za Cartographers ( Heroes)
https://boardgamegeek.com/boardgame/315 ... ers-heroes (kratki opis ovdje:
viewtopic.php?p=81535&hilit=Cartographers+heroes#p81535 ) je mojoj voljenoj i meni najomiljenija igra u žanru roll/flip&write igara koje posjedujemo, s jedne strane pružaju interakciju tako što si međusobno crtamo....
Bas sam gledao da si to uzmem, jer mi se cini full interesantno i moze se igrat sa raznolikim brojem igraca.
Gledao sam da uzem Heroes verziju (tematski mi je super) kao prvu, al zanima me sta ti imas za predlozit da se uzme na prvu posto si vecinom sve isprobo.

Dali bi i dalje, sad nakon vremena igranja, uzeo Heroes u odnosu na originalnu verziju?
Stvarno ne znam kakav je original. Oni na mapama imaju ruševine ( koje sadrže i mape u cartographers heroes ali su relevantne za igru samo ako igrate sa originalom, inače ih ignorirate). U svakom slučaju neki događaji određuju da se tereni moraju nacrtati na ta polja.

Heroes dodaju heroje koji olakšavaju uništavanje čudovišta (i gomilanje negativnih bodova).

Dragi su nam heroes i ne bih ih mijenjao niti kupovao originalnu verziju, ali mislim da se neće pogriješiti ako se izabere bilo koja verzija.
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”