Barenpark

Pitanja vezana uz društvene igre
Odgovori
kockica
Reactions:
Postovi: 1969
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 1289 puta
 pohvaljen: 870 puta
Kontakt:
Status: Offline

BGG logo

Barenpark

Post Postao/la kockica » 22 lis 2019, 08:59

(premješten post)

Patchwork vs Barenpark
Kupio sam svojedobno Patchwork kao preporuku za igru sa djetetom i to je bio pun pogodak, kako za moje dijete, tako i za ženu i za mene. Igra je definitivno pravi dragulj i svi je volimo igrati, a i generalno nam leži takav koncept igara sa slaganjima pločica, ali ima jednu "manu" - isključivo je za dva igrača, pa sam tako, ponovo na preporuku, krenuo sa Barenparkom jer podržava veći broj igrača.

Slično Patchworku gdje uzimate razne oblika pločica i pokušavate ih optimalno smjestiti na svoju ploču kombinirajući ih sa drugim pločicama, iako je Patchwork po meni bolji u elementima gdje redoslijed igranja određuje vremenska traka a bodovanje se jednostavno određuje ukupnim brojem dugmadi na kraju a koje tijekom igre cijelo vrijeme zarađujete i trošite kao svoju valutu, Barenpark je s druge strane pitomiji jer imate više pločica na raspolaganju koje možete uzimati, ima taj element gdje kad pokrijete određenu ikonu na ploči odmah dobijete određene elemente - nove ploče za park kojima širite svoj park (maksimalno možete imati 4 takve ploče) i pločice sa sadržajima kojima popunjavate park pa se trudite što više toga pokriti polaganjem jedne pločice na svom potezu da dobijete što više nagrada odjednom. Također igra ima taj sitni plusić naspram Patchworka jer igra traje dok ne popunite sve svoje ploče parka, dok u Patchworku nikad ne uspijete postići da do kraja popunite svoje polje igre što doduše i nije temeljni cilj igre ali povremeno nam bude žao zbog toga.

Apstraktna tema
Tematski, iako su obje igre u suštini zagonetke sa slagalicama, Patchwork mi je uspjeliji. Barenpark ima vrlo simpatičnu umjetnost, ali je daleko apstraktniji jer se vodimo idejom kako najbolje međusobno uklopiti pločice bez i kakvog smisla za estetiku, pa imamo ćušpajz od raznoraznih elemenata na polju igre što minimalno popravlja napredna način igre (o tome malo kasnije) ali to nas ne ometa u uživaju u igri.

Priprema igre
Priprema igre je mrvu komplicirana jer trebamo složiti puno pločica na igraću ploču, a broj kao i vrijednost tih pločica je drugačiji kod igre za različiti broj igrača (2-4) ali na igraćoj ploči sve je lijepo objašnjeno a i generalno je umjetnost u svrhu igre tako da se ne morate hvatiti pravilnika koji je inače kratak, jasan i lijepo koncipiran sa razumljivim ilustracijama.

Igranje
Osnovna verzija je jednostavna, svako počinje sa jednom pločicom u zalihi i na svom potezu možete samo postaviti pločicu iz zalihe, a ako nemate takve pločice ili ne možete nijednu postaviti, morate propustiti svoj potez a zauzvrat možete dobiti određenu pločicu sa infrastrukturnim sadržajima (zahodi, igrališta i sl, koje su različitih veličina i oblika i ne boduju se, a osim njih postoje i pločice sa skloništima i staništima za medvjede koji se boduju na kraju igre), i zato vam je u cilju cijelo vrijeme pokrivati određene ikone na vašim pločama parka kako biste stjecali nove pločice u zalihi.

Svaka ploča parka ima rupu na koju se ne smijete polagati nijedna pločica, ali kada uspijete prekriti sva druga polja na istoj ploči dobijete nagradu u vidu kipa koji se isto boduju. Inače ti kipovi i nastambe za medvjede kojih ima više su poredani od najvrednijih komada u opadajućem nizu pa cijelo vrijeme postoji utrka da pokupite vrijednije komade jer na kraju igre zbrajate bodove svih komada u svom parku koji imaju isprintane vrijednosti na sebi.

Igra je vrlo taktička jer možete si planirati da na svom potezu postavite određenu pločicu kako biste dobili ovo ili ono, ali kad konačno dođete na svoj red vidite da je netko već pokupio ono što ste planirali što je posebice izraženije i kompetitivnije (i bolje) sa većim brojem igrača.

Ciljevi
Osnovna verzija je vrlo dobra za igru sa mlađom djecom, ali ostalima će vrlo brzo dosaditi pa postoji i naprednija verzija koja uvodi novi element - ciljeve. Ima više tih ciljeva (tko prvi složi 3 nastambe određene vrste medvjeda, da na određeni način složite neke pločice i sl) a za svaku igru se nasumce izaberu tri cilja koji se, naravno, boduju i sad imate više promišljanja na svom potezu hoćete li igru prilagoditi da ulovite neke od tih ciljeva, ili da na svom skupljati najvrednije komade ili da idete na skupljanje kipova itd. Ciljevi su mi i generalno uspjeli dodatak raznim igrama gdje se njihovim jednostavnim dodavanjem razdrmaju šablonizirani obrasci igranja, pa su tako super sjeli i ovdje.

Dojmovi
Igrali smo udvoje i utroje. Fali nam dojam za igru u četvoro, ali vidi se da je jasno što je veći broj igrača - to je zanimljivije jer kada ponovo dođete na svoj potez, u međuvremenu se toliko toga izdešavalo pa morate iznova isplanirati svoje poteze.

Ipak igra udvoje je i dalje interesantna i uživamo u njoj premda je Patchwork superiornija igra za taj broj igrača.

U svakom slučaju preporuka za ovu jednostavnu a izvrsnu igru. Izašla je i ekspanzija koju ćemo uskoro odigrati pa javim dojmove o istoj.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post (ukupno 5):
Bojan1983StipsonovNoghristokapriroda15

Odgovori

Natrag na “Društvene igre”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.