Cuba Libre

Podforum namijenjen DIY (Do It Yourself) i PNP (Print & Play) igrama, odnosno igrama koje sami slobodno preuzmete i napravite.

Moderator/ica: sadistiko

Pravila foruma
Svaku igru koju opisujete postavljajte kao posebnu temu. Preporuka je da prvi članak sadrži poveznicu od kuda su materijali za igru preuzeti, opis igre, te opis izrade igre.
Avatar
miki0102
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 476
Pridružen/a: 22 vel 2017, 22:55
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 413 puta
Kontakt:

Re: Cuba Libre

Post Postao/la miki0102 »

thegrey je napisao/la: 18 srp 2018, 17:28
miki0102 je napisao/la: 18 srp 2018, 15:01
thegrey je napisao/la: 18 srp 2018, 11:20 Još jedna sitnica oko edukacija i malo C koji stoji na fotografijama i mapama GMT igara - ukoliko se dokaže da umnožavanje igre za osobnu upotrebu utječe na tržište odnosno izgubljeni profit, onda takve aktivnosti de iure pripadaju u kršenje copyrighta.
To je što se pravne strane tiče, a činjenica jest da je u zabiti poput Hrvatske i za ovakve nebitne iznose opasnost od tužbe = 0.

A što se moralne strane tiče, malo sam proćaskao sa ekipom iz GMT gamesa koji su mi jako dragi, prilično se trude i za mene su jedni od poštenijih kompanija u industriji:
We have a two-tiered policy on copies.
If a game is out of print and is not going to be reprinted, we have no objection to scanning personal use copies.

If a game is in stock or is going to be reprinted, then even a personal use scan takes money out of our pockets, and royalties from the designers.


Obzirom da nemam nikakvu namjeru ljude uvjeravati oko ispravnosti njihovih odluka, zaključiti ću ovo sa: Sretno sa edukacijom!
Ajde da završimo. Prema članku 85. I članku 88. Zakona o autorskim pravima dopušteno je reproduciranje autorskih djela u svrhe znanosti i nastave ukoliko autor to izričito ne zabrani. Što znaći može se no ako u ovom slučaju GMT to zabrani onda ne. Kako ću ja to ukomponirati u nastavu to je moj problem.

Još me jedno zanima kad si se čuo s prijateljima iz GMT—a jesu li ti dali dopuštenje da preprodaješ njihove igre!? Ako se ne varam prodajep Labyirint. Zar im to isto ne uzima zaradu! Molim odgovor.


Za ovaj drugi dio odgovor je da - dali su mi dopuštenje putem US Code, 17@109 članka.
(a) Notwithstanding the provisions of section 106(3), the owner of a particular copy or phonorecord lawfully made under this title, or any person authorized by such owner, is entitled, without the authority of the copyright owner, to sell or otherwise dispose of the possession of that copy or phonorecord.
Ovdje je naglasak na particular copy, odnosno mogu prodati ili posuditi samo svoju kopiju, nikako ne smijem izrađivati nove kopije te ih posuđivati ili prodavati.
Sve uredu ako su oni tebi dali putem US Code, 17@109 članka. da prodaješ ili posuđuješ vlastite kopije u SAD-u no US Code koji si naveo gore nema nikakvu težinu u Republici Hrvatskoj. U RH vrijede zakoni RH, a u tvom slučaju ovdje je riječ o nezakonitom preprodavanju društvenih igara.

Pa za početak imamo Zakon o trgovini koji već u Članku 3. Stavak 1. definira što se podrazumijeva pod trgovinom. Pa piše:
(1) Trgovina je, u smislu ovoga Zakona, gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka, na domaćem ili inozemnom tržištu.

Što znači da se ti kao i svi ostali subjekti koji prodaju svoje igre na ovom forumu baviš trgovinom jer prodaješ robu i tako ostvaruješ dobit. Pošto prodajete robu onda ste vi trgovci.

U Članku 4. Stavak 1. istog zakona se definira tko je trgovac pa zakon kaže:
1) Trgovac je, u smislu ovoga Zakona, pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini.
Mene zanima jesi li ti u tvom slučaju registriran za prodaju robe (društvenih igara) kako nalaže zakon? Ukoliko nisi, a pretpostavka je da nisi registriran kao ni većina prodavača na ovom forumu onda svi ti koji nisu registrirani krše Zakon o trgovini i to članak 4. stavak 1. tj. prodaju igre protuzakonito.

I na kraju Članak 70. Stavak 1. propisuje kaznu za one koji su se na prethodno navedeni način ogriješili o zakon.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 300.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a novčanom kaznom od 4.000,00 do 75.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi kao I fizička osoba ako:
obavlja djelatnost trgovine, a nije registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili obavljanje usluga u trgovini (članak 4.),


Nakon svega ovoga može se zaključiti da se krši zakon na ovom forumu no za to nisu odgovorni admini, moderatori i ini već u ovom slučaju članovi/prodavači.
Pretpostavljam da će sad netko spomenuti npr. prodaju na Hreliću kao legalnu ili putem Njuškala no to je jedna druga priča jer je na Hreliću riječ o sajamskoj prodaji koja je drugačije regulirana zakonom, a Njuškalo je samo oglasnik koji se ograđuje od svakog nezakonitog sadržaja koji se pojavi na stranicama npr. evo točka 14 i 15. Uvjeta i pravila korištenja:

14 Za sve objave, oglase, poruke, tekstove, prikaze, fotografije, videosnimke, ponude, kataloge, vaučere i drugi materijal (u daljnjem tekstu: sadržaj) objavljen na stranicama, prenesen preko stranica ili povezan elektroničkom poveznicom (linkom) sa stranica, isključivo odgovara osoba od koje je takav sadržaj potekao. Njuškalo ne daje nikakva jamstva o pitanju točnosti, potpunosti ili autentičnosti takvog sadržaja. U slučaju bilo kakvih zahtjeva trećih osoba po osnovi naknade štete ili po bilo kojoj drugoj osnovi, a koja bi bila u vezi sa sadržajem dostavljenim od korisnika, korisnik u cijelosti preuzima odgovornost, kao i obvezu poduzeti sve radnje kako bi obranio i zaštitio Njuškalo od svih takvih zahtjeva. Korisnik se obvezuje nadoknaditi Njuškalu svaki trošak kao i svu štetu koja bi nastala na temelju zahtjeva trećih osoba, a po bilo kojoj osnovi vezanoj uz materijal dostavljen od korisnika.

15 Zabranjeno je naručivanje i objavljivanje sadržaja koji su nezakoniti, štetni, prijeteći, koji zlostavljaju, uznemiravaju, kleveću ili su na bilo koji način štetni malodobnim osobama. Nedopušteni su sadržaji koji sadrže osobne podatke drugih osoba bez njihova izričitog odobrenja. Korisnik se obvezuje da neće objavljivati sadržaj koji je u suprotnosti sa zakonom, ostalim propisima i Ustavom Republike Hrvatske. Korisnik se posebno obvezuje da neće prodavati i oglašavati prodaju robe ili pružanje usluga kojima bi se kršila autorska i srodna prava trećih osoba.



Njuškalo - Uvjeti i pravila korištenja
https://www.njuskalo.hr/index.php?ctl=s ... disclaimer

I za kraj naravno ne skrivam da sam i ja također do nedavno kršio zakon prodajući igre na forumu.
Ovi su korisnici zahvalili autoru miki0102 za post:
neuromancer
slika
Avatar
thegrey
Reactions:
Postovi: 381
Pridružen/a: 02 ožu 2011, 08:12
Ima zahvala: 78 puta
 pohvaljen: 204 puta

Re: Cuba Libre

Post Postao/la thegrey »

Teško... ali ovo ti pripada u kategoriju formalne zablude ili lažnih pretpostavki.
Obzirom da sam prilično iskren da sam kupio Labyrinth kako bih ga igrao ne možeš zaključiti kako sam trgovac. A dolje sam ti boldao i zbog čega - moram se baviti kupnjom i prodajom robe u SVRHU OSTVARIVANJA DOBITI. Jebiga, da se bavim time, priznao bih sad u raspravi.
Ali u odlomak koji si citirao bi recimo mogli pripadati forumaši koji kupuju radi preprodaje (nećemo ih imenovati).


Pa za početak imamo Zakon o trgovini koji već u Članku 3. Stavak 1. definira što se podrazumijeva pod trgovinom. Pa piše:
(1) Trgovina je, u smislu ovoga Zakona, gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka, na domaćem ili inozemnom tržištu.

Što znači da se ti kao i svi ostali subjekti koji prodaju svoje igre na ovom forumu baviš trgovinom jer prodaješ robu i tako ostvaruješ dobit. Pošto prodajete robu onda ste vi trgovci. - formalna zabluda obzirom da se 99% forumaša ne bavi kupnjom i prodajom igara u svrhu ostvarivanja dobiti već u svrhu igranja istih

U Članku 4. Stavak 1. istog zakona se definira tko je trgovac pa zakon kaže:
1) Trgovac je, u smislu ovoga Zakona, pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini.
Avatar
dlakar
Reactions:
Postovi: 842
Pridružen/a: 22 vel 2016, 16:46
Ima zahvala: 677 puta
 pohvaljen: 664 puta
Kontakt:

Re: Cuba Libre

Post Postao/la dlakar »

Zakoni se krše svakodnevno i neke stvari se ne mogu niti žele kontrolirati. Mene je konkretno zanimalo što pravna strana kaže za ovo što mi radimo izrađivanjem igara pošto mi zdrava logika nalaže da nije legalno. Drugo da to radimo u svoja četiri zida. Ali eto, postavljam igre javno iz dva razloga. Prvi je da pomognem nekome sa kojom idejom jer sam većinu toga smislio na način da sam griješio....A to košta vremena i novaca ,a drugi je...svi smo mi ljudi, pa ti je drago kad netko pohvali tvoj rad. :)
Moj zaključak je da nije legalno ali vjerojatnost od bilo kakvih posljedica je jednak nuli.
Kada kršim zakon, nemam potrebu dokazivati nekome da i on radi nešto takvo kako bih opravdao sebe. :)
Zato @miki0102 samo deri i pokazuj svoje radove. Ja izbjegavam izradu igara koje koriste puno drvenih komponenti, možda si to promijenio.
Ovi su korisnici zahvalili autoru dlakar za post (ukupno 3):
miljenkoneuromancersadistiko
For a while, I thought of myself as an atheist until I realized it was a belief, too.
Avatar
Satarash
Reactions:
Postovi: 334
Pridružen/a: 05 vel 2014, 14:24
Ima zahvala: 190 puta
 pohvaljen: 235 puta
Kontakt:

Re: Cuba Libre

Post Postao/la Satarash »

Samo da se nadovežem na ovaj dio o prodaji rabljenih igara putem malih oglasa ovdje na forumu: nema tu riječi o kršenju zakona, osim ako se ne radi o prodaji u većim količinama, što samo po sebi može odmah izazvati sumnju u preprodaju, jel.
Dakle, svatko ima pravo prodati svoju osobnu imovinu. Porez na to se ne plaća jer je već plaćen! Također, pretpostavlja se i da je igra prodana po manjoj cijeni od one po kojoj je kupljena. Tak da možete zaboraviti na to da se tu radi o nekakvoj ilegalnoj djelatnosti.
A ovaj dio o ilegalnoj/legalnoj izradi igara uopće ne želim komentirati jer se ne kužim u to, niti me zanima previše. Ali priznajem, lijepo ih je vidjeti i volim ovakve postove s primjerima izrade igara.
Avatar
miki0102
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 476
Pridružen/a: 22 vel 2017, 22:55
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 413 puta
Kontakt:

Re: Cuba Libre

Post Postao/la miki0102 »

thegrey je napisao/la: 20 srp 2018, 02:08 Teško... ali ovo ti pripada u kategoriju formalne zablude ili lažnih pretpostavki.
Obzirom da sam prilično iskren da sam kupio Labyrinth kako bih ga igrao ne možeš zaključiti kako sam trgovac. A dolje sam ti boldao i zbog čega - moram se baviti kupnjom i prodajom robe u SVRHU OSTVARIVANJA DOBITI. Jebiga, da se bavim time, priznao bih sad u raspravi.
Ali u odlomak koji si citirao bi recimo mogli pripadati forumaši koji kupuju radi preprodaje (nećemo ih imenovati).


Pa za početak imamo Zakon o trgovini koji već u Članku 3. Stavak 1. definira što se podrazumijeva pod trgovinom. Pa piše:
(1) Trgovina je, u smislu ovoga Zakona, gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka, na domaćem ili inozemnom tržištu.

Što znači da se ti kao i svi ostali subjekti koji prodaju svoje igre na ovom forumu baviš trgovinom jer prodaješ robu i tako ostvaruješ dobit. Pošto prodajete robu onda ste vi trgovci. - formalna zabluda obzirom da se 99% forumaša ne bavi kupnjom i prodajom igara u svrhu ostvarivanja dobiti već u svrhu igranja istih

U Članku 4. Stavak 1. istog zakona se definira tko je trgovac pa zakon kaže:
1) Trgovac je, u smislu ovoga Zakona, pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini.
Gle ne moraš se baviti i kupnjom i prodajom robe da bi bio trgovac. Dovoljno je da samo prodaješ robu i time ostvaruješ dobit. Ti kršiš zakon jer nisi registrirao svoju prodaju i stoga bi mogao biti kažnjen prema ranije navedenoj kazni da je državi to u interesu. — provjereno kod pravnika

@Satarash kako nije registrirao svoju prodaju onda ni ne može platiti porez. Tek kad bi ju registrirao onda bi morao ga platiti. (Registracija je par kuna ako se ne varam) Da nema višestrukog oporezivanja oko neke stvari to nikako ne stoji. Npr kad prodaješ nekome rabljeni automobil mora se platiti porez, a već je ranije porez plaćen kad si ga recimo prije par godina od nekog drugog vlasnika kupovao.

Činjenica je iako se krši zakon da te niko neće ganjati zbog prodaje društvenih igara premda bi mogao. Kad bi ti država pisala kazne zbog toga vrlo bi brzo izbili skandali pa bi Mirko Mirković javio medijima da ga je država kaznila za prodaju stvari preko neta, a on je to bio prisiljen uraditi jer nije imao šta za jesti ili Slavko Slavković se bunio da prodaje igre kako bi si platio operaciju ili bi Zoran Zorić svoje kršenje zakona obrazlagao da mu trebaju novci za plaćanje fakulteta i tako u nedogled.

U razgovoru sa pravnikom osim što je potvrdio da se prodajom igara bez prethodne registracije krši zakon također je rekao da su ti prodavači za sada bezbrižni jer je u zadnja dva mjeseca u poreznu stigla uputa oko lovljenja samo onih koji krše zakon prodajom nečega preko 2 000 kn.

@dlakar slažem se s tobom no neke su mi stvari zasmetale pa sam i to potegnuo jer je thegrej uvjeren da sve radi po zakonu. Barem mi se tako doimalo. Što se tiče prvotne rasprave nadam se da to još nije gotovo no za početak ovisi o tome hoće li se iz GMT—a javiti pošto mislim da thegrej nije poslao upit na pravi način. Kakav god odgovor na moj upit bio postati ću ga naravno ako odgovore.
Pozdrav svima!
slika
gogo666
Reactions:
Postovi: 323
Pridružen/a: 19 vel 2018, 17:58
Ima zahvala: 16 puta
 pohvaljen: 234 puta

Re: Cuba Libre

Post Postao/la gogo666 »

Prodaja osobne imovine se ne smatra prihodom, pa tako ni podliježe placanju poreza

https://www.zakon.hr/z/85/Zakon-o-porezu-na-dohodak

POGLAVLJE VI. PRIMICI KOJI SE NE SMATRAJU DOHOTKOM
Članak 8.

...

4. primici od otuđenja osobne imovine, osim imovine iz članka 59. ovoga Zakona

Clanak 59 ne spominje drustvene igre :)
slika
Avatar
miki0102
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 476
Pridružen/a: 22 vel 2017, 22:55
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 413 puta
Kontakt:

Re: Cuba Libre

Post Postao/la miki0102 »

gogo666 je napisao/la: 20 srp 2018, 21:13 Prodaja osobne imovine se ne smatra prihodom, pa tako ni podliježe placanju poreza

https://www.zakon.hr/z/85/Zakon-o-porezu-na-dohodak

POGLAVLJE VI. PRIMICI KOJI SE NE SMATRAJU DOHOTKOM
Članak 8.

...

4. primici od otuđenja osobne imovine, osim imovine iz članka 59. ovoga Zakona

Clanak 59 ne spominje drustvene igre :)
Da ali ako te čope onda ćeš morati prvo dokazati porijeklo imovine. Čisto sumnjam da kod kuće se čuvaju računi, a i malo za vjerovati je da ti je netko igre prepisao naslijeđem. 😁
slika
gogo666
Reactions:
Postovi: 323
Pridružen/a: 19 vel 2018, 17:58
Ima zahvala: 16 puta
 pohvaljen: 234 puta

Re: Cuba Libre

Post Postao/la gogo666 »

Provođenje zakona ne rade roboti nego ljudi.
Jasno, uvijek te moze baja zajebat namjerno, al u pravilu nece.
Ja sam prodao cca 200 osobnih stvari preko njuskala (ne igre, ne preprodaja), ljudi iz drustva isto tako, nikog nitko nikad nije imao problema.
slika
Avatar
miki0102
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 476
Pridružen/a: 22 vel 2017, 22:55
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 413 puta
Kontakt:

Re: Cuba Libre

Post Postao/la miki0102 »

gogo666 je napisao/la: 21 srp 2018, 10:16 Provođenje zakona ne rade roboti nego ljudi.
Jasno, uvijek te moze baja zajebat namjerno, al u pravilu nece.
Ja sam prodao cca 200 osobnih stvari preko njuskala (ne igre, ne preprodaja), ljudi iz drustva isto tako, nikog nitko nikad nije imao problema.
Naprijed sam to i napisao da moraš imati jako lošu sreću da te zaje.... no da netko želi može. Tu i tamo kroz godine se pojave takvi slučajevi. Nedavno je neka baka nastradala jer je nešto prodavala zbog toga što nije imala novca ili tako nešto pa je izbio skandal u novinama. Ne mogu se više sjetiti kak je to išlo. I ja isto ponešto prodam preko njuškala ili koju igru preko foruma no svjestan sam da nije to baš legalno tj bilo bi da čuvam račune i svevšto treba.
slika
gogo666
Reactions:
Postovi: 323
Pridružen/a: 19 vel 2018, 17:58
Ima zahvala: 16 puta
 pohvaljen: 234 puta

Re: Cuba Libre

Post Postao/la gogo666 »

Ta baka je prodavala rukotvorine bez racuna.
Baka je radila protuzakonito.
Prodavanje vlastite igre u oglasniku je zakonito.
Kopiranje igara je protuzakonito.

A sto se kaznjava, koji baja koga ide zajebavat, to je potpuno neka druga prica.
slika
Odgovori

Natrag na “"Uradi sam" i "Ispiši i igraj" igre”