Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Tekstovi, podcastovi i ostali materijal kojeg objavljuju razne boardgame zajednice u Hrvatskoj.
Pravila foruma
Svaki korisnik otvara svoju temu u kojoj će opisivati zanimljivosti i crtice iz vlastitih igraćih događanja
Svoje blogove možete nam slati i putem obrasca na naše stranice kako bi bili vidljivi i van ovog foruma
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Valsim »

Minizoda #1: Ispunjen Mars

Malo li smo slutili kako će sinoćnja partija Terraforming Marsa ostati upamćena po ičemu značajnom. Međutim suprotno očekivanjima dogodilo se gotovo nemoguće. Nakon 5 godina i 79 odigranih partija, napokon nam je pošlo za rukom u 16 generaciji u potpunosti popuniti Mars 🥳 . Riječima doktora Malcolma: "Life finds a way."

Ipak kako bi se to postiglo trebalo je poprilično oduljiti igru, te odigrati karte Mohole Area, Mangrove i Protected Valley, a koje popunjavaju i preostale tri pozicije rezervirane za oceane.
slika
Inače igra se na prvu nije činila da će se toliko oduljiti. Već u prvoj generaciji sam spustio Aquifer Pumping i počeo masovno spuštati oceane. Zelenilo smo oboje ravnomjerno dovodili u popriličnim količinama. Tako da su do 7 generacije kisik i oceani bili maksimizirani. Jedini usporavajući faktor nam je bio temperatura, budući da oboje nismo proizvodili gotovo nimalo topline, a nikom se nije plaćalo podizanje temperature preko standardnog projekta.

Pobijedio sam sa 184 bodova (Arcadian Communities - zeleni) naspram Slavičinih 164 (Pharmacy Union - plava), i to rekao bih ponajviše zahvaljujući mravima 🐜 . Skupio sam ih čak 46 = 23 boda. Jako rano u igri sam uspio spustiti Extreme Cold Fungus, nešto malo kasnije i Symbiotic Fungus, te sam od 3 i 8 generacije ih samo skupljao na karti. A pomoglo je i papanje bakterija za Slavičinih karata, ali i uvođenje novih preko karata događaja. Slavica se pak odužila tako što je s predatorima papala moje male životinjice :-( .

Igrali smo Elysium stranu s Prelude ekspanzijom, te trima promo packovima.
slika

slika
Moje karte

slika
Slavičine karte
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post (ukupno 4):
sadistikopriroda15dendarii42tanelorn
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
mljeko
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 392
Pridružen/a: 19 sij 2017, 22:56
Ima zahvala: 191 put
 pohvaljen: 520 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la mljeko »

Jako kul ostvarenje, izgleda ko zabavna partija, ali još vam ostaje prostora čak i za veće postignuće, naime da naselite i Phobos i Ganimed.
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Valsim »

Eh to bi definitivno moglo biti jedno od idućih izazova :) .
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Valsim »

Epizoda #60: Momačka uz Nasljednike i Tuđince

Došlo je vrijeme da se i naš dobri prijatelj Miljenko oženi. Prije svadbenog slavlja valjalo je to dostojno proslaviti i obilježiti jednim poštenim igraćim druženjem. U duhu tradicije okupila su se 19.02.2022. u domu mladoženje petorica veličanstvenih, spremni ispisati još jednu povijesnu stranicu naših avantura. Kako se datum druženja vremenski poklopio s nedavnim dolaskom Miljenkove Kickstarter verzije Successorsa, bilo je neupitno što će nam biti glavna zvijezda večeri. Jedina poteškoća je bila što se netko trebao uhvatiti ukoštac s proučavanjem 40 stranica pravila. A taj netko je bio naravno naš mladoženja i vlasnik igre. Mi ostali, pa barem neki od nas, smo bili toliko obzirni da smo barem proučili kratki video uradak od 3h, a gdje simpatični, ali ponekad teško razumljivi Francuz, objašnjava pravila i sve sitne pojedinosti. Igra je definitivno sve samo ne lagani zalogajčić, pogotovo ako se nema pravih interesa i motivacija.

S okupljanjem smo počeli već oko 10h kada je iz Daruvara prvi prispio Pierre, još jedan simpatični Francuz koji naprosto obožava ovakvu vrstu igara. Drugi sam čak stigao ja i to "tek" nekih pet sati kasnije, kada sam se uspio izvući s posla. Odmah sam se priključio zdravici, ta nije da ti se dobri prijatelji žene svaki dan, a još manje da si kojemu i kum :-) .
slika
#784

Čekajući na ostale stigli smo postaviti i pripremiti igru. Marko nam se pridružio nekih sat vremena poslije, a Jura je stigao dvadesetak minuta nakon njega. Sada kada je ekipa bila na okupu moglo se napokon prionuti i ka igranju. No neki su polovično ili nikako odradili domaću zadaću učenja igre, tako da je Miljenko s dvojicom nevaljalaca imao dopunsku nastavu gdje je morao još jedanput proći kroz sva pravila.

Pierre i ja smo se povukli u kuhinju igrati Race For The Galaxy. Predugo nisam igrao ovu odličnu i nekad najomiljeniju igru. Posljednji put je bilo 12.05.2018. tijekom održavanja SFerakona. Tako da sam od nekadašnjeg bez lažne skromnosti velemajstora spao na gotovo potpunog amatera. Prije nego što je Miljenko zaključio svoje nastavničke sate, stigli smo odigrati dvije partije bazne igre. Obadvije sam za početni planet dobio New Spartu, i obje sam izgubio, jednu očajno, drugu nešto manje. Prvu sam zaigrao protiv Pierrove Alpha Centauri izgubivši s 34 boda naspram 47. U drugoj partiji je protivnik bio Epsilon Eridani i ovoga puta sam izgubio sa svega dva boda razlike. Nadao sam se i trećoj partiji ali ipak je dotad sve bilo spremno za partiju Successorsa u dnevnom boravku. Ali prije i toga stigle su nam naručene pizze.

"Ne može se ići vojevati i osvajati s previranjima u želucu." - Sun Valsimius, starohrvatski mislilac, pisac i general
slika
#787

Nakon objeda oko 18h napokon je sve bilo spremno za početak igre. No prije početka opisa bio bi red da i vas vjerne čitatelje upoznamo s nekolicinom informacija vezanim za samu igru.

Successors 4th edition (2021)


Povijest

Kao što ste već iz samog naslova uspjeli zaključiti radi se o već četvrtoj po redu inačici stare popularne igre. Prva edicija igre Successors izašla je davne 1997. godine u izdavaštvu tada iznimno popularnog i jakog izdavača Avalon Hilla. Već i sama prva inačica je nastala kao prirodna evolucija dvoje drugih starih naslova - We the People (1993.) koja se bavila američkim revolucionarnim ratom, te Hannibal: Rome vs. Carthage (1996.) gdje je tema sukoba bio Drugi Punski rat između Rima i Kartage. Obje igre su bile striktno za svega dvoje igrača, tako da je bilo iznimno zanimljivo proširenje na do 4 igrača u slučaju prvog Successorsa. Druga edicija igre je bila reimplementacija prve uz par izmjena koje su dale više opcija igraćim kartama. Međutim u trećoj inačici izdavaštvo 2008. preuzima GMT kolos koji dodatno polira pravila i izbacuje nepotrebne viškove.

Četvrta i zadnja inačica je rezultat uspješne Kickstarter kampanje PHALANX izdavačke kuće. Najveća promjena je definitivno proširenje igre tako da sada obuhvaća igru u do 5 igrača. Osim velikog kozmetičkog unaprjeđenja s prekrasnim skulpturama minijatura te jednako lijepo oslikanim kartama, sada su dodani i novi generali, dodatni scenariji, nove "Tihe"(Tyche) karte, pregršt novih komponenti, te izmijenjena mapa.
slika

Premisa

Poslije smrti Aleksandra Velikog 323. godine prije Krista, veliko carstvo koje se prostiralo od Grčke i Makedonije na zapadu, preko Male Azije pa sve do granice s Indijom na istoku, te Egiptom na jugu, ostalo je bez jasnog nasljednika. Aleksandrovo tijelo se nije pošteno niti ohladilo, a njegovi vjerni generali tzv. Dijadosi, su već bili jedni drugima za vratom tko će postati nasljednikom velikog i moćnog carstva, ili ako ništa drugo barem regentom dok Aleksandrov malodobni sin ne napuni punoljetnost. Nije dugo trebalo da se veliko carstvo raskomada između nekoliko najmoćnijih frakcija, te da dođe do prvih otvorenih sukoba. Upravo će se 2-5 igrača naći u ulogama jedne od najmoćnijih frakcija u borbama i nastojanjima kako bi upravo njihova kuća stekla legitimna prava na upravljanje carstvom, ili ako im to ne uspije onda vojnim osvajanjima.
slika

Komponente

Glavnina igre se odigrava na prekrasnoj karti istočnog Sredozemlja obuhvativši cjelokupnu drevnu Grčku i Makedoniju, Malu Aziju, Egipat, te Bliski Istok gotovo sve do početka Indije. Cjelokupna karta je ispresijecana pozicijama koje predstavljaju manje i veće gradove, te utvrde, a svi zajedno su međusobno povezani različitim linijama. Linije povezanosti između pozicija su u ravnoj crti što predstavlja ceste, ili ispresijecane crte što pak predstavlja divlje puteve. Mali gradovi su predstavljeni u obliku krugova, veliki gradovi kao kvadrati, a utvrde kao šesterokuti. Pozicije mogu biti prazne, pod kontrolom nekog igrača, ili pod kontrolom minornih i nezavisnih frakcija.

Nekoliko povezanih pozicija gradova i utvrda tvori određenu regiju, a za čije kontroliranje će biti potrebno kontrolirati većinu pozicija unutar nje. Jednom kada se u tome uspije uzima se pripadajuća karta provincije te dobiva određeni broj bodova. Kontrola nad određenim provincijama može donijeti i razne druge pogodnosti.

Određeni pomorski gradovi imaju i morske linije prema raznim otocima i drugim pomorskim gradovima. Svaka pozicija koja je pod nečijom kontrolomn se označava s pripadajućom oznakom u boji te frakcije, tzv. oznaka političke kontrole.

Po mapi prikazanog svijeta će se pomicati minijature generala, a koji će također biti predstavljeni i sa svojim pripadajućim kartama na kojima će biti navedene njihove specijalnosti, ali i na kojim će se držati oznake raznih vojnih jedinica koje će biti pod komandom tog generala. U igri postoji nekoliko različitih vrsta jedinica, sve sa svojim posebnim specifičnostima.
slika
Glavnina igre će se odigravati pomoću tzv. "Tihe" (Tyche) karata, a koje predstavljaju igraće opcije koje imate na raspolaganju. Inače "Tihe" je bila starogrčka božica sreće i sudbine. Same karte su tarot formata i prekrasno oslikane događajem koji predstavljaju.

Od ostalih komponenti tu su još minijature utjecajnih članova Aleksandrove obitelji, koje će se moći privući na svoju stranu u naporima stjecanja legitimiteta, unikatne D6 kocke, specijalne kocke koje se u borbama bacaju za jedinice slonova, karte provincija, oznaka prvog igrača, te oznaka uzurpatora koju u slučaju Kickstarter ekskluzive predstavlja glomazni prsten.

Za dobro razumijevanje igre tu će biti klasična pravila od 40 stranica, te dodatni priručnik s detaljnim opisom nekoliko zamišljenih krugova.
slika

Uvjeti za pobjedu

U igri postoje tri različita načina na koji se može pobijediti. Neki su jednostavniji dok su drugi poprilično specifični.

1. Instant pobjeda
Izuzev prvog kruga igru je moguće instant pobijediti na jedan od dva načina. Prvi je da se uspije skupiti 18 legitimiteta te tako biti proglašen Aleksandrovim pravovaljanim nasljednikom. Drugi način je da se zavisno o broju igrača uspije skupiti dovoljna količina bodova. U 5 igrača to je 20, u 4 je 23, u 3 je 26, te u dva igrača je 29 bodova.

2. Pobjeda namjesništva
Nasljednik koji je podržan od strane moćnog regenta može naslijediti Aleksandrovo prijestolje te tako donijeti mir carstvu.
Ako se u pripremnoj fazi IV kruga ima kontrola nad Aleksandrovim sinom Aleksandrosom, te ako se ima najveći zbroj legitimiteta i bodova, tada taj igrač pobjeđuje pobjedom namjesništva.
Ako se navedeni uvjet ne ostvari, kasnije igrač u pripremnoj fazi V kruga koji kontrolira Aleksandrovog nezakonitog sina Herakla, te posjeduje najveći zbroj legitimiteta i bodova, također može pobijediti na navedeni način. Navedene pobjede je moguće spriječiti tako da se dade umoriti navedene nasljednike. Alternativno moguće je pobijediti na dva navedena načina i ako su nasljednici živi i nitko ih ne kontrolira, a posjeduje se dovoljan zbroj legitimiteta i bodova.

3. Pobjeda na kraju igre
Ako nitko ne ostvari pobjedu na kraju V kruga, tada pobjeđuje igrač s najvećim brojem bodova.
U slučajevima izjednačenja za pobjedu namjesništva i na kraju igre, gleda se sljedeći redoslijed uvjeta.
1. Pobjeđuje igrač koji kontrolira Makedoniju
2. Pobjeđuje igrač koji kontrolira najveći broj lojalnih i kraljevskih Makedonskih jedinica, te onih koje pripadaju elitnoj grupi srebrnih štitova.
3. Pobjeđuje igrač koji kontrolira najstarijeg generala. Svaka karta generala ima na sebi određenu brojku, gleda se tko posjeduje generala s najvećim brojem.

Bodovanje
Bodovi se dobivaju kontroliranjem provincija. Svaka provincija ima određenu vrijednost koliki broj bodova donosi kontrola nada njom. Dodatni bodovi se dobivaju u sljedećim slučajevima:
Gospodar Azije (4 boda) - ako se kontroliraju provincije Frigija (Phrygia), Sirija (Syria) i Babilonija (Babylonia).
Najveća flota (3 boda) - igrač s najvećom flotom dobiva navedene dodatne bodove. Uvjet je da snaga flote mora biti minimalno 3. U slučaju da je jedan ili više igrača izjednačeno za navedenu stavku tada nitko ne dobiva bodove.
Kontrola Helesponta (2 boda) - igrač koji kontrolira pet riječnih gradova u navedenom tjesnacu dobiva navedene dodatne bodove.
Metropola - kod korištenja opcionalne "Tihe" karte osnivanjem metropole moguće je dobiti 2 dodatna boda. Također za svaku protivničku metropolu koju se uspije osvojiti dobiva se po jedan dodatan bod.

Legitimitet
Legitimitet predstavlja utjecaj kojim se polaže pravo na vladanje. Nikad ne može otići ispod 0, a moguće ga je povećati kroz cijeli niz različitih načina, jedan od najosnovnijih jest da se kontroliraju Aleksandrovi potomci i članovi obitelji. Svaki donosi određeni broj legitimiteta, s time da možete kontrolirati i više nasljednika istodobno. Međutim samo onaj s najjačim legitimitetom će tu brojku ubrojati u ukupnu. Legitimiteti članova obitelji se međusobno zbrajaju.
Aleksandros (Aleksandrov malodobni sin): 5 L
Filip (Aleksandrov brat): 4 L
Herakl (Aleksadnrov nezakonit sin): 2 L
Olimpija (majka): 3 L
Kleopatra (sestra): 3 L
Tesalonika (sestra): 2 L

Dodatni načini za dobivanja legitimiteta:
Prvak carstva: 3 L (svaki igrač započinje igru s 3 legitimiteta, međutim isti može izgubiti ako ničim izazvan napadne drugog igrača, osim ako taj nije uzurpator) .
Pokapanje Aleksandra u Peli: 10 L
Pokapanje Aleksandra u bilo kojem mjestu osim Pele, te kontroliranje njegove grobnice: 2 L
Kontrola Makedonije (strateg Europe): 2 L
Posjedovanje živog Perdikla u svojoj frakciji: 1 L
Posjedovanje živog Leonata u svojoj frakciji: 1 L
Igranje "Tihe" karte proročišta: 1 L
Igranje "Tihe" karte Perzijske podrške na protivničkog igrača: - 2 L
Igranje "Tihe" karte Osude na protivničkog igrača: - 3 L

Priprema

Velika mapa se postavlja na sredinu stola tako da je lako dostupna svim igračima. Oznaka kruga s antičkim makedonskim znakom sunca Vergine se postavlja na I krug (323 - 320).

Odaberu se opcionalne "Tihe" karte koje će biti uključene u igru ili izbačene, te se tako kreiran špil dobro promiješa.

Oznake specijalnih bonus bodova, kao i posebne oznake legitimiteta se stavljaju na pripadajuća mjesta na igraćoj ploči. Sve oznake flota se također postavljaju na njihova predviđena mjesta.

Sve sive pozicije s oznakama antičke Korintske kacige popunjavaju se političkim oznakama pripadnosti neutralnim frakcijama. Također sve nezavisne vojske se postavljaju na svoje početne pozicije - Leosten (Leosthenes) u Lamiu, Arijarat (Ariarathes) u Komanu, te preostale tri vojske na svoja predviđena mjesta.

Oznake slonova, jedinica srebrnog štita te Helepolisa se drže na svojim posebnim mjestima. Sve ostale oznake jedinica se grupiraju prema vrsti i drže odmah pokraj igraće ploče.

Minijatura Olimpije se postavlja u Molossiu, Tesalonika u Pellu, Kleopatra u Sard, Herakl u Damask, te malodobni Aleksandros i Aleksandrova pogrebna kola se postavljaju u Babilon. Minijatura Filipa je na početku jedina izvan igre, no odigravanjem posebne "Tihe" karte se može uvesti u igru.

Karte glavnih generala se grupiraju u nekoliko različitih kupova - generali događaja, nedostupni generali, početni generali i rezervni generali. Generali događaja i nedostupni su uvijek isti nezavisno o broju igrača. Generali događaja i rezervni na početku započinju izvan igre, no odigravanjem raznih "Tihe" karata ili raznim drugim zbivanjima mogu ući kasnije u igru. Karte početnih generala se dobro promiješaju te zavisno o broju igrača podijele među njima. U 2 igrača svatko dobije četiri generala, u 3 svatko započne s tri generala, te u 4 i 5 igrača sa svega dva. Uza karte u ovom trenutku svi igrači uzmu i pripadajuće minijature.

Potom svaki igrač odabire boju svoje frakcije te uzima pripadajuću kartu kojom to predstavlja. Uza to svaki igrač uzima i 4 minorna generala u odabranoj boji, oznaku 3 legitimiteta prvaka, te plastične prstenove u odabranoj boji, a u koje umetnu svoje glavne generale kako bi označili pripadnost svojoj frakciji na mapi. Počevši od igrača koji je dobio Perdikla te idući lijevo od tog igrača u krug, svatko polaže po jednog svog generala u provinciju koja je navedena na njegovoj karti. Također se dodatno uzimaju i navedene početne jedinice koje pod komandom svakog generala. Nakon što svi postave sve svoje generale također si moraju pribilježiti na trakama s koliko bodova i legitimiteta započinju igru.
slika

Pravila

Igra se odigrava u V krugova, u kojima svaki krug predstavlja određeni odmak godina. Svaki krug se sastoji od nekoliko faza kroz koje moraju proći svi igrači prije prelaska na iduću fazu igre. Prema redoslijedu igranja imamo sljedeće faze:

1. Faza pripreme
Zavisno o kojem krugu pripreme se radi moguće da će vrijediti nešto izmijenjena pravila.
I krug - preskače se faza dovođenja pojačanja, pogrebna kola se ne mogu micati iz Babilona, nije moguće pokopati Aleksandrovo tijelo, te nije moguća instant pobjeda.
II krug - moguće je odigravanje događaja "Tihe" karte "Peukest satrap Perzije".
III krug - ako general Antipater nije umoren, igrač koji ga posjeduje uklanja ga iz igre te na njegovo mjesto dovodi Poliperhona kao zamjenu. Igrač koji posjeduje Antigona (bilo da je umoren ili živ), kao pojačanje u igru uvodi njegova sina generala Demetrija.
IV krug - Aleksandros dostiže punoljetnost te može naslijediti Aleksandrovo prijestolje, čime neki igrač može imati uvjete za pobjedu putem namjesništva. Alternativno igrač koji kontrolira Aleksandrosa ga može dati umoriti kako bi spriječio ovakvu pobjedu. Također ako Aleksandrovo tijelo do ovog kruga još nije pokopano, onda se iz igre uklanjaju pogrebna kola.
V krug - Herakl nasljeđuje Aleksandrovo prijestolje čime određeni igrač ponovno može postići pobjedu putem namjesništva. I u ovom slučaju se ovakva pobjeda može osujetiti tako da se umori Herakl.

Sada kada su sva specijalna pravila jasna možemo prionuti određivanju prvog igrača i uzurpatora. Igrač s najvećim brojem bodova dobiva oznaku uzurpatora, ili u slučaju Kickstarter inačice masivni Aleksandrov prsten. U slučaju da su dvoje ili više igrača izjednačeni za ovu titulu, igrač koji posjeduje generala s najvećim prioritetnim brojem. Kako je ovaj igrač zbog bodovne prednosti najveća prijetnja, svi ostali igrači ga mogu napasti bez ikakvih bojazni da će izgubiti titulu prvaka carstva, a time i 3 legitimiteta s kojima počinju igru. Napad bez povoda na ostale igrače gubi navedeni legitimitet.

Igrač s najmanjim brojem bodova određuje tko će biti prvi igrač te koji će biti redoslijed igranja. Ako su jedan ili više igrača izjednačeni za ovo onda se baca kocka te igrač s najmanjim rezultatom odlučuje.

2. Faza pojačanja
Na početku svake faze pojačanja sve oznake nekontroliranih i nezavisnih flota s pozicije raspršenosti se vraćaju na svoja pripadajuća mjesta na igraćoj ploči. Potom svaki igrač vraća sve generale i njihove jedinice s pozicije raspršenosti natrag na mapu, te svatko dobiva dvije dodatne jedinice plaćenika koje se uzmu iz rezervi.

Dodatno tko kontrolira provinciju Makedonije te onaj s najviše legitimiteta, dobivaju svaki po jednu jedinicu lojalnih Makedonaca. Kod izjednačenja gleda se igrač s najvećim prioritetnim brojem. Igrač s najvećim brojem bodova dobiva dvije jedinice plaćenika, a kod izjednačenja svaki igrač dobiva po jednu.

Postavljanje pojačanja se izvršava po redoslijedu igranja te se jedinice mogu postaviti na mapu samo na pozicijama koje su pod vašom kontrolom i na kojima u trenutku postavljanja nema protivničkih jedinica. Nije moguće postaviti više od dvije jedinice na neku poziciju, osim ako to nije pozicija velikog grada ili na kojoj se nalazi jedan od glavnih generala.

U slučajevima da na mapi više ne postoje pozicije na koje bi mogli postaviti pojačanja prema navedenim uvjetima, tada ih možete položiti na nekontroliranu poziciju ili onu koja pripada neutralnoj frakciji, ali pod uvjetom da se na njoj već ne nalaze jedinice protivničkog igrača. Usprkos svemu dodatni uvjet je da jedinice ne možete polagati na pozicije u sklopu provincije koja je pod vlašću nekog drugog igrača.

3. Faza miješanja i dijeljenja "Tihe" karata
Svaki krug se u špil umješavaju natrag sve već odigrane karte iz prethodnog kruga, te se nakon dobrog miješanja ovisno o broju igrača dijeli određen broj karata. U 2, 3 i 4 igrača svatko dobiva pet karata, dok u 5 igrača četiri. Valja pripaziti na odigrane karte koje se nakon odigravanja uklanjaju iz igre, takve karte se kako im i sam naziv kaže ne umješavaju natrag u špil.

4. Strateška faza
Glavnina akcija se odvija upravo u strateškoj fazi.

Strateška faza se sastoji od nekoliko rundi ovisno o broju igrača, u 2, 3 i 4 igrača je pet krugova, dok u 5 igrača četiri kruga. Svaki krug se sastoji od segmenata u kojima igrači izvršavaju određene akcije specifične za taj segment.

A. Segment predaje - uklanjanje s pozicija protivničkih političkih oznaka, postavljanje vlastitih političkih oznaka, izvršavanje opsada. Možete ukloniti protivničku političku oznaku ako se vaša vojska nalazi na datoj poziciji. Alternativno možete na praznim pozicijama na kojima se nalaze vaše vojske staviti svoje političke oznake. Protivničke pozicije s velikim gradovima je moguće opsjesti ako vašu vojsku sačinjavaju barem tri jedinice. Imajte jedino na umu da u borbama tijekom opsade mogu stradati i vaše jedinice, te ako na ovaj način spadnete na manje od tri jedinice na toj poziciji, automatski dolazi do prekida opsade.

B. "Tihe" segment - odigravanje jedne "Tihe" karte
Razlikujemo tri različite vrste "Tihe" karte - događaj (crni obrub), bonus (žuti obrub) i iznenađenje (crveni obrub).
Karte iznenađenja se mogu odigrati u bilo kojem trenutku strateške faze, čak i na protivničkim potezima. Po odigravanju izvrši se tekst na karti te se nakon toga vuče nova karta. Ako nemate zgodnih mogućnosti za odigrati kartu iznenađenja možete ju jednostavno odbaciti na svojem potezu kako biste vukli novu.
slika
Karte događaja imate mogućnost odigrati za tekst koji je naveden na karti, ili za operacijske poene (brojka navedena u gornjem lijevom kutu). Kod odigravanja događaja karte jednostavno slijedite tekst kao i u primjeru s kartom iznenađenja. Kod odigravanja karte za operacijske poene možete iskoristiti navedenu brojku za jednu od sljedećih stvari. Možete aktivirati jednog generala s pripadajućom vojskom za marširanje, to jest pomicanje po mapi za navedenu brojku operacijskih poena. Možete za navedenu brojku operacijskih poena polagati političke oznake na pozicije susjedne onima koje kontrolirate. Uvjet je da novostečene pozicije moraju biti prazne i na njima ne smije biti protivničkih jedinica. I treća stvar za koju možete koristiti operacijske poene je za treniranje jedinica. Odaberete vrstu jedinice koju želite trenirati, uzmete njezinu oznaku, te ju za brojku operacije pomaknete na karti vaše frakcije za toliko pozicija. Za plaćenike je potrebno utrošiti ukupne vrijednosti 3 operacije, dok za jedinice lojalnih Makedonaca čak 7. Kada se dostigne navedena brojka jednostavno stavljate novu jedinicu na neku od pozicija pod svojom kontrolom.

Bonus karte je moguće prvo odigrati za događaj, a potom i za operacijsku vrijednost.

"Tihe" kartu operacijske vrijednosti 4 moguće je odigrati i za unaprjeđenje flote. Jednostavno se oznaka flote preokrene na drugu stranu s većim brojem.

U konačnici "Tihe" karte vrijednosti 3 ili 4 operacije možete odigrati za unajmljivanje novog glavnog generala iz rezervi. Uvjet je da brojka živućih glavnih generala ne smije prelaziti brojku s kojom ste počeli na početku igre, izuzev krugova IV i V. S pripadajućom minijaturom novog generala valja uzeti i kartu, te pripadajuće vojne jedinice koje dolaze s njim. Novi general dolazi u provinciju na mapi koja je navedena na karti. Može doći samo na poziciju na kojoj se ne nalaze protivničke jedinice. U slučaju da je pozicija pod kontrolom protivničke frakcije može se ukloniti njezina kontrola.
slika
C. Segment aktivacije - pomicanje ili dovođenje plaćenika
U svakom aktivacijskom segmentu moguće je aktivirati sve vojske i generale, aktivirajući ih jednog po jednog. Alternativno umjesto aktivacija vojski i generala moguće je uvesti jednu jedinicu plaćenika kao pojačanje.

D. Segment prehranjivanja - praćenje veličine vlastitih trupa na mapi, te u slučaju da brojka premašuje brojku uzdržavanja određene pozicije, tada je potrebno ukloniti jednu jedinicu iz te vojske. Svaka pozicija može uzdržavati do maksimalno 8 jedinica, dok tranzitne svega 3.

5. Faza izolacije
U izolacijskoj fazi igrači po redoslijedu igranja moraju utvrditi koje su od njihovih političkih oznaka na mapi izolirane, te sve takve uklanjaju. Redoslijed igranja tu igra veliku ulogu te jedan igrač u potpunosti treba završiti s ovom fazom prije nego što idući počne s utvrđivanjem izolacije. Sve političke oznake moraju slijediti neprekinutu liniju do velikih gradova koji su pod kontrolom njihovih vlasnika, ili do njihovih vojnih jedinica. Sve pozicije pod kontrolom koje ne zadovoljavaju ovaj uvjet treba ukloniti s mape. Političke oznake koje pripadaju nezavisnim frakcijama nikad nije moguće izolirati.

6. Kraj kruga
Sve do kraja II i III kruga moguće je pokopati Aleksandrovo tijelo. Ako nitko prije ne ostvari pobjedu, kod završetka V kruga utvrđuje se tko je pobjednik na kraju igre.

Generali
slika
Razlikujemo glavne i minorne generale. Glavni su predstavljeni prekrasnim minijaturama te pripadajućim kartama s određenim specifičnostima vezanim za njih, dok su minorni u igri predstavljeni običnim oznakama te ne dolaze s popratnim kartama. Minorni generali su zapravo inferiornije inačice glavnih. Ono što im je zajedničko jest da obje vrste dolaze s određenim borbenim rejtingom i inicijativom.

Inicijativa utječe na to koliko daleko general može pomicati svoju vojsku, koliko je dobar u presretanju protivničkih vojski, te koliko je spretan u izbjegavanju protivnika. Manji brojevi su pritom bolji.

Pomoću borbenog rejtinga generali mogu koliko toliko utjecati na ishod bitke. Lošiji rezultati na kockama se mogu modificirati tako da odgovaraju brojki borbenog rejtinga. U ovom slučaju veći brojevi su očito bolji.

Neki generali imaju i određene modifikatore popularnosti, što može utjecati na to koliko ih lojalno njihove trupe slijede u bitkama.

Svi generali imaju i svoj seniorni čin počevši od najvećeg broja 20 koji ima Perdikl, pa do najnižeg 0 kojeg imaju svi minorni generali. Seniorni čin utječe na vodstvo generala nad vojskom, u slučaju da su dvojica ili više generala u sklopu neke vojne formacije. Samo jedan general može biti glavni zapovjednik vojnih formacija, svi ostali su njegovi podređeni, te ako se nalaze u istoj vojnoj grupi njihove minijature/oznake se postavljaju na kartu zapovjednog generala. Viši seniorni čin također ide u prilog kod odlučivanja oko raznih izjednačenja.

Usprkos boljim rejtinzima od minornih generala, glavne generale možete trajno izgubiti ako poginu u bitci, ili odigravanjem neki specijalno gadnih "Tihe" karata. Postoji opcija regrutiranja novih glavnih generala iz rezervi, međutim niti jedan od njih neće biti iste kvalitete poput onih početnih s kojima se započinje igra. No opet su daleko kvalitetniji od uobičajenih minornih generala, a koji će vam uvijek biti na raspolaganju i koje ne možete izgubiti. Karte početnih generala su prikazane s ljubičastom podlogom, rezervni i oni koji ulaze u igru putem odigravanja raznih "Tihe" karata imaju sivu pozadinu. Kada su određeni uvjeti postignuti možete uvesti nove rezervne generale, pod uvjetom da poštujete pravilo maksimalnog broja glavnih generala koje možete posjedovati u bilo kojem trenutku.

Svi minorni generali imaju identičnu inicijativu 4 i borbeni rejting 2. Na svojim potezima u strateškoj fazi igrači mogu postavljati svoje minorne generale na mapu, dok god isti imaju barem jednu vojnu jedinicu kojom mogu zapovijedati. Minorni generali se mogu uvesti čak u na pozicije glavnih gradova koji su pod opsadom. U slučaju da glavni general pogine usred bitke, može se automatski uvesti minorni general da preuzme vodstvo nad vojskom, te se to može napraviti čak i na protivničkom potezu. Sve minorne generale koji ostanu bez jedinica pod svojom komandom valja ukloniti s mape.
slika

Vojne jedinice

Oznake vojnih jedinica predstavljaju različite formacije falangista, hoplita, peltasta, lake i teške konjice, borbenih slonova, opreme za opsadu itd. Svaka jedinica osim svog fizičkog prikaza sadrži i brojku s lijeve strane koja označava točnu brojku jedinica specifične oznake. Oznake s većim brojevima se po potrebi mogu razbijati na oznake s manjim brojevima kada se radi razdioba vojske. S desne strane u zagradi je brojka koja označava ukupnu borbenu snagu jedinice.

Vojsku čine jedna ili više vojnih jedinica pod vodstvom generala. Vojne jedinice bez generala se ne mogu pomicati, presresti neprijatelja, ili pokušati istog izbjeći.

Razlikujemo nekoliko primarnih vrsta jedinica.

Jedna od najosnovnijih su plaćenici, a čije oznake su osim ilustracije jedinice označene sa smeđom pozadinom kako bi ih se lako prepoznalo. Brzo se dolazi do njih, ali isto ih se tako brzo može i izgubiti u bitkama.

Ratni slonovi su posebna vrsta plaćenika koji ulaze u igru samo putem odigravanja posebnih "Tihe" karata. Za razliku od svih ostalih jedinica imaju varijabilnu snagu, što znači da se za njih u borbama bacaju specijalne kocke. Prema rezultatima mogu imati apsolutno devastirajući učinak na protivničke snage, ili mizeran do praktički nikakav.

Jedinice srebrnih štitova su bijelih pozadina te ulaze u igru putem odigravanja specijalnih "Tihe" karata. Za razliku od svih drugih jedinica njihova brojka se ne može niti na koji drugi način povećati regularnim regrutiranjem, te se ne mogu razdvajati na manje jedinice.

Lojalne makedonske jedinice dolaze s bijelim pozadinama te predstavljaju udarne trupe lojalne vašoj frakciji. Treba utrošiti puno operacijskih poena u njihovo treniranje, međutim puno su jači od običnih plaćenika.

Kraljevske makedonske jedinice su istovjetne po izgledu lojalnim, izuzev ljubičaste trake koja prolazi sredinom oznake. Njihova lojalnost je primarno prema samom carstvu, a tek sekundarno prema frakciji koja njima upravlja. Prema tome uoči bitke lako mogu prijeći u protivnički tabor ako zaključe da drugi general polaže veća prava na Aleksandrovu ostavštinu. Tu se moramo vratiti na već spomenuti prestiž svakog generala. Gleda se zbroj legitimiteta pojedine frakcije, te popularnost suprotstavljenih generala. Na prestiž mogu također utjecati i pojedine "Tihe" karte. Prestiž se kod glavnih generala može dodatno ojačati pobjedom nad nezavisnom (neutralnom) vojskom. Prilikom borbe na poziciji s Aleksandrovim pogrebnim kolima, ili na mjestu gdje je pokopan, branjenik trenutno dobiva +4 prestiža u datoj borbi. Nakon utvrđivanja prestiža suprotstavljenih strana, kraljevske makedonske trupe mogu odbiti sudjelovati u sukobu ako ih vodi general s manjim prestižom, a po porazu vlastitog generala prelaze na protivničku stranu. Kako bi igrač s manjim prestižem među svojim generalima izbjegao ovakve scenarije, može svojevoljno raspustiti kraljevske makedonske jedinice i ukloniti ih s mape.

Osim u kopnenim i pomorskim bitkama postoji i niz drugih načina na koje se mogu gubiti jedinice. Segment prehranjivanja kada se gleda limit veličine vojske na pojedinoj lokaciji smo već spomenuli, no postoje i razne "Tihe" karte koje također mogu desetkovati protivničke vojske. Još jedan od načina je prolaskom vojske kroz poziciju utvrde koja je pod protivničkom vlašću, prilikom čega se baca kocka i rezultat se referencira prema pripadajućoj tablici gubitaka.

U igri postoji i pet nezavisnih vojski koje su predstavljene posebnim sivim oznakama s nazivima generala, prikazom inicijative s lijeve strane, borbenog rejtinga s desne, te broja s donje strane koji sadržava informaciju veličine vojne formacije. Nezavisne vojske ne dobivaju niti gube jedinice tijekom bitke, a kako bi ih se eliminiralo potrebno ih je vojno pobijediti u bitci. Ove vojne formacije su neprijateljski nastrojene prema svim igračima te prijateljski jedne prema drugima. Za njihovo eliminiranje je moguće steći dodatnu popularnost generala koji u tome uspiju.

Flote su predstavljene oznakama s dvije strane, jednom normalnom s manjom brojkom, te drugom unaprijeđenom većom. Flote se primarno koriste za sigurna pomorska putovanja vlastitih vojski i pri ometanju protivničkih. Također imaju korisnu svrhu prilikom opsjedanja lučkih velikih gradova. U borbama je brodovlje moguće rastjerati, ali nikada u potpunosti eliminirati. Svaka flota pripada specifičnoj regiji, te kada se na kopnu ovlada tom regijom automatski se preuzima i komanda nad njenom flotom. Jednako tako se i gubi komanda kada se izgubi vlast nad tom regijom.
slika
#793

Aktivacija i pomicanje

Prije aktivacije moguće je razdijeliti određene veće formacije na više manjih. Nema limita koliko jedinica možete imati u vojsci, ili koliko ih može biti pod vodstvom generala. Samo valja pripaziti koji je limit uzdržavanja pojedine pozicije.

Postoje dvije vrste aktivacija. U segmentu aktivacije sve vojske pod komandom generala je moguće aktivirati jednu po jednu. U "Tihe" segmentu odigravanjem karte moguće je aktivirati svega jednu vojsku pod komandom generala.

Prilikom pomicanja generali mogu pokupiti po putu ili odbaciti vojne jedinice, te članove kraljevske obitelji. Članovi kraljevske obitelji se mogu pomicati samo uz pomoć generala. Prilikom odbacivanja vojnih jedinica i članova kraljevske obitelji po putu na protivničkim ili neutralnim pozicijama, valja s njima ostaviti i generala kako bi bilo jasno kome pripadaju. Kod napada na lokaciju s velikim gradom branitelj može automatski povući vojne jedinice i članovi kraljevske obitelji iza obrambenih zidova grada, pod uvjetom da se poštuje broj vojnih jedinica koliko grad može podržavati. Minorni general ne može putovati i usput pokupiti glavnog generala i njegovu vojsku, budući da mu je podređen.

Određivanje udaljenosti koju general može prevaliti s vojskom u "Tihe" segmentu je prilično jednostavno, to je broj operacijskih poena same karte koja se odigrava za pomicanje, ili specifični tekst događaja. U aktivacijskom segmentu se baca jedna D6 kocka te u specijalnoj tablici gleda red rejtinga inicijative pojedinog generala i stupac rezultata bačene kocke. Pozicija na kojoj se kose ove dvije brojke daje konačan rezultat poena za pomicanje specifičnog generala. Rezultat D6 kocke se obračunava za sve igračeve generale u navedenom segmentu, o konačnim poenima za pomicanje će još samo ovisiti rejting inicijative pojedinih generala. Prilikom pomicanja ako bi se po putu pokupio general s višim seniornim činom, onda se broj poena pomicanja automatski prilagođava njegovom rezultatu tablice.

Poeni za pomicanje se troše na različite načine. Po normalnoj cesti (pravilna crta) vrijedi 1 poen = 1 pomicanje, kod teško dostupnih puteva kroz planine i tjesnace (isprekidana crta) vrijedi 2 poena = 1 pomicanje, kod morskih putanja (plave isprekidane crte) vrijedi 1 poen = 1 pomicanje, kod preko Mediteranskih putanja (isprekidana crta s oznakom 2) vrijedi 2 poena = 1 pomicanje. Pomicanje unutar ili izvan velikih gradova ne košta ništa. Prilikom opsade gradova jurišanje na zidine troši 2 poena, pritom se ne smije zaboraviti da je za to potrebno posjedovati najmanje tri vojne jedinice, također takva vojska može za 2 poena ukloniti protivnički politički utjecaj s pozicije nekog manjeg grada.

Prilikom pomicanja treba obratiti pozornost na niz stvari. Prilikom pomicanja preko pozicije s utvrdom koja je pod kontrolom nezavisne frakcije, ta vojska će morati baciti kocku i referencirati se prema tablici gubitaka. Kod dolaska na poziciju velikog grada, na kojoj se uzgred još nalazi protivnička vojska, igrač koji je napadnut ima opciju zajedno s generalima povući do dvije vojne jedinice iza zidina grada.

U slučaju da se general samostalno pomiče bez pratnje vojnih jedinica, te dođe na lokaciju suparničkog generala koji je također bez svoje vojne pratnje, igrač koji dolazi na tu poziciju se mora automatski povući. Prilikom napada na igrača koji nema titulu uzurpatora, napadač gubi titulu prvaka carstva, a zajedno s time i 3 legitimiteta s kojima započinje igru. Kod napada s vojskom na protivničkog generala bez vojnih jedinica, taj general se jednostavno razbježi i nije dostupan za korištenje do idućeg kruga. Također ako napadač ima puno brojniju vojsku u odnosu na branitelja, u omjeru od barem 5 naprama 1, vojska branitelja se također mora raspršiti.

Nezavisne vojske se također mogu aktivirati i pomicati tijekom igre. Na početku igre vojska pod vodstvom Leostena (grčka vojska), te ona Arijarata (kapadocijska vojska) započinju na mapi aktivne. Vojske Philona (grčki kolonisti), Glauka (Iliri), te Seuta (Skiti), igru započinju neaktivni na svojim pozicijama izvan igre. Neaktivne nezavisne vojske se mogu aktivirati i pomicati odigravanjem specifičnih "Tihe" karata, npr. "23 000 grčkih vojnika", "Migracija ilirskih plemena", "Invazija Skita". Prilikom odigravanja jedne takve karte mogu se jedna za drugom pomicati i sve ostale nezavisne vojske. Svaka nezavisna vojska ima 3 poena za pomicanje. Kod dotad neaktivnih vojski prvi poen moraju uvijek potrošiti za ulazak na mapu. Ako nezavisna vojska započinje pomicanje s pozicije manjeg grada ili utvrde, igrač koji je odigrao "Tihe" kartu može odabrati da umjesto pomicanja zauzmu navedenu poziciju svojom političkom kontrolom. Neke od restrikcija nezavisnih vojski su da ne mogu putovati morskim putevima (osim preko tjesnaca), ne mogu se nalaziti unutar zidina velikog grada, moraju se pomicati jedna po jedna ali mogu završiti na istoj poziciji kao i druga nezavisna vojska. Philon sa svakim pomicanjem mora napredovati prema zapadu osim ako ne troši poene za širenje političkog utjecaja na svojoj poziciji. Arijarat ne smije napustiti regiju Kapadocije. Na kraju poteza ako nezavisna vojska okupira poziciju pod kontrolom nekog od igrača, može ukloniti njegov politički utjecaj s te pozicije.
slika
#795

U duhu savezništva usmjerenih ka zajedničkom neprijatelju, igrači si mogu međusobno dodjeljivati prolaze suparničkim vojskama, ako prolaze kroz pozicije na kojima se već nalaze njihove vojske, pod uvjetom da ne staju na dotičnoj poziciji ili na nekoj koja sadrži veliki grad. Naravno igrači kojima se dodjeljuje slobodan prolaz nemaju nikakvih obveza da se drže svoje date riječi. Gledam u tebe Game of Thrones. Nezavisne frakcije nikada nikome ne dodjeljuju prolaze kroz pozicije koje sadrže njihovu vojsku. Alternativno ako suparnička vojska prolazi pored lokacije na kojoj se nalazi vojska druge frakcije, ako se igrač tako odluči može pokušati presresti protivničku vojsku. Presretanje se može izvesti samo ako do njega dolazi na poziciji koja pripada frakciji koja presreće, ako pozicija ne pripada niti jednoj strani, ili ako strana koja presreće već ima neke svoje jedinice na toj poziciji. Presretanje se također ne može odviti na pozicijama koje su odvojene isprekidanom crtom (planinski prolazi i tjesnaci), s polazišne točke s koje se pomiče protivnička vojska, te ako se protivnička vojska već povlači. Moguće je pokušati samo jedno presretanje s pojedine pozicije, a u slučaju da više igrača pokušava istodobno izvršiti presretanje, procedura se odvija po redoslijedu igrača. Kod pokušaja presretanja može se koristiti samo dio raspoloživih vojnih jedinica. Nakon što je odlučeno koji general i s koliko jedinica će pokušati izvršiti presretanje, baca se D6 kocka te u slučaju da je rezultat veći od inicijative, presretanje je uspješno i igrač pomakne dotičnog generala i sve odabrane jedinice na poziciju suparničke vojske. Moguće je izvesti samo jedno presretanje, pa tako onda eventualno drugi igrači koji su imali istu namjeru više to ne mogu učiniti.

Kao odgovor na uspješno presretanje suparnička vojska se može povući. Jednostavno povuku svojeg generala sa svim raspoloživim snagama za jednu poziciju unatrag iz smjera iz kojeg su došli, te se nakon toga više ne mogu pomicati.

Kod započinjanja bitki strana koja je napadnuta se može pokušati izvući iz sukoba. Kako bi se izvelo tako nešto, strana koja pokušava izbjeći sukob mora imati otvoren slobodan put prema teritoriju pod svojom kontrolom, bilo da ga kontroliraju političkim utjecajem ili se na dotičnoj poziciji nalaze prijateljske vojne jedinice. Nisu mogući pokušaji izbjegavanja protivnika putem planinskih prolaza i tjesnaca. Također nisu mogući pokušaji izbjegavanja ako je protivnička strana uspješno izvršila presretanje. U slučaju da se dva igrača istodobno odluče za izbjegavanje sukoba, proces se odvija po redoslijedu igranja. Kada je sve odlučeno baca se D6 kocka i ako je broj veći od inicijative generala, izbjegavanje je uspješno izvedeno, te se cjelokupna vojska sa svim podređenim generalima i članovima kraljevske obitelji mogu udaljiti za 1 do 2 pozicije. Pritom se vojska ne može dijeliti niti ostavljati po putu. U slučaju neuspješnog izbjegavanja navedena frakcija neće imati potporu lokalnih trupa u nadolazećoj bitci.

Kopnena borba

Uoči same bitke igrači mogu odigrati "Tihe" karte iznenađenja kako bi utjecali na ishod bitke, npr. "Pobuna", "Konjanička superiornost" itd. Kod susreta vojski u čijem sastavu se nalaze i kraljevske makedonske jedinice, valja odrediti prestiž obje sukobljene strane. Strana s manje prestiža i koja u sastavu ima kraljevske makedonske jedinice će odbiti sudjelovati u sukobu, a u slučaju da se vojska sastoji samo od njih prijeći će na protivničku stranu. Također u slučaju poraza sve kraljevske makedonske jedinice prebjegavaju pobjedničkoj strani.

Prilikom kalkuliranja ratnih poena, igrač koji ima političku kontrolu pozicije na kojoj se odvija sukob dobiva 1 poen kao potporu lokalnih jedinica, te još 2 dodatna poena ako kontrolira cijelu provinciju. Iznimka je ako se vojska pokušala izvući iz sukoba, onda se automatski gubi bilo kakva lokalna pomoć.

Nakon toga se kreće s kalkuliranjem ukupne snage obje vojske. Ako jedinice slonova sudjeluju u sukobu onda se u ovom trenutku bacaju njihove posebne D6 kocke te zaračunavaju rezultati s njih. Svaka oznaka na kocki s prikazom siluete slona predstavlja jednu snagu. Tom broju se pridoda vojna snaga svih jedinica u sukobu (brojke u zagradama), te još dodatno eventualni bonus potpore lokalnih jedinica. Ovo predstavlja ukupnu vojnu snagu pojedine vojske. Potom obje strane bacaju dvije uobičajene D6 kocke, svi rezultati manji od generalovog borbenog rejtinga se mogu namjestiti na tu brojku. Tako nikada ne možete imati rezultat manji od borbenog rejtinga generala koji upravlja s dotičnom vojskom. Ovako dobiveni rezultat predstavlja utjecaj terena na kojem se odvija sukob. Na kraju se u posebnoj tablici borbi, prema datim informacijama gleda konačni ishod sukoba.

Pobjednička strana uvijek gubi jednu vojnu jedinicu po svojem izboru, osim ako ratni zgoditak nije duplo bolji od protivničke strane, u tom slučaju ne gube ništa. Ako pobjednička strana ostvari barem 1 zgoditak, a suparnička 0, pobjednik također u tom slučaju ne gubi ništa.

Gubitnička strana gubi sve svoje jedinice plaćenika i slonova, lojalne makedonske jedinice i jedinice srebrnih štitova trpe gubitke prema posebnoj tablici, a sve preživjele jedinice skupa sa svim generalima se rasprše i nisu dostupni do idućeg kruga. Kraljevske makedonske jedinice na koncu prelaze na stranu pobjednika.

Ako je rezultat izjednačen, obje strane izgube jednu vojnu jedinicu po svom izboru. Također frakcija koja je inicirala bitku mora povući na susjednu praznu poziciju vojsku pod zapovjedništvom generala, te eventualno svim članovima kraljevske obitelji. Strana koja je pokušala izvršiti proboj iz grada pod opsadom se mora povući natrag u grad.

Kod slučajeva da je jedna strana ostvarila rezultat 9 prilikom bacanja kocaka i modifikacije rezultata za utjecaj terena, te je u sukobu sudjelovao jedan od glavnih generala na toj strani, tada se baca kocka kako bi se ustanovilo je li dotični general poginuo u bitci. Jednostavno se baca jedna D6 kocka i gleda dobiveni rezultat. U slučaju da je ishod borbe bio neriješen ili pobjeda, general pogiba na dobiveni rezultat od 6. Kod poraza pogiba na rezultatima 5 ili 6. U navedenim slučajevima general je trajno uklonjen iz igre.

Nakon bitke pobjednička strana ima mogućnost preuzeti članove kraljevske obitelji od gubitnika.

Kod poraza nezavisnih vojski pod komandom Seuta i Glauka, njihove oznake se vraćaju na početnu poziciju i postaju neaktivne. Sve ostale nezavisne vojske se nakon poraza uklanjaju iz igre.
slika

Opsade

Do opsada dolazi kada vojska jedne frakcija dođe na poziciju suparničke, te se na toj poziciji nalazi glavni grad dotične provincije. Također opsadom se smatra kada vojska dođe na poziciju neutralne frakcije. Kako bi se uopće imalo uvjeta za započinjanje opsade napadačeva vojska mora biti sačinjena od barem 3 vojne jedinice. Za započinjanje opsada valja u segmentu odigravanja "Tihe" karata odigrati barem onu vrijednosti 2 poena. Potom se baca kocka, uračunavaju brojni modifikatori pogodni za napadača i branitelja, te se gleda posebna tablica opsade. Prikazani dobici su odvojeni kosom crtom / , s lijeve strane crte je brojka zgoditka, dok je s desne strane broj mogućih gubitaka kod napadača. Svaki zgoditak se označava posebnom oznakom na mapi pored grada koji je pod opsadom. Za uspješni proboj i osvajanje glavnog grada potrebno je skupiti 3 zgoditka, za osvajanje nezavisnih utvrda potrebno je ostvariti 2, dok kod malih nezavisnih gradova svega 1. Maksimalno se po krugu mogu izvršiti do dvije radnje opsade po poziciji.

Ako tijekom opsade napadaču usred napada na grad broj vojnih jedinica padne ispod 3, ne može više napadati grad dok god ne dovede pojačanje i poveća ovaj broj. Branitelji se mogu obraniti i odbiti opsadu ako se prilikom napada eliminiraju sve jedinice s agresorske strane, svi eventualno prikupljeni zgodici su u tom slučaju izgubljeni.

Pomorske flote i pomicanje

Kod prekomorskih pomicanja treba obratiti pozornost na sljedeće stvari:
• igrači koji i nemaju flotu se također mogu pomicati pomorskim linijama
• najviše jedan igračev aktivirani general se po segmentu može pomicati pomorskim linijama
• u vojsci koja se pomiče preko mora može biti najviše 8 jedinica i bilo koji broj generala i članova kraljevske obitelji
• tijekom jedne aktivacije vojska ne može započeti putovanje po moru, iskrcati se na kopno, te nakon toga se ponovno vratiti na more
• sve jedinice moraju završiti svoj potez na kopnu, ne mogu ostati plutati morskim plavetnilom
• nezavisne vojske se ne mogu kretati pomorskim linijama

Prilikom kretanja pomorskim putevima treba obznaniti ostale igrače prati li vojsku eventualno dostupna flota brodova. U slučaju posjedovanja veće flote može se odabrati hoće li cijelo ili samo neko ratno brodovlje pratiti pomorsko putovanje. Polazak iz luke pomorskog grada ne troši poene za pomicanje, svo ostalo pomorsko pomicanje je u omjeru 1 poen = 1 pomicanje, osim u slučaju preko Mediteranskog pomicanja što troši 2 poena. Prilikom pomicanja po moru svi ostali igrači koji posjeduju flote mogu najaviti pomorsko presretanje ako se vojska koja putuje približi za 1-2 udaljenosti od pozicija koje kontroliraju. Kod presretanja ne moraju nužno koristiti svu svoju raspoloživu flotu. Također mogu ovom prilikom igrati nezgodne "Tihe" karte - "Magla" ili "Oluja na moru". Nakon toga se razrješuje pomorska bitka koja se odvija tako da obje strane zbroje snagu svoje ratne flote (zbroj svih oznaka raznih trijema, ako se ne posjeduje flota ovaj broj je uvijek 0). Potom obje strane bacaju dvije D6 kocke i referenciraju se prema tablici sukoba koja određuje konačan ratni zgoditak. Kod izjednačenja niti jedna strana nema gubitaka u brodovlju, te igrač koji je bio na potezu s pomicanjem može nastaviti svoj put do idućeg eventualnog presretanja od strane neke druge frakcije. U slučaju pobjede igrača koji je pomicao vojsku sva protivnička flota je rastjerana i nedostupna do idućeg kruga. U slučaju poraza strana koja se zaputila na putovanje ostaje bez brodovlja, vojska trpi gubitke prema posebnoj tablici, te se mora vratiti u pomorski grad iz kojeg je krenula i tamo završava sa svojom aktivacijom. Prilikom pomorskog povlačenja ne mogu biti napadnuti od strane flota drugih frakcija.

Članovi kraljevske obitelji

Igra ne samo da prati vojne kampanje koje malo pomalo razaraju carstvo, već prikazuje i dramatični kolaps kraljevske dinastije nakon Aleksandrove smrti. Brojne od njih će kako u stvarnoj prošlosti, tako i u igri snaći tužne sudbine. Članovi kraljevske obitelji pridonose legitimitetu frakcije koja ima kontrolu nad njima. Na početku igre na mapi se na određenim lokacijama nalaze Aleksandrov tek rođen sin Aleksandros, nepriznat sin Herakl, te pogrebna kola s tijelom samog vladara poznatog svijeta. Polubrat Filip ulazi u igru tek igranjem "Tihe" karte "Euridika govori u ime Filipa". Kontrola nad nasljednicima se može lako steći svega dolaskom generala na njihovu poziciju, ili kroz širenje političkog utjecaja. Utjecaj nad njima se gubi ako ih se ostavi nebranjene na nekoj poziciji, na koju u međuvremenu dođe general koji pripada drugoj frakciji.

Od ženskih likova tu su Aleksandrova majka Olimpija, te sestre Kleopatra i Tesalonika. Kontrola nad njima se može ostvariti samo igranjem "Tihe" karata, plus na njihovim lokacijama se mora nalaziti jedan vaš general. Utjecaj nad njima se gubi ako ih se ostavi nebranjene na nekoj poziciji, na koju u međuvremenu dođe general koji pripada drugoj frakciji. Međutim ta druga frakcija ne dobiva utjecaj nad njima dok god se ponovno ne odigraju njihove posebne "Tihe" karte.

Nekontrolirani ženski likovi se mogu pomicati samo pomoću posebne "Tihe" karte. U svim ostalim slučajevima članovi kraljevske obitelji se mogu pomicati samo uz pomoć generala. Pritom ih se po putu može ostavljati na drugim lokacijama, ali pritom valja imati na umu da ako su bili pomicani pod vodstvom jednog generala, ne mogu unutar istog poteza biti ponovno pomicani s drugim.

Postoje dva načina kako članovi kraljevske obitelji mogu poginuti. Jedan je igranjem "Tihe" karte trovanja. Drugi način je specifičan samo za Aleksandrosa i Herakla, tako da ih se dade pogubiti u pripremnoj fazi IV odnosno V kruga. Povijesno gledano svi članovi obitelji su na koncu na neki način skončali užasnom smrću.

Opcionalna pravila

Zato što pravila nema nikad dosta, evo još i nekih dodatnih opcija.

Opcionalne "Tihe" karte
Mogu se uključiti u klasičnu igru tako da ih se jednostavno umiješa sa svim standardnim kartama. Lako ih je razlikovati po oznaci "O".

Jedna od najposebnijih je ona vezana za osnivanje prijestolnice. Moguće je odabrati bilo koju poziciju na mapi, te se na nju postavlja posebna oznaka. Od tada pa nadalje ta pozicija se tretira po pravilima standardnih glavnih gradova, a igrač koji osnuje prijestolnicu dodatno uzima oznaku 2 boda koju polaže na kartu svoje frakcije. Tijekom igre ako protivnička frakcija osvoji nečiju prijestolnicu, igrač koji je bio osnivatelj gubi 2 boda, a osvajač dobiva oznaku glavnog grada te ju preokreće na suprotnu stranu s prikazom 1 boda. Navedena pozicija od tada gubi titulu glavnog grada te postaje još jedan mali provincijski gradić.

Povijesno gledano većina Aleksandrovih generala su poslije njegove smrti osnovali vlastite prijestolnice koje su nosile nazive po njima ili njihovoj obitelji.

Herakl
Za razliku od standardnih pravila, u opcionalnima Herakl slično kao i Filip partiju započinje izvan igre. Ulazi na lokaciju Pergama tek kada netko dade umoriti zakonitog sina Aleksandrosa.

Opet povijesno gledano Aleksandrov nezakonit polu-perzijski sin vodio je uobičajeni život s majčinom obitelji, sve do trenutka Aleksandrosove i Filipove smrti. Nakon toga postaje značajnijim igračem u borbama Aleksandrovih generala.

Pogrebna kola
U I krugu igre, igrač koji ima kontrolu nad minijaturom pogrebnih kola može odigravanjem "Tihe" karte vrijednosti 4 poena, dati ista izgraditi i početi pomicati po mapi. U standardnim pravilima u I krugu se pogrebna kola ne mogu pomicati s početne pozicije u Babilonu. Međutim i dalje nije moguće Aleksandra dati svečano pokopati u I krugu igre.

Uništenje pogrebnih kola
Ako bi nezavisna vojska ili frakcija ikad uspjeli doći u posjedstvo pogrebnih kola, automatski ih uništavaju.

Opcionalna opsada
Svaki put kad bi tijekom opsade glavnog grada bio postignut 3 zgoditak, te ako se unutar njega nalaze protivničke vojne jedinice, umjesto zauzimanja grada može se eliminirati po jedna protivnička jedinica. Npr. opsada je na 2 zgoditka, te je igrač koji vrši opsadu uspio ostvariti još 2 zgoditka, umjesto zauzimanja grada odabire eliminaciju dvije protivničke jedinice.

Kraljevske makedonske jedinice u opsadama
Ako se kraljevske makedonske jedinice nalaze u vojsci koja se sprema izvršiti prepad na grad pod opsadom, određuje se prestiž obje strane. Ako je prestiž manji kod napadača kraljevske makedonske jedinice neće sudjelovati u opsadi, što onda može imati značaj za minimalni limit potrebnih jedinica kako bi se uopće napalo grad.

Gubici uslijed nedostatka mogućnosti prehranjivanja jedinica
U segmentu prehranjivanja ako se na određenoj poziciji nalazi više vojnih jedinica od brojke koliko ih ta pozicija može prehranjivati, tada umjesto gubljenja jedne bilo koje jedinice treba se konzultirati s tablicom gubitaka.

Limit pomicanja 8 vojnih jedinica
I dalje nema limita koliko jedinica može biti na jednoj poziciji, međutim ne može ih prilikom pomicanja biti više od 8 u jednoj grupi, ili za presretanje protivničke vojske s više od 8, osim u slučaju izbjegavanja.

Konjica
S ovim pravilima se uvodi više posebnosti kod jedinica koje su na svojim oznakama oslikane kao različite vrste konjanika. Njihove oslikane razlike nemaju nikakvog značenja osim vizualnog, za sve prikazane konjanike vrijede ista pravila.

Kod nezavisnih vojski jedna vojna jedinica se smatra konjaničkom.

Kod pripreme igre uza standardno dobivanje vojnih jedinica sada svaki general započinje igru i s jednom dodatnom konjanika.

Ako se kontroliraju provincije Tesalije, Makedonije, Tracije, Armenije, Kapadocije, Medije, Farsa ili Sousiane, u fazi dovođenja pojačanja umjesto dvije jedinice plaćenika sada se dobiva jedna konjanika i jedna plaćenika. Ovo ne mijenja dodatne jedinice plaćenika koje se dobivaju za posjedovanje najviše bodova.

Za treniranje konjanika potrebno je skupiti 6 operacijskih poena.

Kod opsada manjih gradova i utvrda ako se barem jedna konjanička jedinica nalazi u vojsci, potrebno je utrošiti svega 1 poen pomicanja za prepad na naselje, umjesto uobičajena 2. U slučaju gubitaka kao rezultata kocke, umjesto uklanjanja jedinice može se alternativno raspršiti jedna konjanička. Kod opsada glavnih gradova ne vrijedi ovo pravilo.

Prilikom uklanjanja protivničkih političkih oznaka u manjim gradovima s vojskom u kojoj se nalazi i konjica, dovoljno je utrošiti 1 poen pomicanja za njihovo uklanjanje.

Prilikom pomicanja vojski s konjicom kroz pozicije protivničkih utvrda gleda se rezultat u prvom stupcu.

Kod presretanja protivnika s vojskom koja sadržava i konjicu, general dobiva modifikator od +1 na rezultat kocke. Ako vojska koju se presreće u svom sastavu ima konjicu tada protivnički general dobiva -1 modifikator na rezultat kocke.

Slično je i kod izbjegavanja. Ako general koji nastoji izbjeći protivničku vojsku pod svojom komandom ima i konjicu dobiva +1 modifikator na rezultat kocke, ako protivnička strana ima konjicu onda je pak modifikator -1 na rezultat.

Kod računanja borbi strane s konjicom dobivaju +1 modifikator, osim kod slučajeva kada suparnička strana ima slonove s barem jednom dobivenom snagom na kockama. Gubitnička strana sukoba gubi svu svoju konjicu. Još gora je situacija kada pobjednička strana ima konjicu a gubitnička nema, tada je na kraju sukoba modifikator gubitaka +2.

Raštrkana flota
Sve raštrkane flote se više ne vraćaju automatski u idućem krugu tijekom faze pojačanja. Umjesto toga u "Tihe" segmentu može se odbaciti bilo koja bonus karta ili događaj kako bi se povratila jedna flota. Oznaka jedne flote se vraća natrag u posjedstvo otkrivena stranom s manjim prikazanim brojem. Na ovaj način se flote po cijenu odigravanja karata mogu povratiti pod kontrolu već i u krugu unutar kojeg su izgubljene.

Reakcije nezavisnih vojski
Generali koji su dio nezavisnih vojski sada mogu pokušati izvesti kopnena presretanja i/ili izbjegavanja. Sve jedinice pod vodstvom pojedinog nezavisnog generala sudjeluju u presretanju ili izbjegavanju. Ako se više nezavisnih vojski nalazi na istoj poziciji samo jedna od njih može izvesti ove dvije akcije. Također iz dotičnog primjera ako jedan nezavisni general uspije u presretanju on presreće samo sa svojom vojskom, no s iste pozicije ako jedan general uspije u izbjegavanju, tada sve nezavisne vojske uspijevaju izbjeći sukob zajedno s njime. Nezavisni generali pate od istih kazni ako ne uspiju izbjeći sukob (gubitak potpore lokalnih jedinica).

Kako bi se izvelo presretanje nezavisne vojske, bilo koji trenutno neaktivni igrač (onaj koji nije na potezu) mora odbaciti jednu "Tihe" kartu iznenađenja (na kraju poteza vuče uobičajeno jednu novu). Svaka ovako odbačena karta omogućuje jedan pokušaj.

Kraća igra
Umjesto uobičajenih V krugova igrači se mogu unaprijed dogovoriti da igra završi na kraju IV kruga.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post (ukupno 5):
sim4sadistikosmurfORnottanelornmiljenko
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Valsim »

Naša prva partija

slika
#788

Usprkos tome što smo prvu partiju odlučili igrati bez opcionalnih pravila, sva količina standardnih pravila je već sama po sebi poljuljala ionako slabi entuzijazam kod Marka i Jure. No s obzirom koliko je vremena utrošeno na savladavanje pravila čvrsto smo se odlučili okušati u igri pa kud puklo da puklo. Od početnih generala i regija pod kontrolom započeli smo prema redoslijedu igranja sa sljedećima.

1. Pierre (zeleni) - generali: Piton, Krater - početne provincije: Medija i Cilicija
2. Mislav (plavi) - generali: Perdikal, Seleuk - početne provincije: Babilonija i Kelesirija
3. Miljenko (crveni) - generali: Antipater, Lizimah - početne provincije: Makedonija i Tracija
4. Marko (crni) - generali: Eumenej, Ptolemej - početne provincije: Egipat i Kapadocija
5. Jura (žuti) - generali: Antigon, Leonat - početne provincije: Frigija i Manja Frigija

S obzirom na bodove početnih provincija Marko je započeo igru kao uzurpator. Aleksandrovo tijelo i malodobni sin Aleksandros su se nalazili u mojem posjedstvu u Babilonu, pod budnim okom generala Perdikala.
slika
#792

Započeli smo igru s laganim manevrima osvajanja slobodnih provincija, a u čemu smo ponajviše prednjačili Pierre i ja. Pa se ubrzo tako pod Pierrovom kontrolom našla Sirija, dok su moje snage zauzele Suzu na samom kraju poznatog svijeta, te Feniciju i Palestinu na istoku Mediterana. Mezopotamiju sam napola dijelio s Pierrom, tako da sam tu vidio najizgledniju iskru budućih sukoba. Međutim nisam bio nimalo siguran niti u Palestini, budući da sam time Marka odsjekao od bilo kakvog daljnjeg širenja iz Egipta. Doduše pustio je krakove na Kavkazu zauzevši Armeniju, no susjedna provincija Atropatena je bila u čvrstim rukama nezavisne frakcije pa sam nekako sumnjao da će se ići gnjaviti s njima dok mu moje snage kucaju na kućnom pragu.

Iznenađujuće na zapadu je praktički odmah zaiskrilo između Miljenka i Jure, kada je Lizimah izvršio iznenadni desant preko Dardanela na provinciju Manje Frigije. No nije očekivao da će ga dočekati jaki i odlučujući otpor, tako da je agresivni general usprkos pobjedi skončao u bitki, dok se ostatak njegovih snaga povukao natrag preko tjesnaca. Tako da je jedini rezultat kampanje bilo stjecanje ljutog i neumornog protivnika u Juri, a koji je usput rečeno sada uspio preuzeti kontrolu nad Bitinijom na sjeveru Anatolije.
slika
#794

Ništa mirnije nije bilo niti u Palestini, gdje je Marko sukladno predviđanjima s Ptolemejom i puno nadmoćnijom snagom jurnuo na slabo branjenu provinciju pod zapovjedništvom mojeg generala Seleuka. Poraz je bio očigledan i mogao sam se jedino prodati što skuplje kožu svojih vojnika. Ptolomej je malo isuviše srčano jurnuo u bitku, tako da je usprkos vojnoj pobjedi prije njenog kraja skončao u bitci. Markova ocjena igre je s 9 brzo pala na 2, a takvo mu je ostalo i raspoloženje do kraja partije. Slaba zadovoljština mu je bila što mi je uspio preoteti Herakla.

Sa svega jednim generalom na raspolaganju i prepolovljenim snagama, Pierre je nanjušio krv i s generalom Pitonom zaprijetio Babiloniji i Suzi. Međutim kada su mu moje snage pod vodstvom Perdikala krenule ususret prema zajedničkoj granici, brzo se odustalo od invazije i bilo spremno na pregovore o međusobnom prijateljstvu i uvažavanju.

Jura je za to vrijeme krenuo u osvetničku ofenzivu preko Dardanela i poharao Miljenkove zemlje u Traciji. Da stvar bude gora Miljenko je bio onemogućen da ga spriječi u tome, budući da se morao pozabaviti upadom nezavisne vojske pod vodstvom Leostena u Makedoniji.
slika
#796

Markove oslabljene snage su relativno sporo napredovale u zauzimanju mojih područja u Palestini i Feniciji, a u daljnjim širenjima na sjeveru muku mu je stvarala nezavisna vojska pod vodstvom Arijarata.

Negdje na sredini II kruga uvidio sam da sam se kroz raznorazne intrige i posjedovanjem Aleksandrosa i Filipa, skupio popriličan broj legitimiteta. Ako bih uspio nekako potajno s pogrebnim kolima šmugnuti na drugi kraj mape i pokopati Aleksandrovo tijelo u Peli, imao bih dovoljno akumuliranog legitimiteta da ostvarim pobjedu namjesništva. Okupio sam stoga na jednom mjestu sve svoje preostale vojne jedinice i generale, plus neke nove koje sam unovačio, te se pod vodstvom Perdikala nimalo suptilno zaputio prema svojem zadanom cilju. Dosad najveća skupljena vojska nakon Aleksandrove smrti brojala je tako 7 lojalnih makedonskih jedinica, 4 plaćeničke jedinice, dvije jedinice srebrnih štitova, te dvije jedinice slonova. U sklopu vojske osim pogrebnih kola nalazio se i general Seleuk kao desna ruka Perdikalu, te Aleksandros i Filip.
slika
#797

Naravno da ostalima nije trebalo puno da shvate koji je razlog mojeg iznenadnog polaska i ostavljanja nebranjenih provincija. Ostali su jedino zatečeni brzinom kojom sam napredovao, tako da su prvu prepreku pred mene bacili tek u Tarsusu provincije Cilicije. Po putu me sustigla nezavisna vojska Arijarata, ali s obzirom na brojčanu nadmoć doslovno sam ih pregazio.
slika
#798

Idući je ususret stigao Markov Eumenej iz Armenije, no nije se usudio upustiti u sukob s obzirom na svoje puno slabije snage. Niti ja nisam imao želju se prvi upustiti u sukob budući da bih time izgubio titulu prvaka i 3 legitimiteta. Stoga sam ga zaobišao obilaznim putem kroz Kapadociju, te preko Frigije dospio do Manje Frigije.
slika
#800

S druge strane se me čekao cijeli odbor za doček Miljenkovih, Jurinih generala, te jedan novi Markov. Izgubio sam po putu već tri jedinice plaćenika usred nemogućnosti prehranjivanja i uzdržavanja, no i dalje sam brojao dovoljan broj za dostojne borbe. Neke sam uspio vješto izmanevrirati, no s nekima sam se bio primoran upustiti u sukob i izgubiti 3 legitimiteta kako bih došao do Pele.
slika
#801

Uza sve bačene prepreke na koncu sam ipak uspio doći do Aleksandrovog rodnog mjesta i dostojno ga pokopati, te usput pognojiti zemlju Markovim snagama koje su me tamo čekale. Uspio sam time ostvariti točno 18 potrebnih legitimiteta za pobjedu namjesništva.
slika
#802

Finalne misli

Usprkos očekivanjima kako ćemo igrati sve do jutra, na kraju smo ekspresno završili u neka tri i pol sata i III kruga igre. Ova činjenica pretežno leži u neiskustvu gdje se nije dovoljno pozorno pratilo tko u kojem trenutku stoji u pobjedničkoj situaciji. Kako bi igra bila balansirana potrebno je da svi igrači u svakom trenutku imaju dobar uvid u situaciju na mapi. Što će značiti da bi bilo dobro da igraju igrači jednakih iskustva, budući da će oni slabijih znanja mehanika i trikova biti slabe karike koje će drugima možda i nehotično omogućiti lake pobjede. Druga stvar je što to budno praćenje svačijeg poteza i pokreta, u kombinaciji sa svim posebnim pravilima i iznimkama iziskuje veliku mentalnu snagu. Čim koncentracija počne padati počinju se raditi greške, od kojih neke mogu poprilično koštati.

Igra u naravi nije toliko teška za savladati koliko ima puno pravila i iznimaka koje treba stalno imati na umu. Pravila ostavljaju nekoliko otvorenih pitanja i nejasnoća, ali srećom tu uskače priručnik s primjerima nekoliko krugova igre. Tako da bi to trebalo razbiti sve možebitne nejasnoće. Poteškoća je u tome što igra iziskuje poprilično vremena za ovladati i zapamtiti sva pravila. No jedanput kada to pođe za rukom otkriva se sva ljepota ovog povijesnog ratnog bisera. Jedina poteškoća koja onda još ostaje je pronaći četiri druga istomišljenika za odigravanje jedne epske partije koju će se pamtiti danima.

Što se tiče dizajna i komponenti, mislim da tu ne treba trošiti isuviše riječi jer ih slike ionako govore tisuću. Minijature su zaista prekrasne i detaljno oblikovane, a slike "Tihe" karata su prekrasno oslikane. Kvaliteta apsolutni top-notch. Ako bih baš morao tražiti neke zamjerke, onda je to štednja na komponentama političkih oznaka. Naime dvije frakcije dijele iste političke oznake, npr. s jedne strane su crvene oznake, dok s druge plave. Igrači koji bi igrali s dotičnim frakcijama bi stoga trebali sjediti jedan pokraj drugoga, što je pomalo nezgodno za izvesti kada se igru započne s početnim regijama koje su na sasvim drugom dijelu stola. Također bilo bi zanimljivo za vidjeti da obje frakcije potroše zajedničke zalihe oznaka, kako bi u tom slučaju izgledalo postavljanje svih daljnjih političkih oznaka kontrole po mapi. Ali kao što sam rekao to je zaista sitni trn u oku.

Sve u svemu apsolutna preporuka za sve ljubitelje povijesti i ratnih igara.

slika
#805: I see you.

Od svih tih osvajanja i intriga apetit nam se ponovno otvorio. Povukli smo se stoga u kuhinju i bacili na uživanje u raznim kolačima. Usput smo prodiskutirali partiju Successorsa.

S navalom enormne količine šećera bili smo daleko od zaključivanja večeri. Nakon žustrog višeminutnog vijećanja odluka je pala na Nemesis. Pravila igre smo se dotakli u epizodi 40, pa kome treba malo prisjećanja može skoknuti tamo.

https://boardgames-friends.igranje.hr/2 ... 4-03-2020/

Po redoslijedu igranja zaigrali smo sa sljedećim ulogama.
1. Pierre - Captain (plavi)
2. Mislav - Bounty Hunter (ljubičasti)
3. Miljenko - Mechanic (narančasti)
4. Marko - Medic (rozi)
5. Jura - Psychologist (bijeli)
slika
#807

slika
#806

Po buđenju iz krio-komora razbježali smo se svaki na svoju stranu, s time da smo Pierre i ja krenuli svojim putevima u smjeru zapovjednog mosta, dok se ostatak ekipe zaputio u smjeru brodskih motora. Imao sam osjećaj kako me prati najveći peh, jer gotovo svaka prostorija koju sam otkrio je bila u kvaru, ili su se automatska vrata zatvarala iza mene sve više me izolirajući od vjerne pratilje Laike, ali i od ostalih. U slučaju ostalih to možda i nije bila loša situacija.
slika
#808

Kako su se Miljenko i Jura držali skupa pravili su popriličnu buku, tako da nije trebalo dugo dok ih nije zaskočio prvi odrasli tuđinac, to jest uljez. Da stvar bude gora u krio-komorama je došlo do kratkog spoja čime je buknuo lokalni požar. Tako da jedini izlaz koji im je preostao je bilo pokušati pobjeći dublje u smjeru brodskih motora. No umjesto bijega hrabri dvojac se odlučio na dostojnu borbu. Na koncu su oni bili ti koji su uspjeli otjerati uljeza u krio-komoru, a gdje je imao nimalo ugodno druženje s vatrenim plamenovima.
slika
#809

Pierre je najedanput zakrenuo svoju putanju i s desne strane krenuo u smjeru brodskih motora. Marko je za to vrijeme istraživao lijevu stranu uspjevši nabasati na tuđinsko gnijezdo i zadobivši sluz na sebi. Tako da je svako malo postajao metom napada napasnih tuđinskih larvi. Prilikom jednog od tih napada uspio se zaraziti tuđinskim embrijem. Sada je za Marka igra postala i utrka s vremenom. Prije razmišljanja o osobnim ciljevima trebalo je misliti na vlastito zdravlje, pronaći prostoriju za hitan prijam i izvaditi iz sebe malo rastuće čudovište.

Onaj uljez iz krio-komore koji je dosađivao Miljenku i Juri odustao je od lova na njih dvojicu zaključivši da su preopasni plijen. Tako da mu je sva pozornost spala na mene. Srećom pa su nas dijelila dvoja zatvorenih vrata, od kojih su jedna ubrzo i uništena pod naletima beskompromisnog lovca. Trenutno siguran nastavio sam oprezno s istraživanjima prostorija u potrazi za dragocjenim predmetima. Jura je za to vrijeme dospio do laboratorija gdje je nešto kemijao s lešom uljeza i jednog člana posade. U jednom trenutku je uzviknuo: "Heureka!", te se zaletio do jedne od lansirnih prostorija i napustio brod u kapsuli za spašavanje. Situacija je bivala sve opasnijom iz poteza u potez.
slika
#811

Za Marka je nažalost vrijeme isteklo taman u trenutku našeg susreta u jednoj od prostorija za evakuaciju, tako da sam se morao suočiti s plodom njegove smrti. Srećom pa puzavac nije bio pretjerano opasna prijetnja, te sam ga lako svladao. Pierre je bio iznimno zadovoljan razvojem situacije, te je također napustio brod lansirajući se u kapsuli. Miljenko je nešto petljao na komandnom mostu, a onda se zaputio na drugi kraj broda gdje je bilo locirano gnijezdo, te ponio jedno tuđinsko jaje sa sobom. To je naravno zaplijenilo pozornost same matice, koja se pojavila u svoj svojoj veličini i ljepoti.
slika
#812

Situacija se malo i previše užarila za moj ukus. Dohvatio sam još jedan predmet, brže bolje zaletio se s Laikom do prostorije za lansiranje i napustio brod u kapsuli za spašavanje. Miljenko je time postao posljednje zasad živuće ljudsko biće na brodu. Po cijenu gadne ozljede uspio je umaknuti bijesu matice i domoći se krio-komore. Posljednjim snagama ugasio je požar, pokrenuo sustav za uspavljivanje te se zatvorio natrag unutar sigurnosti kapsule, zajedno sa svojim dragocjenim tuđinskim jajem. Na njegovu nesreću brod nije imao funkcionalne motore, te je tako umjesto dospijevanja do utvrđene destinacije ostao plutati u bespućima svemira.
slika
#813

Pobijedili smo tako Jura, Pierre i ja. Jura je imao zadatak otkriti 2/3 slabosti kod uljeza (Extreme field biology), Pierre je imao zadatak osigurati smrt Markovog lika (Hostile takeover), dok sam ja trebao skupiti minimalno 7 predmeta za pobjedu (Hoarder).

Igranje smo tako zaključili oko 3:30 u noći, nakon čega smo bili spremni za direktan prijelaz u zemlju snova. Jura nas je napustio, a mi ostali smo si našli u stanu svatko svoj kutak za odmor, neki čak na udobnim pločicama kupaone :-O .

Sutradan ujutro nas je i Marko napustio, a nas preostala trojica smo odigrali jednu partiju Nationsa s Dynasties ekspanzijom. Od nacija Pierre je zaigrao s Grcima, Miljenko Indijcima i ja s Kinezima.

Čini se da sam prethodni dan ispucao sve najbolje adute jer mi je ovo ispala jedna od najlošijih partija. Završio sam igru sa svega 20 bodova, naspram Miljenkovih 33 i Pierrovih 44.

Za mene je druženje završilo u tom trenutku, no Miljenko i Pierre su uspjeli odigrati još jedan oproštajni Imperial Struggle.

Svakako jedan od onih vikenda koji će se još jako dugo pamtiti.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post (ukupno 6):
dadosim4dendarii42tanelornblacxsadistiko
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Valsim »

Epizoda #61: Tuđinac - Sudbina Nostroma

slika
#821

U svemiru vas nitko ne može čuti kako vrištite. Ali na Zemlji za igraćim stolom će vas zato svi susjedi moći čuti. No je li uistinu tako kada je u pitanju nova društvena igra iz Alien franšize? Paaaa... I da i ne. Kao i obično morat ćemo pošteno zagrebsti ispod površine da dođemo do valjanih odgovora. A gdje bolje početi nego od samih početaka.

Alien franšiza je izrodila jedan od najezovitijih serijala filmova koje smo imali prilike gledati na malim i velikim ekranima. Pa kako koji nastavak ako individualno pitate svakog pojedinog gledatelja. Ipak prva dva filma definitivno imaju kultni status koji je teško osporiti. Do dana današnjeg se mogu na forumima pronaći brojne rasprave oko toga koji je bolji. Recimo da je Aliens puno razvikaniji budući da je postigao rijetki slučaj kada je nastavak jednako dobar, ako ne i bolji od originala. Upravo zbog toga se prvi film našao nekako u pozadini, pa smo tako imali više prilika za gledati razne PC igre, knjige i stripove koji su bili utemeljeni na drugom filmu. Društvenim igrama ova franšiza također nije nimalo strana. Ne valja gledati dalje od mega popularnog Nemesisa, koji iako nema punokrvnu tuđinsku kiselinu u svojem krvotoku, ne može se osporiti otkuda dolazi inspiracija. A takvih igara ima u tolikim količinama da ih je teško sve pobrojati. Neke od onih koje odmah na prvu padaju na pamet su Space Hulk, kartaška inačica Space Hulk: Death Angel, Theseus: The Dark Orbit, Argo, Lifeform, Anomaly, Dark Moon, Escape from the Aliens in Outer Space i brojne druge.

Od licenciranih igara jedna od najpoznatijih i najpopularnijih je sigurno Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game, te nešto manje poznati križanac s Predator franšizom – Alien vs Predator: The Hunt Begins. U posljednje vrijeme smo imali priliku posvjedočiti novom interesu za franšizu, tako smo u 2020. godini ostali počašćeni s čak dva naslova – Aliens: Another Glorious Day in the Corps i Aliens: Bug Hunt.

U 2021. je bez neke posebne pompe gotovo sramežljivo izdan ALIEN: Fate of the Nostromo. Za razliku od većine drugih naslova, ova igra se bavi ekskluzivno događajima iz prvog filma. Tako će se 1-5 igrača pronaći u ulogama nekih od poznatih likova iz filma, u igri mačke i miša s neumoljivim protivnikom koji vam ima za cilj maksimalno zagorčati život, dok vi pokušavate ispuniti set unaprijed zadanih zadataka, te jedan finalni tajni.

Premisa

Osim ako se ne budite iz krio kapsule nakon više desetljetnog putovanja iz neke druge galaksije, onda bi već dosad svi trebali biti dobro upoznati s radnjom prvog filma. No ipak da se prisjetimo radnje.

Komercijalni tegljač Nostromo je na dugotrajnom putu za Zemlju s vrijednom rudom i sedmero članova posade koji se nalaze u dubokom snu u krio komorama. Negdje na putu brodsko računalo presreće poziv u pomoć s obližnjeg mjeseca, te slijedeći proceduru u hitnim slučajevima budi posadu. Usprkos čangrizavim primjedbama od strane glavnog inženjera Parkera i pomoćnog inženjera Bretta, posada na koncu prema zapovjedi kapetana Dallasa ipak slijedi korporacijske upute te uz određene teškoće uspijevaju sletjeti na napušteni i negostoljubivi mjesec.
slika
Navigatorica Lambert, izvršni časnik Kane i kapetan Dallas su se zaputili prema izvoru signala, te su ubrzo naišli na drevni i napušteni tuđinski brod. Osim mumificiranog člana tuđinske posade nisu pronašli nikakve tragove života, sve dok se Kane nije spustio u utrobu broda i pronašao tuđinska jaja u nekakvoj krio-suspenziji. Nespretnim prekidanjem ove suspenzije oslobađa se sadržaj jednog od jaja, što ispada da je nekakav parazit koji se uspijeva zakačiti Kaneu za lice bacivši ga u duboku komu. Preostalo dvoje istraživača odvode nesretnog časnika na brod, te nakon popravka polijeću u orbitu i nastavljaju svoj put prema Zemlji. Dok se dvoume kako točno skinuti parazita situacija se razrješava sama od sebe kada istog pronađu otkačenog s lica i uginulog. Kane ubrzo dolazi k svijesti te se situacija napokon vraća u normalu.

Naizgled uobičajeni objed prije povratka u krio komore prekinut je Kaneovim grčevitim i bolnim napadajima, koji kulminiraju nasilnim probojem neobičnog bića iz predjela prsiju nesretnog čovjeka. Prije nego što se itko uspio sabrati stvor munjevito brzo napušta prostoriju, ostavivši preostale članove posade u stanju šoka i nevjerice.

Dok petero članova posade planiraju što im je idući korak, znanstveni časnik Ash čini se ima neke svoje planove za biće. I tu igrači preuzimaju daljnji tok radnje.

Komponente

Komponenti ima zaista minimalistički broj, no zato su apsolutno sve vrhunske kvalitete.

Glavnina igre će se odigravati na glavnoj igraćoj ploči koja predstavlja različite prostorije i hodnike Nostroma. Slikani prikaz daje određeni 3D izgled, te su uključene sve dobro poznate prostorije koje smo imali prilike gledati i u filmu. S lijeve strane se nalazi traka za praćenje morala posade, i ako ikad dođe na zadnju poziciju igrači gube igru. Mali spoiler alert. Jedna pozadinska stranica igraće ploče je oslikana prekrasnom slikom mačka Jonesyja kako sikće (aludirajući na određenu scenu iz filma). Upravo stranica ploče s navedenom slikom je prva stvar koju ugledate kad otvorite poklopac kutije. Moram priznati kako jednako poput Bretta, Parkera i Ripley, smo i mi ostali zatečeni i bez daha.
slika
Za putovanje prostorijama koristit će se prekrasno oblikovane minijature petero preostalih likova - Ripley, Dallas, Lambert, Parker i Brett. Svaka je zaista realno oblikovana te za još lakše razlikovanje dolaze u različitim bojama, a za one koji nisu toliko upoznati s filmom svaka skulptura ima na postolju utisnuto i svoje ime. Ash je neigrivi igrač koji dolazi bez minijature, već je u igri predstavljen kartonskom oznakom koja stoji na postolju. Pomalo neobično budući da i sam Alien, iako također upravljan igrom, dolazi sa zastrašujuće predivnom minijaturom u svojoj prepoznatljivoj crnoj boji. Stoga pomalo zbunjuje zašto smo ostali zakinuti i za minijaturu Asha, no što je tu je.
slika
Osim minijatura svaki igrač će imati i svoju osobnu igraću ploču s hiper-realističnom slikom lika s kojim igra. Na prvu smo čak pomislili da se radi o kadru iz filma, ali ne ipak je riječ o odličnom crtežu. Svaki igrač će na ovoj ploči imati uvid u informaciju koliko akcija ima na raspolaganju, te s kojom specijalnom sposobnošću raspolaže. Ono što će biti zajedničko svim likovima jest da će imati tri slobodne pozicije za držanje raznih predmeta i jednu koja je ekskluzivno rezervirana za rashladni kanistar.

U igri se pojavljuje sedam različitih predmeta koji su tematski vezani za film i predstavljeni u igri s vlastitom oznakom. To su: bacač plamena, prijenosnik za mačku, električna palica, skener pokreta, svjetiljka, pištolj za ispucavanje kuke, te već spomenuti kanistar. Svaki predmet ima svoju cijenu od koliko otpadnog materijala se dade napraviti, te kakvu točno namjenu ima u igri. Sve ove informacije su navedene na priručniku koji će dobiti svaki igrač. Od ostalih oznaka tu su one od otpada, a koje će se prikupljati kako bi se izradili navedeni korisni predmeti.
slika
Od ostalih oznaka tu su one "prikrivene", a koji se postavljaju s pokrivenom stranom u određene prostorije. Prilikom ulaska u prostoriju koja sadrži ovu oznaku, ista se otkriva te igrači sprovode određeni susret koji ih je zadesio.

Izuzev nekoliko karata misija, sve ostale karte će sačinjavati špil susreta, a koje će svaki igrač vući na kraju svojeg poteza. Kao i sve ostalo prekrasno su oslikane prikazom što predstavljaju u igri.

Priprema

Glavna igraća ploča Nostroma se postavlja na sredinu stola tako da je lako dostupna svim igračima.

Oznaka morala u obliku Aliena se postavlja na pripadajuću poziciju u ovisnosti o broju igrača koji igraju.

Po dvije oznake otpadnog materijala se postavljaju u sljedeće prostorije: garaža, MU-J-KA (MU-TH-UR), stacionar (medbay) i prostoriju za održavanje (maintenance).

Prikrivene oznake se potajno promiješaju te se po jedna postavlja s položenom stranom u sljedeće prostorije: garaža, radionica i prostorija za održavanje.

Po jedna oznaka kanistra se postavlja u sljedeće prostorije: radionica, garaža, prostorija za održavanje, skladište, MU-J-KA, krio komora.
Sve ostale oznake predmeta se razvrstavaju po vrstama, te zajedno s oznakama otpadnog materijala odlažu pokraj ploče.

Karte misija se dobro promiješaju i otkriju u ovisnosti o broju igrača plus jedna dodatna. Zatim se promiješaju sve ploče finalnih misija, izvuče jedna, te se s pokrivenom stranom odlaže sa strane. Sve ostale misije se vraćaju natrag u kutiju i neće se koristiti u dotičnoj partiji.

Sve karte susreta se također dobro promiješaju i odlože pokraj glavne ploče.

Svaki igrač odabire lika s kojim će igrati, ili se mogu odabrati nasumičnim obabirom. Koji god način se odabrao svaki igrač dobiva svoju igraću ploču s prikazom lika i pripadajućom minijaturom. Svi igrači svoje minijature postavljaju u blagovaonicu. Figurica Aliena započinje igru u gnijezdu.
slika
Posljednji igrač na kojeg je mačka siktala kreće prvi.

Pravila

Kako je riječ o timskoj igri svi igrači će ili pobijediti zajedno, ili izgubiti. Za pobjedu je potrebno izvršiti sve otkrivene početne misije, nakon čega se otkriva finalna čije uvjete također valja ispuniti. Svaka početna misija ima navedenu prostoriju gdje se razrješava, te uvjete koje je potrebno ispuniti. U velikoj većini slučajeva će to biti da se igrač pojavi s određenim predmetom u zadanoj prostoriji.

Igrači gube ako moral padne na nulu, ili u slučaju pojedine finalne misije kada istekne potrebno vrijeme do samouništenja broda.
slika
Igra se odigrava u krugovima, a svaki krug se sastoji od sljedeće dvije faze:

Akcijska faza posade
U ovoj fazi igrači odigravaju dostupne akcije u redoslijedu kojim žele, te po volji mogu ponavljati iste akcije više puta po potezu. Ako se nemaju uvjeti ili ako se ne želi, ne mora se u potpunosti iskoristiti pripadajući broj akcija.

Dostupne akcije su:
Pomicanje - za jednu akciju moguće je pomaknuti vlastitog lika u neku od susjednih prostorija ili hodnika. Kako je brod podijeljen po katovima, iz nekih prostorija s određenim simbolom je moguće se pomaknuti u drugu s istim simbolom.

Podizanje/odbacivanje - za jednu akciju moguće je iz prostorije pokupiti bilo koji broj otpadnog materijala, ili jedan predmet. Prilikom podizanja predmeta odmah ga je potrebno smjestiti u svoj inventar na jednu slobodnu poziciju. Jednako tako je za jednu akciju moguće odbaciti bilo koji broj otpadnog materijala, ili jedan predmet.

Korištenje predmeta - neki predmeti troše akcije za njihovo korištenje. Svojstva i primjene predmeta su navedeni na priručniku koji dobije svaki igrač.

Izrada predmeta - za jednu akciju moguće je izraditi željeni predmet. Jednostavno se odbaci potreban broj skupljenog otpadnog materijala, te se iz zaliha uzme dostupna oznaka predmeta koja se položi na igraćoj pločici. Cijene za izrade svih predmeta su također navedene na priručniku. Ako više nema raspoloživih oznaka određenog predmeta, onda se ne može niti izraditi.

Trampa - za jednu akciju dvoje igrača čiji likovi se nalaze u istoj prostoriji ili hodniku, mogu se mijenjati za bilo koji broj predmeta ili otpadnog materijala. Uvjet je jasno da igrači imaju dovoljno slobodnih mjesta u inventaru.

Specijalna akcija - većina likova ima specijalnu akciju navedenu na igraćoj pločici.

Faza susreta
slika
Na kraju svakog igračevog poteza povlači se i razrješava karta susreta. Karta se odigrava slijedeći simbole s gornjeg lijevog kuta, a gdje će se nalaziti simbol unakrsnih strelica s brojkom za pomicanja tuđinca. Alien se uvijek pomiče najkraćim putem ka najbližem igraču. U slučaju da postoji više kandidata igrači sami zajednički odlučuju ka kojem će se zaputiti.

U gornjem desnom uglu unutar ralja nalazi se broj koji govori koliko se morala gubi ako Alien uspije doći do pozicije na kojoj se nalazi igrač. Nakon toga ako igra nije izgubljena igrač mora pomaknuti svojeg lika u stanju panike za točno tri udaljenosti. Igrači na svojem potezu mogu i sami ući na poziciju na kojoj se nalazi Alien, te se u tom slučaju uvijek gube 2 fiksna morala. Slično kao i u prijašnjem primjeru igrač mora pomaknuti svojeg usplahirenog lika za tri pozicije udaljenosti od mjesta susreta, te igračev potez nakon toga završava.

Nakon toga se razrješava donji segment karte koji će u određenu prostoriju donijeti dodatni otpadni materijal, te ako prostorija već ne sadrži prikrivenu oznaku onda se jedna postavlja. U svakoj prostoriji u bilo kojem trenutku može biti samo jedna prikrivena oznaka. Prikrivene oznake se otkrivaju prilikom ulaska nekog igrača u datu prostoriju. Kod postavljanja prikrivenih oznaka u prostoriju u kojoj se nalazi neki igrač, ista se ne otkriva automatski. Postoje tri inačice prikrivenih oznaka. Ona s prikazom praznog hodnika je najsigurnija, jer se time ništa loše ne događa. Ako naletite na mačka Jonesyja uvijek gubite jedan moral. No ipak najgora situacija je kada se naleti na oznaku iznenadnog napada Aliena, čime se njegova figura dovodi na tu lokaciju, gubi se navedeni broj morala na oznaci, te igrač mora pomaknuti svojeg lika za tri pozicije u bilo kojem smjeru čime mu potez završava.
slika

Traka samouništenja
Otkrivanje nekih finalnih misija će pokrenuti samouništenje broda. Igrač koji je idući na potezu uzima posebnu pločicu samouništenja te ju popunjava sa svim pripadajućim oznakama. Na svakom svojem idućem potezu uklanja jednu oznaku s jednog od slobodnih mjesta. Kada se mora ukloniti iduća oznaka, a više ih nema raspoloživih na pločici samouništenja, vrijeme je isteklo i brod eksplodira zajedno s igračima.

Ash opcionalna pravila
Za izazovniju partiju može se uključiti Asha koji započinje igru u stacionaru. Neke karte susreta utječu na aktivaciju i pomicanje Asha. Kad god se pomiče kreće se ka najbližoj prostoriji u kojoj se nalazi otpadni materijal, ili do najbližeg igrača, štogod od tog dvoje mu je bliže. Ako je oboje na istoj udaljenosti igrači odlučuju što će mu biti prioritet. Kod nailaska prve pozicije s otpadnim materijalom staje i sve ih uklanja s te pozicije. Kod dolaska na poziciju na kojoj se nalaze igrači, svi na toj poziciji moraju odbaciti jedan otpadni materijal, ili moral pada za 1 za svakog igrača koji nije imao ništa za odbaciti. Ako igrač ostane na istoj poziciji kao i Ash ne događa se ništa loše, dapače u takvim situacijama čak se niti ne pomiče. Igrači ga time drže pod budnim okom te se pritaji u svojim saboterskim nakanama.

Prilikom otkrivanja finalne misije "Imate moje simpatije", pravila se ponešto mijenjaju kako se Ash ponaša, no to će ionako sve biti navedeno na samoj misiji.

Naša prva partija

27.03.2022. nam se kod Jure pružila savršena prilika da napokon isprobamo igru u tri igrača. Jurin mačak Thor nam je naumio tematski praviti društvo promatrajući nas s visine sa svoje nastambe. Ipak je i njegova vrsta imala određenu ulogu u filmu i igri.

Za bolje uživljavanje u igru uvijek preporučamo puštanje neke tematske muzike za bolju atmosferu. Pogotovo kada je neka igra rađena prema predlošku nečega kao što je popularni i dobro poznati film, te još više kada to bude remek djelo Jerry Goldsmitha.

Zaigrali smo sa sljedećim likovima:
1. Jura - Lambert
2. Slavica - Ripley
3. Mislav - Dallas
slika
#822

Lambert ima specijalnost da za akciju može pogledati gornju kartu sa špila susreta, te ju po mogućnosti staviti na dno špila. Ripley pak može za akciju pomaknuti nekog drugog lika na svojem potezu. Dallas nema nikakvu posebnu specijalnost, ali zato po potezu ima čak 5 akcija na raspolaganju.

Od početnih misija izvukli smo:
Nismo trebali sletjeti na ovu rupčagu (treba donijeti pištolj za ispucavanje kuke u garažu)
Gdje je? (treba donijeti baterijsku lampu u stacionar)
Dati mu mali podražaj (treba donijeti električnu palicu u blagovaonicu)
Riskirat ćemo u šatlu (treba odbaciti dva rashladna kanistra u pristaništu)
slika
#823

Razbježali smo se iz blagovaonice svatko na svoju stranu. Slavica se zaputila na niži kat u samo srce tame i opasnosti, Jura je krenuo u smjeru zapovjednog mosta i MAJKE, dok sam se ja zadržao u krugu blagovaonice, pristaništa, krio-komore i zračne komore. Bez obzira na trenutno sigurnu razdaljinu od opasnosti, ubrzo se pokazalo točnim da uistinu nigdje na brodu nismo sigurni. Prva prikrivena oznaka na koju sam naletio u zračnoj komori naravno je bio iznenadni napad Aliena. Pobjegao sam u smjeru krio komore, što se pokazalo užasno lošom odlukom budući da je to bila prostorija sa samo jednim ulazom/izlazom. Tako da sam ubrzo trebao ponovno bježati i tražiti novo skrovište kada mi je Alien ponovno uletio. Barem su Slavica i Jura time malo dobili na vremenu da pokupe lijep broj otpadnog materijala i koji rashladni kanistar. Jura je tako bio prvi koji je izradio skener pokreta, a koji se pokazao iznimno korisnim prilikom provjera prostorija koja su na sebi sadržavale prikrivene oznake. Ubrzo sam i ja izradio i svoju inačicu, što je onda poprilično olakšalo kretanje po brodu. No daleko od toga da smo time bili u potpunosti sigurni od stalno vrebajuće opasnosti.
slika
#824

Iznenadili smo sami sebe koliko nam je dugo trebalo dok nismo preuzeli nešto više kontrole nad igrom i posvetili se ispunjavanju misija. Moral nam se do tog trenutka već toliko spustio da smo počeli i sami osjećati fizičku klonulost i besmisao cijele situacije. Pa ipak kada smo napokon uspjeli izvršiti jednostavnu misiju "Gdje je?", duh nam se brzo povratio i združeno smo se posvetili i preostalim misijama. U tome nas nije čak omela niti Ashova iznenadna povećana aktivnost.

Jedanput kada nas je krenulo relativno brzo smo izvršili i preostale misije otkrivši koji nam je finalni zadatak. Čini se da usprkos svom trudu smo ipak bili primorani napustiti brod u Narcisu. No prije toga je valjalo skupiti po jedan rashladni kanistar za svakog igrača, od predmeta smo morali posjedovati bacač plamena i prijenosnik za mačku, te smo se svi trebali okupiti u pristaništu.
slika
#825

Slavica je izradila bacač plamena, a ja prijenosnik u koji se brzo utrpao Jonesy, dok se Jura pobrinuo oko provjera karata susreta kako bismo imali što manje neugodnosti. Prikupljanje rashladnih kanistara se također pokazao laganim zahtjevom, no okupljanje svo troje na jednom mjestu se pokazao zato popriličnim izazovom. Jura i ja smo bili na poziciji i spremni čekajući na Slavicu, kada bi Alien krenuo u našem smjeru pa smo morali uteći. Pa smo se ponovno Jura i ja uspjeli naći u pristaništu, no čekajući na Slavicu smo ponovno trebali uzmaknuti. I tako smo se još jedanput poigrali igre mačke i miša, kada se Alien ponovno našao Slavici na putu, što joj je ovoga puta već dozlogrdilo te je upotrijebila bacač plamena da ga otjera natrag u gnijezdo. Srećom radilo se o prvom korištenju bacača pa ga je i dalje imala dostupnog u inventaru. Bez ikakvih daljnjih smetnji stigla je sretno na našu lokaciju, imali smo sreće da se nije okrenula neka nezgodna karta susreta, te smo svi zajedno napustili brod i ostvarili pobjedu.
slika
#826

Finalne misli

Susret s Alien franšizom sam imao i prije nego što sam imao kompletni uvid u film. Jedne ljetne noći na moru, otac nam je odlučio ispričati priču za laku noć o sedmorici astronauta, a koji su se odazvali na nepoznati signal poziva u pomoć. Sletjeli su na planet te se susreli s misterioznim tuđinskim jajima u jednoj od pećina, prilikom čega je jedan od spasioca bio napadnut čime je doveo parazita natrag na brod. A onda je tek uslijedila prava noćna mora, jer se iz nesretnika izlegao tuđinac koji je progonio ostatak posade. No ubrzo je razrađen mudar plan te je uljez putem sustava ventilacije namamljen u zračnu komoru i ispucan u bespuće svemira.

Iako se ispričana priča u dijelovima razlikuje od filmske inačice, možete i zamisliti kakvu maštu je potaknulo u tada maloj dječjoj glavi. Na stranu očev čudan smisao za pričanje horor priče za laku noć bratu i meni u dobi od 6 i 7 godina. Priča nas je zaintrigirala da možete zamisliti našu radost kada smo se prvi put susreli s filmom kad smo imali 9 i 10. Ne znam jel nam srce jače kucalo od filma ili od bojazni da nas roditelji ne otkriju kakvu strahotu gledamo. Radost nam se ubrzo nakon gledanja pretvorila u čisti užas i tonu neprospavanih noći usred raznih noćnih mora. Odgledali smo naravno i sve preostale filmove iz franšize i totalno se navukli na cijeli taj svijet. Uslijedilo je čitanje različitih knjiga i stripova koji su još dodatno proširili cijeli taj univerzum, a nisu nam bile strane niti video i PC igre. Sjećam se kao da je bilo jučer svojeg prvog susreta u ulozi marinca s Xenomorphom u Aliens vs. Predator igri za PC iz 1999. godine. No i godinama nakon svega toga prvi Alien nam je ostao jedan od najstrašnijih i najboljih horor filmova ikad snimljenih.
slika
#820

Sada kada smo obavili kratku povijest emotivne povezanosti i ljubavi prema franšizi, da se dotaknemo napokon i same igre. Pomalo mi slama srce napisati da me nije oborila s nogu, kao niti Slavicu, a bogme niti Juru. No u našim slučajevima nije stvar u tome da je riječ o lošoj igri, već prejednostavnoj. Po svemu djeluje kao poprilično osakačena verzija Nemesisa. Što će sigurno oduševiti sve one kojima je Nemesis možda malčice prekompleksna igra, ali jednako tako će razočarati sve zahtjevnije igrače koji traže nešto kompleksnije s više "mesa". Igra je elegantna i mehanički sve funkcionira savršeno kako bi i trebalo. Pa uglavnom... Poprilično su nezgodne situacije kada se Alien pozicionira tako da vas stjera u kut u nekoj prostoriji, koja je zapravo slijepa ulica. I sad su dvije opcije. Prva je čekati i moliti Boga da izađe neka karta susreta koja ga neće dovesti ravno k vama. No to onda znači propuštanje većine ili gotovo svih svojih akcija. Druga opcija je krenuti preko pozicije na kojoj se nalazi Alien, u kojem slučaju moral sigurno pada, te nakon paničnog bijega za tri pozicije potez i time završava. Kako god se okrenulo igrač time propušta svoj potez, što će sigurno svima biti "najzabavniji" dio igre. U obranu igre ostali igrači bi se u zajedničkim dogovorima mogli pozicionirati tako da odvuku Aliena dalje od blokiranog igrača, a kasnije je pomoću određenih izrađenih predmeta moguće manipulirati njegovim kretanjem. No ako igrate solo ili s manjim brojem igrača gdje su svi na drugim krajevima broda, možete se slikati s tom taktikom. Rekao bih da je tu velika propuštena prilika s opcijama i mehanikama skrivanja od Aliena. Svi koji su igrali vrhunsku atmosfersku PC igru Alien: Isolation, znaju o čemu pričam. Za one koji nisu igrali, ono što hoću reći je da bih volio vidjeti da su implementirali da su po brodu na određenim ključnim mjestima porazmjestili ormariće i razne druge objekte koji mogu poslužiti za privremeno skrivanje od opasnosti.

Što nas dovodi onda do drugog velikog minusa igre, a to je nažalost atmosfera, to jest nedostatak iste. Da se razumijemo s tematske strane su svi sastojci na broju. Praktički sve u igri pršti od teme i poznatih posveta filmu. No zašto nam je onda dok smo igrali nedostajao taj dobri osjećaj jeze i pogibeljnosti. Nažalost krivac za to je traka morala. Iako shvaćam zašto se dizajner odlučio za upravo ovakav pristup, ne može se poreći da se time izgubio dobar dio na napetosti igre. Rekao bih da je dizajner primarno uveo moral kao neku zajedničku kobnu traku, radije nego da svaki igrač ima svoj specifičan broj života, je upravo iz razloga kako ne bi bilo pojedinačne eliminacije igrača. Nemesis koliko god obožavali pati od mogućnosti da netko ili jako lošom igrom, ili nesretnim spletom okolnosti, bude vrlo rano eliminiran iz igre. A onda jedino preostaje pasivno promatranje sve dok se partija ne okonča. Doduše postoji opcija da prvi eliminirani igrač preuzme kontrolu nad uljezima, ali onda drugi po redu igrač nadrlja od istog prokletstva. Što zavisno o stadiju igre može poprilično potrajati. Sistem gdje igrači zajednički pobjeđuju rješava jednu veliku boljku ovakve vrste igara, no zato stvara jednu sasvim drugu. Bez ikakvog straha od pojedinačne eliminacije gubi se osjećaj tjeskobe i napetosti nad odigravanjem vlastitih poteza. Također neki igrači svojom svojeglavošću i nepažnjom na ovaj način sabotiraju i ostatak ekipe. Jedno je kad za vlastite gluposti odgovara igrač sam, a drugo kada cjelokupni tim. Susreti s Alienom tako umjesto ultimativnog kobnog susreta koji se pod svaku cijenu nastoje izbjeći, ispadaju kao regularna pojava s određenim brojčanim penalom koji se skida sa zajedničke trake. Što je napeto upravo toliko koliko i zvuči. U prvoj polovici igre smo imali toliko čestih bliskih susreta, pogotovo s moje nespretne strane, da je svaki naredni postao jednako isprazan i uobičajen kao i prethodni. Nešto adrenalina i bržih otkucaja srca smo počeli osjećati tek kada nam je moral bio na svega par pozicija od poraza, a onda je i sama igra već praktički bila pri kraju.

Dodatak opcionalnog uključivanja Asha u igru djeluje kao nešto čega se naknadno dosjetilo. Djeluje mlako i nerazrađeno te nema prevelikog utjecaja na igru.
slika
#828: Thor

Nakon svega napisanog moglo bi se činiti kako smo poprilično oštri prema igri, no to je čisto zato što imamo osjećaj da nije postignut puni potencijal nečega što je mogao biti puno bolji proizvod. Možda neka od ekspanzija popravi ove boljke, ili netko izbaci svoju modificiranu varijantu igre. Tko će ga znati možda se u tome upravo i mi okuražimo. Ovako kako sada stvari stoje ostajemo s osjećajem kako nam je serviran odličan prilog, ali bez glavnog jela.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post (ukupno 3):
sadistikodadotanelorn
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Valsim »

slika

Sretan Uskrs ekipa! Neka vam mačeta blagdanskog ozračja dotakne srca ❤️
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post (ukupno 6):
MirekCroMinsc1610miljenkotanelornblacxNoghri
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Valsim »

Epizoda #62: Polja etera

slika
#840

Svi volimo dobre avanture zar ne? Priče s hrabrim junacima u glavnim ulogama, koji usprkos svim preprekama bačenim preda njih uspijevaju nadvladati razne oblike zla. A maštovite i zanimljive snove, to isto svi volimo? Ček samo trenutak, kakvi sad snovi odjedanput. Zar ne pričamo o avanturama? Pa ako pitate dizajnera Michał Oracza, kada je u pitanju igra Etherfields (2020), onda bismo mogli govoriti o istoj stvari unutar jednog konteksta.

Riječ je o još jednom uspjelom masivnom Kickstarter projektu u izdavaštvu dobrog Awaken Realmsa, svima najpoznatijem prvenstveno po megauspješnom i popularnom Nemesisu. Mora se priznati da očekivanja nakon ove spoznaje uvijek odlete u nebo. No što točno možemo očekivati od "Polja etera". Pa očito možemo očekivati timsku avanturu za 1-4 igrača (s ekspanzijom i 5), a gdje će neimenovani heroji prolaziti kroz različite serije unikatnih i bizarnih snova. Naravno igra nas ne bi ni privukla na prvu da sve nije mudro zakrinkano u debeli veo misterioznosti. Tko su točno vaši likovi? Što rade u ovim snovima i kako su uopće dospjeli tu? To su samo neka od početnih pitanja koja će vam zapodjenuti male sive stanice. A bit će tu još brojnih drugih pitanja koja će vas gurati iz avanture u avanturu, to jest u našem slučaju iz jednog sna u drugi. Rješavajući brojne zagonetke, boreći se s raznim zastrašujućim protivnicima, bježeći iz košmarnih snova, te još puno drugih zanimljivosti sve dok pokušavate preživjeti i odgonetnuti misteriju igre.

Priprema

Igra ponajviše ima smisla ako se igra u sklopu kampanje, niza usko povezanih partija koje proširuju i daju više uvida u samu priču. U tu svrhu potrebno je da igrači izaberu jednog od četiriju dostupnih likova koji dolaze u baznoj inačici igre. Svaki lik ima svoj specifičan način igre. Kockar temelji svoju igru na temelju sreće i mnoštvu bacanja kocaka. Specijalist je stručnjak za razne izume, te se njegova igra shodno tome bazira na spuštanju karata napretka. Opaki momak je čovjek od akcije koji je rođen za borbu i rješavanje bilo kakvih fizičkih prepreka. Slobodna duša voli kršiti barijere, čak kada su u pitanju i bazična pravila. Po odabiru svojeg lika, to jest sanjara, svaki igrač dobiva svoju pripadajuću igraću pločicu s prikazom lika, te svoj unikatni početni špil karata utjecaja, te prekrasno oblikovanu minijaturu.

Glavnina igre će se odvijati na enormnoj 56.1 x 84.1 cm igraćoj ploči. U gornjem dijelu ploče nalazit će se rešetka podijeljena na 4 x 3 polja, te će se tu ovisno o drijemežu/snu polagati specifične pločice i karte terena, a koje će u svom izgledu poprilično odudarati od jednog sna do drugog. S donje strane ploče se također nalazi rešetka podijeljena na 4 x 2 polja, a gdje će se polako otkrivati različite lokacije zemlje snova koje će biti moguće posjetiti i istražiti. Između ovih dviju rešetki u sredini ploče i sa strane, nalazit će se nekoliko manjih pozicija za držanje raznih drugih špilova karata, pločica i oznaka. Tako se tu može pronaći pozicija za držanje pločica od kojih će se graditi san kako će napredovati istraživanje, pozicija za držanje određenog entiteta koji se može pojaviti u pripadajućem snu, pozicija špila vremena i pripadajuća pozicija za odbačene karte, pozicija za držanje pločica drijemeža, pozicije za držanje aktivnih predmeta, pozicija za držanje špila karata koje sačinjavaju mane koje se mogu dobiti tijekom igre, pozicija za držanje karata sudbine, te posebna pozicija s prikazom ure.

Od ostalih komponenti tu su crvene staklene oznake štete i traume, bijele staklene oznake etera, kocka za pomicanje entiteta, kocka sreće, oznake prijetnje, oznake blokade, oznake preobražaja, oznake entiteta, oznake ključeva, oznake terena, oznake viđenja, oznake priče, plavi rubini, minijature mjenjolikih kreatura, te prekrasna minijatura Belšazara. Pomalo nezgodno je što su neke od bitnih komponenti limitirane malim brojem, te izuzev oznaka štete, sve ostale korisne stvarčice se ne dobivaju ako ih više nema u zalihama.

Mnoge od ovih stvari se neće pojaviti na samom početku, pa niti u prvih par partija, već će se s vremenom dodavati kako će igra sve dalje napredovati, što je odličan način za lagano uhodavanje.

Svaki igrač će zasebno promiješati svoj špil karata utjecaja te ih smjestiti s lijeve strane vlastite igraće ploče. S desne strane će se odlagati odigrane i odbačene karte, a s donje strane spuštene aktivne karte napretka. Kako će igra napredovati igrači će na pločice polagati i crvene staklene oznake štete i traume, te bijele inačice koje predstavljaju iskustvo iliti eter, koji je službeni igrači naziv za poene pomoću kojih će se moći nabaviti jače i bolje karte koje će se ukomponirati u špil utjecaja.
slika
#831

Pravila

Pravila će se s vremenom nadograđivati kako će igra sve više napredovati. No u bazičnoj inačici igra se odigrava poprilično jednostavno. Prije upuštanja u san igrači među sobom određuju tko će biti prvi igrač, a ujedno i vođa tima. Kod raznih odluka ako se igrači kao tim ne mogu usuglasiti oko pojedinih odluka, zadnju odlučujuću riječ će imati prvi igrač.

Tijekom kampanje igrači će putovati različitim lokacijama u zemlji snova i razrješavati brojne efekte na njima. Pritom će prolaziti kroz različite varijante drijemeža, te kada budu spremni upustit će se u san. Primarni cilj igre je slijediti priču i otkriti vlastitu prošlost, kao i razlog bivanja u ovim nevjerojatnim svjetovima. Kod otkrivanja prošlosti pojedinih likova igrači ne samo da će dobivati bolji uvid u priču, već će i njihovi likovi tako ojačavati.

Svaki san će imati svoj specifični cilj koji će valjati ispuniti kako bi priča napredovala dalje. Ponekad će ovaj cilj biti u potpunosti jasan, a ponekad će igrači imati tek blage natuknice što im je činiti.

Putovanje po zemlji snova

Putovanje raznim lokacijama po zemlji snova je poprilično jednostavno. Dovoljno je pomicati oznaku tima s jedne lokacije na drugu slijedeći strelice, te izvršavajući efekte svake lokacije koju se posjeti. Zavisno o simbolima koji se nalaze na lokacijama izvršit će se različiti efekti. Kod više različitih simbola uvijek se izvršavaju po redoslijedu s lijeva na desno.

Jedna od najbazičnijih oznaka je ona s prikazom plavog upitnika. Kod nje se povlači i razrješava jedna karta sudbine. Većina će od igrača iziskivati da donesu neku odluku koja će imati u nekom trenutku određenog utjecaja na igru. Neke će dodavati dodatne pločice drijemeža, modificirajući ga prilikom idućeg posjeta.

Osim standardnih puteva postoje i opasne prečice, a koje mogu značajno ubrzati napredovanje kroz igru pod određenom cijenom ili žrtvom koju igrači moraju podnijeti. Prilikom putovanja igrači će imati više različitih dveri sna preko kojih mogu ući u određeni san. Neki će isprva biti nedostupni zahtijevajući od igrača da skupe određeni broj ključeva kako bi se prošlo kroza njih. Neki će nuditi bolje nagrade ako ih se uspješno svlada, a neki će biti i opasniji od drugih. Na samim igračima stoga predstoji velika odluka kojim putevima i kojim redoslijedom će izvršavati koje snove.

Valja također napomenuti da iako velika većina karata utjecaja se koriste tijekom drijemeža i sna, neki rijetki primjerci se mogu aktivirati i odigrati tijekom putovanja po lokacijama. Uglavnom se pomoću takvih karata može modificirati pomicanje.
slika
#841

Drijemeži i snovi

Prilikom ulaska u stanje drijemeža ili sna, minijatura koja predstavlja oznaku tima ostaje na lokaciji na kojoj su igrači ušli u ova stanja. Igra se seli u gornji dio ploče gdje se postavljaju početne lokacije pripadajućeg drijemeža ili sna. Nakon toga igrači postavljaju svoje minijature na neke od početnih pozicija, te time i službeno počinje najzanimljiviji segment igre. No koja je uopće razlika između drijemeža i punokrvnog sna?

Pa drijemež je kratka avantura u kojoj će se igrači pretežno suočavati s određenim opasnim entitetom, koji će im na svoj specifični način željeti napraviti nešto nažao. Svaki entitet će imati svoju pripadajuću pločicu gdje će biti navedene sve bitne informacije kako se ponašaju u igri, kako napadaju igrače, te kako ih se eventualno može poraziti.

Snovi su dugačke avanture koje mogu pošteno potrajati i po nekoliko sati. Neki će također sadržavati određene entitete koji će proganjati igrače, te karte tajni koje će valjati istražiti.

U oba slučaja, i kod drijemeža i kod snova, igranje je podijeljeno u nekoliko krugova, od kojih se svaki sastoji od dvije faze.

I. Faza sanjara
1. Povlačenje karata utjecaja - svaki igrač s dvije ili manje karata u rukama vuče 4 karte. Maksimalan broj karata koji igrači mogu imati u rukama je 6. Prije povlačenja novih karata može se odbaciti bilo koji broj starih karata. Ako špil ostane bez karata za vuču jednostavno se promiješaju sve odigrane i odbačene karte, formira novi špil, te se povuče potreban broj. Međutim svaki put kada se špil mora promiješati zbog nedostatka karata, igrač mora nakon miješanja primiti jednu ozljedu, ili si mora zapečatiti tri karte. Zapečaćene karte se stavljaju sa strane te se ne mogu koristiti tijekom daljnje igre, dok god se ne nađe načina kako ih se može osloboditi.
2. Odigravanje karata utjecaja - u ovom koraku igrači po redoslijedu igranja odigravaju karte za različite akcije poput pomicanja, napadanja, spuštanje karata napretka, skupljanje rubina, ili aktiviranje, manipuliranje i vršenje utjecaja na specifičnim mjestima. Svaki igrač na ovaj način može igrati koliko god želi krugova, to jest dokle god ima dovoljno karata u rukama, ili dok ne odluči propustiti daljnju igru.

II. Faza prolaznog sna
1. Korak aktivacije entiteta i događaja - u ovom koraku se oznake i minijature entiteta aktiviraju, pomiču i napadaju. Određena karta vremena koja se okrenula u dotičnom krugu određuje hoće li se aktivirati tekst na karti entiteta, ili na karti tajne, te kojim redoslijedom će se odigrati tekst na njima. U ovoj fazi igrači ne mogu koristiti svoje karte utjecaja, izuzev onih koje imaju simbol munjice.
2. Korak odbacivanja - na kraju svakog kruga odbacuje se dotadašnja karta vremena, te se povlači i otkriva nova. Iznimka je jedino situacija kada više nema karata u špilu. U tom slučaju je vrijeme isteklo te se razrješava tekst buđenja, koji se nalazi na glavnoj pločici dotičnog drijemeža ili sna.
slika
#834

Pločice entiteta

Razlikujemo entitete koji će se pojavljivati u drijemežima, te one koji su vezani za snove. I jedni i drugi su naoko slični, međutim oni iz snova na sebi neće imati naveden toliki broj informacija, budući da će te informacije u njihovim slučajevima biti navedene na pločici dveri sna.

Ono što je zajedničko dvaju entitetima je da na svojim pločicama imaju navedene informacije za koliko se pomiču; te bazični, specijalni i efekt metamorfoze. Entiteti iz drijemeža imaju još dodatno:

Stavke pripreme - u gornjem desnom kutu će biti navedeno kako sve pripremiti i gdje se što postavlja.
Interakcije - odmah ispod naziva entiteta će biti navedene informacije na koje načine igrači mogu interaktirati s entitetom ili ga napasti.
Istekli potezi/propuštanje - prva stavka se okida kada se odbaci i posljednja karta špila vremena, u tom slučaju se razrješava tekst iz knjige scenarija naveden pod otisnutim brojem. Stavka propuštanja je vezana za odluku igrača žele li na početku poteza svojevoljno završiti drijemež. U tom slučaju slijede se iste upute kao i u situacijama kada istekne vrijeme.
Spasenje - ovaj segment na početku igre nema nikakvog značenja, no kasnije tijekom igre će se otkriti sekcija pravila koja će aktivirati ovaj segment.

Po okončanju drijemeža odbacuje se trenutačna pločica drijemeža na dno pripadajućeg špila, te se uza to uklanjaju i sve oznake specifičnog entiteta. Pločice mape se ne miču, kao niti minijature likova od igrača. Idući drijemež će započeti na istim lokacijama, no zasad se igra ponovno seli na mapu svijeta sna.
slika
#846

Špil vremena

Služi za odbrojavanje krugova koje igrači imaju na raspolaganju. Svaki drijemež ili san se sastoji od specifičnog broja karata koji je naveden u postavkama. Sve karte se promiješaju te se nasumično vuče i otkriva specifičan broj karata na za to predviđenim mjestima. Sve preostale karte tvore špil vremena te se po jedna povlači na kraju svakog kruga (kada svi igrači propuste svoje poteze). Jednom kada se ovaj špil isprazni drijemež ili san završavaju.

Osim kao brojač vremena svaka karta ima i različiti utjecaj na igru u krugu u kojem je izvučena, npr. definira koji efekti će se aktivirati u datom drijemežu ili snu, kojim redoslijedom će se izvoditi, te kako će se pojedini entiteti ponašati. Sve karte na sebi imaju oznaku jedne od četiriju pokerskih boja - tref, pik, srce, karo. Igrači pojedine moćne karte utjecaja mogu odigrati samo ako je u datom krugu okrenuta vremenska karta s traženom bojom. Također sve karte imaju vlastiti segment plijena, što je zapravo nagrada koju igrači dobivaju ako uspješno završe drijemež u trenutku dok je ta karta otkrivena. Ponekad će igrači imati poriv ponešto odužiti igru nadajući se kako će nagrada iduće vremenske karte biti bolja u sljedećem krugu.

Pločice dveri sna

Kroz kampanju igrači će kao tim dolaziti do novih pločica dveri sna, što će im omogućavati ulaske u unikatne snove.

Svaka navedena pločica se sastoji od sljedećih informacija:
• tajni kod - služi čisto za lakše pronalaženje pripadajućih karata i drugih pločica prilikom postavljanja snova
• lokacija svijeta sna - naziv lokacije na kojoj se može ući u san
• cijena ključeva - broj ključeva koje je potrebno skupiti kako bi se ušlo u san
• postavke - informacije kako postaviti i pripremiti san
• broj vremenskih karata - brojka koja govori od koliko karata je potrebno sastaviti vremenski špil
• uvod - šifra pod kojom se u knjizi scenarija čita tematski uvodnik u san

Igrači započinju san na jednoj od lokacija sa simbolom plave aure, dok se entiteti pojavljuju na crvenima. U slučajevima pojavljivanja više entiteta mora ih se ravnomjerno raspodijeliti po svim lokacijama sa simbolima crvenih aura. Ponekad će određene lokacije imati crvene aure s dodatnom oznakom pojedine boje iz pokera. U takvim slučajevima entitet će ići na pripadajuću crvenu auru, ako se boja poklopi s onom na vremenskoj karti.

Nakon okončanja drijemeža ili sna igrači ne odbacuju svoje preostale igrače karte iz ruku, položene karte napretka, skupljene dijamante i druge bonuse. Osim ako tako ne bude specifično navedeno.
slika
#833

Pomicanje

Igrači se pomiču u svijetu drijemeža ili sna odigravanjem karti utjecaja iz ruku. Zbroj svih brojeva na odigranim kartama je broj za koliko pozicija se mogu pomaknuti. Prilikom pomicanja figure mogu micati horizontalno ili vertikalno, ali ne i dijagonalno, osim ako neke specifične karte to ne dopuštaju. Određene pozicije će biti razdvojene barijerom, te se kroza njih očito nije moguće pomicati niti izvršavati napade na daljinu, opet osim ako specifične karte to ne omogućuju.

Entiteti se pomiču bacanjem kocke u svojoj fazi aktivacije. Moguća su tri različita rezultata na kocki:
• strelica - entitet se pomiče za jednu poziciju
• isprekidana strelica - entitet se pomiče za vrijednost navedenoj na vlastitoj pločici
• isprekidana strelica s plusom - entitet se pomiče za vrijednost navedenoj na vlastitoj pločici, te se kocka ponovno baca omogućujući dodatno pomicanje

U slučajevima gdje je više različitih entiteta u igri, za svakog zasebno se baca kocka.

Osim ako nije drugačije navedeno entiteti se uvijek pomiču ka najbližem igraču, te po ulasku na njegovu poziciju završavaju s daljnjim micanjem.

Igraće akcije sanjara

Tijekom igre u drijemežu ili snu igrači mogu poduzimati različitu plejadu raznih akcija.

Mogu se tako izvoditi:
• bazične akcije odigravanjem karata (pomicanje, napad, kontakt)
• akcije utjecaja na kartama
• akcije na položenim kartama napretka
• akcija aktivne maske
• akcije navedene na zajedničkim predmetima koje igrači dijele
• akcije navedene na pločicama drijemeža, na pločicama dveri sna i na pločicama entiteta

Poduzimanje akcija generalno će značiti prikupljanje dovoljnog broja poena kako bi se efektivno određene radnje mogle izvršiti. U tu svrhu razlikujemo tri primarne namjere koje se mogu poduzeti:
Svjesnost - prikazana zelenim okruglim simbolom vezana je za vođenje konverzacija, opservacije okoline, razumijevanja i tehnologiju.
Snalažljivost - prikazana žutim trokutastim simbolom vezana je za kretanje, oštroumlje, izbjegavanje, glumu i obmanu.
Gnjevnost - prikazana crvenim romboidnim simbolom povezana je sa psihičkim naporima, borbom i upornošću.

Unutar ovih simbola će se nalaziti broj koliko poena specifične namjere daje određena odigrana karta, ili kao cijena za odigravanje pojedine akcije. Jednostavno je potrebno odigrati broj karata iz ruke s dovoljnim brojem određenog simbola, kako bi se zadovoljio uvjet za igranje željene akcije. Sav višak koji je preplaćen se nažalost gubi. Velika većina karata utjecaja će imati na sebi navedena dva, ili čak sva tri simbola s vrijednostima, no po akciji samo jedan simbol će se moći koristiti za određenu namjeru.
slika
#837

Aktiviranje pojedinih akcija će iziskivati zadobivanje ozljede, neke će tražiti plaćanje plavih dijamanata, a neke rijetke će čak biti besplatne. Kada je u pitanju igraća mapa, za aktiviranje pojedinih akcija osim plaćanje tražene cijene potrebno je biti i na valjanim lokacijama. Na lokacijama će postojati i tzv. stupnjevite akcije, to jest takve akcije gdje će biti potrebno više puta odigrati pojedinu akciju s njenom cijenom, a kako bi se dobio određeni benefit ili napredak radnje. U takvim slučajevima kod svake izvršene akcije određene namjere, se uza lokaciju položi i oznaka u pripadajućoj boji. Pretežno je igranjem takvih akcija potrebno skupiti broj oznaka koliko je i igrača u igri. Ako se skupi veći broj namjere moguće je na ovaj način skupiti i dvije oznake odjednom, ili u još rjeđim situacijama gdje jedan igrač uspije skupiti toliku količinu da sve izvrši u jednom koraku.

Tijekom igre entiteti i igrači mogu biti pod utjecajem različitih stanja koje zadobiju tijekom borbi, ili od strane određenih efekata. Mogu tako biti onesviješteni, omamljeni, paralizirani ili otrovani, što se označava prigodnom oznakom na kojoj je naveden negativan efekt.

Svaki igrač može podnijeti maksimalno 8 ozljede, to jest po zadobivanjem osme njegov lik podliježe ranama i svi igrači gube igru. Ako je igrač primoran zadobiti ozljedu, a više nema raspoloživih oznaka koje to označavaju, svi igrači isto gube igru. Također kad god neki od igrača ima na raspolaganju manje od 6 karata (uključujući one u špilu, rukama i među odbačenim kartama), svi igrači zajedno gube igru.

Kako igra nudi višesatnu kampanju, igrači nakon razrješenja svake lokacije mogu pauzirati i pohraniti trenutnu situaciju kako bi nastavili nekom drugom prilikom.

Karte utjecaja

Riječ je o primarnim igraćim kartama koje će igrači koristiti za interakciju sa svijetom u kojem se nalaze. Sastoje se od odjeljka u gornjem lijevom kutu gdje su prikazani simboli svih raspoloživih namjera koje nudi karta. U desnom gornjem kutu se nalazi vrijednost karte prikazana sa simbolom etera. Kod nabavke novih karata naveden broj prikupljenog iskustva/etera je potrebno odbaciti kako bi se željena karta uvrstila u vlastiti špil. U donjem segmentu karte se nalazi tekst s određenim efektom koji karta nudi, kao i pripadajućom cijenom kako bi se isti aktivirao, te još mogućim dodatnim uvjetima koje je potrebno zadovoljiti, kao npr. nalaženje na određenoj lokaciji. Većina karata se mogu odigravati samo na potezu aktivnog igrača, međutim neke karte će imati na sebi simbol munjice, što će označavati da se mogu odigrati tijekom poteza bilo kojeg igrača, pod uvjetom da se može zadovoljiti navedena cijena. Kod većine je srećom cijena 0, pa je svega dovoljno odigrati kartu.
slika
#842

Postoje i specijalne karte utjecaja od kojih se sastoji svačiji špil, tzv. karte napretka. Ove karte se također mogu koristiti za određeni utjecaj, no tekst na njima se može koristiti tek kada se izvrši njihov određen uvjet te se tako polože na stol ispred igrača. Svaki igrač može imati maksimalno 4 karte napretka ispred sebe. U takvim slučajevima kod postavljanja svake iduće, neka od već položenih se mora odbaciti u igračev špil odbačenih karata. Ponekad će igra tražiti od igrača da preokrenu svoje aktivne karte napretka. Takve karte se ne mogu koristiti dok se ponovno ne reaktiviraju i preokrenu natrag na svoju aktivnu stranu.

Svaki lik ima svoje zasebne karte utjecaja koje na pozadini imaju otisnute specijalne karakteristike svojih likova. Dokle god su ove karte na vrhu igračevog špila mogu se koristiti za akciju navedenu na njima. Poslije kod dobivanja novih karata utjecaja trošenjem prikupljenog etera, nove karte neće imati ove specijalne akcije otisnute na svojim poleđinama. Novo stečene karte utjecaja uvijek prvo odlaze u igračev špil odbačenih karata.

Ponekad će neki negativni efekti igračima zaključavati karte, što znači da će biti privremeno izdvojene iz igre sve dok se ne pronađe način kako da ih se otključa i ponovno uključi u vlastiti špil.

Igrači započinju igru sa svojim unikatnim špilom od 22 karte, no tijekom igre ga mogu unaprijediti i modificirati prema svojim preferencama. Minimalni broj karata od kojih se svaki špil mora sastojati je 20, a maksimalni 40. Između drijemeža i snova prilikom posjete određenim lokacijama, igrači će imati priliku unaprijediti svoje špilove dodajući nove bolje karte u ovisnosti o dostupnoj količini etera s kojom raspolažu. Nove karte se vuku iz posebnog špila, i to se uvijek vuku 3 karte, nakon čega svaki igrač za sebe odlučuje koje će, i hoće li uopće i jednu od ponuđenih kupiti. Odabrane i kupljene karte odlaze u igračev špil odbačenih karata, a sve neizabrane se vraćaju na dno tržnice. Ponekad će uspješno izvršavanje određenih snova dodavati nove karte u ovaj špil, a koje onda s vremenom mogu postati dostupne i igračima.

Sastavni dio svačijeg igraćeg špila u određenim trenucima mogu postati i karte određenih mana. To su karte koje se dobivaju različitim negativnim i lošim efektima. Kad god igra uputi da se dobije jedna ova karta, poput i novo pribavljene karte utjecaja, na početku uvijek prvo odlazi u igračev špil odigranih karata. Nakon toga kad god igrač vuče u ruke jednu od ovih karata, automatski mora izvršiti njezin negativan efekt, nakon čega se ponovno odbacuje u špil odigranih karata. Moguće ih je trajno ukloniti iz špila plaćanjem etera.

Kocka sreće

Ova kocka se baca kada određeni efekti to iziskuju od igrača, pretežno kako bi se odredio ishod određene radnje. Rezultat s oznakom "X" je negativan, "-" označava neutralan rezultat, dok su rezultati s jednom, dvije, ili tri točkice pozitivni.

Pojačavanje namjere

Jedanput po potezu prilikom potrošnje poena namjere za plaćanje akcije, moguće je bacati kocku sreće kako bi se za navedenu akciju skupila dodatna namjera. Međutim postoji rizik.

Ako se dobije "X" kao rezultat kocke, akcija propada, sve odigrane karte su nevažeće, te se dodatno gubi 1 eter, ili zadobiva jedna ozljeda, ili se moraju zaključati 3 karte.
Kod rezultata "-" se ne dobiva nikakva dodatna namjera.
Rezultati s jednom, dvije, ili tri točkice na sebi, pridodaju tu količinu dodatne namjere na akciju koja se odigrava.

Srećom postoje razni efekti koji omogućuju ponovno bacanje kocaka, što omogućuje bolje šanse za uspjeh.

Maske

Maske dolaze u razno raznim oblicima i igrači ih nose na licima prilikom svojih boravka u svjetovima snova kako bi se bolje uklopili u neobičnu sredinu. Svaka maska nosi naziv prema određenoj ljudskoj emociji, te nosi sa sobom i određene sposobnosti tematski vezane za nju. Na početku kampanje igrači odabiru jednu, te tijekom kampanje mogu nositi samo jednu. No tijekom igre uslijed određenih događaja bit će ih moguće zamijeniti za druge.
slika
#838

Predmeti

Predmeti predstavljaju raznoraznu fantastičnu opremu na koje će igrači nailaziti na svojim putovanjima u svijetu sna. Aktivni predmeti se polažu na igraćoj ploči na za to predviđenim pozicijama, te ih svatko od igrača na svojem potezu može koristiti za određene akcije i efekte. U bilo kojem trenutku igrači kao grupa mogu posjedovati maksimalno 3 aktivna predmeta. Svi ostali se smještaju položeni licem prema dolje na poziciji spremišta. Predmeti iz spremišta se mogu premještati na jednu od aktivnih pozicija samo kada to igra dopusti. Također iskorišteni predmeti se vraćaju natrag u spremište, međutim izgubljene predmete je potrebno vratiti natrag na dno špila tržnice predmeta. Iz istog špila je moguće doći do novih predmeta kada određene radnje u igri to dopuste.

Karte mudrosti

S vremena na vrijeme tijekom kampanje, igrači će doći u posjed karata mudrosti. Ove karte unose neka nova pravila u igru, te tako mijenjaju čitavo iskustvo uvodeći potpuno nove zanimljive mogućnosti.

Ura

Glavna igraća ploča sadrži i poziciju s vizualnim prikazom ure, a na čije pozicije se polažu posebne oznake mjereći protok vremena koji se ima na raspolaganju. Na početku igre namještaju se sati u ovisnosti o broju igrača, pa je tako sat namješten na 1 ako igra pet igrača, na 2 u četiri igrača, na 3 u tri igrača, na 4 u dva igrača, i na 5 sati ako igra samo jedan igrač.

Igrači mogu trošiti sate na jedan od dva načina:
• za pomicanje kako je navedeno na bazičnoj akcijskoj karti
• za dodavanje dodatnih karti u špil vremena tijekom sna ili drijemeža
Ako igrači potroše sve raspoložive sate ništa loše se ne događa, jednostavno više ne mogu koristiti neke od navedenih pogodnosti dok ponovno ne dobiju na vremenu tijekom igre.

Metamorfoza

Kad smo već kod vremena, želite što prije okončati određene snove i drijemeže, jer entiteti koje u njima susrećete s vremenom postaju sve jači i opasniji. Ovaj proces se naziva metamorfozom i tijekom igranja igra će od vas tražiti da povučete određeni broj oznaka metamorfoze i položite ih na kartu entiteta. Od tog trenutka nadalje taj entitet ima nove sposobnosti navedene i na ovim oznakama. Neke od njih će raditi više štete, druge će zaključavati karte, treće će pak činiti entitet bržim, zbog četvrtih će imati veći dohvat u napadu, kod petih će blokirati korištenje maski itd.
slika
#845

Finalne misli

Moramo priznati kako nam se izdavačka kuća Awaken Realms podvukla pod kožu po vrsti igara koje izdaju, a riječ je točno o onakvim tematskim naslovima kakvi nas najviše privlače i zanimaju. Kada se tome pridoda iznimno visoka razina kvalitete izrade, prekrasne detaljne minijature, predivne ilustracije i crteži, može li se uopće reći da išta nedostaje njihovim igrama. Nažalost može, i Etherfields je nažalost najbolji primjer tome.

Koliko god je premisa igre intrigantna i zanimljiva, jednostavno nije bilo dovoljno da bi spasilo lošu izvedbu. A svemu nisu pomogla niti iznimno loša pravila. Doduše nije problem u tome da su loše i nerazumljivo pisana, problem je u konceptu kojim redoslijedom se nove igrače uvodi u igru. A taj redoslijed je razbacan na sve strane. Pa se tako krene s objašnjavanjem jednog segmenta igre, objasni se dio nakon čega se prijeđe na objašnjavanje nečeg drugog, ponovno se objasnio svega dio te se prebaci na nešto treće, itd. Samo da bi se puno kasnije na dijelu gdje se najmanje očekuje, objasnila do kraja jedna od prethodnih stvari. Ovakav pristup je iznimno zbunjujući i težak za smisleno pratiti. Kao čitatelj stalno sam si morao voditi bilješke u glavi da zapamtim jedan segment igre oko kojeg sam imao nedoumica, jer nije objašnjen do kraja kako spada, da bolje obratim pozornost čitajući ako se taj dio ponovno spomene negdje. Konačni polurezultat je da se ponovno mora prolaziti kroz pravila i konstantno listati po pravilima pokušavajući povezati stvari. Na koncu je Awaken Realms izbacio na svojim stranicama u PDF-u drugu inačicu pravila, koja je iz nekog razloga dolazi s poprilično mutnim slovima što ju čini iznimno teškom za čitati. Najpouzdanije se stoga uzdati u priručnike koje su složili sami fanovi – Getting Started with Etherfields i Learn-To-Play Walkthrough.

Što se tiče same igrivosti, iako konceptualno dobro zamišljeno, u provedbi je daleko od idealnog. Problemi postaju očigledni već nakon 4-6 sati igranja. A glavni i najveći problem igre je sam protok kampanje za koju je predviđeno trajanje i pošteno preko 40 sati. Šteta što će se od toga efektivno i više od polovice gubiti na recikliranje jednih te istih drijemeža s jednim te istim protivnicima i lokacijama, a sve kako bi se sporo napredovalo do samih snova i napretka radnje. Još bi čovjek bio sklon oprostiti da su drijemeži zanimljivi ili zabavni, ali nažalost nisu. Većinu puta u njima radite uvijek jedne te iste stvari uz malu modifikaciju kako se koji entitet ponaša. Tako da ispada da su drijemeži svega smetalo koje vas usporava u napredovanju priče. Upravo iz tog razloga počeli smo raditi stvari koje nikad ne bismo trebali. Počeli smo varati... Pa tako ako nam se trebao pokrenuti određeni drijemež koji smo već zaigrali, jednostavno smo ga ignorirali i išli dalje. Znam znam, nezamislivo. Ali kada vas igra toliko usporava dosadnim i stalno jednim te istim ponavljajućim dijelovima, zar je to zaista onda krivnja igrača. Iz tog razloga nažalost nismo dospjeli dalje od nekih 4h igre, čime zapravo nismo ni zagrebli ispod površine niti otkrili išta iole bitno i za djelić radnje ili bilo kojeg od naših likova. Duboko zakopano negdje se možda skriva pravi dragulj od priče, koji samo moli da bude otkriven danjem svijetlu. Velika šteta što je nažalost zakopana pod tonom nepotrebnih ponavljajućih radnji. A možda je priča toliko loša i razočaravajuća da je još gori osjećaj jednom kada se utroši toliko sati na igru. Teško je znati, ali ovako velika većina igrača ionako to nikad neće otkriti.

Tema je definitivno intrigantna i privlačna, a sigurni smo kako je i koncept bio dobro zamišljen, velika šteta što se podbacilo u izvedbi. Uza ovakve mane nažalost igru ne možemo preporučiti. Da je prva igra svoje vrste još bi možda zažmirili na jedno oko, ali u zadnjih nekoliko godina doživljavamo pravu poplavu sličnih naslova, pa tako nažalost ništa od toga.
slika
#835
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post (ukupno 6):
dadojuri006AliensbsadistikotanelornMirekCro
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
Noghri
Reactions:
Postovi: 566
Pridružen/a: 29 srp 2014, 14:35
Ima zahvala: 217 puta
 pohvaljen: 211 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Noghri »

Steta, nadao sam se da ce se prekonekoliko godina cekanja ovoga cuda isplatiti, ali cini se da ide u oglasnik cim stigne :-(
Avatar
Aliensb
Reactions:
Postovi: 282
Pridružen/a: 07 ruj 2021, 18:56
Ima zahvala: 222 puta
 pohvaljen: 333 puta
Kontakt:

Re: Boardgame adventures of Mislav, Slavica and friends

Post Postao/la Aliensb »

Jedva cekam review Tainted graila
slika
Odgovori

Natrag na “Blogovi iz boardgame svijeta”