30 Rails

Nedavno razdoblje mi je poslužilo da istražim meni potpuno novi svijet Print and Play igara (PnP) koje sami izrađujete kod kuće, a u tom pogledu posebice mi je bio poučan članak koji nas je upoznao sa novim biserom na kojeg smo sasvim slučajno naletjeli. Naime, kako smo imali problema sa printerom, a tražeći što jednostavniju igru po pitanju komponenti, od nekoliko istaknutih prijedloga piknuli smo upravo na 30 Rails, sjajnu malu igru u kojoj ucrtavate pruge kojima nastojite povezati nekoliko željezničkih stanica i rudnik, usput zaobilazeći prepreke u vidu planina. Kako sam već neko vrijeme neuspješno pretraživao web shopove nekih trgovina tražeći sličnu igru Railroad Ink koja je trenutno nedstupna, 30 Rails mi se učinila kao dobra alternativa za nju, a uz to ima i veliku prednost što je besplatna. 

Kada sam već spomenuo jednostavnost komponenti, dovoljno govori da, ako već nemate printer, možete i sami iscrtati predložak za igru, ženi i meni je potrebno svega par minuta da ih izradimo, a uz to su potrebne još dvije kockice, poželjno različitih boja, a koje se dadu posuditi iz drugih igara, i igra može početi. 

Pravila su vrlo jednostavna, doduše mi smo ih isprva malo fulali zbog površnog čitanja na mobitelu, ali uglavnom igrate na rešetki od 6×6 polja, gdje su svi redovi i stupci numerirani od 1 do 6, i nakon kratke pripreme gdje svaki igrač za sebe odluči na svom predlošku u rešetku ucrtati 5 planina ovisno o rezultatima na kockici te rudnik, a na svakom rubu rešetke po jednu željezničku stanicu, počinje sama igra. Bacaju se dvije kockice, rezultat na jednoj određuje u kojem redu ili stupcu ćete nacrtati prugu, a rezultat na drugoj određuje koju vrstu pruge morate ucrtati. Kako je nakon ucrtavanja planina i rudnika u rešetku ostalo još 30 praznih polja, igra traje upravo toliko rundi dok ne popunite sva polja, pa je za pretpostaviti da otuda potječe naziv igre.

Može se igrati solo, pa u svakom igranju nastojite popraviti svoj rezultat, ili u društvu premda bez ikakve međusobne interakcije jer igrači koriste isti rezultat dobiven na kockicama ali svatko za sebe odlučuje gdje i kako će ucrtavati pruge tako da nema previše zastoja u igri. 

Cilj igre je povezati međusobno što više željezničkih stanica i svaku ponaosob sa rudnikom, i što su duže linije više se boduju a neke željezničke linije su vrijednije od drugih, pa usprkos jednostavnosti samih pravila igra pruža puno zanimljivih, katkad i teških izbora prilikom ucrtavanja pruga koje su i same zanimljivih oblika. 

Igra je dovoljno izazovna jer je svaki put drugačija počev od pripreme igre (položaj željezničkih stanica, rudnika i planina) pa do rezultata na samim kockicama. Naravno, upravo zbog kockica ima puno sreće u igri, kojoj se djelomično može doskočiti, primjerice poništavanjem odnosno promjenom rezultata na kockicama u osnovnoj verziji, kupovinom dionica u naprednoj verziji, a nije loša ni strategija da čim prije popunite red i stupac nekog broja, pa ako trebate ucrtati neke pruge u njih, a nemate više mjesta, možete ucrtati u bilo koje prazno polje i tako taman uspijete povezati ili nastaviti neke linije. 

Riječ je o simpatičnoj igri koja se vrlo lako može improvizirati i traje prihvatljivih pol sata igre, a može potaknuti i vašu kreativnu crtu pa ako imate djecu da od njih posudite bojice ili flomastere, možete si dati oduška u crtanju struktura. 

Nedostatak igre, i to joj, uz visoku ovisnost o rezultatima bacanja kockica, najviše ruši ocjenu, je što mi generalno dosadi takav model solo igranja gdje u biti ganjate svoje prijašnje rezultate, a u igri sa više igrača to se samo multiplicira. Bilo bi idealno da je osmišljena nekakva interakcija, ali ako prilagodite svoja očekivanja, u 30 Rails ćete dobiti zanimljivu zagonetku uz kavicu.