Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Avatar
priroda15
Reactions:
Postovi: 325
Pridružen/a: 09 sij 2012, 20:21
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 468 puta
 pohvaljen: 266 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la priroda15 »

sadistiko je napisao/la:slika

Jedna od najgore odigranih partija :-(
A možda je i bevanda pomogla pri tome :-)
Kako si uspio ne sagradit ni stronghold ni sanctuary slika bevanda valjda, da slika

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

slika
Avatar
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Postovi: 794
Pridružen/a: 15 svi 2018, 15:36
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

Posljednje što sam igrao bio je Arkham Horror (2nd edition), petosatna borba protiv Azathotha koja je završila pobjedom :D

Sada je mogu direktno usporediti s Eldritch Horrorom koji sam igrao više puta i redovito gubio. Moram priznati da mi AH više paše što se tiče fleksibilnosti radnji i tijeka same igre. Sviđa mi se što ne moram imati proklete encountere s clue tokenima nego ih samo pokupim ako sam završio na njima. U EH je muka živa jer sa svakim clue tokenom moraš imati research encounter koji gotovo redovito spušiš jer ti generalno treba lore ili observation za to, a nisu svi likovi dobri u loreu jer ti ipak treba malo mišića za druge stvari...

Mehanizam pečačenja vrata mi je draži od mehanizma rješavanja misterija najviše zato što u EH clueovi trebaju za skoro sve, a jako su rijedak resurs.

Borbe su mi ipak draže u EH jer možeš kljucati po monsteru dok ga ne rokneš i ne moraš ih skupljati kao trofeje (downside je što idu nazad u vreću, ali to zapravo i ne mora biti downside jer si povećavaš šansu da ćeš opet izvući glupog kultista npr.). Other World encounteri su manje opasni u AH koliko sam imao priliku vidjeti, dok su u EH kompleksni i traže više checkova i veća je šansa da ćeš fejlat i nećeš uspjeti zatvoriti vrata, što je loše jer glupi Omen track kruži uokolo i riga monstere i pomiče ti Doom, što je još gore.

Draža mi je mehanika korištenja influencea u EH za dobivanje novih itema, od njihove kupovine u AH. Oke, povećava mogućnost da fejlaš, ali za to je dobar onaj deda koji ima visok influence i njega bildaš da kupuje i ako se ne varam ima ability da trenutno kupljeni item odma nekome pošalje bez obzira na lokaciju. Nema keša u EH tako da je lakše.

Ono što mi se JAKO sviđa kod AH je ogroman Mythos deck koji ti ne odbrojava vrijeme, jer nema ništa frustirajuće nego kad u EH vidiš da su ti ostale još dvije karte u Mythos decku, a ti si izračunao da bi ti, uz najbolje izglede, omjere i sreću, trebala tri turna da pobijediš. :S A to se nama često događalo, da bi nam Mythos iscurio i pokrepali bismo, a da smo imali samo jedan turn možda bismo uspjeli pobijediti.

S druge strane, Mythos u EH je kompleksniji, više toga se dogodi i zabavnije je. No opet, šteta što se monsteri ne kreću uokolo kao u AH, to mi se sviđa, što nisu statični u AH nego se mogu skinuti malo s vrata i olakšati ti proces.

Sviđa mi se koncept šuljanja pored monstera, kod EH nema toga nego se moraš fajtat htio ne htio ako si na istom polju s njim, što često zna dotuć nepažljive igrače.

Za kraj, čini mi se da AH nekako vodi ovu bitku po pozitivnih stvarima, ali volio bih kada bi se rodila igra koja bi objedinila dobre stvari iz obje ove igre. :) Encounteri su mi općenito detaljniji i s više mesa u EH, samo su prokleto teški za svladati većinu vremena. Ne znam, zapravo sviđaju mi se obje igre svaka na svoj način i ovisno o raspoloženju. :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post (ukupno 5):
sadistikovedran87kockicaValsimjuri006
vedran87
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 76
Pridružen/a: 10 vel 2019, 20:14
Ima zahvala: 42 puta
 pohvaljen: 59 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la vedran87 »

Puno toga nešto :D.

Terraforming Mars:

Toplo preporučam bar probati svakome.

Igram skoro svaki tjedan s nećakom u dvoje. Preporučam bar probati svakome, igra je odlična i nađe se za svakoga ponešto. Tematski vrlo snažna, igranje glatko teče i svaka partija ponudi neke nove zanimljive kombinacije, nisam još vidio dvije slične strategije do sad, a igrao sam je dosta. Po meni jedna od najboljih igara koje zahtjevaju stalnu improvizaciju i prilagodbe novonastaloj situaciji. Uzeo sam i Venus next expanziju nije razočarala. Izgleda intimidating at first i ima dosta toga za polovit, no jednom kad se sve nauči ide jako glatko jer su pravila logična i doslovno nacrtana i napisana svugdje gdje treba tako da kad ih se jednom zna ne zaboravljaju se. Meni je ogroman plus što nije tolko na nož kao druge kompetativne igre, ima nekih kartica i mehanika kojima se naudi drugom igraču, no to obično pomogne više da igra bude napetija nego da se baš nekoga dotuće obično su to minorne stvari, uz napomenu da to najbolje funkcionira u troje. A osim toga igra cijelo vrijeme izgleda close, osječaj građenja svoje korporacije i postajanje sve jačim i rađenja sve više je odličan i proces je vrlo zabavan. Na kraju netko pobjedi, ali ako bih izdvajao igre di je puno veći čar u putovanju nego u tome tko će na kraju imati najviše bodova ove bih se prve sjetio.

Unusual Suspects:

Toplo preporučam svima koji vole light party cooperativne igre

Puno puta igrao u Meeple's Corneru. Vrlo vesela više party igra usklađivanja predrasuda temeljenih na karikaturnim fotografijama razno raznih osoba :D. Do sad tko god je probao samnom bar mu se svidjelo. Brzo se uči brzo se igra, odlična kao filler ili cjelovečernje druženje ljudi se mogu pridruživati i odlaziti po želji. Igrao jedno desetak puta po više sati odjednom još mi nije dosadila.

Koncept

Toplo preporučam svima koji vole light party igre

Igra asocijacija preko sličica. Ne mogu se zasitit kolko god je igrao. Party game? ( više je framework za hilarious stvari nego baš igra igra), a inače ih ne volim baš tako da ima tu nešto. Tko god je samnom igrao se zabavio. Preporučam ignorirati pravila bodovanja i timova i igrati po svom bez timova nego svako za sebe. ako se igra na bodove predlažem da onaj koji daje asocijaciju i koji pogodi da dobiju bodove i to po jedan za plavi, 2 za crveni i 3 za sivi pojam + vremensko ograničenje od 3 do 5 minuta za pogađanje. Ipak najčešće igram bez bodova di je glavni cilj da se pojam ili čim prije pogodi ili da se uzme neki jako težak di se treba dobrano pomučiti i challengati i sebe i ostale da ga se objasni. Za ekipe koje vole takve stvari smijeh i zabava garantirani.

Root

Toplo preporučam svima koji vole vrlo kompetativne asimetrične "war like" igre.

Odlična asimetrična igra s nešto malo ekonomije i fokusom na rase, njihove sposobnosti i vojnike te kontrolu područja na mapi. Ovo izbjegavam već neko vrijeme jer nisam veliki obožavatelj "ratnih" kompetativnih igara, a još manje asimetričnih, no eto smekšao sam se i odlučio probat.

Kratki komentar za moje preference. Jednostavno to nisu moji tipovi igara jer imam osjećaj da prečesto ovise o tome na koga se tko namjeri pa često pobjedi netko tko ni kriv ni dužan nije imao ni nekakvu brutalnu strategiju ni ništa nego je samo imao sreće s drugim ljudima i držao se po strani, a istovremeno je bar kolko tolko bio efikasan s tim kaj on radi.

Ako vam ovo nije nedostatak nego možda čak i prednost ne mogu je toplije preporučiti bilo kome tko voli takve tipove igara. Vrlo simpatična, snažna tematski, rase koje sam ja vidio su vrlo različite i vidim veliki potencijal za replayability. U igri koju smo mi igrali nisam vidio nikakve nedostatke, igra se čini fer, a pošto je asimetrična je automatski i balansirana jer je na igračima da paze da nitko ne steamrolla dok pažljivo istovremeno kuju svoj vlastiti put prema pobjedi.

Pravila jednostavna, brzo se nauče i igra ne traje predugo. Tako da je i to velika prednost. Ima jednostavna rasa za početnike kao i kompleksnije rase za one koji to nisu što je po meni isto odlična stvar.


Arkham Horror 2nd edition

Toplo preporučam svima koji vole heavy coop igre, vole puno kombinirat i smišljat planove i imaju vremena na pretek.

Ne proporučam onima koji ili nemaju vremena ili nemaju strpljenja i općenito ih ne privlači kombiniranje, planiranje u što se čini kao beskonačnost.

Evo kolega @CrazyBunnyGuy koji mi je bio žrtva :D jer gore lijepo napisao svašta nešto ^^. Meni je ova igra jednostavno epic, no ne preporučujem je nikome tko se ne voli stavljati u koštac s ponekad izluđujučim pravilima i desecima what ifova. Nemojte igrati ako nemate nekoga tko poznaje igru i pravila poprilično dobro jer to iznimno smanjuje količinu glavobolja. Doduše nisam je igrao 100 godina tako da od 5 sati koje smo igrali je bar jedno 90 minuta prošlo na objašnjavanje osnovnih stvari i listanje po manualu inače bih rekao jedno 4 sata playtime, može se pogurat do 3 ako se igra na nož. Puno kraće ako nije azazoth i rano se probudi no to je onda obično i loss.

Možda je Arkham Arkham 3rd edition savršeni spoj svega dobroga iz 2nd edicije i Eldtritcha ko zna. Treba probat :D.

Ako netko želi probati 2nd edition nek se javi, novih žrtava nikad dovoljno rado ću naučit al pripremite bar jedno 4-5 sati ako želite završiti i pobjediti :D.
Ovi su korisnici zahvalili autoru vedran87 za post (ukupno 4):
kockicaShichValsimjuri006
Creation requires influence. Everything we make is a remix of existing creations, our lives and the lives of others.
Avatar
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Postovi: 794
Pridružen/a: 15 svi 2018, 15:36
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

vedran87 je napisao/la: 21 svi 2019, 14:24
Arkham Horror 2nd edition

Toplo preporučam svima koji vole heavy coop igre, vole puno kombinirat i smišljat planove i imaju vremena na pretek.

Ne proporučam onima koji ili nemaju vremena ili nemaju strpljenja i općenito ih ne privlači kombiniranje, planiranje u što se čini kao beskonačnost.

Evo kolega @CrazyBunnyGuy koji mi je bio žrtva :D jer gore lijepo napisao svašta nešto ^^. Meni je ova igra jednostavno epic, no ne preporučujem je nikome tko se ne voli stavljati u koštac s ponekad izluđujučim pravilima i desecima what ifova. Nemojte igrati ako nemate nekoga tko poznaje igru i pravila poprilično dobro jer to iznimno smanjuje količinu glavobolja. Doduše nisam je igrao 100 godina tako da od 5 sati koje smo igrali je bar jedno 90 minuta prošlo na objašnjavanje osnovnih stvari i listanje po manualu inače bih rekao jedno 4 sata playtime, može se pogurat do 3 ako se igra na nož. Puno kraće ako nije azazoth i rano se probudi no to je onda obično i loss.

Možda je Arkham Arkham 3rd edition savršeni spoj svega dobroga iz 2nd edicije i Eldtritcha ko zna. Treba probat :D.

Ako netko želi probati 2nd edition nek se javi, novih žrtava nikad dovoljno rado ću naučit al pripremite bar jedno 4-5 sati ako želite završiti i pobjediti :D.
Pa, završili bismo ranije da nas onaj "investigators cannot seal gates" nije guzio barem dva sata i to nasuho... Ja moram priznati da mi 3rd edition ne izgleda privlačno (doslovno mi "ne izgleda" privlačno, više mi je cartoonish od ostalih), a rješavanje Mythosa pomoću tokena mi je posve necool, eto ne znam, ali trebalo bi probati, slažem se, voljan sam. A isto tako sam voljan opet koji put 2nd edition odigrati možda s nekom malo jačom beštijom.
Avatar
Valsim
Reactions:
Postovi: 3120
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 2291 put
 pohvaljen: 2358 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Valsim »

Wooow. Ništa ništa, pa čak dva epska opisa. Keep it up guys :thumbs .
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Avatar
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Postovi: 794
Pridružen/a: 15 svi 2018, 15:36
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

Oh, the stories I could tell you... :) Samo dva okršaja odradismo u pregrađu Gloomhavena sinoć, ali bilo je epskih razmjera, u svojoj skromnosti.

Predstavljam vam Berthu von Crust, novopečenu Spellweavericu, prve razine, koja je došla u Gloomhaven po malo zlata, malo iskustva i malo dobrog benganja, kako god vi to uzeli. S njom u pratnji stara iskusnjara Neomare (right, @vedran87) the Brute, uz povremeno pojavljivanje Perice, Berthinog familiara kojeg je uspjela naučiti summonati malo kasnije, ali navrijeme.

slika


Bertha von Crust, seeker of Xorn, ispočetka malo nespretna u odabiru svojih akcija i njihovom chainanju, postajala je sve bolja i bolja kako je vrijeme odmicalo. Moglo bi se reći da je htjela biti pacifist, ali nije joj uspjelo, mislim da je na krivom mjestu za takav odabir karijere. Shvatila je i Bertha to pa se odlučila na drugi pristup - riješiti svijet šljama koji ne prihvaća Xornovo ime i njegov veličanstveni dar u obliku krastica kuge koja će se vratiti, jednom, ako se Berthu pita, jača nego ikad!

slika

Uglavnom, prvi dungeon je bio tek skroman početak za Berthu, a tada nije ni poznavala svog vodiča, a niti Pericu. Njene akcije bile su uglavnom reaktivne, a ne proaktivne, no Bertha se nije predavala, dapače, učila je. Shvatila je da je ranger i da mora ostati iza svog brutalnog vodiča i lagano namamiti neprijatelje u jednu lijepu liniju. A onda, zato jer može i zato jer je Xorn na njenoj strani... napraviti ražnjić uz pomoć svog Impaling Eruption spella! Uz pomoć moćnog Xorna i malo ekstra magije, pojačala je svoju razornu moć nabadanja, a bogme i svojih vatrenih orbova, kako bi spržila ono što na ražnjić nije htjelo. U to vrijeme i Perica je bio u igri te počistio ono malo jadnih monstera što je preživjelo napad. Ovo je Berthin i Peričin collective kill:

slika

Da ne ispadne da je naš brutalac stajao po strani, nije, naravno, jer da nije bilo njegovog klanja miniona i natjerivanja po dungeonu, nikad se ne bi postrojili tako da ih Bertha može nakebabiti na svoj Impaling Eruption. Uz skroman loot i pristojan XP na kraju druge runde, najveća zadovoljština došla je iz toga što ovaj bossić nije ni stigao prizvati u pomoć svoje minione iz ostalih prostorija. Ono što su zatekli, to su i pobili, nothing more, nothing less.

Kao nagradu, otkrili su novu uzbudljivu lokaciju! Thus, The Impalers were born...

slika


Dakle, igrah Gloomhaven. Nakon dvije tamnice, mogu reći da sam toliko oduševljen igrom da je želim za sebe. To će morati pričekati, naravno, jer koliko god se trudio pare niti serem niti mi uspijevaju narasti na drvu. Smirio sam craving Fenrisom koji će nadam se stići sljedeći vikend pa da krenem u to i zadovoljim se. Kao što sam onomad rekao, lakše se skinuti s kokaina nego s hoardanja društvenih igara.

No oke, dok dođe do toga, nadam se da ću se naigrati dovoljno i da će Bertha postati malo korisnija. Gornjem opisu unatoč, trebalo mi je ipak dosta vremena da shvatim koncept karata i akcija odnosno da ih naučim koristiti proaktivno. Željan sam vidjeti Berthu kako postaje jača jer ako je mogla roknuti bossa skoro pa sama sad dok je level 1, zanima me što će moći kasnije, puno kasnije :)

Užasno mi se sviđa koncept ove igre, količina svega, elegantan spoj svih dragih mi mehanizama odsvakud - jedino se nadam da suigrači ne zamjeraju RPG element koji ubacim. Ispričavam se, ali Bertha je odana podanica Xorna i takva će i ostati dok ne rikne, kuga stigla ili ne.

Osobno najbolniji dio cijele priče bilo je trganje kartice. U kasnijoj raspravi ustanovili smo da je ta fejk drama oko uništavanja legacy komponenti baš to, fejk i drama. Kartica je useless nakon što je otkrivena, ali igra nije prestala biti useless. Materijala ima dovoljno za sto milijuna sati igre, tako da, ne brinem više oko uništavanja ičega. DAJTE MI NEŠTO DA PODEREM!
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post (ukupno 9):
dlakargrofvedran87PapaverkockicaShichmiljenkoValsimdado
Avatar
dado
Reactions:
Postovi: 1249
Pridružen/a: 16 lis 2014, 16:54
Ima zahvala: 3358 puta
 pohvaljen: 1985 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dado »

Obožavam kada igram neku igru prvi put bez ikakvih očekivanja pa me na kraju igra oduševi. Zadnji takav slučaj je Elysium.
Nakon stajanja na polici nekoliko mjeseci konačno je prije 3 dana došao red i na nju. 3 partije poslije mogu samo reći: dado, blento, zašto ovo nisi prije odigrao? Znači ja sam oduševljen, kakva igra... :bravo Odluke, komboi, brain burn... yes, please. :ljubav
Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati u budućnosti ali za sada ulazi u top 5.
Vidim na bgg-u da je ekspanzija spremna ali je Space Cowboys nemaju u planu izdavati. Šteta. :(
Ljudi, ako već niste, uzimajte ovo dok još ima. :thumbs
Ovi su korisnici zahvalili autoru dado za post (ukupno 5):
grofCrazyBunnyGuykockicapriroda15osaka
slika
Avatar
dendarii42
Reactions:
Postovi: 700
Pridružen/a: 24 sij 2018, 13:37
Ima zahvala: 811 puta
 pohvaljen: 677 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dendarii42 »

Ima li interesa da se naziv topica promijeni u "ŠTO ste zadnje igrali?"

Može i ća, kaj, kog vraga, koju igraću tvorevinu i ostale permutacije.

Nekako sadržaj nikad ne dopre do mene jer moj potrgani mozak odbija provarit išta nakon naslova. :oops:
Ovi su korisnici zahvalili autoru dendarii42 za post:
Spectre
slika
Vukozec
Reactions:
Postovi: 560
Pridružen/a: 26 lip 2012, 12:55
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 654 puta
 pohvaljen: 552 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Vukozec »

Šta ti smeta "šta"?
slika
Butch
Reactions:
Postovi: 249
Pridružen/a: 19 stu 2018, 16:14
Ima zahvala: 44 puta
 pohvaljen: 139 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Butch »

Srbizam je.
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”