Društvene igre za doba karantene – 1. dio

Doba je karantene. Svi smo primorani na boravak u svojim domovima. Glavna krilatica trenutno je “Ostani doma” i poželjno je da se svi toga i pridržavamo. Nema nam druge nego prihvatiti trenutno stanje i držati se uputa Nacionalnog stožera Civilne zaštite. No, kako vrijeme prolazi sve teže pronalazimo stvari za kvalitetno provođenje ovog vremena. OK, neki će vrijeme “utući” čitajući knjige, gledajući serije i filmove, baveći se nekim svojim hobijima… Mnogi će tražiti razne vidove zabave sa sebe samog ili za svoje obitelji s kojima provode ovo vrijeme zatočeništva. Koliko možemo pročitati na raznim društvenim mrežama, koje sada rade 100 na sat ljudi su željni raznih društvenih igara, jer im je već lagano pun kufer uobičajenih Čovječe ne ljuti se, Monopolija, Jambova i sličnih igara koje i zbog svojih karakteristika rijetko mogu dugotrajno plijeniti vašu pažnju i želju za njihovim igranjem.

Kako smo mi udruga za promicanje društvenih igara upravo je i red da vas sve pokušamo “navući” na neke nove i bolje igre koje će i kvalitetnije ispuniti vaše slobodno vrijeme u zatvorenim prostorima. Danas modernih društvenih igara ima na tisuće i po tom pitanju uopće nije problem bilo što preporučiti. No, kako je vrijeme kada se čuva svaka kuna, a i izlasci u trgovine su vrlo ograničeni odlučili smo ovaj puta istaknuti zgodne i dobre igre koje uz malo truda i pribora možete izraditi i kod kuće, a materijale za njihovu izradu možete lako pronaći i u običnoj trgovini s namirnicama. OK, neke stvari uzeti ćemo i iz naše jedine trgovine za društvene igre Carta Magica koja, iako je morala zatvoriti svoj fizički dućan, u ovo vrijeme besplatno dostavlja sve što se kod njih može pronaći. Također, trudimo se pravila tih igara prevesti na hrvatski kako bi iste bile još dostupnije svima, a dodali smo i video pravila. A ako nemate kockice koje su potrebne za igranje, možete se poslužiti i nekom mobilnom aplikacijom kakve su npr ova: za Android / za iOS

Prve dvije igre koje mi kao piscu ove kolumne padaju na pamet jesu dva stara klasika Remi i Kanasta.

REMI i KANASTA (2 – 6 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre Remi
 2. Pravila igre Kanasta
 3. Dva špila standardnih igračih karata ♠ ♣ ♥ ♦

Špilove karata za ove igre pronaći ćete u svakoj malo većoj trgovini s namirnicama u odjelu igračaka i igara, a pravila preuzmite s naših stranica. Obje ove igre su dobri klasici pogodni za čitavu obitelj i mogu ih igrati djeca. U obje igre igrači se pokušavaju riješiti svih svojih karata iz ruku slažući ih u nizove i skale prema pravilima, a u trenucima kada im to najviše odgovara (donosi bodova).

DOG (2 – 6 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre i izgled ploče za igranje
 2. Figurice iz igre Čovječe ne ljuti se 
 3. Dva špila standardnih igračih karata ♠ ♣ ♥ ♦

Dog je po izgledu i mehanici pomicanja figurica nalik klasičnoj igri Čovječe ne ljuti se, ali razlikuje se ponajviše u određivanju broja i distribucije pomaka figurica po ploči jer se umjesto kocke koriste igrače karte. Karte služe i za određene specijalne pomake figurica proširujući mogućnost taktiziranja. Također, Dog se igra u parovima i treba taktizirati s partnerom kako bi se pobijedilo protivnički par. Dog je odlična i puno pametnija alternativa standardnoj Čovječe ne ljuti se. Ploču možete ispisati na pisaču ili iscrtati na većem papiru prema shemi u pravilima.

CAN’T STOP (2 – 4 igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre i izgled ploče za igranje
 2. 4 standardne šesterostrane kocke 
 3. 3 crne oznake i po 11 oznaka u 4 različite boje (oznake mogu biti od bilo čega)

Igra se na ploči koja sadrži sve moguće rezultate nastale bacanjem dviju šesterostranih kocaka, od 2 do 12. Cilj igre je pomaknuti mali marker na vrh triju kolona, iskockajući taj rezultat, no potrebno je mnogo više ‘sedmica’ nego ‘dvojki’ i ‘dvanajstica’.

Kada je red na Vas, bacate kocke i postavljate privremene markere na ploču. Izbor o prestanku bacanja je na vama. Možete nastaviti micati privremene markere sve do situacije kada nijedna od mogućih kombinacija kocaka ne odgovara vašim potrebama/kolonama (u ovom slučaju vaš krug je gotov i sav napredak se gubi); druga opcija je odluka o kraju vašeg kruga (tada postavljate trajne markere u svoje kolone), to je ‘ziheraška’ opcija, ali je najbolji mogući izbor jer se sav napredak u kolonama trajno sprema/čuva. Ploču možete isprintati ili iscrtati na većem papiru prema shemi u pravilima.

ROLLING REALMS (2 – ∞ igrača)

Potrebno je:
 1. Predložak igre (kliknite i ispišite na pisaču 1 primjerak po igraču)
 2. 2 standardne šesterostrane kocke 
 3. Olovka, tanki flomaster ili kemijska (1 po igraču)

Ovu igru osmislio je poznati autor društvenih igara Jamey Stegmaier (Stonemaier Games) baš za potrebe ove globalne izolacije u kojoj smo se našli, a inspiriran svojim prethodnim “velikim” igrama. Tako svaki od 9 svjetova u ovoj igri (9 kvadrata mini igara) nosi naziv i neku karakteristiku iz tih igara (Tapestry, Scythe, Viticulture…). Za potrebe igre svaki igrač treba imati jedan predložak igre ispred sebe. Igraju se tri kruga po 9 poteza svaki. Prije početka svakog kruga odrede se 3 svijeta koje će igrati svi igrači, a koja još nisu igrana, kako bi na kraju igre svi odigrali svih 9 svjetova (u svakom krugu svi igrači igraju iste svjetove). Zatim se bacaju dvije kockice čije vrijednosti vrijede za sve igrače, a igrači ih raspoređuju u dva od tri odabrana svijeta na ona mjesta koja im najviše odgovaraju kako bi skupljali resurse i zvijezde. Kada se osvoji neka bundeva/srce/novčić, zaokružuje se na dnu u rubrici tekućeg kruga, a kada iskoristite neki tako zaokruženi resurs (za plaćanja promjena na kockama ili dodatna bacanja) onda ga prekrižite. Ne zaboravite da vam na kraju svakog kruga 10 neiskorištenih resursa neovisno o vrsti donosi jednu zvijezdu. Ostale verzije i još informacija možete pronaći ovdje.

30 RAILS (1 – ∞ igrača)

Potrebno je:
 1. Pravila igre
 2. Predložak igre: osnovni ili napredni (kliknite i ispišite na pisaču 1 primjerak po igraču)
 3. 2 standardne šesterostrane kocke u dvije različite boje
 4. Olovka, tanki flomaster ili kemijska (1 po igraču)

Ovo je jednostavna i simpatična igra crtanja željezničkih ruta koja se može igrati solo ili u više igrača. Nakon što igrači odrede položaje planina, rudnika i željezničkih stanica kreće se u crtanje željezničkih tračnica putem iskockanih brojeva na kocki. Bijela kocka (može biti i neka druga boja) određuje položaj postavljanja tračnica na mapu, a kocka u drugoj boji određuje tip tračnica koje se postavljaju. Nakon 30 poteza ispuni se cijela mapa i zbrajaju se bodovi u ovisnosti koje su stanice povezane, koliko dugačkim rutama i spajaju li se s rudnikom. U naprednijoj varijanti umjesto postavljanja tračnica mogu se “kupovati” dionice i unositi u tablicu bodovanja kako bi igra bila još interesantnija. 

I na kraju ovog prvog dijela igara iz kućne radinosti predlažemo i ispis i igranje 5 besplatnih demo Unlock! Escape room avantura koje će vam donijeti još malo mozganja. Za njih vam treba i besplatna mobilna aplikacija, a sve što treba nalazi se na ovoj poveznici.

Do idućeg nastavka uživajte u ovim igrama i OSTANITE DOMA!

Poveznica na 2. Dio nastavka