Pulsar 2849

Pitanja vezana uz društvene igre
Odgovori
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Pulsar 2849

Post Postao/la kockica »

Žena i ja smo jednom prilikom uspjeli snimiti kutiju igre u igraonici i jako nam se dopao izgled, a još to što je i SF tema... Zahvaljujući @docich koji nam je ustupio svoju kopiju igre na probu, nakon zamalo godinu dana došli smo u priliku i zaigrati je. Kratka napomena prije nego nastavim, opisujem iskustvo igre za 2 igrača.

Učenje igre
@docich nam je rekao da se igra u principu lako nauči. Kako nismo imali nikoga da nam pokaže igru (na sreću? Neki bi nam krivo protumačili pravila :D ), morali smo sami proći kroz pravila što nam je potrajalo jer smo tek morali naučiti segmente igre, i što se na koje odnosi, ali vjerujem da, kad bih pokazao igru nekome početniku, ne bi mi trebalo puno vremena za podučavanje. Pravilnik je jasno napisan, a kako je igra jezično neovisna, postoji sustav ikona koje je vrlo lako naučiti i slijediti kroz igru.

Komponente
Kvaliteti komponenti je standardno dobra, sasvim u skladu sa očekivanjima koja je nametnuo sam izdavač CGE, a izgled je futuristički. Tako imamo središnju ploču sa planetarnim sustavma, pulsarima, skočnim vratima i kad smo je postavili, činio nam se smješno mali prostor koji kauzima središte igre, ali kada smo na tu ploču nadogradili razne manje ploče, sve je počelo ostavljati impresivan dojam. Ipak sam izgled igre, za razliku od izgleda kutije, me nije toliko očarao, premda je sve funkcionalno posloženo.

Tema
Daleko u budućnosti otkrivena je tehnologija iskorištavanja energije iz pulsara, pa igrači u ulozi korporaciju, prolazeći kroz zvjezdani sustav zauzimaju pulsare iz kojih će iskorištavati energju, te unaprijeđivati tehnologijukoja će davati razne benefite. Ipak, tijekom naših partija nijednom zapravo nisam tematski uronio u igru, ali to srećom ne utječe na samu igrivost.

Igranje
Igra je podijeljena u 8 rundi, a svaka rundaa je podijeljena u 3 faze koje me pomalo podsjećaju na još uvijek omiljeni Terraforming Mars (Draftanje kockica, akcijska faza i produkcija). Neću previše objašnjavati cijelu igru već bih se zadržao samo na prvoj fazi koja mi je osobno i najzanimljivija i koja, paradoksalno, pojede temu jer toliko uronimo u njuu da nam se fućka za temu.

Draftanje kockica
Na početku svake runde baca se 7 klasičnih kockica, a onda ih se ovisno o rezultatima, posloži na njihova polja gdje budu dostupna svim igračima za draftanje. Tako će sve kockice sa rezultatom 1 biti postavljene na polje 1 itd. Određuje se na kojem se polju nalazi 4.kockica (sama ili sa jednom ili više kockica sa istovjetnim rezultatima), i to polje postaje medijan (napomena: ne baš tako, ali zbog jasnoće prihvatimo ovo pomalo iskrivljeno tumačenje). Igrači će zatim po utvrđenom redoslijedu birati dvije kockice koje će uzeti.

Iznad polja sa kockicama postoje dvije staze (inicijativa i inženjerstvo) na kojima se nalaze markeri igrača, i na samom početku igre su svi markeri postavljeni točno na sredini tih staza, a kada biraju kockice, pomiču svoje markere na jednoj od staza (po svom izboru) prema lijevo ili desno ovisno o kockici koju su uzeli. Primjerice ako je medijan polje 4 (gdje se nalazi 4.kockica sa rezultatom 4), a igrač izabere kockicu vrijednosti dva na polju 2, pomiče marker ulijevo na jednoj od staza za onoliko polja koliko je udaljeno polje sa izabranom kockicom od medijana, u ovom slučaju dva. Ako uzimate kockice više vrijednosti koje su uglavnom desno od medijana, pomičete marker na jednoj od staza prema udesno.

Time što igrači izborom kockica istodobno pomiču markere na stazama, ujedno utječu na poredak za sljedeću igru. Na kraju draftanja, igrač koji ima najljevije marker na stazi inicijative, u sljedećoj rundi počinje prvi i sa draftanjem i sa akcijskom fazom. U zadnjoj rundi to donosi i bodove.

Igrači koji imaju najljevije markere na stazi inženjerstva, ovisno o poretku dobivaju određene bonuse na kraju runde u vidu resursa ili boda.

S druge strane, ako markeri odu previše udesno na bilo kojoj od staza, što se obično događa ako birate uglavnom kockice više vrijednosti, tj. desno od medijana, mogu dospjeti na mjesta koja će vam davati negativne bodove na kraju runde.

Cijela ta faza je vrlo zanimljiva sa izborima dok birate kockice i pritom morate paziti jer akcije koje možete izvoditi su označene potrebnom vrijednošću kockica, a pitanje imaju li same kockice potrebnu vrijednost, ili vam ih je protivnik maznuo pred nosom pa u trenu mijenjate planove itd., a istodobno manipulirate markerima na stazama inženjerstva i inicijative nastojeći steći što bolju poziciju.

Akcijska faza
Nakon draftanja, po utvrđenom redoslijedu igrači će izvoditi svoje akcije ovisno o kockicama koje imaju. Ta faza je obično vrlo brza je svaki igrač može izvoditi samo dvije akcije (ili tri, ali o tom potom), i to tako da jednostavno vrati kockicu i onda odigra akciju određene vrijednosti. Postoji nekoliko stvari kojima možete optimizirati svoje akcije, pa tako možete na nekoliko načina nabaviti modifikatore koji će vam promijeniti rezultat kockice na željenu vrijednost, a možete steći i treću kockicu, odnosno dobivate dodatnu akciju.

Da sad ne opisujem sve akcije, samo ću ih ukratko nabrojati: pomicanje zvjezdanog broda po zvjezdanoj mapi (i istraživanje planetarnih sustava i zauzimanje pulsara), izgradnja žirodina na pulsarima (tj, iskorištavanje pulsara da dobivate energiju, donosno bodove), izgradnja transmitera energije ili istraživanje tehnologija koji će vam davati jednokratne ili stalne bonuse.

Interakcija
Igra se u principu svodi na to da cijelo vrijeme skupljate bodove tijekom igre a nekoliko je načina za to, tako da smo žena i ja često nalazili različite, međusobno neovisne puteve za skupljanje bodova, ali usprkos tome interakcija postoji, a najočitija je upravo u fazi draftanja kockica gdje se nadmećete za kockice i poredaka na stazama.

Još jedno polje na kojem je izražena interakcija su tehnologije jer svaka runda ima niz od par tehnologija, a svakom novom rundom otljučavate niz novih tehnologija koje, zajedno sa tehnologijama iz prethodnih rundi, postaju dostupne igračima. U igrama sa bilo kojem varijantom broj igrača postoje dostupna dva mjesta za patentiranje tih tehnologija (tj., nakon što dva igrača patentiraju neku od tehnologija, ona više neće biti dostupna za druge igrače), ali u gir udvoje postoje neke tehnologije koje su dostupne samo za jednog igrača, pa bude jagma za njima.

Reigrivost
nemamo dovoljan broj partija da bih mogao točno procijeniti, ali moram spomenuti da tijekom igre postoji nekoliko načina na kojima možete utjecati na reigrivost jer skoro sve komponente u igri su varijabilne, počevši od dvostrane ploče zvjezdanog sustava, zatim pločice planetarnih sustava sa svojim bonusima koje se svaki put iznova nasumce postavljaju na mapu, pa izbor tehnologija i ciljevi koji će biti dostupni za određenu partiju itd., ali u principu najviše na varijabilnost utječe rezultata na kockicama na početku svake nove runde pa ćete uvijek iznova promišljati akcije koje će odigravati aktualnu rundu.

Konačni dojam
Zbog samonametnutih (i ženinih :lol: ) restrikcija, nećemo nabavljati ovu igru (osim ako slučajno ispadne iz kamiona :lol: ), ali riječ je o vrlo zanimljivoj igri koju ćemo prije povratka vlasniku (Još jednom hvala @docich :thumbs ) rado odigravati, i ako nam se pruži prilika da je i kasnije odigramo, vrlo rado ćemo prihvatiti svaku partiju. Nismo još imali prilike odigravati partije gdje su kockice vrlo bitne u igri, a s druge strane gdje je sam faktor sreće jako umanjen, i ovdje nam se svidio taj koncept. Svakako dajte šansu igri :thumbs
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post (ukupno 8):
dlakarfpolPapaverdadoShichsadistikoKnivesValsim
docich
Reactions:
Postovi: 338
Pridružen/a: 20 sij 2012, 09:25
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 156 puta
Kontakt:

Re: Pulsar 2849

Post Postao/la docich »

Nema na cemu i drugi put. Probajte obavezno u vise igraca.

Poslano sa mog ALE-L21 koristeći Tapatalk

kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Pulsar 2849

Post Postao/la kockica »

docich je napisao/la: 13 kol 2019, 11:05 Nema na cemu i drugi put. Probajte obavezno u vise igraca.

Poslano sa mog ALE-L21 koristeći Tapatalk
Nadamo se da će biti prilike za to. Čvrsto je udvoje, i jako nas interesira sa većim brojem.
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4954
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3569 puta
 pohvaljen: 3666 puta
Kontakt:

Re: Pulsar 2849

Post Postao/la sadistiko »

Meni se svidjela na prvu, ali više (ne radi tvog opisa, nego nakon gledanja reviewa) nisam više tako siguran
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Pulsar 2849

Post Postao/la kockica »

Predlažem ti da je svakako probaš u igraonici kada budeš obavljao one svoje dostave. Zaboravio napomenuti, igra uopće ne traje dugo, oko sat vremena (ok, ajde dodaj za prvi put još pol sata). U prvoj partiji žena i ja smo prvu rundu ispipavali jer nismo imali pojma što bismo zapravo trebali raditi i kojim bi tijekom trebala ići naša strategija, ali već od druge nam je sve sjelo i ozbiljno smo zagrizli premda je naša prva partija za bilo koju partiju uvijek onak, za baciti.
Avatar
Knives
Reactions:
Postovi: 54
Pridružen/a: 23 srp 2019, 10:00
Ima zahvala: 78 puta
 pohvaljen: 48 puta
Kontakt:

Re: Pulsar 2849

Post Postao/la Knives »

Na temelju tvoje recenzije, ali i drugih pozivinih kritika definitvino planiram kupiti igru.
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”