Carcassonne

Pitanja vezana uz društvene igre
Odgovori
kockica
Reactions:
Postovi: 1870
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 1227 puta
 pohvaljen: 816 puta
Status: Offline

Re: Carcassonne

Post Postao/la kockica » 18 ožu 2020, 12:54

Carcassonne maps

Carcassonne i 20 godina nakon izlaska neumorno štanca nove ekspanzije, velike, male, promo, što postaje veliki izazov kolekcionarima sve to skupiti. U međuvremenu su izašle i neke samostalne igre iz svijeta Carcassonne, a i sama igra je doživjela novo izdanje sa novom umjetnošću oko koje su se lomila koplja premda osobno mislim da i stara i nova umjetnost mogu naći svoje mjesto pod suncem, jedino što me zbog kontrasta boja bode kada se pomiješaju pločice starijeg i novije izdanja.

Carcassonne je igra koja je ženu i mene zarazila novim hobijem, i iako smo u međuvremenu prešli na složenije igre, Carcassonne usprkos sve rjeđim igranjima još uvijek drži svoje počasno mjesto u našoj skromnih kolekciji. Kako sam spomenuo, zbog razlike u kontrastu boja, prestao sam skupljati pa i pratiti nove ekspanzije držeći se stare umjetnosti, barem dok nisam primijetio set mapa za Carcassonne.

Zanemarimo da je Carcassonne izvorno grad u južnoj Francuskoj, igra odavno ne prati tu temu ako ju je uopće i bilo. Grad Carcassonne je tek nadahnuće za igru u kojoj igrači polaganjem pločica slažu lijepe krajolike koji su iz igre u igru raznoliki i mogu se širiti u raznim pravcima, a završetkom igranja igrači osjećaju zadovoljstvo i čuđenje izgrađenim krajolikom. Zato i nije bitno što set mapa smještaju igru u razna geografski područja, pa tako između ostalog imamo mape Francuske, Italije, Beneluxa, britanskih otoka i iberijskog poluotoka.

Piše da su sve mape tiskane na vrlo kvalitetnom papiru veličine A1, ali tek kad mi je stigao paket i kad sam razmotao mape, ne mogu opisati kako sam ostao oduševljen kvalitetom papira i tiska, kao i samom estetikom. Iako ne smatram potrebnim, naravno da se mape tijekom igre mogu zaštiti pleksiglasom. Možda je najjednostavnije kupiti veliki okvir iz Ikee, taman ima ta jedna veličina za postere istog formata.

Igranje je u suštini isto, polaganje izvučenih pločica i postavljanje figurica na istu, ako je moguće, ali neke značajke se mijenjaju. Prvo, mape su velike i zahtijevaju više pločica, obično se preporuča uključivanje prve dvije ekspanzije, kao i više figurica čak 9 njih njih pa primjerice dodamo velikog meepla iz prvog proširenja, a za praćenje bodova na pločici za foru koristimo svinje iz drugog proširenja.

Drugo, prostor za igru je ograničen, prije su se krajolici mogli rastezati u duljinu i širinu, sada smo ograničeni granicama mape i katkad se desi da nemate kamo postaviti pločicu osim isključivo negdje gdje pogoduje vašem protivniku. To definitivno donosi puno više vremena za odluke pa se zato,

treće, ne preporuča se uključivanje dodatnih pravila koje dolaze sa ekspanzijama jer tek onda dolazi do pregorijevanja mozgova. Tako i igra još uvijek traje unutar prihvatljivih sat vremena.

Četvrto, postoje dva ili tri početna mjesta sa kojih se možete početi širiti po mapi.

Peto, osim tih startnih mjesta, postoje preprintane pločice na mapi koje ne prekrivate, primjerice glavni ili veliki gradovi sa puno grbova na sebi pa nastane jagma tko će prvi doći do ovih mjesta i postaviti figurice u gradove. Postoje i gradići na mapi koje možete prekriti izvučenim pločicama i sada ovisno o predloženim varijantama to može utjecati na vašu igru. Obično koristimo varijante gdje polaganjem pločica na takva mjesta prvo izgubimo dva boda, ali i vučemo dodatnu pločicu. 

Šesto, treba shvatiti da su granice mape ujedno i završeci gradova i cesta. Konkretno rečeno, ceste i gradovi mogu ići "u" granice pa imamo zanimljivih rješenja prilikom polaganja tih struktura. Ista stvar vrijedi i za samostane, u klasičnoj igri samostan je završen i figurica se vraća u zalihu kada je položeno 9 pločica, sama pločica samostana i 8 pločica koje uokviruju samostan. Sada ako je samostan na granici mape, završen je kada se postave sve moguće pločice oko njega, tako da može vrijediti i samo 4 boda primjerice.

Sedmo, mape na pojedinim mjestima nude zanimljiva rješenja van okvira za igru, primjerice završeci cesta sa grbovima, ceste, odnosno trajektne linije koje vode na određene otoke, te gradovi koji se naslanjaju na granice što isto pojačava bogatstvo izbora tijekom polaganja pločica.

Spomenuh preprintane pločice na mapi. Ne možete odmah staviti pločice uz njih već tek kada se polja za igru prošire iz početnih mjesta i dođu do takvih pločica. Tu mi je leglo što preprintane pločice prate novu umjetnost tako da se ne zabunimo jesu li nam iste dostupne ili nisu. U takvom kolopletu cesta i gradova na uskom prostoru postaje jako teško postavljati seljake pa treba odmah prepoznati potencijal polja, a isto tako je teže preotimati polja od protivnika što nam je u klasičnoj igri bilo pod normalno.

Miniekspanzija za mape
Ipak, mape definitivno oživljavaju miniekspanzijom, to jest setom od 30 žetona u tri boje i dvije numeracije, 1 i 2, a koju preporučam odmah naručiti uz mape ako se netko odvaži na nabavu. Nakon što smo odigrali britanske otoke bez te ekspanzije, odmah smo uključili žetone u sljedeće igre, na mapu iberijskog poluotoka i Beneluxa. Isti set može se primijeniti na svaku mapu i generalno je pravilo da ih pod određenim uvjetima na početku igre postavite na mapu okrenute na poleđinu tako da je nepoznato koje su boje i broja. Kada igrač dođe u priliku postaviti pločicu na polje sa žetonom, preuzima žeton i odmah boduje jedan ili dva boda. No svaka mapa ima određene osobitosti kako se dalje koriste ti žetoni.

Primjerice ako igrate na mapi Beneluxa, pripremite igru tako da određena mjesta postavite 6 kupova od po 5 pločica. Svaki kup na vrhu ima otkrivenu gornju pločicu, a mjesta na kojima su pripremljeni kupovi prate boje koje odgovaraju bojama žetona, znači po dva kupa za svaku boju. Kada su igrači na potezu a skupili su žetone određene boje, mogu birati hoće li izvlačiti novu pločicu ili odbaciti žetone (ne i bodove skupljene na njima) za jednu od otkrivenih pločica na kupovima odgovarajuće boje.
 
Ako igrate iberijski polotok, kada prikupite žetone, bodujete ih ali onda ih odmah otkrivene vraćate natrag na mapu. Mapa je nenametljivo podijeljena na tri dijela i otkrivene žetone možete postaviti samo u one dijelove koji odgovaraju boji žetona. Kada prikupite otkriveni žeton, ovaj put ga bodujete duplo i ne vraćate ga u igru. U svakom slučaju to daje vrlo zanuimljivu dinamiku gdje ćete postavite te pločice, naravno najbolje odmah uz strukture koje posjedujete ali ne možete uvijek ostvariti taj cilj.

Svidjelo nam se korištenje te miniekspanzije i za jednu i za drugu mapu premda nam je bolja varijanta za Benelux jer otvara veći izbor pločica koje možete odigrati.

Ostale mape tek moramo odigrati, kao i same britanske otoke za puni dojam jer smo ih prvi put igrali bez žetona. Jedino što mogu reći za te otoke da su zbog geografije vrlo tijesni. Što reći više? Zasad ( za iberski poluotok i Benelux) vrlo topla preporuka za ljubitelje Carcassonnea.

Benelux:
slika
slika

Iberija:
slika
slika
Zadnja izmjena: kockica, dana/u 18 ožu 2020, 15:26, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post (ukupno 3):
dadotanelornPapaver

Avatar
dado
Reactions:
Postovi: 475
Pridružen/a: 16 lis 2014, 16:54
Ima zahvala: 1145 puta
 pohvaljen: 512 puta
Kontakt:
Status: Offline

BGG logo

Re: Carcassonne

Post Postao/la dado » 18 ožu 2020, 14:16

@kockica
Gdje si nabavio mape?
Gledam okolo po webshopovima ali nigdje ne pronalazim. :zbunjen
slika

kockica
Reactions:
Postovi: 1870
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 1227 puta
 pohvaljen: 816 puta
Status: Offline

Re: Carcassonne

Post Postao/la kockica » 18 ožu 2020, 14:31

https://cundco.de/en/mini-expansions/carcassonne/?p=1

Imaš i na boardgameextras ali tamo su mape 12 funti svaka. I kod švaba je prvotno koštalo 13, 14 eura.

Edit: samo da nadodam, slike koje se vide na webshopu, nije ni približno doživljaju kada se vidi u živo.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
dado

Avatar
dado
Reactions:
Postovi: 475
Pridružen/a: 16 lis 2014, 16:54
Ima zahvala: 1145 puta
 pohvaljen: 512 puta
Kontakt:
Status: Offline

BGG logo

Re: Carcassonne

Post Postao/la dado » 23 ožu 2020, 12:45

slika

kockica
Reactions:
Postovi: 1870
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 1227 puta
 pohvaljen: 816 puta
Status: Offline

Re: Carcassonne

Post Postao/la kockica » 26 ožu 2020, 19:29

Prošli vikend, iz razumljivih razloga, nismo ništa stigli igrati, pa kada se vratim doma i ako se ovaj vikend ne pojavi kakva Godzila u Zagrebu, probat ćemo ostale mape, čisto da javim koje mape vrijedi posjedovati.

Odgovori

Natrag na “Društvene igre”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.