Društvene igre za doba karantene – 2. dio

Nastavljamo s dobrim i probranim igrama koje možete bez puno muke napraviti u kućnoj radinosti uz malo truda, malo dječjih ruku, malo tehnike i malo volje i slobodnog vremena kojeg sada svi imamo na bacanje.

Za ovu kolumnu pripremili smo vam nekoliko naslova koji se igraju bez kockica, nekoliko koje se igraju s kockicama, pa čak i s malo drugačijim kockicama koje se lako mogu nabaviti preko domaće trgovine s igrama ili uz pomoć besplatne mobilne aplikacije spomenute u 1. Dijelu ove kolumne, a za one upornije na kraju ćemo navesti i par mjesta gdje se može preuzeti još ovakvih igara za kućnu izradu. Pa krenimo:

Igre s kartama i pokojim bombonom

Slijedeće igre su igre koje koriste mehanike iz svijeta modernih društvenih igara s pomoću kojih možete naučiti kako kockica nije jedino sredstvo za igranje igara. Pa tako u Vlakovima i Vrtovima postavljate karte i s njima igrate, a u Mint Worksima koristite danas iznimno popularnu mehaniku postavljanja radnika (worker placement). Probajte, mogli bi ste se oduševiti!

GOOD LITTLE TRAINS (2 – 4 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre
 2. Ispisati ili precrtati 26 karata
 3. 5 figurica ‘vlakova’ u boji
 4. 40 oznaka ‘tereta’ po 8 u 5 boja figurica ‘vlakova’
 5. 10 novčića
 6. Papir i olovku za bilježiti bodove

U ovoj jednostavnoj maloj igri potrebno je dostavljati terete u što veći broj stanica krećući se sa svojim vlakom iz jedne stanice u drugu prateći tračnice, mijenjajući pri tome tračnice ne bili sebi olakšali i drugima otežali ovaj posao. Što ste uspješniji u ostavljanju tereta na stanicama u odnosu na ostale, to bolje po vas i vaše bodove. Karte iz predloška umjesto na pisaču možete s djecom i nacrtati na debljem papiru ili kartonu i izrezati. Bitno je da se zadrži točna forma stanica i tračnica. Figurice vlakova mogu biti i pijunci iz Čovječe ne ljuti se igre, a ove oznake tereta možete i izrezati iz kartona i obojati u odgovarajuće boje. Novčići mogu biti i pravi novčići ili izrežite iz kartona. Igru bi uredno trebali igrati i klinci od 10+ godina. A sve detalje oko same igre imate u priloženim hrvatskim pravilima.

GOOD LITTLE GARDENS (1 – 5 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre
 2. Ispisati ili precrtati 26 karata
 3. 20 oznaka bodova po 4 u 5 boja
 4. 15 oznaka herbicida
 5. Papir i olovku za bilježiti bodove

Ovdje se igrači igraju vrtlarenja, sadeći svoje vrtove spajajući ih u veće parcele iste boje. No, u ovome bi vas mogao omesti korov koji raste na određenim gredicama, pa ćete ga morati uništavati herbicidom, kojeg pak imate u ograničenim količinama. Na kraju kruga ide bodovanje vaših vrtova: Ocjenjuje se mnoštvo i raznolikost, pa ćete u svakom krugu posebno bodovati jednu boju kao mnoštvo, ostale kao raznolikost. 

I ovdje karte možete nacrtati i izrezati bez potrebe za ispisivanjem na pisaču, a ostali pribor ili uzmite iz drugih igara ili izrežite od kartona i obojite. Ova igra može se igrati i u solo varijanti, pa ako ste sami može vam doći kao zgodna zanimacija.

Za one koje zanima još igara od ovog Print & Play izdavača, na stranicama od Good Little Gamesa možete pronaći i preuzeti cijeli opus njihovih igara (pravila na engleskom).

MINT WORKS (1 – 4 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre
 2. Karte igre
 3. 30 Mint bombona ili drugih žetona, oznaka

Mint Works je zgodna mala igra koja stane u kutiju mint bombona i može se igrati s istim tim mint bombonima. Radi se o igri postavljanja radnika (worker placement) u kojoj igrači postavljaju mint bombone na određene karte lokacija kako bi izvršavali radnje s tim kartama, kupovali razne planove građevina i gradili te građevine. Na taj način razvijaju svoj kvart i dobivaju bodove koji im na kraju igre donose pobjedu. Igru smo u potpunosti lokalizirali na hrvatski jezik, pa je ista i idealna za novopečene igrače modernih igara ili za one koji bi to tek htjeli postati (a baš je sada za to idealno vrijeme). Dapače i ovu igru možete igrati solo ako ste sami. Postoje 4 karte AI igrača koji igraju kao vaši protivnici.

Za ovu igru će vam ipak trebati pisač, osim ako baš nemate želje sve to sami iscrtati, a dovoljno je u trgovini s namirnicama kupiti limenku mint bombona i igrati s njima (nemojte ih nakon toga pojesti). Možete naravno koristiti i neke druge žetone za igru ili ih izrezati iz kartona.

Carstvo kockica i olovke

Tko od nas nije igrao (ili još uvijek igra) Jamb? Igra koja nas je oduševljavala bacanjem kockica i zapisivanjem rezultata u razne rubrike tablice stalno nas potičući da kockice bacamo i opet i opet… No, mi vam u svom stilu i ovdje donosimo neke nove igre, koje ćete zasigurno htjeti igrati i više od Jamba jer su jednostavno – uzbudljivije, a rade na isti princip: Bacamo kockice i zapisujemo, križamo ili zaokružujemo polja na papiru.

E, pa dobro došli u malo carstvo Zarolaj i piši (Roll and Write) igara. (u prvom dijelu ove kolumne već smo spomenuli dvije takve igre, a sada ih donosimo još!) 

Meni kao piscu ove kolumne trenutno je najdraža igra ovog tipa Ganz Schön Clever, no ista nije namijenjena za slobodno preuzimanje i ispisivanje, pa je ne mogu ovdje spomenuti, ali ako vam jednom dođe pod ruku u nekoj trgovini, toplo preporučam. Ali, kao dobra zamjena za nju, a izdavač ju je baš u vrijeme ove korona-krize odlučio ponuditi kao slobodnu ispiši i igraj igru je:

CORINTH (2 – 4 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre (engleski)
 2. Predložak igre
 3. Tablica luke
 4. 12 običnih kockica (9 bijelih i 3 žute – mogu i druge boje, bitno da se razlikuju)

U ovoj igri igrači bacaju 9 kockica (plus do 3 posebne ako ih mogu platiti) koje se raspoređuju po tablici luke i temeljem toga određuju koju robu igrači mogu raspoređivati u svoje trgovine. Ispunjavanje trgovina donosi bodove, a osim trgovina, igrači mogu sakupljati zlatnike i koze kako bi gradili dodatne građevine i time poboljšali svoju šansu za dobivanje više bodova, odnosno pomicali nadstojnika po trgovini i dobivali dodatne opcije.

THE D6 SHOOTERS (1 igrač)

Potrebno je:
 1. Pravila igre + predložak
 2. 8 običnih kockica (5 bijelih i 3 crvene – mogu i druge boje, bitno da se razlikuju)

Igra namijenjena za solo igru, ali nitko vam ne brani da igrate kooperativno ili da se igrate s drugima na što veći broj bodova. Uglavnom, priča teče ovako: Vi ste vođa patrole koji unutar 40 dana treba dovesti ozloglašenog zločinca pred sud pravde. No, put nije jednostavan i prolaziti ćete kroz razne gradove i događaje. Pri tome trebate stalno paziti na svoje resurse, ostale članove patrole i mudro se kretati k cilju, te trošiti vrijeme na putu. No, kocke često ne padnu baš onako kako bi željeli, pa treba biti stalno na oprezu…

EGYPTIA (1-100 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre + predlošci
 2. Set poliedralnih kockica (D4, D6, D8, D10, D12, D20) (može i mobilna aplikacija)

Odabrani od Faraona, trebate se dokazati kao najbolji graditelj Egipta. Bačene kockice na početku određuju koje sirovine možete koristiti i koje građevine graditi. Faraon svoje zahtjeve postavlja putem karata koje određuju bodove na kraju. Oni kojima sirovina nikada dosta moraju se suočavati i s pošastima. A ako vas brinu ove poliedralne kockice, možete uredno koristiti mobilnu aplikaciju za bacanje kockica (opisano u 1. Dijelu kolumne), te iz kartona izrezati oznake za svaki tip kockice koje ćete umjesto njih postavljati na Ploču sirovina. Egyptiu ćete moći igrati i solo i u više igrača.

POLYHEDRAL PARK PLANER (1-100 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre
 2. Predlošci igre
 3. Karte bodovanja
 4. Set poliedralnih kockica (D4, D6, D8, D10, D12, D20) (može i mobilna aplikacija)

U vašem gradu održava se konvencija društvenih igara i vi kao predstavnik firme za hortikulturu odabrani ste za uređenje parka gdje će se ova manifestacija održavati. Svaki igrač ispred sebe ima svoj predložak parka kojeg ispunjava s različitim elementima parka (drveće, jezera, klupe i putovi). S pomoću bačenih kockica igrač odlučuje koje će elemente parka otključavati i postavljati u park, pazeći pri tome o njihovim lokacijama u parku kako bi zadovoljio uvjete za postavljanje prema tri izvučene karte bodovanja. Nakon 10 krugova pobjeđuje igrač s najviše bodova ostvarenih putem pažljivog planiranja svojeg parka.

RACING STARS (1-100 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre
 2. Predložak igre
 3. Set poliedralnih kockica (D4, D6, D8, D10, D12, D20) (može i mobilna aplikacija)

U ovoj simpatičnoj igri raspoređujete poliedralne kockice između 5 junakinja koje se utrkuju na opasnoj pisti prepunoj različitih izazova. Svaka junakinja ima svoje specifičnosti koje može iskoristiti u igri kako bi igrač bio što uspješniji. 

Ima toga još…

Mi smo u ova dva dijela pokušali pronaći one igre koje su nam se činile zgodnima za brzu kućnu produkciju, s malo potrebnog pribora i dobrim elementima igre. No, posebno u ovo doba karantene dosta je izdavača napravilo print & play inačice kako bi ljudima u trenutnoj situaciji olakšali njihovu dostupnost i igranje, stoga i mi na kraju ovog članka objavljujemo popis poveznica gdje se može pronaći još naslova ovakvih zanimljivih i jednostavnih za izradu igara:

Eto, nadamo se da smo vam dali dovoljno materijala za igranje ili još bolje, da se vaše igranje pomakne od Jamba, Čovječe ne Ljuti se i Monopolya na nešto izazovnije i bolje! Stoga, igrajte se, ostanite doma i čuvajte sebe i ostale!