Evolution Climate

Podforum namijenjen DIY (Do It Yourself) i PNP (Print & Play) igrama, odnosno igrama koje sami slobodno preuzmete i napravite.

Moderator/ica: sadistiko

Pravila foruma
Svaku igru koju opisujete postavljajte kao posebnu temu. Preporuka je da prvi članak sadrži poveznicu od kuda su materijali za igru preuzeti, opis igre, te opis izrade igre.
Avatar
dlakar
Reactions:
Postovi: 842
Pridružen/a: 22 vel 2016, 16:46
Ima zahvala: 677 puta
 pohvaljen: 664 puta
Kontakt:

Evolution Climate

Post Postao/la dlakar »

Evo i mog zadnjeg pnp projekta. Radi se o kartaškoj igri, prekrasnog dizajna i zanimljive tematike. Već je duže vremena imam na listi i jedva čekam da je zaigram. U ovoj godini je moja ekipa krenula opako sa novim naslovima (Terraforming Mars, Scyhte, Concordia, Smallworld, Imperial Assault...sve to u mjesec-dva) , pa ne znam kad će izaći na stol. Nadam se uskoro. Plus je što ne traje dugo i ima dosta velik stupanj interakcije. To bi se mojima moglo svidjet.
Izradom komponenata sam iznimno zadovoljan i mislim da se uz ovaj moj amaterski alat ne mogu nadati nekoj boljoj kvaliteti.
Igra je poprilično skupa, ali postoji opcija da se kupe pnp datoteke za 15$. Ja sam naravno zavirio kod braće Rusa. I ovako me igra uz uloženi materijal dosta koštala. Jebiga, patim na estetiku.
Idemo redom.

1. Kutija - Ništa specijalno i što kod mene nije viđeno već hrpu puta. Ovo je komponenta kojom sam najmanje zadovoljan. Radi se o samosloživoj a4 kutiji naručenoj sa njuškala. Malo sam ju uredio sa samoljepljivom plavom tapetom i upotrijebio samoljepljivi foto papir za slike. Vizualno nije toliko odbojna ali je kutija mekana i moram paziti kako ju skladištim.

slika

slika

2. Player aid - Ovdje sam morao napraviti obradu u photoshopu kako bih dobio ovaj format. Obični papir 230g i obostrani print. Napravio sam bespotrebno 6 komada...al eto, da prvu partiju nitko ne bude zakinut.

slika

3. Karte - U originalnoj datoteci su imale tanki smeđi obrub. To mi je bilo teško za centrirat pa sam napravio bijeli i malo veći. Ovo mi je vizualno bolje riješenje od orginalana a ujedno je i praktično. Ne trošim tintu i ne vide se oštećenja pri rezanju kartica giljotinom i izrade kutova. Koristio sam obični foto papir 230g za prednju i samoljepljivi foto papir 135g za pozadinu. Karte jesu malo deblje od onog sta bih želio ali nisu prekrute pa zadovoljavaju.

slika

slika

4. Karte događaja - ovdje sam se malo mučio sa centriranjem pošto karte nemaju obruba a nisam ga htio stavit jer onda nebi savršeno pasale uz tablu. (bolest, šta reći...)

slika

slika

5. Tokeni hrane - u originalu su okrugli. Odustao sam od te varijante jer bi bilo previše posla. I ovako je trajalo. Ljepenka od 1 mm, samoljepljivi foto papir 135g i samoljepljiva prozirna folija za knjige koju sam koristio kao zaštitu.

slika

6. Vrećice za hranu - tu sam improviziro. Uz igru dolaze vrećice u koju spremate svu pojedenu hranu. Na taj način vaši protivnici ne znaju s koliko bodova raspolažete. Ja sam za te potrebe napravio shiledove. Obradio sliku naslovnice i printo je na obični papir 230g i prekrio sve samoljepljivom prozirnom folijom. Čisto radi još dodatne čvrstoće.

slika

7. Ploče na kojoj pratite vrstu - tu isto imam izmjene. Originalne ploče imaju predviđeno okruglo mjesto za smještanje tokena hrane. Pošto moji nisu okrugli, morao sam to izmjenit. (opet bolest...al eto)
Ljepenka je obostrana, na jednoj je vertikalna a na drugoj horizontalna orijentacija. Korišten samoljepljivi foto papir 135g

slika

8. Tokeni za prvog igrača i praćenje klime - koristio sam samoljepljivi foto papir i plastične diskove koji su mi bili višak od izrade Dine. Slike sam našao negdje na netu i improviziro kako bi dobio ovo što imam. Diskovi su obostrani.

slika

slika

9. Igraća ploča - sastoji se od 3 dijela. Svaki dio sam spojio sa duct tapeom. Na ljepenku od 2 mm sam stavio samoljepljivi foto papir 135g.

slika

slika

slika

Ovaj puta sam koristio mali razmak između ploča. Prije sam radio grešku pri spajanju i uvijek ih želio što više približiti. Tada pri savijanju table dolazi do oštećenja papira. Između ploča sam umetnuo igraću kartu i za početak ih spojio pik trakom. Kada sam se uvjerio da je razmak svuda jednak, tek tada sam spojeve lijepio sa duct tapeom. Na kraju dolazi najtezi dio. Lijepljenje foto papira na površinu. Ja se sluzim tehnikom da na kontra duljoj strani odlijepim papir nekih 2-3 cm (po cijeloj dužini). Stranu koju nisam odlijepio poravnam sa rubovima ljepenke i tada pritisnem stranu koja se lijepi. Nažalost nisam sliko samu izrade table pa ovo možda sve zvuči apstraktno. Iduću izradu ću sve dokumentirat.

slika

Na karaju to sve izgleda ovako:

slika

slika

slika


Za sada toliko. Pozdrav.

EDIT: pošto su neki od vas zainteresirani za troškove izrade, odlučio sam istražiti koliko me to točno koštalo. Moram priznat da je i mene na kraju zanimalo. Priložit ću linkove materijala koje sam koristio.

Obični foto papir - 100 komada/120kn

Sampljepljivi foto papir - 100kom/170kn

Samoljepljiva folija za knjige - 3m/12kn.
Tu sam primjetio da postoji dosta razlike između proizvođača. Jednom sam kupio dosta krutu i jako je bilo teško lijepiti s njom i mislim da bi mogla pucati nakon nekog vremena. Ova mi se pokazala kao dobra. Kupljena u lokalnoj knjižari.

Samoljepljivi papir za namještaj - 50x40cm/15kn.
Ovo nisam mogao naći neki dobar link. Ja sam najeftinije prošao u Pevecu. Ovo je samo za kutiju pa vjerojatno vam neće ni trebati.

Samosloživa kutija a4 - 1kom/6kn

Obični fotokopirni papir 250g - 125 kom/52kn.
Ovo isto nije toliko potrebo jer sam koristio samo 12 kom za izradu shieldova i player aidova. Također kupljeno u knjižari.

Siva ljepenka - 2kom/8kn
Nažalost ne prodaju na malo. Prijatelj mi uzeo na račun firme.

Almost a Penny Card Sleeves - 2kom/40kn

UTROŠENI MATERIJAL:

24 kom običnog foto papira (prednja strana karata) - 30 kn
43 kom samoljepljivog foto papira(24 za pozadine karata, 10 za ploče vrsta, 4 za tokene, 3 za tablu, 2 za kutiju) - 73 kn
1/2 prozirne folije za knjige - 8 kn
Samoljepljivi papir za namještaj - 15 kn
Kutija - 10 kn
Ljepenka 8 kn.
12 kom običnog fotokopirnog papira 250g - 5 kn
2 paketa sleevova - 40 kn
Ukupan iznos: 190kn...nisam računao boju za printer, ali to nije puno. Živjela CISS tehnologija!
Ljepenke sam jako malo potrošio i ima je dosta za još barem dvije igre. Problem je što se sve uzima na veću količinu i jedino tako se isplati kupovati. Ako mislite raditi, uzmite par projekata na razmatanje.
Samo bih još preporučio ovaj obični foto papir. 180g je sasvim dovoljno u kombinaciji sa 135g samoljepljivim za izradu karata. Nešto je i jeftiniji.
Ako netko ima bilo kakvih upita, stojim na raspolaganju. Pomoći ću kako god mogu.
Zadnja izmjena: dlakar, dana/u 22 vel 2018, 20:34, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru dlakar za post (ukupno 10):
Stipsdgalesic2000sadistikokockicaahrimadcow1982Bojan1983Spectredadomiki0102
For a while, I thought of myself as an atheist until I realized it was a belief, too.
Stips
Reactions:
Postovi: 954
Pridružen/a: 09 kol 2011, 15:34
Ima zahvala: 587 puta
 pohvaljen: 576 puta

Re: Evolution Climate

Post Postao/la Stips »

Wow, svaka čast!
Osim tih par izmjena (četvrtastih tokena hrane, tokena prvog igrača i tablice vrsta), izgleda isto kao original.
Boje, dimenzije, to je to.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Stips za post:
dlakar
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4954
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3569 puta
 pohvaljen: 3665 puta
Kontakt:

Re: Evolution Climate

Post Postao/la sadistiko »

Sve si bolji i bolji, a baš mi je drago da su i oni diskovi našli dobru primjenu!
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post:
dlakar
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Evolution Climate

Post Postao/la kockica »

Lijepo, lijepo!

Inače player aidovi nisu tako nekorisni, čak dobro za svakog igrača, ako želiš znati što točno radi protivnikova trait kartica, a sam je nemaš. Jedino možda da si to napravio u formi shieldova?

Btw, pločice vrste su perforirane, ali vjerujem da bi mnogima otpuštao majke i svece dok bi se namučio s tim :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
dlakar
Avatar
dlakar
Reactions:
Postovi: 842
Pridružen/a: 22 vel 2016, 16:46
Ima zahvala: 677 puta
 pohvaljen: 664 puta
Kontakt:

Re: Evolution Climate

Post Postao/la dlakar »

@Stipsonov
I ja sam zadovoljan izgledom. Mislim da će svaka iduća izrada bit razočarenje. :)
@sadistiko
Kao što sam reko , ništa se ne baca i sve se mora iskoristiti.
@kockica
Pločice vrsta ni u ludilu nebi bušio. To je previše posla. Ovaj papir mi se pokazo dosta dobrim za matove. Kockice i tokeni uopce po njemu ne klize tak da nije toliko osjetljivo na micanje. A što se shiledova i aidova tiče, dobra ideja. Možda da sam se sjetio toga bih i napravio. Jedino što bi sve moro preformulirat, skračivat da stane...a to je još dodatni posao.
Hvala svima na komentarima.
Ovi su korisnici zahvalili autoru dlakar za post:
sadistiko
For a while, I thought of myself as an atheist until I realized it was a belief, too.
Avatar
dendarii42
Reactions:
Postovi: 700
Pridružen/a: 24 sij 2018, 13:37
Ima zahvala: 811 puta
 pohvaljen: 677 puta
Kontakt:

Re: Evolution Climate

Post Postao/la dendarii42 »

dlakar je napisao/la: 22 vel 2018, 11:11 skračivat da stane
skraćivat :kava
lud čoek
slika
Avatar
dlakar
Reactions:
Postovi: 842
Pridružen/a: 22 vel 2016, 16:46
Ima zahvala: 677 puta
 pohvaljen: 664 puta
Kontakt:

Re: Evolution Climate

Post Postao/la dlakar »

dendarii42 je napisao/la: 22 vel 2018, 11:17
dlakar je napisao/la: 22 vel 2018, 11:11 skračivat da stane
skraćivat :kava
lud čoek
Ćuti bre. Nije svima jezik struka. Nisam ništa pisao od srednje škole, polupismen sam i gotovo. :bleh
For a while, I thought of myself as an atheist until I realized it was a belief, too.
Avatar
dendarii42
Reactions:
Postovi: 700
Pridružen/a: 24 sij 2018, 13:37
Ima zahvala: 811 puta
 pohvaljen: 677 puta
Kontakt:

Re: Evolution Climate

Post Postao/la dendarii42 »

nisam ni ja vatrogasac pa znam puhnut u šibicu sopak
al ajde, da se držim topica, svaka čast. trebali bi mi udružit moći i dizajnirat neku svoju.
slika
newgamer
Reactions:
Postovi: 77
Pridružen/a: 19 srp 2016, 22:20
Ima zahvala: 8 puta
 pohvaljen: 85 puta
Kontakt:

Re: Evolution Climate

Post Postao/la newgamer »

svaka čast na trudu i konačnom produktu...kolko te na kraju sve skupa koštalo?
Ovi su korisnici zahvalili autoru newgamer za post:
dlakar
slika
Avatar
dlakar
Reactions:
Postovi: 842
Pridružen/a: 22 vel 2016, 16:46
Ima zahvala: 677 puta
 pohvaljen: 664 puta
Kontakt:

Re: Evolution Climate

Post Postao/la dlakar »

@newgamer
Oko cijene same izrade nisam toliko razmišljao. Sada nemam baš previše vremena da bacim točnu računicu. Najveći trošak su papiri a trenutno se ne sjećam koliko sam ih platio. Bila neka akcija na ebayu. Okvirno je negdje oko 200-250 kn. Izrada igre je skup hobi skoro koliko i kupovanje. Tu su ulaganja u materijale, alate, printer, utrošeno vrijeme... Naravno da se to sve da napravit puno jeftinije ako ne patiš kako će izgledati i ciljaš samo na funkcionalnost. Pogledati ću poslje baš točno koliko je koštala izrada pa ću napisati.
For a while, I thought of myself as an atheist until I realized it was a belief, too.
Odgovori

Natrag na “"Uradi sam" i "Ispiši i igraj" igre”