FAQ

Sve vezano uz Fantasy Battles: The 9th Age

Moderator/ica: Miljac

Zaključano
Avatar
Miljac
Redovni član udruge
Reactions:
Postovi: 62
Pridružen/a: 24 lis 2016, 17:16
Ima zahvala: 27 puta
 pohvaljen: 50 puta
Kontakt:

FAQ

Post Postao/la Miljac »

The Ninth Age (T9A) - FAQ

Što je to The Ninth Age?
The ninth age je stolno strateška igra gdje se dvije strane sukobljavaju (najčešće u obliku 1 vs 1), svaka sa svojom vojskom minijatura. Igra je postavljena u High Fantasy svijet sa šesnaest različitih rasa. Rase su vrlo raznolike, od velikih mutiranih štakora, čovjekolikih zvijeri, orka i goblina, preko ljudske imperije i kraljevstva, do mračnih i šumskih vilenjaka, i to još nije sve.

Igrao sam Warhammer Fantasy Battles, je li ovo slično?
Konceptualno je vrlo slično, ali postoji mnogo razlika. Najbolje bi bilo ne zamarati se sličnostima, već pročitati pravila iznova, jer ima puno sitnih razlika koje bi se mogle zanemariti kada bi se tražile samo razlike.

Mogu li koristiti svoje Warhammer Fantasy minijature?
Da. Ako su na kockastim bazama prikladne veličine.

Nisam nikada igrao i interesira me The Ninth Age, ali od kuda da počnem?
Kada budu objavljeni termin, dođi u zakazano vrijeme i popričaj s nama, pomoći ćemo ti da kreneš s hobijem. Većina ljudi krene od toga koja im se rasa vizualno sviđa, pa ovdje (izbornik desno) možeš proučiti koje rase postoje i pronaći slike. Druga opcija je birati rasu po preferiranom stilu igre, ali za tu informaciju možda je lakše doći u termine igranja i raspitati se nego tražiti po internetu.

Budući da nisam nikada igrao nešto slično, nemam minijature, gdje ih mogu nabaviti?
T9A nema propisane minijature, što znači da je dozvoljeno igrati sa svim minijaturama koje su postavljene na prikladne baze i koje se, kada su raspoređene po jedinicama mogu jasno razlikovati za potrebe igre. Ipak, valja naglasiti da se snažno potiče WYSIWYG princip. Minijature se mogu nabaviti na raznim internet trgovinama, kao i u jednoj od lokalnih hobi trgovinama. Ipak, možda je bolje da prije nego kreneš s nabavkom doći u neki od termina kada bude zakazan.

Što je to WYSIWYG?
WYSIWYG (skraćeno od What You See Is What You Get) je princip koji se često koristi u stolno strateškim igrama. Kada se snažno potiče WYSIWYG princip, znači da je poželjno igrati s modelima koji liče na ono što predstavljaju.

WYSIWYG zvuči jako ograničavajuće, do koje razine to ide?
Minijatura goblina koja predstavlja vilenjaka i nije neka fora. Potiče se da ako osoba igra, na primjer, vilenjake, da modeli s kojima igra i liče na vilenjake. WYSIWYG se primjenjuje i na oružja koja minijature nose, no tu se ipak rade daleko veći ustupci. Tako je, na primjer, u redu reći da je jedinica minijatura opremljena kopljima, za potrebe igre zapravo opremljena mačevima, ili da su samostrijeli zapravo lukovi i strijele. S druge strane, ne bi baš bilo u redu reći da su lukovi i strijele zapravo mačevi.

Ja sam potpuno nov u ovom hobiju, kako da ja zadovoljim WYSIWYG?

WYSIWYG je nešto čemu igrači stolno strateških igara teže u velikoj mjeri, primarno zbog ugođaja igre koji se time postavlja. Ipak bitno je napomenuti da se za početak ne treba previše zamarati WYSIWYG konceptom, počnite igrate, posudite vojsku, isprobajte vojsku s čime možete, mi smo ovdje da vam u tome pomognemo. U neobaveznoj igri, glavno je pravilo da je u redu sve s čime je tvoj protivnik u redu.

Minijature koje želim kupiti nisu spojene niti obojene, što da radim?
Spajanje, konvertiranje i bojanje više manje je neizostavan dio ovog hobija. Za spajanje se koristi, ovisno o materijalu izrade, superljepilo ili plastični cement. Za bojanje, najčešće se koriste akrilne boje dostupne u raznim hobi trgovinama ili online. Ako negdje zapneš, dođi na forum, pitaj što i kako, ili dođi u zakazanim terminima nakon što budu objavljeni, da ti pomognemo. Uz to, postoje i mnogi video tutoriali, koji se lako pronalaze.

Ja se zaista ne želim baviti spajanjem i bojanjem, što da radim?
Za one koji se nikako ne žele baviti spajanjem i bojanjem, postoje načini da se to zaobiđe, npr. kupovina gotovih vojski od drugih članova ili putem interneta, i to je naravno isto legitiman pristup.

Ok, ovo je super, gdje mogu kupiti/pročitati pravila?
Pravila su u potpunosti besplatna, a najaktualnija pravila mogu se pronaći ovdje. Ipak treba obratiti pozornost na to da su pravila još u beti, i da se stabilna pravila očekuju krajem godine.

Što to znači da su pravila u beti?
Budući da je T9A projekt zajednice, tako i pravila testira zajednica. Pravila u beti relativno često se mijenjaju i zbog toga nisu stabilna.

Vidim da već postoje stabilna pravila, zašto koristimo betu?
Postoji više razloga, ali dva glavna su da je to smjer u kojem je trenutna zajednica odlučila krenuti, i da je to poduprijeto činjenicom da su beta pravila sličnija onima koja se očekuju krajem godine, a koja bi trebala ostati aktualna dugo vremena.

Ok vidim gdje su pravila, ali ne znam se snaći?
Postoje Slim Books, knjige (pročišćena pravila, bez pozadinskih priča i opisa) i postoje pune knjige (s pozadinskim pričama i opisima).
Glavna pravila igre su pod nazivom Rulebook - Slim, ako želiš ići Head-First načinom učenja, počni s tom knjigom.
Paths of Magic je knjiga gdje su popisane sve magije, i načelno nije potrebno proučavati tu knjigu prije odluke o tome koju rasu želiš igrati.
Ostale knjige su tzv. Army Bookovi. Svaki Army Book sadrži pravila specifična za neku rasu, kao i bodove i kategorije po kojima se slaže lista jedinica (vojska) s kojom se igra. Pravila slaganja vojski, opisana su u glavnim pravilima.

Ok, pravila su tamo, ali kako izgleda jedna partija The Ninth Agea?
Prije partije potrebno je pripremiti listu (vojsku) za igru. Pravila za slaganje lista nalaze se u glavnim pravilima i knjigama specifičnih rasa (Army Bookovima). Partije se uobičajeno igraju s listama od 4500 bodova, no igrači se mogu dogovoriti da igraju s kojim god brojem bodova žele. U pripremnoj fazi igre, odabire se sekundarni cilj igre, i igrači postavljaju svoju vojsku na bojno polje. Veliki dio strategije odvija se u ovoj fazi stoga je način i pozicija na koji su jedinice postavljene vrlo bitna. Nakon toga počinje glavni dio igre, gdje se kroz šest redova igrači pokušavaju nadmudriti. Jedinicama se rade manevri u svrhu što boljeg pozicioniranja, čime se ostvaruje pogodnija situacija kada dođe do bliske borbe, dok strijelci daju podršku. Svi se ishodi određuju bacanjem velike količine kockica, a sve u svrhu pobjede na bojnom polju koja ovisi o količini uklonjenih protivničkih jedinica i o tome tko je osigurao sekundarni cilj.

Pročitao/la sam sve, ali želim znati više, gdje mogu saznati više?
Možeš pitati ovdje na forumu, rado ćemo ti pomoći. Ako želiš samostalno proučavati, najbolje je na službenim stranicama projekta, kao i na službenom forumu dostupnom preko te stranice.

Ok, saznao sam sve. U kojim se terminima igra, da dođem i ja zaigrati/pogledati/popričati?
Strpi se još malo, prati stranice i forum udruge igranje, biti će objavljeno :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru Miljac za post (ukupno 3):
neuromancerbk5bgrof
Zaključano

Natrag na “Fantasy Battles: The 9th Age”