Gloomhaven

Pitanja vezana uz društvene igre
Avatar
Antomon
Reactions:
Postovi: 1237
Pridružen/a: 04 tra 2014, 20:38
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 1184 puta
 pohvaljen: 920 puta
Kontakt:

Re: Gloomhaven

Post Postao/la Antomon »

Naša vesela družina "Holy trinity" je uspješno pretvorila Gloomhaven boljim mjestom sve klase i rase.
Nakon 60-tako odigranih scenarija kroz 6 mjeseci, došli smo do točke kamo možemo reć da smo "završili" kampanju.

Ako imate pitanje, tu sam. :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru Antomon za post:
kockica
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Gloomhaven

Post Postao/la kockica »

Prvo pitanje, jel te vuče da ponoviš igru? :-)
Avatar
Antomon
Reactions:
Postovi: 1237
Pridružen/a: 04 tra 2014, 20:38
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 1184 puta
 pohvaljen: 920 puta
Kontakt:

Re: Gloomhaven

Post Postao/la Antomon »

Da, ali ne tako skoro.

Ima smisla ponovo odigrati kampanju jer postoje izbori preko kojih si zaključaš određene scenarije, pa onda drugi put doneseš drukčije odluke. Mi smo pričali o mogućnosti da prvu kampanju odigramo kao "dobri dečki" (svi izbori su nam bili moralno ispravni što i jesmo), pa da onda igramo drugu kampanju kao "loši dečki". Pošto postoje 6 početnih likova, a nas je bilo 3, idealna situacija da se isprobaju novi likovi.

Treba naglasati da ne postoji kraj kampanje da ne možeš dalje igrati. Možeš i dalje igrati istu kampanju, samo ovisi koliko imaš još otključanih scenarija. Mi smo ipak odlučili stati sa takvim igranjem za sada, malo da se odmorimo od igre :).

A još dolazi i ekspanzija.

Ako bi me netko sada pitao "Idemo igrati Gloomhaven?", rekao bi da.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Antomon za post (ukupno 2):
kockicaShich
ChMarin
Reactions:
Postovi: 25
Pridružen/a: 19 ožu 2018, 21:39
Ima zahvala: 35 puta
 pohvaljen: 8 puta

Re: Gloomhaven

Post Postao/la ChMarin »

Prijatelji i ja smo nedavno uzeli igru, koje savjete bi nam kao okorjeli veteran dao prije/tijekom igre? U slučaju da naučimo pravila naravno.
Avatar
Antomon
Reactions:
Postovi: 1237
Pridružen/a: 04 tra 2014, 20:38
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 1184 puta
 pohvaljen: 920 puta
Kontakt:

Re: Gloomhaven

Post Postao/la Antomon »

Savjet koji obično ide nakraju, ja ga dajem odmah na početku; najvažnije da se zabavite. Nije problem ako se zaboravi ili krivo igraju neka pravila, nije bitno ako ne uspijete scenario, nije bitno ako netko ima više lootanih coinova ili experience tijekom igre. Jedino je bitno da bude što manje stresa i sve više zabave.

Od praktičnih savjeta; neka svatko nauči pravila, prvo pogledajte video od Rogana (https://www.youtube.com/watch?v=pSWMvXT6jCw i https://www.youtube.com/watch?v=XUx7riwsrwY), te onda počnite čitati pravila iz knjige, lakše je nešto naučiti ako vizualno znaš o čemu pravila iz knjige pričaju. Prvih 3-4 scenarija sva pravila ponavljajte kao pjesmicu tijekom scenarija, nakon toga ćete se ufurati i to više neće bitno potrebno.

Nakon 5-6 odigranih scenarija, ponovno pročitati pravila i ispraviti pravila koja ste igrali krivo, jer ćete sigurno izostaviti neko pravilo ili ga krivo igrati (najbolji indikator toga je ako se igra čini prelaka ili preteška). Najteža pravila su kako se čudovišta kreću za vrijeme njihovog turna. Provjerite svoje znanje preko kviza na BGGu o monster movementu kada mislite da znate kako se čudovišta kreću jer obično svi krivo igraju nešto (https://boardgamegeek.com/thread/190335 ... er-ai-quiz). Mi smo neka pravila igrali krivo i skužili tek nakon 40 odigranih scenarija.

Dobra kratka pravila koja se updataju sa FAQ (https://boardgamegeek.com/filepage/142767/rules-summary). Njih koristiti kao referencu tijekom igre, nikako samo iz njih učiti igru.

Od organiziranja komponenti najbitnije je imati organizirano monstere sa njihovim kartama (ability i stat) te map tileove. To je ono što se mjenja iz scenarija u scenarij, druge stvari smo mi držali po vrećicama i preživjeli smo bez organizatora za cijelu igru (poslikam koja smo mi rješenja koristili).

Ako vam je stalo do priče, igrajte što češće i vodite sami bilješke sa strane. Mi nakon 6 mjeseci više nismo znali što je glavna priča igre, nego tu i tamo bi se prisjećali detalja.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Antomon za post (ukupno 6):
kockicaChMarinPapaverluxormadotanelorn
Avatar
marge
Reactions:
Postovi: 854
Pridružen/a: 16 stu 2012, 20:26
Ima zahvala: 278 puta
 pohvaljen: 765 puta
Kontakt:

Re: Gloomhaven

Post Postao/la marge »

eto, konačno oprobao i to čudovište i mogu reći da kao čistom euro igraču i mrzitelju coop igara i kockica, igra se ne čini odbojna, zanimljivost je da nema kockicka već sam kombiniraš akcije sa karata iz ruke i donosiš odluke samostalno.. a najveći problem je vrijeme potrebno za odigravanje kampanje..
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post:
mado
Avatar
_ž_
Reactions:
Postovi: 17
Pridružen/a: 13 lip 2011, 08:39
Lokacija: Zadar
Ima zahvala: 10 puta
 pohvaljen: 52 puta

Re: Gloomhaven

Post Postao/la _ž_ »

Vidim tema je malo zapostavljena, nisam očekivao pošto je igra bgg#1 a i potraje dok je se odigra, no evo, da je malo oživim.

Ja sam je napokon uključio u svoj gaming raspored i mogu raspisati jedan kraći:
DNEVNIK BOARDGAMINGA POD KORONOM: GLOOMHAVEN (dio 1) spoiler free

Prvo moram priznati da ja jesam mali bgg freak, to znači da jako cijenim igre koje dobro kotiraju na bgg-u i naravno, čim je Gloomhaven isplivao na vrh, počeo sam pogledavati prema njemu. Međutim, isto sam tako jako brzo odustao od njega. Naprosto, sve što sam pročitao o toj igri činilo se neodrživim u mom rasporedu. S ekipom igram relativno rijetko (2-3 puta mjesečno), pa onda kako se rijetko susrećemo ne volimo gubiti puno vremena na setup i osim toga dosta rotiramo igre. Ponekad neku zaigramo i 2-3 puta zaredom, ali uglavnom vrtimo i nikad ne radimo planove unaprijed jer nikad ne znamo kad ćemo ponovo za stol. Sve ovo nije pasalo uz Gloomhaven koji zahtjeva baš te kvalitete: češće susrete, kontinuirano igranje i dugi setup.

I onda je došla karantena, a suigrač u stanu odrastao. Ima nas dvoje, stalno dostupni - to je to! Naručio igru, i nakon 10 scenarija evo prvih dojmova, čisto subjektivnih i bez storywise spoilera, možda tek uz minimalne mehaničke spoilere. Spoilere je zapravo nemoguće izbjeći jer je igra koncipirana na taj način. Ima 30 stranica jednostavnih pravila u kojima gotovo ništa o igri (osim mehanike) nije razotkriveno i jednom kad igrač krene po Scenario booku, sve što pronađe je novo i dotad neotkriveno.
Recimo, igra dolazi sa 20+ klasa koje su uglavnom sakrivene u zalijepljenim kutijama, osim 6 početnih koje su u otvorenim kutijama. Međutim, to što su otvorene ne znači da bi smjeli kopati po njima i analizirati ih - ne - igrač bira klasu na osnovu ikone i imena klase i sve nakon toga je otkrivanje.
Moram priznati, to nam je dosad i najveća dilema dok igramo. Npr, igra nam dopušta da idemo na jednu od lokacija 5, 6 ili 7. Mi znamo samo imena tih lokacija i nešto malo opisa. Da li ćemo onda birati iduću avanturu po imenu ili ćemo ipak malo proviriti u Scenario book pa bar odoka vidjeti što na tim lokacijama ima? Jako se teško suzdržavamo od virenja :)

Dakle odigrali smo 10 scenarija u 7 dana, 8 pobijedili i 2 izgubili. Svaki se scenarij može igrati kao easy, normal i hard. Kad smo pročitali pravila osjetili smo se ohrabreni, a kako smo i iskusni - idemo hard. Kakav poraz. Jao.
Onda smo naučili bolje. Zatim smo odigrali još koju na normal i tek nakon 2-3 partije sam počeo shvaćati divne finese mehanike.
I tu sad ide još jedna stvar koja me apsolutno oduševila. Uz puno dodatnih mehanika, pojednostavnimo li princip, igrač zapravo igra sa svojih 10 karata u ruci (+-). Samo 10 karata! A meni je trebalo 3 igranja da shvatim kako ih optimalno koristiti, i onda, kad sam ih naučio, došle su nove i sad je trebalo prilagođavati se novima a to je jedan divan i uzbudljiv proces.
Anyway, mehanika igranja 2 karte svaki potez, i odbacivanja jedne karte kad se svi odigraju pa nanovo igranje s preostalima je jako deep, posebno što nisu karte sve već je tu i situacija ne terenu (njam heksagoni), nepredvidljivi monsteri, još nepredvljidljiviji suigrači - sve u svemu sjajno i izazovno.
No to je tek core game, ono što i inače imamo u board gaming svijetu.

Ono što mi je bilo posve novo i nikad doživljeno je legacy element. Igra se mijenja svakim igranjem, tvoj karakter se mijenja, ti se s njim povežeš, postajete tim: ti i tvoj karakter, između misija ga nadograđuješ, hoćeš li mu kupiti neki item, ili ćeš mu ojačati neku kartu ili se koncentrirati na perkove... Puno izbora koje su izuzetno immersive.
Legacy element me apsolutno oduševio. Naprosto, nema šanse da sad igram nešto drugo, a lik me tamo čeka, treba mi još samo jedan battle goal i moći ću ubaciti nove karte u attack modifier deck, a pokupim li nešto loota kupit ću onaj item koji već dugo ciljam u shopu!! Idemo u novi dungeon!!

Zaključno, nakon 10 igranja:
Gloomhaven ima sjajnu mehaniku. :bravo
Legacy igre su vrlo zaokupljujuće. :thumbs Nakon Gloomhavena (dakle dogodine) rado bih igrao i druge legacy igre.

Druge kritike znaju reći: "to nije dungeon crawler to je puzzle s kartama". Ne slažem se. To je dungeon crawler bez užasnih kockica već s genijalnim kartama abilityja koje jesu kao da svaki potez rješavaš puzzle, ali nepredvidivi i zabavni puzzle.

Druge kritike znaju reći: "setup je killer". Istina, ali kako sam znao što me učekuje pripremio sam se sa hrpu onih storage kutija sa sitnim pregradama da razvrstam hrpe monstera + dobar sistem za karte i ostalo, sad nam je setup 5 minuta ako ga radimo udvoje tj 10 min ako radi jedan, plus mrrvicu duže da se sve vrati na svoja mjesta nakon dungeona.


Nastavim dalje, s drugim aspektima igre i iskustvom javim n akon idućih 10 scenarija.

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru _ž_ za post (ukupno 5):
sadistikokockicamadomiljenkoValsim
Avatar
Bolindus
Reactions:
Postovi: 561
Pridružen/a: 12 svi 2014, 21:41
Lokacija: Varazdin
Ima zahvala: 85 puta
 pohvaljen: 410 puta
Kontakt:

Re: Gloomhaven

Post Postao/la Bolindus »

Je, a tek dok dobis novog lika pa sve ispocetka :)
Remek djelo, nema kaj lik je pogodil nit, frosthaven je vec kickstartan, iako hateri vele da je samo reskin, ali nije tesko tom covjeku platit za odlican game opet :), usotalom veicnu toga lik besplatno daje ( tabletop simulator likovi, solo scenariji etc.)
Ovi su korisnici zahvalili autoru Bolindus za post:
Teehee(R)
smurfORnot
Reactions:
Postovi: 1023
Pridružen/a: 16 tra 2014, 08:27
Ima zahvala: 416 puta
 pohvaljen: 772 puta

Re: Gloomhaven

Post Postao/la smurfORnot »

Ja sam heppy da sam se rješio GLoomhavena pa nemam doma neigranih igara, nakon što je potonji stajao 2 godine na polici jer nemreš naci nekog dedicated da je zainteresiran toliko vremena ulupat u game xD
A i setup i teardown time što sam citao nikako nije išao na ruku također...
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Gloomhaven

Post Postao/la kockica »

a ja bih baš pomislio kako je to upravo tvoj tip igara :)

Ma ja zainteresiran ali nema smisla, naprosto nemamo vremena za takve stvari.
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”