Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Teme koje nemaju veze s igranjem, ali nas vesele
Avatar
Nuuq
Reactions:
Postovi: 1147
Pridružen/a: 22 srp 2013, 04:35
Ima zahvala: 681 put
 pohvaljen: 854 puta
Kontakt:

Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la Nuuq »

Ovi su korisnici zahvalili autoru Nuuq za post (ukupno 5):
mljekonewgamerdendarii42sadistikoneuromancer
slika
Avatar
ratnip
Reactions:
Postovi: 240
Pridružen/a: 12 pro 2017, 11:03
Ima zahvala: 22 puta
 pohvaljen: 170 puta

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la ratnip »

U 80-tima smo svi imali taj jugoslovenski monopol. Ne sjećam se da se ikada pričalo o "zabranama" monopola, original jednostavno nije bio dostupan kao i većina zapadnjačkih proizvoda, osim za one čiji su roditelji radili vani i onda donosili krasote iz "inozemstva".

Zanimljivo je da je jugoslovenska varijanta zapravo igrivija verzija Monopolyja, ako ništa drugo zato što u uglovima ima "disko klubove" koji izvlače novce iz igre pa igra kraće traje (i nema zloglasnog "free parking" pravila koje se često spominje vezano uz "pravi" Monopoly).
Ovi su korisnici zahvalili autoru ratnip za post (ukupno 2):
Nuuqneuromancer
Stips
Reactions:
Postovi: 954
Pridružen/a: 09 kol 2011, 15:34
Ima zahvala: 587 puta
 pohvaljen: 576 puta

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la Stips »

disko klubovi izvlače novac iz igre? To je jasan rukopis Udbe :lol: :lol: :lol:
Ovi su korisnici zahvalili autoru Stips za post:
Nuuq
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la Valsim »

I ja sam čuo priče da nikada nije bilo izrikom zabranjivano. No to ne znači da svaki omladinac koji je zaigrao igru nije tim činom zatajio druga Tita slika .
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 8428
Pridružen/a: 04 ruj 2010, 14:40
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1579 puta
 pohvaljen: 2356 puta
Kontakt:

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la grof »

Iako sam dijete YU, nikada nisam vidio tu verziju Monopolya. Mi smo se igrali s jednom koju je moj stari sa svojim kompićima s posla nacrtao i napravio. Bila je izvanredna jer su stavili i duhovite dosjetke u kartice. Kada su moji jednom prilikom u Italiji kupili kak ti originalni Monopolyi bio mi je za dvije klase ispod od ovog home-made jer je bio suhoparan i bez duše.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Avatar
neuromancer
Reactions:
Postovi: 174
Pridružen/a: 04 ruj 2011, 20:25
Lokacija: što južnije-to tužnije (Dubrovnik)
Ima zahvala: 181 put
 pohvaljen: 153 puta
Kontakt:

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la neuromancer »

Vezano za članak, kako vrijeme bude prolazilo tako će se sve više raspredati mitovi kako je bilo za vrijeme Jugoslavije i to ne samo s boardgame aspekta a na čemu će očigledno mnogi izgraditi svoje karijere. Tome će doprinositi i sve veći vremenski odmak koji je sad oko 30 godina a što je pretpostavljam skoro i više od prosječne starosti članova foruma.

Međutim Kad se radi o boardgameovima situacija je bila vrlo loša upravo zato što je iste bilo teško nemoguće nabaviti na domaćem tržištu iz jednostavnog razloga što nisu ni postojali (osim ako se čovječe ne ljuti se/človek ne jezi se, ne smatra boardgameom :facepalm ) Mislim da ne treba posebno napominjati da je internet kupnja tada spadala u domenu SF-a, stoga je sve boardgameove trebalo nabaviti kupnjom na licu mjesta u inozemstvu. Uvidom u kartu se lako ustanovi da se najbliže inozemstvo SFRJ sastojalo od Bugarske, Rumunjske, Italije, Grčke, Albanije, Mađarske i Austrije odn. većinom (tada) non-boardgame zemalja. Za (SR) Hrvatsku (i Sloveniju) je situacija bila nešto povoljnjija jer je boardgameovski zapad bio relativno blizu (Italija i Austrija). Međutim tamošnji boardgameovi su bili printani na talijanskom i njemačkom (logično) što i nije bilo baš idealno i u igraćoj praksi je dovodilo do brojnih slobodnih tumačenja pravila onako kako bi kome odgovaralo, te do brojnih sporova i prekinutih igara od strane zakinutih igrača :twisted: Naravno da nije bilo foruma, FAQ-ova Q&A i sl.

Kao djeca i omladina u SFRJ (SRH) moji prijatelji i ja smo igrali Monopolly i Risk (jedno i drugo u talijanskoj verziji) što je stvarno bezveze u usporedbi s današnjim boardgameovima, ali nama je tad to bilo vrh (očigledno nismo znali za bolje pa nismo bili zahtjevni). Istina Monopolly je bio dosadan tako da je Risk bio više u upotrebi. Također budući da je društvo bilo brojno, samo jedan primjerak igre nije mogao zadovoljiti potrebe pa smo tako napravili i home made Monopolly (@grof) Kasnije sam ja osobno nabavio i ovu slovensku veziju o kojoj je riječ u članku. Spomenuta verzja nas u konačnici nije baš zadovoljila - iskreno i kvaliteta komponenata je bila loša (sjećam se da su kuće i hoteli bili drveni).

Nakon što smo "prožvakali" jedine dostupne "boardgameove" pokušali smo izraditi nekakve home-made igre (wargameove) ali je to bilo sve primitivno i većinom je ostalo u playtestanju ili u fazi prototipa. Najteže je bilo to što nije bilo interneta te su se sve potrebne informacije vezane za boardgameove i njihovu izradu jako teško dobivale (usmenom predajom, sjećanjima, iz kojekakvih časopisa) stoga je u to vrijeme navedeno bilo iznimno zahtjevan pothvat usporedimo li s današnjicom. Primjerice sjećam se kad sam se prvi put susreo na računalnim igricama krajem 80-tih s D&D 2nd edition, pa to je bilo u najmanju ruku kao crna magija. Zamislite sad kad sam pokušao to dešifrirati npr. statove i sve ostalo potrebno za D&D prebaciti u fizički oblik (HP i AC još nekako shvatiš ali što je sad d8, d10 i kako izgledaju i gdje ih kupiti i kako, a da ne govorimo o (za drugu ediciju) jako bitnom THAC0 pa činjenicu da što je manji to bolje szbunjen Ali zato danas u par klikova doznaš sve što te zanima...

Točno je i to da Monopoly kao "kapitalistička" ideja nije bio "podoban" za jednu socijialističku Jugoslaviju, međutim u usporedbi s ostalim socijalističkim/komunističkim zemljama, SFRJ je bila "skoro pa kapitalistički zapad". Tako da te zabrane i stigmatizacije igara ne piju vodu. Istina je da baš nisi mogao preko granice prenijeti sve i svašta (za neke stvari se plaćala vrlo visoka carina) ali uvijek bi se našlo nekog načina. Istini za volju i danas se plaća carina ako nešto naručiš skuplje ili izvan EU. Točno je i dasu nekad carinici u Jugoslaviji znali i oduzimati stvari - potencijalno i boardgame, ali to se i danas događa primjerice otputujte u Australiju pa ćete vidjeti što vam sve imaju pravo oduzeti. Pretpostavljam da je jedino razdoblje "problematično" za igranje Monopolya u SFRJ bilo razdoblje "čvrste partijske ruke" neposredno nakon 2. Svjetskog rata pa negdje do 60-tih. U tom razdoblju je potencijalna boardgamerska poulacija imala prečnijih stvari na pameti (opskrba na bonove, omladinske radne akcije, višegodišnje služenje vojnog roka) nego da se bavi trivijalnostima poput boardgameova. Ako postoje članovi foruma koji se toga sjećaju neka podjele iskustvo. spametan

Također mislim da je i jedan od razloga slabe dostupnosti boardgameova u Jugoslaviji upravo već spomenuta neinformiranost, kao i nemogućnost adekvatnog informiranja šire populacije da tako nešto uopće postoji i tako stvoriti potražnju. Logično da onda nije bilo potrebe ni za proizvodnjom. Ujedno su djeca i omladina prije 30 i kusur godina više vremena provodili aktivno se igrajući na otvorenom i baveći se raznim sportskim aktivnostima tako da i nije bilo neke velike potrebe za igranjem boardgameova.

Nego iskreno me zanima da li je netko došao u kontakt sa ovom igrom što se spominje u članku a radi se o kubanskom odgovoru na kapitalistički Monopoly https://boardgamegeek.com/boardgame/27344/deuda-eterna
Ovi su korisnici zahvalili autoru neuromancer za post (ukupno 3):
sadistikomljekoLourdin
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4954
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3569 puta
 pohvaljen: 3666 puta
Kontakt:

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la sadistiko »

@neuromancer e baš mi je drago čuti da si još tu, nešto si se u zadnje vrijeme pritajio ;-)
Ja nisam toliko star pa ne znam za doba ispod 1980-tih kad sam ja krenuo sa prvim doticajem sa Monopolom. Originalnu verziju mislim da sam probao kod sestričine čiji je stari radio u Africi pa je imala svakakve stvari o kojima smo mi mogli samo sanjati. Pa i moj stari je povremeno išao poslovno van do Nizozemske i Engleske, ali on nije bio tip za boardgame i nikad nam nije tako nešto donio. Pravi doticaj je bio kad sam s Mattom, Yellom (upravo onima s kojima i dan danas igram :) ) igrao Mattinu (ili je to njegov stari napravio, nisam više siguran) verziju monopola. Uh, koliko smo dana sjedili uz tu igru (tu smo bili negdje od 5. do 8. razreda). To je bila malo prerađena verzija Monopola, a onda smo mi napravili još prerađenije verzije, pa je tu bilo i trgovina, igara na sreću, svašta nešto, gdje se moglo zaraditi novca ako uložite u otvaranje takvih radnji.

Taman pred rat (to je već bila srednja škola) sam ja napravio svoju prvu samostalnu igru (Nacional game) gdje su naravno bili Čede, Uje, JNA, ZNG, UN i ostali akteri početka rata. Bilo je to nešto između monopola i rizika, a najveća fora je bila što još nisam stigao niti dovršiti igru, pozvao Mattu i Yellu da dođu testirati, a mi igrali tri dana uzastopno, sve je još bilo tek olovkom nacrtano, a falilo je i pola ploče koje nisam stigao nacrtati :-)
Uh, dečki su bili oduševljeni, ali nažalost u tim zajebanim danima, morali smo napustiti svoje domove a tako i tu igru.

Tek u Varaždinu tamo '92. sam u Domu napravio Nacional Game 2 koja je bila megalomanskih razmjera. Ne znam tko i od kuda mi je nabavio papir dimenzija 3 ili 4 metra x 1,5m. Imam čak negdje i sliku te ploče. E to je bila igra :-)
Malo sam pretjerao pa je igra bila praktički neigriva jer bi trajala više od tjedan dana ako bi je čovjek htio završiti, ako se uopće može završiti :-)

I sad sam već skrenuo s teme, al kad jebem, da spomenem još jednu igru koja je došla nakon što smo se vratili u Zagreb, to su već bili studentski dani. Igra je imala opet sličan model kao Nacional game, ali je imala odvojenih 9 ploča, kao svaki planet u solarnom sustavu, pa se moglo dogoditi da je svako od igrača na svom dijelu svemira, a bilo je slučajeva da se nismo ni sreli u tijeku cijele igre, a kad nije bilo mjesta na stolu, jedan je igrao npr. Saturn u jednoj sobi, a drugi je bio na Zemlji u drugoj sobi :-) Dijelova igre je bilo uf, ne znam, sigurno preko 1000. Rado se sjetim tih dana.

Kad nam se Draž vratio iz Njemačke on je imao ekipu s kojom je igrao razne igre tamo, a najlakše je bilo napraviti Rizik koji sam ja onda napravio po njegovom sjećanju. Dosta smo igrali i tu igru, pošto je bila "igrivija" od ovih naših igara :-)

I onda nakon što smo se vratili u Petrinju sam skroz zaboravio na te igre, nekako smo krenuli u drugim smjerovima zabave sve dok me 2013. žena nije jednim @grofovim postom na Facebooku podsjetila na stare dane i tu sam opet kliknuo i počeo raditi Parnjače koje još dan danas nisu gotove jer verzija s kojom sam išao na Essen nije prošla kod ni jednog izdavača.
Kako sam se sad okrenuo drugim stranama board gaminga s mojim InMyBox-om nema se više vremena niti za razvoj Parnjača niti a prijevode. Al bit će valjda i to jednom. Dečki me s vremena na vrijeme forsaju kad ćemo zaigrati novu verziju Parnjača pa će me valjda jednom i nagovoriti.
Uf, opet sam se raspisao, sorry za dugačak post.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 5):
grofLourdinneuromancerValsimStips
slika
Avatar
retko63
Reactions:
Postovi: 118
Pridružen/a: 22 lip 2019, 11:19
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 76 puta
 pohvaljen: 51 put
Kontakt:

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la retko63 »

Bok svima ! Vidim da je u proteklih godina izašlo puno verzija Monopoly ( Game Of Thrones,Man Utd,The Lords Of The Rings itd da ne nabrajam ).Ja imam Cosmopoly u Monopoly travel edition.Koja je razlika u pravilima između svih tih verzija i da li je uopće ima ?
gogo666
Reactions:
Postovi: 323
Pridružen/a: 19 vel 2018, 17:58
Ima zahvala: 16 puta
 pohvaljen: 234 puta

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la gogo666 »

Mi smo sredinom sredinom 80ih imali verziju Monopolija na hrvatskom. Izgledalo je kao francuska verzija iz clanka, sa Azurnom obalom, ženevskim putem i slicno. Ne vidim da se to spominje u clanku.

Prica me podsjeca na legende da se u jugi nije smjelo u crkvu i na vjeronauk, jer bi odmah udba hapsila. Ja sam kao klinac od 7 godina isao pjesice u crkvu na vjeronauk u sirem centru Zagreba, bez ikakvih problema, krstio se i procestio bez ikakvih problema. Stric koji je bio u partiji bio i na krstenju i pricesti, stovise krstio i pricestio i svoju djecu, i dalje bio u partiji...

Ova moja verzija monopolija se spominje u ovom clanku:
https://monopoly.fandom.com/wiki/Croatian_Edition
Ovi su korisnici zahvalili autoru gogo666 za post:
neuromancer
slika
Avatar
Satarash
Reactions:
Postovi: 334
Pridružen/a: 05 vel 2014, 14:24
Ima zahvala: 190 puta
 pohvaljen: 235 puta
Kontakt:

Re: Priča o Monopoly u Jugoslaviji.

Post Postao/la Satarash »

gogo666 je napisao/la: 27 lip 2019, 14:06 Mi smo sredinom sredinom 80ih imali verziju Monopolija na hrvatskom. Izgledalo je kao francuska verzija iz clanka, sa Azurnom obalom, ženevskim putem i slicno.....
To je bila verzija "Biserka Zagreb". Ova:

https://www.aukcije.hr/prodaja/Antikvit ... i/3973341/

To smo dobili kao klinci, tamo negdje 1987. godine i relativno je često igrali. Ista je zaslužna što sam uopće otkrio ovaj forum i moderne društvene igre, jer me mala 2012.g. napala da joj objasnim kako se igra ta čudna igra iz moga djetinjstva, koja je preživjela sve te godine. Odigrali smo i dobila me i onda sam krenuo tražiti po netu postoje li još ikakve zanimljive igre za nju i otkrio jedan potpuno novi svijet. :zvizdi

Što se tiče ostalih igara koje smo igrali za vrijeme yuge, pored čovječe ne ljuti se, rizika, binga, šaha i razno raznih kartaških igara, moram spomenuti i dvije domaće: "Rat zvijezda" https://boardgamegeek.com/boardgame/68173/rat-zvijezda i "Gabula u Gabeli (Gdje je troja?)" https://boardgamegeek.com/boardgame/219 ... a-u-gabeli, koje su izašle, mislim 1986.ili 1987.godine.
Prodavale su se na kioscima (mislim da je Vjesnik bio izdavač, a sastojale su se od pravila, dvostrane mape i papirnatih žetona koje je trebalo izrezati). Iste smo znali često igrati, pogotovo "Rat zvijezda" (Star wars na yugo način), gdje je bilo puno pucanja, iskrcavanja vojnika i osvajanja protivničkih baza. Od igara s kockicama imao sam nekakvu igru "Ultra flash". Nekakva prerađena verzija jamba, čini mi se. Imam ju i danas sačuvanu, ali nema nikakvih podataka o izdavaču.
Nekakve zabrane tada? Ne bih rekao.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Satarash za post (ukupno 3):
grofneuromancersadistiko
Odgovori

Natrag na “Razno”