Terra Mystica ili nešto slično

Pitanja vezana uz društvene igre
Jura
Reactions:
Postovi: 9
Pridružen/a: 28 lis 2016, 19:44
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 0

Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la Jura »

Posjedujem nekoliko igara, no sve su veoma lagane poput Settlers of Catan, Lords of Waterdeep, Small world i slično. Planirao sam proširiti kolekciju sa nekom igrom koja je znatno kompleksnija te koja uključuje puno razmišljanja ( trenutno razmišljam o igri Terra Mystica).
Zanima me ima li netko kakvih prijedloga na koje igre da bacim oko, te ako je netko igrao Terru Mysticu, kakva vam se čini :D
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4954
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3569 puta
 pohvaljen: 3665 puta
Kontakt:

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la sadistiko »

Terra Mystica je odlična igra i dosta kompleksna. Iako kad krene igranje sve ide dosta fluidno, nema pretjerano down time-a. Mada još nisam igrao u 5 igrača. Ono što mi jako odgovara, što će vjerojatno pomoći da i moja žena zavoli ovu igru je to da nema direktnog napadanja na samoj ploči, ali spletkarenja i preuzimanja teritorija taman prije sljedećeg igrača može biti. Ono što me jako veseli je što imaš uvijek pregršt opcija što bi trebao raditi, a sve jedna važnija od druge. Vjerojatno zato i je još uvijek igra broj 4 na BGG-u.

E sad, od igara koje recimo ja imam, a koje su kompleksnije, a da su popularne u mojoj grupi za igranje...
Bilo bi lakše za odgovoriti da si napisao koja te tema najviše zanima, ako postoji mehanika koju nikako ne bi htio ili bi baš htio probati, također, preferiraš li euro ili ameritrash.

Svejedno ću napisati neke koje uvijek rado stavljamo na stol:

slika
Eclipse
- civilizacija u svemiru, euro, ima dosta ratovanja na ploči, mada to nije osnovna stvar koju čovjek može raditi i da pobjedi u ovoj igri. Dosta zgodne minijature i divne ostale komponente.

slika
Great Western Trail
- odlična nova igra koja jako brzo ide prema vrhu na BGG ljestvici. Opet euro, ali ovdje imaš svoje stado krava koje treba dovesti do Kanzas Citya i što bolje unovčiti, poslati u jedan od gradova niz prvu željeznicu u USA. Predivne komponente, te također pregršt opcija koje se mogu koristiti u taktici do pobjede. Ovo sam igrao tek dva puta, ali na prvi pogled sam se zaljubio i nije mi žao što sam kupio ovu igru. Također nema pretjerano puno interakcije među igračima osim što im možeš produljiti put svojim građevinama na ploči i raznim preprekama na koje su kauboji nailazili na putu. Opet jedna baš za moju ženu jer nema ratovanja :-)

slika
Imperial 2030
- ova igra na prvu jako podsjeća na Rizik, ali to je prva i zadnja sličnost sa prastarim i dosadnim Rizikom. Ovdje je cilj biti beskrupulozan vođa u sjeni i vući konce na svjetskoj razini tako što izazivaš ratove, cijediš lovu iz raznih država, kupuješ udjele u istima i tako postaješ onaj koji zapravo određuje u kojem smjeru će se razvijati koja država. Ovdje ima jako puno direktne borbe između igrača, ali to nije cilj i put do pobjede. Treba u pravom trenutku znati napasti, pobiti i tuđe (a možda su i ovi tuđi tvoje ;-) ) i svoje vojnike i tako što bolje proći na izračunu poreza i dobiti u državi koju vodiš. Akcije se poduzimaju po roundelu. Zgodne komponente i zanimljiva igra, s dosta mogućnosti kako do pobjede na više načina.

slika
Madeira
- e ako je spaljivanja glave, onda je ovo ta igra. Jako puno opcija po svakom potezu, a opet tako lijepo svedeno sve na minimum da se igra ne razvije toliko da je nemoguće sve pratiti. Jedna od kompleksnijih igara koje sam igrao. Euro, ali se tema fino utkala u igru. Razvijaš otok Madeiru i pokušavaš doći do što više love i prestiža, a da udovoljiš i kralju. Ono što mi se ne sviđa, je to da se na sto mjesta čovjek može zaboraviti na neko pravilo i krivo odigrati, ali nakon nekoliko igranja vjerujem da kod većine sve dođe na svoje mjesto.

slika
Mission: Red Planet (second edition)
- ovo baš i nije toliko kompleksna igra, ali je dosta puna interakcije među igračima, čitaj ubijanja austronauta drugih igrača ;-) Eh, ovo je opet igra na svoju foru gdje imaš 9 svojih ljudi kojima ostvaruješ razne akcije, svaki je poseban i odigrava se po broju koji ima na njemu, pa su oni najgadniji tek na kraju tog lanca. Radi se o osvajanju Marsa i skupljanju resursa. Nije toliko teška za naučiti kako se igra, ali odigrati na pravi način, mislim da ima dosta puno mogućnosti, a opet sve ovisi o danom trenutku u igri.

Parnjače neću spominjati :-)

slika
Rokoko
- možda i nije toliko kompleksna i teška za naučiti ali opet ima jako puno opcija što možeš raditi na potezu. Pravi euro koji ima nasađenu temu na svoje tjelo, ali se dobro slaže. Naime, igrači su glavni krojači za vrijeme Luja, ne znam sad kojeg, nije toliko ni bitno, i treba što više haljina i odjela sašiti i što prodati, što iznajmiti. Sama tema me čak malo odbijala, ali kad sam probao igru bilo mi je drago što smo je uzeli za udrugu. Odlična igra s brdo mogućnosti.

slika
Shipyard
- uf, ovo mi je miljenica! Čista desetka. Opet euro sa roundelom, ali ne jednim nego nekoliko njih! Igrači grade brodove, ali glavna stvar je da ih radiš prema narudžbama koje su postavile neke od vodećih zemalja iz tog doba prelaska s jedrenjaka na parobrode. Opet jako puno mogućnosti što raditi, ali jako ovisi i o drugim igračima koje su oni akcije poduzeli. Ova igra ima hrpetinu malih tokenčića, pa bi čovjek na prvu rekao, o sunce mu, pa ovo je war game.

slika
Sid Meier's Civilization: The Board Game
- ako voliš Civilizaciju na PC-u onda je ovo must have. Iako nisam sretan što sam ovu igrao tek jednom, može se slobodno reći da spada u kompleksnije igre, ali opet nije ni blizu kompleksnosti prave PC igre. Može biti i rata na ploči, ali nije jedina opcija za preživljavanje i pobjedu. Dosta mogućnosti i svakako poboljšan mehanizam ratovanja u drugoj ekspanziji. Prvi način ratovanja mi je bio totalno bezveze.

slika slika
Through the Ages
- Igra koja ne prašta. Ovu igru treba znati igrati kako prvo sam od sebe preživio, a onda kad to svladaš onbda se još treba boriti i s drugim igračima. Jedna od težih igara koje sam igrao. Razvijaš svoju civilizaciju, ali nema ploče, nego je više virtualna ta tvoja zemlja. Ono što me najviše smeta u ovoj igri je što čovjek lako može zaboraviti neku od radnji koju mora napraviti svaki krug i onda zapravo ili zakineš sebe ili druge, tako da treba sigurno par partija dok se ne uhodaš u što s kako se igra igra. Opcija ima jako puno i kad se igra nauči sigurno neće skoro dosaditi. Sada postoji stara i nova verzija koja ima grafički redizajn ali i neke izmjene u pravilima gdje se lomi na BGG-u jesu li nova pravila zapravo uništila igru ili ne. Još nisam probao novu pa ne mogu reći iz svog stajališta.

slika
Twilight Imperium (Third Edition)
- kraljica svih igara :-) Ovu igru ili mrziš ili voliš! Civilizacija u svemiru. Iako bi čovjek rekao na prvu da je jako slična Eclipse (ili bi zaljubljenici rekli da Eclipse liči na TI jer je starija igra) ali puno dublja igra. Razvoj tehnologija, diplomacija, politika, ratovanje itd, itd. Ova igra je ogromna, i fizički i po mogućnostima. Rata ima, ali nije svrha ratovati, nego ostvariti cilj pomoću njega (nekad ne ide bez rata :-) ). Obožavam igru jer je protkana predivnom temom i ima bezbroj mogućnosti kako još dodatno proširiti igru. Nažalost trajanje ove igre ide iznad 4 sata bez ikakvih problema.

slika
Viticulture
- Opet jedna igra za koju ne bi rekao da je pretjerano kompleksna, ali oni koji su je igrali, a pogotovo s Tuscany ekspanzijom sigurno će reći da ima dosta opcija koje možeš raditi u igri i treba jako pametno rasporediti svoje radnike što će raditi kroz godinu dana. Opet euro, worker placement, a igrači razvijaju svoj vinograd i na razne načine skupljaju bodove, kroz organiziranje kušanja vina za turiste do same izrade vina i prodaje po ugovorima. Nema direktne konfrontacije među igračima, ali kako je malo polja za pojedine akcije tako bude peripetija kad ti neko zauzme polje koje si baš ti trebao u ovom krugu.

Na kraju je ovo ispalo čistam fajn pregled mojih najboljih igara :-)
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 9):
kockicablacxIgorJuradadoValsimmiljenkojosip767stoka
slika
Avatar
marge
Reactions:
Postovi: 854
Pridružen/a: 16 stu 2012, 20:26
Ima zahvala: 278 puta
 pohvaljen: 765 puta
Kontakt:

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la marge »

sve ovisi i za koliko igrača tražiš igru, npr. Dominant Species ide i do 6 igrača.. za točno 5 igrača tu je El Grande.. u četvero Puerto Rico ili Agricola dok je za troje definitvno TTA.. a ako vas je samo dvoje onda TS
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post:
Jura
Jura
Reactions:
Postovi: 9
Pridružen/a: 28 lis 2016, 19:44
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 0

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la Jura »

Hvala na komentarima, budem pogledao review-e od svega prvo :D
Što se tiče stila igre nisam ništa napisao jer ni sam nisam siguran što bih zapravo htio, euro gejmovi mi se veoma sviđaju, no i ratne igre sa puno interakcije i napadanja suigrača su mi isto veoma zanimljive.
Sam broj igrača bi bilo dobro da je moguće za 5 ili više.
Tematski volim više ove igre koje se događaju kao u nekakvoj mističnoj prošlosti (nisam baš za svemirske tematike), no ni sadašnjost ne bi bila loša.
Osim prethodno navedenih igara, razmišljam i o igri Scythe.
I kako se sada, uz toliko dobrih igara, odlučiti za jednu szbunjen
Avatar
marge
Reactions:
Postovi: 854
Pridružen/a: 16 stu 2012, 20:26
Ima zahvala: 278 puta
 pohvaljen: 765 puta
Kontakt:

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la marge »

terra mystica ide do 5 igrača, uzmi onda to za početak, bolja je i teža igra nego scythe..
scythe je isto za do 5 igrača, ali s ekspanzijom ide i do 7 igrača, prekrasno izgleda igra, ali nije toliko strateški duboka kao terra mystica..
a prema broju igrača tu su još i ranije spomenuti dominant species te Imperial koji idu i do 6 igrača..
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post:
Jura
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la kockica »

Ako se smijem prikljuciti na ovu temu (jer se spominje mission red planet). Ne tako skoro, ali za iducu godinu razmisljam o nabavi sljedece igre - mission red planet ili terraforming mars. Isao bih samo na jednu igru, ali se jako dvoumim. Trazio sam neke komparacije ali nisam uspio. Osobno mozda malo vise naginjem na terraforming jer mi je bolja tema. Cijenim bilo kakvu pomoc.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
Jura
Avatar
Nuuq
Reactions:
Postovi: 1147
Pridružen/a: 22 srp 2013, 04:35
Ima zahvala: 681 put
 pohvaljen: 854 puta
Kontakt:

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la Nuuq »

kockica je napisao/la:Ako se smijem prikljuciti na ovu temu (jer se spominje mission red planet). Ne tako skoro, ali za iducu godinu razmisljam o nabavi sljedece igre - mission red planet ili terraforming mars. Isao bih samo na jednu igru, ali se jako dvoumim. Trazio sam neke komparacije ali nisam uspio. Osobno mozda malo vise naginjem na terraforming jer mi je bolja tema. Cijenim bilo kakvu pomoc.
Meni se čini da nemaju ništa zajedničko osim Marsa.
Mogu ti govoriti o Mission red planet, jer Teraforming mars nisam igrao ali po ovome što sam gledao ne bih je nabavljao. Jednostavno mi je previše svega, a nekako mi ništa od toga svega nije uzbudljivo.
Red planet je cool. Stvarno. Area control, klasični, ali s obzirom da svi znaju sve, postoji i neka strategija. E sad, ono što je odvaja od El grande (meni i dalje najbolji area control) je to što ima puno više interakcije. Odnosno, mnogo zavisi ono što želiš uraditi od toga šta rade saigraci.
Ono što mi se ne dopada je to za ti neko moze uništiti potez a da i ne zna da će to uraditi, ali je to tako u svim igrama u kojima se simultano biraju akcije.
Imam obje, i imat ću obje. Mission je mnogo lakši za zaigrati sa ljudima koji je nisu igrali.
Možda sam pomogao.

Live long and prosper.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Nuuq za post:
Jura
slika
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1344 puta
Kontakt:

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la kockica »

Meni i jesu zbog teme su ušle u izbor, ne zbog mehanika. Jedina "svemirska" tema koju imamo je Race for the Galaxy. MRP mi je ušao u izbor zbog dizajnera - posjedujem njihov zajednički projekt Cyclades, te odvojeno Citadels i 7 wonders duel, a igr emi se sviđaju (premda citadels nisam dugo zaigrao)

Nisam te shvatio ovo što veliš da je lakše igrati sa ljudima koji je nisu igrali - misliš generalno na početnike, ili baš na boardgamere koji još nisu takli ovu igru?
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
Jura
Stips
Reactions:
Postovi: 954
Pridružen/a: 09 kol 2011, 15:34
Ima zahvala: 587 puta
 pohvaljen: 576 puta

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la Stips »

Nisam igrao Terraforming Mars ali me jako zanimao pa sam pročitao sve na bgg o njemu, i pratim i dalje kako se razvija rasprava tamo po forumu. U principu bio sam ziher nabaviti sad u reizdanju u 1. mjesecu no nekako sam odustao. Tema mi je predobar hard sci fi - grijanje Marsa, pumpanje atmosfere kisikom, stvaranje oceana i šuma, izgradnja gradova i sve u tom stilu.

Međutim. Čini se kako je jako podložna sreći, uglavnom ljudi hvale narativ koji stvara a baš igru kao igru se slažu da jako ovisi o tome koje kartice izvučeš. Ima i varijanta sa draftanjem (u stilu 7 wonders), ali ta produljuje igru a problem ne rješava nego samo smanjuje.

Velim, tema mi je prezanimljiva ali tu igru ne budem nabavljao. Da se barem 'trči' kroz špil kao u Race for the Galaxy, a ne da se laganini prolazi pa ako ne dobiješ potrebno - više sreće drugi put...

Plus. Ima dosta kartica koje napadaju druge igrače ali ni to nije neki koherentan napad nego više nekog zezneš jer si eto izvukao karticu pa šteta da propadne. I slično. Da traje pol sata ajde, ali za igru od 2+ sata previše je sreće.

Naravno, volio bih čuti komentar nekoga tko _jest_ igrao Terraforming Mars. :)


*e da i komponente su prelijepe.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Stips za post:
Jura
Stips
Reactions:
Postovi: 954
Pridružen/a: 09 kol 2011, 15:34
Ima zahvala: 587 puta
 pohvaljen: 576 puta

Re: Terra Mystica ili nešto slično

Post Postao/la Stips »

@Nuuq:
Usporediv sa _velikim_ El Grandeom? Ovaj Mission Red Planet zvuči sve bolji i bolji!

@Jura
Bila je u doba prekambrija jedna odlična igra, Fantasy Flight ju je prošle godine izdao ponovo pa ne bi trebala biti teško nabavljiva. Tigris&Euphrates. Topla topla preporuka. Ta ti ima manje pravila a više 'mesa' od većine današnjih igara ;)

Link na T&E
https://boardgamegeek.com/boardgame/42/tigris-euphrates

Ej, i El Grande ti je također odlična igra. I Puerto Rico.
I tako, ima svega, definiraj malo bolje kaj te zanima...

Recimo meni nema gore kad igra koja bi trebala trajati 60 min zbog viška pravila i materijala, deset raznih deckova, ovog onog, razne admisnistracije traje tri sata. To mi je muka igrati. Mogu, ali mi nije definicija _zabave_. Nema ničeg loše u kratkoj igri, a dulje igre ćeš bolje znati odabrati kad 'ispečeš zanat' u kraćima. Pa ćeš već vidjeti kaj te zanima toliko da ti se da baviti se time cijelu večer.

....i i i! Pitao si me bio za Small World.
Ako tek ulaziš u bordgejmove, svakako preporučujem Small World, drži se instinkta! :)
Small World ti je pola zezancija pola ta tvoja 'mistična fantasy prošlost' - i jako je probavljiv set pravila, i daje jako jasne i fluidne partije, i taman je u finom omjeru zabavna i pametna.
Zadnja izmjena: Stips, dana/u 15 pro 2016, 17:11, ukupno mijenjano 4 puta.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Stips za post:
Jura
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”