Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
docich
Reactions:
Postovi: 338
Pridružen/a: 20 sij 2012, 09:25
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 156 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la docich »

Mozes napisat knjigu noc u rijeci.
Glavno da je sve dobro zavrsilo.
Da da za vikend se igramo

Poslano sa mog SNE-LX1 koristeći Tapatalk


Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3582 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sadistiko »

slika

Mi sinoć probali Ships i mogu reći da sam se baš razočarao. Iako mi je igra izgledala sasvim solidna dok sam čitao pravila i proučavao, na kraju se pokazalo da postoji brake u igri gdje u zadnjih par poteza možeš skupiti hrpetinu bodova ako nisi dobar dio partije radio ono što se očekuje od tebe. Sad vidim da se i dosta ljudi na BGG-u žali na taj exploit tako da ne znam kad će ponovo na stol. Eventualno neki house rule.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 10):
dadoPapaversmurfORnotkockicarealukapriroda15tanelornjuri006neochDeni
slika
Avatar
neoch
Reactions:
Postovi: 86
Pridružen/a: 12 stu 2017, 16:28
Lokacija: Delnice
Ima zahvala: 107 puta
 pohvaljen: 144 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la neoch »

https://boardgamegeek.com/boardgame/203 ... oned-cabin

Nakon dva Unlock!-a odigrali i prvi Exit. Iskustvo od prije nas je dobro pripremilo, ista grupa od četvero svi nabrijani 8-) Nakon čitanja uputa od 7 stranica i priprema same igre po uputama, imali smo dosta spori početak dok smo malo pohvatali kako igra funkcionira i kako bi to otprilike trebalo funkcionirati. Nisam ni ja pomogo jer sam ekipu plašio da je igra puno teža nego što smo navikli. Nakon pola sata smo tečno plovili kroz zagonetke koje meni osobno nisu ostavljale previše tematski dojam al su zato bile logične i matematičke što je nama očito odgovaralo. Bilo je i razmišljanja izvan tih okvira ali te stvari smo povezali brže od svih. Par puta nam se desilo da smo previše razmišljali i otišli previše duboko u analize. Takve stvari me malo zasmetaju kada rješenje nije jednostrano ali razumijem da bi možda onda zagonetke bile previše jednostavne i da moraju ostavit malo prostora za lutanje. Uglavnom 1:47h su nam proletjeli te uz 2 hinta koja su nam oba rekla da trebamo još jedan trag, ništa više, zaslužili smo 6/10. Svi oduševljeni, puni dojmova i jedva čekamo slijedeći Exit! :kava
Ovi su korisnici zahvalili autoru neoch za post (ukupno 7):
kockicadadofrastarcValsimtanelornfpoljuri006
slika
Avatar
dado
Reactions:
Postovi: 1258
Pridružen/a: 16 lis 2014, 16:54
Ima zahvala: 3377 puta
 pohvaljen: 2003 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dado »

https://boardgamegeek.com/boardgame/284742/honey-buzz

slika

3 partije u zadnjih 5 dana.

Tematski, igrači šalju svoje pčele po pločice za gradnju vlastitih košnica, proizvode razne vrste meda i prodaju ih ili na tržnici ili ispunjavaju narudžbe.
Mehanički, igrač na potezu ima 2 opcije, stavlja pčele na glavnu ploču da bi uzeo pločicu (uvijek 1 pčelu više od prošlog igrača) i onda tu pločicu ugrađuje u svoju košnicu ili povlači sve svoje pčele. Ako prilikom slaganja pločice složi praznu ćeliju, aktivira sve dostupne radnje oko te prazne ćelije.

Produkcija je izvanredna, debele pločice, drveni beeplovi, gumeni med... Rekao bih uzmite igru samo radi produkcije.
Na sreću i igra je odlična.
Ima sve, worker placement, tile laying, malo resource managementa, malo utrke tko će prije ispuniti narudžbu ili prodati po većoj cijeni...
Flow igre je malo čudan, nekad na potezu ne radite praktički ništa, nekad imate 5, 6 akcija za aktivirati. Tu bi igrači koji pate od AP-a mogli malo usporiti igru.

Zaključak, fina family+ wp, tile laying igra odlične produkcije. Apsolutna preporuka. Ocjena 8.5 (0.5 boda zbog produkcije)
Ovi su korisnici zahvalili autoru dado za post (ukupno 16):
neochblacxkockicaPapaverDenifrastarcjuri006dlakarValsimAntomon i još 6 korisnika
slika
Avatar
Papaver
Reactions:
Postovi: 405
Pridružen/a: 02 ruj 2016, 16:46
Lokacija: Zagreb-Pula-Slatina
Ima zahvala: 936 puta
 pohvaljen: 658 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Papaver »

Coimbra, treće igranje, u troje.

Odlična igra s jednim od meni omiljenih mehanizama, dice draftanjem, ovdje možda najbolje implementiranim.
Čak mislim da sam ga u ovoj temi već spomenuo, ali valja ponoviti. :)

Draftaju se kockice po redu i pri tome moraš uzeti u obzir njenu boju (jedna od četiri income akcije na kraju runde), broj (što veći broj skuplje plaćaš ono što želiš, ali prije biraš ono što želiš) te mjesto na koje ju stavljaš (zavisi koju kartu/tile želiš i/ili gdje ima manje kompeticije). I dodatno, ako imaš karte koje u efektu imaju određenu boju kocke i na to valja obratiti pozornost tijekom drafta.

Minus igre mi je još uvijek analiza-paraliza koja je uvijek prisutna jer možeš jako optimizirati poteze i sve si točno izračunavati.

slika

slika

https://boardgamegeek.com/boardgame/298065/santa-monica, prvo igranje, u troje.

Jako simpatični tableau builder s još jednim zanimljivim draftanjem gdje moraš više toga uzeti u obzir prilikom biranja kartica.

Tko najbolje iskombinira varijabilna bodovanja svojih kartica s endgame bodovanjem - pobjeđuje. Plus tema je osvježavajuća. 8-)

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Papaver za post (ukupno 12):
dadoblacxkockicaAntomonlogOSsmurfORnotjuri006dlakarVihorrealuka i još 2 korisnika
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

Crown of Emara

https://boardgamegeek.com/boardgame/256570/crown-emara

Prvi jesenski vikend iskoristili da malo produbimo iskustvo sa crown of emara. Riječ je o igri koja se zapravo na našem forumu podosta stidljivo spominje, a da nije bilo ustrajnog docichevog misionarskog rada, vjerojatno bi meni ali i drugima prošla skroz ispod radara.

Igra je tipični euro, skupljate neke resurse da ih pretvorite u bodove i to je to, ne zvuči nimalo seksi. Navodna priča, kao i naslov igre objašnjeni u kratkom uvodu pravilnika se baš i ne osjećaju, a ona se sastoji od toga da, malo karikiram, svaki igrač populistički radi na propagandnom planu kako bi se omilio raji pred demokratske izbore za novog kralja, khm. Opet na stranu pozadinska priča, većinom su radnje u igri ipak donekle tematski povezane, tipa treba vam kamen da izgradite kuće, kruh da zadovoljite pučanstvo i sl.

Na stranu tema, igra kao i svaki drugi euro ionako ništa ne obećava po tom planu pa nemate ni nikakvih očekivanja, ali ljubitelji eura bi trebali doći na svoje.

Napomena: igra je namijenjena za 1 do 4 igrača ali dosad smo igrali nekoliko partija isključivo udvoje, naravno moja voljena životna družica i ja.

Igra ima dvije modularne ploče koje predstavljaju selo i grad. Svaka ploča ima četiri dijela koja se mogu različito složiti (postoji i varijanta gdje se mogu međusobno kombinirati dijelovi sela i grada).

Selo je jednostavno, služi za prikupljanje 4 vrste resursa pa čak i ako ništa drugo ne možete na svom potezu, barem možete prikupljati resurse. Svaki dio sela ima po tri mjesta za radionice, pa igrači mogu trošiti resurse i zapošljavati svoje obrtnike u njima koji će vam pomoći prikupljati dodatne resurse ili ispeći vam kruh.

Grad je taj koji je puno kompliciraniji i gdje zapravo postižete najviše bodova, ali dok na selu gdje god stali, barem ćete nešto dobiti, kretanje u gradu morate dobro optimizirati jer tamo morate nešto i trošiti da biste zauzvrat dobili nešto drugo bilo u vidu bodova ili luksuzne robe, a često morate otići prvo u jedan dio grada po jednu vrste robe da bi došli do drugog dijela gdje ćete ju iskoristiti za nešto drugo pa stvarno nema smisla da bauljate uprazno gradom. Ne bih komplicirao opisujući što sve u gradu uopće možete raditi ali stvarno se lako nauči i definitivno obiluje zanimljivim odlukama.

Pravilnik je jednostavan, jasan i kratak i igra se zaista brzo nauči premda smo si prvih par partija sami zakomplicirali život jer smo jedno pravilo krivo shvatili a onda nam je pravilno tumačenje, naravno, jako olakšalo stvari i poboljšalo ocjenu igri.

Komponente i umjetnost, nećete pasti na guzicu zbog njih, ali su funkcionalni. Ne znam koliko igra inače košta s obzirom da smo je posudili (još jednom hvala misionaru spomenutom na početku posta), moja slobodna procjena bi bila između 250 i 300 kn, odnosno toliko bih je eventualno bio spreman platiti, naravno još bolje ako je jeftinije :D . Jedva da ima teksta u igri, uglavnom se svodi na naslove na karticama i sve je objašnjeno jednostavnom ikonografijom koja se lako nauči.

Ono što igru izdvaja i na čemu sjaji su njeni mehanizmi. Igra se sastoji od 6 rundi a u svakoj rundi igrači se izmjenjuju svojim potezima dok ne odigraju svaki ukupno po tri poteza. Svaki igrač ima svoju malenu igraću ploču i kup od 9 akcijskih kartica, a u svakoj rundi izvući će i odigrati po 3 kartice ( jedna kartica, jedan potez) tako da ćete nakon 3. runde ponovo promiješati sve kartice i opet ih odigrati dok ponovo ne potrošite svoj kup a tada igra završava.

Na svom potezu izaberete jednu od tri akcijske kartice u ruci i postavljate ju uz svoju igraću ploču na jedno od tri mjesta numerirane od 1 do 3.

Naime na svakoj ploči sela i grada imate po jednu svoju figuru i odabirom jednog od ta tri mjesta na svojoj ploči izaberete koju figuru ćete pomaknuti u smjeru kazaljke na satu za točno određen broj po ploči sela ili grada a onda vršite akciju na mjestu kojem se zaustavljate.

Također vršite akcije na kartici, neke vam daju dodatne resurse, dodatno kretanje itd. Uz to imate i bonus akcije koje možete i ne morate izvršiti poput zapošljavanja obrtnika, te kupovanja nekih kartica koje vam daju dodatne bodove i bonuse. Sve te nabrojane akcije na svom potezu vršite u bilo kojem redoslijedu.

Ono što je još posebno u igri je što bodujete dvije stvari pa na bodovnoj traci tijekom igre dok skupljate bodove pomičete po dva markera gdje na kraju igre pobjedu određuje vaš marker na nižoj vrijednosti tako da morate ravnomjerno pratiti i dizati oba markera.

Uz to na početku svake runde okrećete i karticu događaja koje vam ili daju neki resurs na početku igre, ili daju dodatne bonuse ako vršite određenu radnju u toj rundi, ili dodatne bodove tako da za njih razmijenite prikupljene resurse, ali mogu i smanjiti vrijednost nekih bodova.

Kako rekoh, pravila su stvarno zbilja jednostavna ali igra je zbilja bogata odlukama i akcijama. Na početku svake runde dobro važete kako ćete koju karticu odigrati u kojem redoslijedu tako da maksimalno optimizirate svoje poteze pa bi nam se tada događalo da nekoliko minuta prođe dok malo sastavimo plan u glavi a onda bi se relativno brzo izmjenjivali naši potezi. Nismo za nekakve dugoročne strategije pa nam je odgovarao ovakav situacijski model igre gdje smo stalno prilagođavali svoje igranje ovisno o karticama koje smo izvlačili i sl. Naravno, može se desiti da baš ne možete dobro povezati svoje akcije, ali niste toliko blokirani da ne možete baš ništa.

Što se tiče interakcije među igračima, ona se više sastoji od toga tko će prvi ugrabiti neku karticu ili odigrati neku akciju na određenom polju grada (uz napomenu da svi igrači mogu vršiti akcije na istom dijelu ploče ali oni koju dođu kasnije će platiti više resursa ili dobiti manje bodova). Netko bi rekao, nije bog zna što, ali eto, u par partija se desilo da bi za pobjedu presudilo tko je prvi uspio ugrabiti neku karticu na koju smo oboje pikirali.

Ono što nam se svidjelo je da igra nije očito determinirana već ima različite putove do pobjede jer opet, sve ovisi koliko uspijete prilagoditi svoje poteze trenutnom stanju u igri tako da uz to i uz određene varijabilne komponente u igri, kroz ovih nekoliko partija osjetili smo da sama igra posjeduje veliku reigrivost i takva sama po sebi je lijepo zaokružena, eventualno ako se dodaju nove kartice događaja i savjetnika.

Iz partije u partiju ženi i meni se igra samo sve više sviđala kako smo učili i otkrivali nove strategije. Iako postoji određena prilagodba igre za manji broj igrača svejedno nam se čini da je definitivno tijesnije (napetije?) sa većim brojem igrača ali i ovako ovo je vrlo dobro igra za parove.

Na žalost, nema nekih fotki jer nisam ( još) zatražio suglasnost autora igre. 8-)
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post (ukupno 11):
ValsimCrazyBunnyGuyMinsc1610dadodlakarVihorrealukasadistikoAntomontanelorn i još jedan korisnik
docich
Reactions:
Postovi: 338
Pridružen/a: 20 sij 2012, 09:25
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 156 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la docich »

. Evo ti i pismena suglasnost.

Poslano sa mog SNE-LX1 koristeći Tapatalk

Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 8436
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1584 puta
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la grof »

@kockica pa što ne stavljaš takve recke na portal? Pa bar si ti to nekada radio. :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru grof za post:
miki0102
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

docich je napisao/la: 30 kol 2021, 21:59 slikaslikaslika. Evo ti i pismena suglasnost. slikaslika

Poslano sa mog SNE-LX1 koristeći Tapatalk
Evo onda samo za tebe :D mačke ovdje imaju fetis da zategnute na svaku igru.

slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

grof je napisao/la: 31 kol 2021, 08:24 @kockica pa što ne stavljaš takve recke na portal? Pa bar si ti to nekada radio. :)
Ma moram pofotkati
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”