Učlani se u udrugu!
Question mark
7.84434 Stars
Ocjena: 7.84/10 (49030 glasova)

7 Wonders

2 - 7
Najbolje: 4
Težina: 2.3442 Stars Question mark
 • TOP igra: 30
 • TOP strateška: 32
 • TOP obiteljska: 1
13 god.
30 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Velike piramide u Gizi, Artemidin hram u Efesu, Semiramidini viseći vrtovi u Babilonu, Grobnica perzijskog cara Mauzoleja u Halikarnasu, svjetionik u Aleksandriji, Zeusov kip u Olimpiji i Kolos s Rodosa. To je sedam velikih arhitektonskih dostignuća antičkog doba. Sedam svjetskih čuda i sedam velikih gradova. U ovoj igri vodite jednog od njih. Koristite prirodne resurse vaše zemlje i povedite ju na put razvoja. Razvijajte trgovinske odnose sa svojim susjedima i ojačajte svoju vojnu moć. Na kraju, upišite svoje ime u povijest izgradnjom arhitektonskog čuda koje će još dugi niz godina svjedočiti o vašem dobu.

7 wonders je igra kartama, autora Antoina Bauze, u kojoj se razvija civilizacija.

TIJEK IGRE

Svaki igrač dobije svoj grad i nešto početnog novca. Igra se igra u tri doba i u svakom dobu svaki igrač dobije 7 kartica sa strukturama koje je moguće izgraditi. Svako doba se odigrava u šest rundi, a svaku rundu svi igrači odaberu tajno jednu karticu iz svoje ruke i, simultano je odigraju. Preostale kartice šalju igraču do sebe u krug. Kad igračima ostanu samo dvije kartice, jednu odaberu i odigraju, a zadnju karticu odbacuju. Time završava doba i na kraju doba svaki igrač uspoređuje vojnu moć sa svoja dva susjeda. Za svakog susjeda od kojeg je vojno jači dobiva žeton za vojnu nadmoć (u prvom dobu vrijedi 1 bod, u drugom 3 boda, a u trećem 5 bodova), a za svakog od koga je lošiji dobiva žeton poraza (u svakom dobu vrijedi -1 bod). Kad sva tri doba završe, zbroje se svi bodovi svih igrača i pobjeđuje onaj koji ima najviše bodova. Bodovi se, osim za vojnu moć, dobijaju i izgradnjom komercijalnih, znanstvenih i civilnih struktura te izgradom samog svjetskog čuda. Izgradnja se plaća resursima koje proizvodi grad, ali je resurse moguće kupiti i od dva susjedna igrača.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • brza igra bez puno čekanja
 • igra privlačna i iskusnim i novim igračima
 • varijabilne moći gradova doprinose reigrivosti

Copyright: Repos Production, 2010.

Detaljno
Question mark
7.87114 Stars
Ocjena: 7.87/10 (6410 glasova)

7 Wonders: Cities

2 - 8
Najbolje: 4
Težina: 2.3576 Stars Question mark
10 god.
30 - 40 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Ovo je drugo proširenje iznimno popularne kartaške kompetitivne igre 7 Wonders. Uvodi više interakcije među igrače, nova čuda, te uvodi neke zanimljive novine u igru.

TIJEK IGRE

Proširenje donosi brojne nove karte za sva 3 doba u igri. To su gradske karte, imaju crnu pozadinu, a unose više interakcije u igru. Neke karte daju veći prinos novaca, ali i vašim susjedima daju novac. Neke karte vam daju bodove, a ostalim igračima uništavaju novac. Ako igrač ne može platiti taj gubitak, grad mu postaje zadužen, te gubi bodove. Novost je i diplomacija. Kad ju igrač odigra, ne sudjeluje u vojnim sukobima na kraju doba, nego se sukobljavaju njegovi susjedi. Karte s nacrtanom maskom djeluju kao špijuni, pa na kraju igre vrijede igraču kao jedna znanstvena karta njegovih susjeda. Tri su nove vojne karte jačine 2, 3 i 5. Skriveno skladište udvostručuje prinos resursa po želji, a karta crnog tržišta producira resurs kojeg igrač ne dobiva kroz ostale karte. Zanimljiva je i karta Udruge arhitekata koja omogućuje besplatnu gradnju svih dijelova čuda. Dodane su i nove karte vođa, njih 6, te dvije nove ploče za igrače: Petra koja donosi mnoštvo bodova, te Bizantska Sofia koja osigurava igraču diplomatske mogućnosti. Uz proširenje dolaze pravila igranja do 8 igrača, kao i timsku verziju igranja za 4, 6 ili 8 igrača. Prvo proširenje Leaders nije nužno za igranje ovog proširenja.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • nije samostalna igra, za igranje je potrebna osnovna igra
 • uvodi brojne novine u igru i veću interakciju

Copyright: Repos Production (2012)

Detaljno
Question mark
7.84039 Stars
Ocjena: 7.84/10 (9419 glasova)

7 Wonders: Leaders

2 - 7
Najbolje: 4
Težina: 2.2903 Stars Question mark
12 god.
30 - 40 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Ovo proširenje igre 7 Wonders uvodi vođe civilizacije u igru. Oni utječu na razvoj grada, svaki na svoj način. Samo igranje se neznatno promijenilo, ali su pobjednički uvjeti i dalje isti.

TIJEK IGRE

Najveća novost su vođe, njih 36. Na početku igre ih se dobije 4, od kojih svaki igrač izabere po jednog, na isti način kao što se biraju ostale karte tokom igre. Tako svaki igrač počinje sa 4 karte vođe. Njih može odigrati prije početka svakog doba. Bonus svakog vođe je drugačiji i može biti iskoristiv odmah, tokom igre ili kod završnog bodovanja. Proširenje donosi novo čudo, tj. novi početni grad – Rim. Novost su i kovanice vrijednosti 6, pošto se očekuje veći prinos novca korištenjem ovog proširenja. Nova je i knjižica bodovanja, pošto se bodovi sad dobiju na kraju igre i za vođe.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • ovo nije samostalna igra, za igranje je potrebna osnovna igra
 • uvodi nove mogućnosti u igru i načine skupljanja bodova

Copyright: Repos Production (2011)

Detaljno
Question mark
6.50308 Stars
Ocjena: 6.5/10 (2586 glasova)

A la carte

2 - 4
Najbolje: 4
Težina: 1.3188 Stars Question mark
 • TOP igra: 1277
 • TOP obiteljska: 344
8 god.
30 - 40 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Ovo je veselo osmišljena igra u kojoj igrači kuhaju razna jela prema priloženim receptima. Sam pribor igre sadrži tavice (zdjele), štednjake, bočice sa raznobojnim začinima, a sami recepti duhovito su nazvani i oslikani. Igra se uz malo sreće uglavnom oslanja na vještinu igrača.

TIJEK IGRE

Igrači skupljaju pobjedničke bodove kuhajući razna jela. Svaki igrač ima po tri akcije u svom potezu od kojih svaka akcija može biti dogrijavanje štednjaka putem posebne kockice ili ubacivanje potrebnih začina iz bočica u tavicu. Svaki recept prikazuje koje začine treba ubaciti u tavu i na koliko jelo treba biti zagrijano, odnosno što se smatra pregorenim jelom. U koliko iznos na štednjak pokaže broj jednak ili veći od pregorenog, jelo se smatra neupotrebljivim i baca se u kantu za smeće.

Ubacivanje začina vrši se okretanjem bočice iznad tave, te u ovoj akciji treba biti vješt kako bi se ubacio točan broj začina i pritom izbjeglo presoljavanje jela (u bočicama se osim začina nalazi i sol). U koliko se pripremi jelo s točnim brojem začina, bez soli i na potrebnoj temperaturi, igrač – kuhar dobije zvjezdicu jer mu se jelo smatra savršenim.

Osim kuhanja po receptima, moguće je ispeći i palačinku. U tom slučaju palačinku treba vješto prekokrenuti u zraku i uhvatiti tavicom.

Igrači mogu, osim kuhanja pokušati zagorčati život drugima putem pauze za kavu. Tada koriste svoje šalice kave na kojima su akcije poput zamjene tave s drugim igračem ili ubacivanje začina na tavu drugog igrača.

Pobjeđuje igrač s najviše bodova osvojenih na receptima ili onaj koji prvi osvoji tri zvjezdice za savršeno jelo.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Izuzetno vesela igra pogodna za djecu
 • Igra razvija motoriku i koordinaciju pokreta ruku
 • Brza igra vrlo jednostavnih pravila

Copyright: Fantasy Flight Games

Detaljno
Question mark
7.37299 Stars
Ocjena: 7.37/10 (5219 glasova)

Airlines Europe

2 - 6
Najbolje: 4
Težina: 2.4373 Stars Question mark
 • TOP igra: 245
 • TOP strateška: 158
 • TOP obiteljska: 27
10 god.
60 - 75 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Airlines Europe je igra izgradnje mreže avionskih linija i upravljanja dionica avionskih kompanija. Igrač koji u trenutku bodovanja ima najviše bodova u svakoj od kompanija ima najviše šansi pobijediti.

TIJEK IGRE

Igra se sastoji od igraće ploče sa kartom Europe, figurica aviona, te karata dionica. Na ploči su označeni određeni gradovi, te linije sa određenim brojem aviona na sebi. Igrači na svom potezu mogu:

 • Proširiti mrežu letenja određene kompanije plaćanjem određene cijene, te postavljanjem figurice aviona na ploču. Time dižu vrijednost pojedine kompanije. U ovoj akciji igrač uzima 1 novu kartu dionice.
 • Odigrati karte, tj. dionice iz svoje ruke u portfelj ispred sebe. Te karte označavaju udio u vlasništvu pojedine kompanije. Za njih dobije novce.
 • Zamijeniti dionice bilo koje kompanije za dionice Air Abacusa. Te posebne dionice se boduju na poseban način i vrijede više od ostalih kompanija.
 • Uzeti 8 milijuna iz banke.

Bodovanje slijedi nakon što se izvuku karte bodovanja iz kupa dionica. Igrači dobiju bodove za svoj udio u vlasništvu neke kompanije. Igra završava nakon trećeg bodovanja.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • lako se uči i brzo igra
 • razvija strategiju, uočavanje
 • igra ne sadrži značajan tekst

Copyright: ABACUSSPIELE (2011)

Detaljno
Question mark
6.43048 Stars
Ocjena: 6.43/10 (2420 glasova)

Airships

2 - 4
Najbolje: 4
Težina: 1.8707 Stars Question mark
 • TOP igra: 1411
 • TOP obiteljska: 389
10 god.
45 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Airships je obiteljska igra koja će većinu igrača podsjetiti na jednu tradicionalnu igru sa kockama – Jamb. Nema puno detaljnih pravila te je to još jedna u nizu onih igara koja je privlačna široj publici. U skladu s time je i njeno trajanje. Tematski nas igra vraća u 20. stoljeće i osvajanje neba popularnim cepelinima.

TIJEK IGRE

Igrači su stavljeni u uloge jedne od četiri velike sile – Francuske, Njemačke, Engleske i Amerike. Njima su dodijeljene osobne igrače ploče koje će pokazivati trenutni stupanj razvoja. Taj stupanj se očituje u vidu prikupljenih poboljšanja kao što su sposobniji istraživači, veći hangari, izdašniji financijeri. Također će svatko dobiti nekoliko žetona poboljšanja kojime će moći regulirati dobivene vrijednosti na kocki. Upravo su kocke, tj. upravljanje kockama srž ove igre. Postoje tri vrste kocki: bijele, crvene i crne. Tim redoslijedom je određena i njihova snaga to jest veći brojevi na kockama. Igrači će svoj potez provoditi tako da odabiru što planiraju sagraditi, pročitati koje kocke smiju upotrijebiti i koju vrijednost je potrebno dobiti. Cilj je izgraditi određeni broj cepelina, te ukoliko je moguće i legendarni “Hindenburg”. Na početku je to malo teže te je stoga potrebno graditi određena poboljšanja kako bi se dobio pristup jačim kockama.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Relativno kratko trajanje
 • 4 igrača
 • Jednostavno za naučiti
 • Simetrične strane
 • Visok faktor sreće
 • Ne sadrži tekst

Copyright: Queen Games

Detaljno
Question mark
7.04361 Stars
Ocjena: 7.04/10 (20619 glasova)

Alhambra

2 - 6
Najbolje: 3
Težina: 2.1185 Stars Question mark
 • TOP igra: 359
 • TOP strateška: 264
 • TOP obiteljska: 62
8 god.
60 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE Alhambra je posljednja palača muslimanskih vladara u Španjolskoj. Iz 13. je stoljeća, dobro je sačuvana i vrlo raskošna. U ovoj igri igrači se natječu u izgradnji Alhambre.

TIJEK IGRE Svaki igrač započinje sa jednom “središnjom pločicom” , nešto novaca, i gradi svoju palaču. Cilj igre je složiti najviše pločica određene boje u svoju Alhambru, i imati što dulji zid oko nje. Tržnica ima 4 mjesta na koja se nasumično iz vrećice stavljaju pločice. Svako od tih mjesta predstavlja valutu kojom se mora platiti da bi se kupila određena pločica, a svaka pločica ima na sebi broj koji predstavlja količinu novca koja se mora platiti da bi se ona kupila. Kupljena pločica se može graditi u svoju Alhambru ili staviti u rezervu. Ispred tržnice se uvijek nalaze 4 novčanice koje se mogu uzimati (uvijek se nadopunjavaju), a igrač na svom potezu može ili kupiti pločicu ili uzeti novac.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Razvija strategiju i taktiku
 • Zabavna igra koja nikada nije ista
 • Na komponentama nema teksta, pa za igranje nije potrebno znanje engleskog jezika

Copyright: Queen Games (2003)

Detaljno
Question mark
7.05454 Stars
Ocjena: 7.05/10 (2097 glasova)

Asara

2 - 4
Najbolje: 4
Težina: 2.3529 Stars Question mark
 • TOP igra: 679
 • TOP strateška: 382
 • TOP obiteljska: 125
9 god.
30 - 60 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Natječete se s ostalim igračima kako bi izgradili najljepše tornjeve. Igrači preuzimaju uloge poznatih arhitekata, te na razne načine pokušavaju doći do potrebnih građevinskih dijelova. Razmišljajte unaprijed, iskoristite svoje taktičke sposobnosti kako bi se udaljili od drugih i postali najvećim arhitektom u zemlji.

TIJEK IGRE

Igrači pomoću karata trgovačkih putnika kupuju određene komponente za gradnju tornjeva. Svaki igrač na svom potezu postavlja kartu trgovačkog putnika na područje s kojeg želi izvršiti neku akciju. Postoje posebna pravila postavljanja ovih karata u područje igre koja su diktirana određenom bojom karti. Ovisno o tome gdje je igrač postavio svoju kartu trgovačkog putnika izvodi pridruženu akciju:

Kupnja dijelova tornja: Postoje četiri trgovine gdje se mogu kupiti dijelovi tornja. Igrač smije uzeti jednu pločicu komponente tornja koja je trenutno tamo prikazana.

Gradnja i podizanje tornjeva: Na sredini igraće ploče nalazi se Krug gradnje (područje sa 7 polja). Igrač mora platiti onoliko Asarija (novčića), koliki je broj polja na koje je postavio kartu trgovačkog putnika. Nakon toga uzima onoliki broj dijelova tornja, koliko je platio Asarija kako bi gradio i podizao tornjeve. Odnosno, ako je postavio kartu trgovačkog putnika na mjesto broj 3, tada plaća 3 Asarija i koristi 3 svoje, prethodno kupljene komponente tornja.

Prikupljanje novca: Postavljanjem svojeg trgovačkog putnika na polje s bankom, igrač uzima 8, 10 ili 12 Asarija iz trezora, ovisno o polju.

Potkupljivanje: Ovom akcijom igrač smije pogledati u jedan od 4 rezervna kupa dijelova tornja i uzeti si jedan dio. Taj dio pokazuje ostalim igračima.

Kalifova naklonost: Igrač smije odmah uzeti pločicu Kalifove naklonosti od igrača koji je trenutno posjeduje. Igrač koji posjeduje ovu pločicu postaje početni igrač u slijedećoj igraćoj godini.

Igra se četiri kruga, koji predstavljaju četiri godine. Godina završava kada svi igrači postave svoje karte trgovačkih putnika n ploču. Tada se zbrajaju bodovi tekuće godine. Igrači dobivaju bodove prestiža za: dovršene tornjeve, ornamentiku i Kalifovu naklonost. Nakon bodovanja slijedi iduća godina igre i tako redom dok ne završi i 4. Tada se zbrajaju završni bodovi prestiža, a igrač s najviše bodova je pobjednik.

 

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Vrlo lijepo oslikana igra
 • Jednostavna pravila omogućuju igranje i mlađim igračima
 • Nema teksta u igri

Copyright: Ravensburger

Detaljno
Question mark
7.14378 Stars
Ocjena: 7.14/10 (4306 glasova)

Between Two Cities

1 - 7
Najbolje: 5
Težina: 1.8065 Stars Question mark
 • TOP igra: 448
 • TOP obiteljska: 69
8 god.
20 - 25 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Rane su 1800.-te, vrijeme neizmjerne gradnje i urbanizacije. Vi ste svjetski poznati majstor planer gradova koji je pozvan redizajnirati dva različita grada. Projekti takvog značaja zahtijevaju ekspertizu više od jedne osobe, pa ste za svaku zadaću upareni s partnerom s kojim ćete razmotriti i izvršiti veličanstvene planove. Hoće li vaše vještine planiranja i suradnje biti dovoljni za dizajniranje najimpresivnijeg grada na svijetu.

TIJEK IGRE

Between Two Cities je partnerska igra s pločicama u kojoj svaka pločica predstavlja dio grada: tvornice, trgovine, parkove, znamenitosti, itd. Vi s igračem s lijeva radite dizajn središta jednog grada, a s igračem s desna dizajnirate drugi grad. U svakom krugu birate dvije pločice iz ruke, otkrivate ih, onda odvojeno radite s partnerima kako bi postavili jednu od tih pločica na svaki od vaša dva grada prije nego predate ostale pločice dalje u krug.

Na kraju igre, svaki grad se boduje po njegovoj kvaliteti za življenje. Vaši konačni bodovi su niži bodovi življenja od dva grada koje ste pomogli dizajnirati. Kako bi pobijedili, morate obratiti pozornost i zalaganje u oba grada. Igrač s najvišim konačnim rezultatom pobjeđuje u igri.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • razvija partnerski rad, umijeće pregovaranja te smisao planiranja

Copyright: Morning Players

Detaljno
Question mark
7.24756 Stars
Ocjena: 7.25/10 (9257 glasova)

Biblios

2 - 4
Najbolje: 3
Težina: 1.6916 Stars Question mark
 • TOP igra: 258
 • TOP strateška: 185
 • TOP obiteljska: 33
10 god.
30 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Igrači predstavljaju svećenike koji su u potrazi za vrijednim knjigama i skriptama srednjeg vijeka kako bi sagradili što bolju knjižnicu. Tu je i biskup čiji utjecaj može vašu knjižnicu učiniti još vrjednijom.  Knjižnice su podijeljene na 5 kategorija, te svaka kategorija može mijenjati svoju vrijednost ovisno o crkvenim kartama.

TIJEK IGRE

Igra se odvija u dvije faze u kojima igrači izvlače karte iz kupa. Karte mogu predstavljati vrijedne knjige i skripte, novac ili crkvene karte:

 1. Potraga za knjigama – Igrači na svom potezu izvlače karte iz kupa, te redom odlučuju koje će zadržati za sebe, koju će odbaciti na kup za licitaciju, a koje će učiniti javnima i dati ih na raspolaganje drugim igračima. Ostali igrači uzimaju po jednu javnu kartu i na redu je idući igrač. Nakon što se sve karte iz kupa potroše slijedi 2. faza igre.
 2. Licitacija – Igrači sada licitiraju za svaku kartu koja je bila odbačena na kup za licitaciju. Licitacija se u slučaju karata knjiga i crkvenih karata vrši putem karata novca, a karte novca licitiraju se preko broja bilo kojih karata u ruci.

Igrači putem ove dvije faze skupljaju karte s kojima pokušavaju doći do najvećeg broja bodova vrijednosnih knjiga kako bi osvojili konačne bodove za najvrjedniju knjižnicu. Postoji 5 kategorija knjižnica, te svaka od tih knjižnica može tijekom igre mijenjati svoju vrijednost putem crkvenih karata.

Crkvene karte odmah mijenjaju vrijednost određene kategorije čije se stanje bilježi putem posebnih kocaka za svaku kategoriju.

Na kraju 2. faze igre igrači zbrajaju bodove s karata knjiga po određenim kategorijama i pobjedu u određenoj kategoriji odnosi igrač s najvećim brojem bodova skupljenim preko karata knjiga te kategorije. On uzima kocku s te kategorije koja pokazuje trenutnu vrijednost te knjižnice.

Igrač koji na kraju skupi što više bodova s kocaka kategorija pobjeđuje u igri.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Brza igra s jednostavnim pravilima
 • Razvija vještine pamćenja i dedukcije
 • Pogodna i za mlađe igrače zbog jednostavnosti
 • Zbog malog pakiranja pogodna za putovanja

Copyright: IELLO 2010.

Detaljno
Stranica 1 od 1412345...10...zadnja »