Cijepanje decka na više hrpa

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Odgovori
Avatar
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Postovi: 794
Pridružen/a: 15 svi 2018, 15:36
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

Ne sjećam se jesam li već ovo pitao negdje u nekoj temi, ako jesam, ignorirajte me, ali evo, postavljam Wingspan za popodnevno igranje u četvero i s obzirom da imam obje ekspanzije i sve sleevano radi se o pet milijardi ptičurina i deck ne može ostati stajati, naravno, ruši se.

To me podsjetilo na filozofske rasprave koje imam sam sa sobom o sudbini, predodređenim razvojima događaja, slučajnosti i slično. Dakle...

Što vi radite u slučajevima kada igra ima ogroman deck pogotovo ako su vam sleevane karte? Clank, Wingspan, Ark Nova, Terraforming Mars etc. Ja u principu nakon miješanja svega najbolje što mogu obično stavim samo komad decka u igru i iz toga se crpi dok se ne potroši, a onda nadoknadim iz poola, malo po malo tako.

Ali ponekad recimo podijelim deck na nekoliko dijelova i onda kada netko treba vući iz decka ili kada se neki row treba nadopuniti vučemo iz koje god hrpe hoćemo.

E sad, to vuče većspomenuta filozofska pitanja. Kada promiješate deck i ostavite ga sa strane vi ste efektivno "zapečatili sudbinu" te partije igre. Karte su složene tim unikatnim random redoslijedom koji se za vašeg života više nikad neće ponoviti vrlo vjerojatno. Ako deck ima samo par karata koje su ultrakewl i one slučajnom slučajnosti završe na dnu decka male su šanse da ćete doći do njih, npr. Svaka odluka koju netko napravi, svaka akcija, ima efekta na deck (vukao, nije vukao, da je vukao prije mene on bi dobio bolju kartu i tako dalje...).

Ako pocijepate deck na više hrpica narušavate tu sudbinu koju ste kakti zapečatili na početku i povećavate šanse da netko dođe do neke bolje karte. Mislim, igre nisu zamišljene da imaju više deckova i točno vidim kako to utječe na randomization, ali to je samo drugačiji tip randomiziranja (jer opet imaš izbor s koje hrpe ćeš vući npr...)

Vjerujem da većina nikad ovo nije radila, ali ako jeste kojim slučajem jeste li imati egzistencijalnu krizu ili ne?
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post (ukupno 3):
juri006madotanelorn
Avatar
dendarii42
Reactions:
Postovi: 700
Pridružen/a: 24 sij 2018, 13:37
Ima zahvala: 811 puta
 pohvaljen: 677 puta
Kontakt:

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la dendarii42 »

Ja redovito za Wingspan radim tri decka. Posebno kod tolikog broja karata bilo kakvo miješanje će i dalje rezultirati sa nekoliko karata poredanih isto kao i prije miješanja. Štoviše karte koje su prije miješanja bile u donjoj četvrtini i nakon miješanja mogu ostati tamo. Ako podijeliš na tri decka smanjiš mogućnost otvaranja istih karata u različitim partijama, kao i mogućnost ščućurene karte koja nikad ne vidi svjetlo dana.
Ovi su korisnici zahvalili autoru dendarii42 za post:
boskosaur
slika
Avatar
Mago de Umago
Reactions:
Postovi: 878
Pridružen/a: 15 sij 2021, 12:03
Ima zahvala: 836 puta
 pohvaljen: 972 puta
Kontakt:

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la Mago de Umago »

Mi smo bas zadnja 2-3 puta na Ark Novi prvo dobro promiješali karte i nakon toga prepolovili na 2 dijela i oba stavili na mjesto gdje inače idu karte (ima taman mjesta, pogotovo jer je break traka kratak u 2 igrača).

A što se samog miješanja tiče dobro raširim karte koje smo iskoristili tu partiju tako da ne ostanu svi sponzori ili sve životinje blizu. A sljedeći put kad igramo podijelim karte na 4 kupa, uzmem od svakog kupa po 1/4 cca i dobro izmiješam i napravim novi kup. I nakon 4 miješanja promiješao sam sve karte i dobio 4 nova kupa. Proces ponovim sveukupno 3-5 puta, ovisno kakve sam volje. Na sličan način smo miješali karte na black jacku i još nekim drugim igrama u casinu. :D
slika
Avatar
DarkDefender
Reactions:
Postovi: 513
Pridružen/a: 09 ožu 2015, 11:36
Ima zahvala: 271 put
 pohvaljen: 464 puta

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la DarkDefender »

Random je random. Ako imas dva decka, mozes na to gledati kao da imas 1, ali su karte bile poslozene onim redoslijedom kojim su ih igraci vukli.

Npr.
Deck 1: A1, A2, A3…
Deck 2: B1, B2, B3…
Igrac odluci povuci dvije karte iz Decka 1 i jednu iz Decka 2. Filozofski mozes gledati kao da si jos jednom zashufflao deck i karte su se poslozile: A1, A2, B1…

Ja bi bez problema podijelio deck u vise dijelova u toj situaciji.
Ovi su korisnici zahvalili autoru DarkDefender za post (ukupno 3):
realukakockicaPapaver
Avatar
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Postovi: 794
Pridružen/a: 15 svi 2018, 15:36
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

:) Dobro je, vidim da smo svi pragmatici i nitko nije krenuo u smjeru "ova partija je uništena jer ste poremetili više sile, jer što bi bilo da bi bilo kad bi bilo" :D
juri006
Reactions:
Postovi: 249
Pridružen/a: 13 lip 2017, 21:39
Ima zahvala: 1561 put
 pohvaljen: 565 puta

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la juri006 »

Zanimljiva tema. Nisam tako puno o tome razmisljao. Ali ja uvijek stavim da ima vise hrpica karata ili tileova umjesto samo jedne. I zbog pragmaticnosti da se sve ne srusi. Ali takodjer mi se cini da to dodatno obogacuje samu igru jer ima vise izbora.
Officer Barbrady
Reactions:
Postovi: 80
Pridružen/a: 03 pro 2019, 17:24
Ima zahvala: 54 puta
 pohvaljen: 39 puta

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la Officer Barbrady »

Srećom, nemam takvih igara :D
Avatar
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Postovi: 794
Pridružen/a: 15 svi 2018, 15:36
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

To se svakako slažem, pogotovo kod igara s velikim deckovima gdje i jest problem ako ti se zareda bad draw iz turna u turn. No kako i rekoste, random je random i više hrpica zapečati sudbinu na svoj način. Samo me eto ponekad kopka to što nije predviđeno da se tako igra i sad ne znam ima li ikakvih efekata na išta osim na vjerojatnost da ranije vidiš neku kartu. Otud ta kriza uma, "da nisi pocijepao deck na tri hrpe on možda ne bi pobijedio, jer eto dobio je te dvije karte iz te treće hrpe koja bi realno bila na dnu i ne bi nikad do nje došao normalnim putem, što bi bilo da si sve ostavio". Ma to je paradoks jer je nemoguće odgovoriti na to pitanje što bi bilo da nije bilo toga. ;)
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post:
juri006
Avatar
mado
Reactions:
Postovi: 2276
Pridružen/a: 11 srp 2011, 11:42
Lokacija: Mursko Središće
Ima zahvala: 1179 puta
 pohvaljen: 1170 puta
Kontakt:

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la mado »

Jesam se ja jedini pitao zašto ludi zec želi cijepati dečka na više hrpa pročitavši naslov teme? szbunjen :mrgreen:

Race for the Galaxy sa cijelim prvim setom od 3 proširenja ima preko 200 karata. Podjela decka na 2 ili više dijelova je poželjna radi lakše manipulacije i dodatnog randomness, pa slično nije loše za sve slične slučajeve :thumbs
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Cijepanje decka na više hrpa

Post Postao/la Valsim »

@mado Mislim da u ovom slučaju prvi zaključak više govori o psihologiji čitača nego pisca sopak . Ali ako ljudi počnu nestajati u tvom kraju...

Nego vezano za temu. Tri najproblematičnije igre s kojima sam se susreo po pitanju količine karata i miješanja istih - Race For The Galaxy s prve tri ekspanzije, Wingspan s dvije, i Terraforming Mars s hrpicom primo karata. Ja sve generalno stavim na jednu ogromnu hrpetinu, ali Tompa iz našeg društva voli Wingspan podijeliti na tri špila pa si svatko kad vuče random bira s kojeg će.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”