Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Odgovori
Avatar
Papaver
Postovi: 117
Pridružen/a: 02 ruj 2016, 16:46
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 81 put
Kontakt:
Status: Offline

BGG logo

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Papaver » 16 ruj 2019, 13:55

Through the Ages: A New Story of Civilization

Subotnji troboj, pobjedu odnio igrač kojemu je ovo tek druga partija, prva potpuna. :D

Malo smo se žurili u trećem dobu jer nam je partija trajala duže nego što smo mislili, na kraju je to bilo oko 4 sata (definitivno nikad neću ovu igru u četiri igrača igrati :) ).

Do samog kraja igre jedan je igrač bio daleko ispred drugih, ali onda se u zadnjem skoranju Impact evenata sve preokrenulo i igrač koji je bio zadnji sve do sredine trećeg doba je odnio premoćnu pobjedu.

slika

Jedva se čekaju novi wonderi i leaderi za koji mjesec!
Ovi su korisnici zahvalili autoru Papaver za post (ukupno 4):
dadoValsimkockicaSpectre
slika

Avatar
Valsim
Redovni član udruge
Postovi: 2207
Pridružen/a: 12 tra 2013, 23:20
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 1319 puta
 pohvaljen: 1298 puta
Kontakt:
Status: Offline

BGG logo

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Valsim » 16 ruj 2019, 15:45

Opa. Svaka čast newbiju na pobjedi u već drugoj partiji :) .
Ooohhh da, ekspanziju se iščekuje ko oazu u pustinji :D .
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon

Avatar
dendarii42
Postovi: 220
Pridružen/a: 24 sij 2018, 13:37
Ima zahvala: 152 puta
 pohvaljen: 147 puta
Kontakt:
Status: Offline

BGG logo

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dendarii42 » 16 ruj 2019, 15:53

Isprobana je u digitalnom obliku i mogu reći da krasno osvježava igru.
In the beginning the universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move. - Douglas Adams

Avatar
Papaver
Postovi: 117
Pridružen/a: 02 ruj 2016, 16:46
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 81 put
Kontakt:
Status: Offline

BGG logo

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Papaver » 23 ruj 2019, 09:17

Dvije partije Mombase za vikend, u tri i četiri igrača, svima uvod u ovu igru.

slika

slika

Odlična euro igra s najboljim/najraznovrsnijim miksom različitih mehanika kojeg sam do sad vidio:

1. Hand management (koji je kvazi deck building)
2. Discard management (!)
3. Area control (s dosta interakcije za ovakav tip igre)
4. Worker placement
5. Track advancement (četiri dijeljene i dvije privatne trake)
+ malo engine buildinga i draftanja
Ovi su korisnici zahvalili autoru Papaver za post (ukupno 5):
kockicaValsimStipsonovblacxdgalesic2000
slika

Vukozec
Postovi: 207
Pridružen/a: 26 lip 2012, 12:55
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 177 puta
 pohvaljen: 146 puta
Status: Offline

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Vukozec » 25 ruj 2019, 12:30

Airlines Europe po službenoj-neslužbenoj varijanti za 6 igrača (koja se sastoji of 2 minimalne izmjene: u ponudi je 6 umjesto 5 otvorenih dionica; igrači na početku dobiju 6 umjesto 8 karata u ruku).

AE je odličan u 6 igrača! S obzirom da je gužva, sve je puno tijesnije, naročito borba za crvene Abacuse. Na kraju igre ima znatno manje jalovih dionica nego u manjem broju igrača. Opet, igranje u samo 3 igrača mi se također dopalo, samo su drugačiji filinzi, tight vs loose.

Ovako je izgledao pobjednički portfelj nakon prvog scoringa (21p):

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vukozec za post (ukupno 4):
PapaverdadokockicaValsim
slika

kockica
Član udruge
Postovi: 1732
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 1119 puta
 pohvaljen: 696 puta
Status: Offline

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica » 15 lis 2019, 09:28

Barenpark

Kupio sam svojedobno Patchwork kao preporuku za igru sa djetetom i to je bio pun pogodak, kako za moje dijete, tako i za ženu i za mene. Igra je definitivno pravi dragulj i svi je volimo igrati, a i generalno nam leži takav koncept igara sa slaganjima pločica, ali ima jednu "manu" - isključivo je za dva igrača, pa sam tako krenuo sa Barenparkom. (vjerujući preporuci, odmah sam uzeoni ekspanziju).

Slično Patchworku gdje uzimate razne oblika pločica i pokušavate ih optimalno smjestiti na svoju ploču kombinirajući ih sa drugim pločicama, iako je Patchwork po meni bolji u elementima gdje redoslijed igranja određuje vremenska traka a bodovanje se jednostavno određuje ukupnim brojem dugmadi na kraju a koje tijekom igre cijelo vrijeme zarađujete i trošite kao svoju valutu, Barenpark je s druge strane pitomiji jer imate više pločica na raspolaganju koje možete uzimati, ima taj element gdje kad pokrijete određenu ikonu na ploči odmah dobijete određene elemente - nove ploče za park kojima širite svoj park (na kraju maksimalno možete imati 4 takve ploče) i pločice sa sadržajima kojima popunjavate park pa se truditi što više toga pokriti polaganjem jedne pločice na svom potezu da dobijete što više nagrada odjednom. Također igra ima taj sitni plusić naspram parchworka jer igra traje dok ne popunite sve svoje ploče parka, dok u patchworku nikad ne uspijete postići da do kraja popunite svoje polje igre što doduše i nije temeljni cilj igre ali povremeno nam bude žao zbog nedostatka toga.

Tematski, iako su obje igre u suštini zagonetke sa slagalicama, patcwork mi je uspjeliji. Barenpark ima vrlo simpatičnu umjetnost, ali je daleko apstraktniji jer se vodimo idejom kako najbolje međusobno uklopiti pločice bez i kakvog smisla za estetiku, pa imamo ćušpajz od raznoraznih elemenata na polju igre što minimalno popravlja napredna način igre (o tome malo kasnije) ali to nas ne ometa u uživaju u igri.

Priprema igre je mrvu komplicirana jer trebamo složiti puno pločica na igraću ploču, a broj kao i vrijednost tih pločica je drugačiji kod igre za različiti broj igrača (2-4) ali na igraćoj ploči sve je lijepo objašnjeno a i generalno je umjetnost u svrhu igre tako da se ne morate hvatiti pravilnika koji je inače kratak, jasan i lijepo koncipiran sa razumljivim ilustracijama.

Osnovna verzija je jednostavna, svako počinje sa jednom pločicom u zalihi i na svom potezu možete samo postaviti pločicu koju imate u zalihi, a ako nemate takve pločice ili ne možete nijednu postaviti morate propustiti svoj potez a zauzvrat možete dobiti određenu pločicu sa infrastrukturnim sadržajima (zahodi i sl, a one su bez bodova, a osim njih postoje i pločice sa skloništima i staništima za medvjede koji se boduju na kraju igre), i zato vam je u cilju cijelo vrijeme pokrivati određene ikone na vašim pločama parka kako biste stjecali nove pločice u zalihi.

Svaka ploča parka ima rupu na koju se ne smijete polagati nijedna pločica, ali kada uspijete prekriti sva druga polja na istoj ploči dobijete nagradu u vidu kipa koji se isto boduju. Inače ti kipovi i nastambe za medvjede kojih ima više su poredani od najvrednijih u o padajućem nizu pa cijelo vrijeme postoji utrka da pokupite vrijednije komade jer na kraju igre zbrajate bodove svih komada u svom parku koji imaju isprintane vrijednosti na sebi.

Igra je vrlo taktička jer možete si planirati da na svom potezu postavite određenu pločicu kako biste dobili ovo ili ono, ali kad konačno dođete na svoj red vidite da je netko već pokupio ono što ste planirali što je posebice izraženije i kompetitivnije (i bolje) sa većim brojem igrača.

Osnovna verzija je vrlo dobra za igru sa mlađom djecom, ali ostalima će vrlo brzo dosaditi pa postoji i naprednija verzija koja uvodi novi element - ciljeve. Ima više tih ciljeva (tko prvi složi 3 nastambe određene vrste medvjeda, da na određeni način složite neke pločice i sl) a za svaku igru se nasumce izaberu tri cilja koji se, naravno, boduju i sad imate više promišljanja na svom potezu hoćete li igru prilagoditi da ulovite neke od tih ciljeva, ili da na svom skupljati najvrednije komade ili da idete na skupljanje kipova itd. Ciljevi su mi i generalno uspjeli dodatak raznim igrama gdje se njihovim jednostavnim dodavanjem razdrmaju šablonizirani obrasci igranja, pa su tako super sjeli i ovdje.

Igrali smo udvoje i utroje. Fali nam dojam za igru u četvoro, ali vidi se da je jasno što je veći broj igrača - to je zanimljivije jer kada ponovo dođete na svoj potez, u međuvremenu se toliko toga izdešavalo pa morate iznova isplanirati svoje poteze.

Ipak igra udvoje je i dalje interesantna i uživamo u njoj premda je Patchwork superiornija igra za taj broj igrala.

U svakom slučaju preporuka za ovu jednostavnu a izvrsnu igru.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post (ukupno 3):
priroda15LourdinShich

Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”

Online

Trenutno korisnika/ca: blahblah i 2 gosta.