Space Empires 4X
Space Empires 4X
Space Empires 4X[ctable: picture=https://lh6.googleusercontent.com/-Kwsr ... mpires.jpg, link=http://igranje.org/Igre/space-empires-4x]OPIS IGRE
Space Empires 4X je ratna igra svemirske tematike za 1-4 igrača. 4X je skraćenica od eXplore, eXpand, eXploit, and eXterminate tj. Istraživanje, Širenje, Iskorištavanje i Istrebljivanje. Odlikuju ju skromnije komponente (samo kartonske oznake, nema minijatura), ali i bogatstvo mogućnosti od broja brodova, tehnologija i brojnih scenarija igranja. Igrači u njoj istražuju svemir počevši od svog matičnog zvjezdanog sustava, otkrivaju i koloniziju planete, razvijaju tehnologije, grade svemirske brodove i bore se s drugim igračima za prevlast u svemiru.
[/ctable]
Space Empires 4X je ratna igra svemirske tematike za 1-4 igrača. 4X je skraćenica od eXplore, eXpand, eXploit, and eXterminate tj. Istraživanje, Širenje, Iskorištavanje i Istrebljivanje. Odlikuju ju skromnije komponente (samo kartonske oznake, nema minijatura), ali i bogatstvo mogućnosti od broja brodova, tehnologija i brojnih scenarija igranja. Igrači u njoj istražuju svemir počevši od svog matičnog zvjezdanog sustava, otkrivaju i koloniziju planete, razvijaju tehnologije, grade svemirske brodove i bore se s drugim igračima za prevlast u svemiru.
[/ctable]
- Valsim
- Reactions:
- Ima zahvala: 2404 puta
- pohvaljen: 2606 puta
- Kontakt:
Re: Space Empires 4X
Space Empires PC serijal, a pogotovo zadnji dio koji je dosad izašao - Space Empires V mi je jedan od najboljih kompleksnih strateških PC igara out there. Jedino ovako nešto pobliže što bi me podsječalo na to je Civilization. Pa prema tome jedina mana ovakvoj vrsti PC igre je bila upravo tolika kompleksnost i detaljnost raznoraznih opcija što se meni upravo i sviđa i što me privuklo kod ove igre. Ali zato vjerojatno i odbija dosta igrača koji traže jednostavnije igre i ne žele izdvojiti dosta vremena na tutoriale i učenja kako igrati igru. No za svakog tko voli strateške igre, ova igra je pravi biser, masterpiece.
Što se tiče boardgame verzije. Iznimno sam sretan što se našao tvorac koji se uhvatio u koštac s što realnijim pretakanjem virtualne verzije igre u boardgame verziju. Jer raditi takav posao sigurno nije bilo nimalo lako. A dost visoka ocjena na Boardgame Geeku govori u prilog tome da je Jim Krohn napravio izuzetno dobar posao
.
Stoga vjerujem da su svi veliki fanovi PC igre došli na svoje i u boardgame verziji i pustili svoje kompove da odahnu malo
.
Isto tako vjeruje da će se igra jako svidjeti i svima onima koji nisu igrali PC verzije ali obožavaju strateške igre.
Moja jedina zamjerka je što igra vizualno izgleda dosta neimpresivno. Kada se ide uspoređivat s predivnim artom i lijepim plastičnim minijaturama brodova i jedinica kao u Twilight Imperiumu razlika je očita. Jer budimo realni, većinu ljudi prvo što privuče pri kupnji knjiga, PC igara pa tako i boardgame igara su naslovne slike, a tek onda krenu čitat i proučavat ono što piše na poleđini. Tako da volio bih da su se više potrudili i po tom pitanju.
Isto tako mi se ne dopada baš što je igra samo za do 4 igrača. Jer po meni kada se igraju ovako epic igre onda to za mene podrazumijeva minimalno 6 igraća. Nadam se da će s nekom budućom ekspanzijom proširiti to.
No ono što je fenomenalno a malo tko odmah primijeti je to što je igra za 1 - 4 igrača. Dakle ako se slučajno dogodi da prijatelji budu spriječeni i ne mogu doći na dogovorenu partiju uvijek se može i samostalno odigrat
.
Nisam odigrao nijednu partiju još al po onome što sam vidio na Youtubeu tih 3 odigranih partija ova igra po meni zaslužuje barem 9/10 na Boardgame Geeku.
Ovih jedan manje od savršenstva je zbog manjka igrača i to što sam ipak vizualno biće
.
Što se tiče boardgame verzije. Iznimno sam sretan što se našao tvorac koji se uhvatio u koštac s što realnijim pretakanjem virtualne verzije igre u boardgame verziju. Jer raditi takav posao sigurno nije bilo nimalo lako. A dost visoka ocjena na Boardgame Geeku govori u prilog tome da je Jim Krohn napravio izuzetno dobar posao

Stoga vjerujem da su svi veliki fanovi PC igre došli na svoje i u boardgame verziji i pustili svoje kompove da odahnu malo

Isto tako vjeruje da će se igra jako svidjeti i svima onima koji nisu igrali PC verzije ali obožavaju strateške igre.
Moja jedina zamjerka je što igra vizualno izgleda dosta neimpresivno. Kada se ide uspoređivat s predivnim artom i lijepim plastičnim minijaturama brodova i jedinica kao u Twilight Imperiumu razlika je očita. Jer budimo realni, većinu ljudi prvo što privuče pri kupnji knjiga, PC igara pa tako i boardgame igara su naslovne slike, a tek onda krenu čitat i proučavat ono što piše na poleđini. Tako da volio bih da su se više potrudili i po tom pitanju.
Isto tako mi se ne dopada baš što je igra samo za do 4 igrača. Jer po meni kada se igraju ovako epic igre onda to za mene podrazumijeva minimalno 6 igraća. Nadam se da će s nekom budućom ekspanzijom proširiti to.
No ono što je fenomenalno a malo tko odmah primijeti je to što je igra za 1 - 4 igrača. Dakle ako se slučajno dogodi da prijatelji budu spriječeni i ne mogu doći na dogovorenu partiju uvijek se može i samostalno odigrat

Nisam odigrao nijednu partiju još al po onome što sam vidio na Youtubeu tih 3 odigranih partija ova igra po meni zaslužuje barem 9/10 na Boardgame Geeku.
Ovih jedan manje od savršenstva je zbog manjka igrača i to što sam ipak vizualno biće

Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
- mado
- Reactions:
- Ima zahvala: 1191 put
- pohvaljen: 1200 puta
- Kontakt:
Budemo te naučili igru, pa ćeš vidjeti da prvotne mane uopće nisu mane. Igra nema minijatura, ali zato možeš igrati sa skrivenim jedinicama, decoyima i sl. S minijaturama bi to bilo teško za izvesti ako ne i nemoguće. Ovako su mogući iznenadni napadi, zavaravanja i sl. Igra nije impresivna vanjštinom kutije niti izgledom komponenti, ali je bogata dubinom, detaljima, mogućnostima, prilagodljivošćuValsim je napisao/la:Moja jedina zamjerka je što igra vizualno izgleda dosta neimpresivno. Kada se ide uspoređivat s predivnim artom i lijepim plastičnim minijaturama brodova i jedinica kao u Twilight Imperiumu razlika je očita. Jer budimo realni, većinu ljudi prvo što privuče pri kupnji knjiga, PC igara pa tako i boardgame igara su naslovne slike, a tek onda krenu čitat i proučavat ono što piše na poleđini. Tako da volio bih da su se više potrudili i po tom pitanju.
No ono što je fenomenalno a malo tko odmah primijeti je to što je igra za 1 - 4 igrača. Dakle ako se slučajno dogodi da prijatelji budu spriječeni i ne mogu doći na dogovorenu partiju uvijek se može i samostalno odigrat.
Ovih jedan manje od savršenstva je zbog manjka igrača i to što sam ipak vizualno biće.

Broj igrača je skroz dovoljan, jer bi s više od 4 bilo nepregledno i samo bi predugo trajalo. Budemo isprobali sve moguće načine i scenarije igranja. Ima Miljenko i proširenje Space Empires: Close Encounters (http://www.bgg.cc/boardgameexpansion/11 ... encounters) koje donosi nove scenarije, brodove, uvodi iskustvo brodova koji postaju s vremenom učinkovitiji i svašta nešto lijepo, pa je velika reigrivost zagarantirana

- Valsim
- Reactions:
- Kontakt:
Supermado je napisao/la:Budemo te naučili igru, pa ćeš vidjeti da prvotne mane uopće nisu mane. Igra nema minijatura, ali zato možeš igrati sa skrivenim jedinicama, decoyima i sl. S minijaturama bi to bilo teško za izvesti ako ne i nemoguće. Ovako su mogući iznenadni napadi, zavaravanja i sl. Igra nije impresivna vanjštinom kutije niti izgledom komponenti, ali je bogata dubinom, detaljima, mogućnostima, prilagodljivošću
Broj igrača je skroz dovoljan, jer bi s više od 4 bilo nepregledno i samo bi predugo trajalo. Budemo isprobali sve moguće načine i scenarije igranja. Ima Miljenko i proširenje Space Empires: Close Encounters (http://www.bgg.cc/boardgameexpansion/11 ... encounters) koje donosi nove scenarije, brodove, uvodi iskustvo brodova koji postaju s vremenom učinkovitiji i svašta nešto lijepo, pa je velika reigrivost zagarantirana

Računajte i na mene onda za igru kad bi se išlo igrati

Ma izgled igre je na koncu ionako sporedna stvar, igrivost i mehanika je ono što se računa.
A budući da je ovo tip igre koji mi se po tome jako sviđa definitivno sam za igru kad se ekipa okupi.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
- Valsim
- Reactions:
- Kontakt:
Sad sam tek skužio dok sam pretraživao video klipiće tutoriala za igru na Youtubeu da postoji već prva ekspanzija igre.
Unboxing Space Empires: Close Encounters from GMT
Space Empires: Close Encounters (2012)
Prvo kaj mi je upalo u oko je epic cover art od kutije
.
Da im je takav bio i od bazne igre kladim se da bi im prodaja bila i veća.
Druga stvar koja upadne u oči je ocjena od 8.41/10 na Boardgame Geeku
.
Baš i ne znam za puno igara/ekspanzija s tako visokom ocjenom.
Mislim da to govori samo po sebi da je ovo must have ekspanzija
.
Unboxing Space Empires: Close Encounters from GMT
Space Empires: Close Encounters (2012)
Prvo kaj mi je upalo u oko je epic cover art od kutije

Da im je takav bio i od bazne igre kladim se da bi im prodaja bila i veća.
Druga stvar koja upadne u oči je ocjena od 8.41/10 na Boardgame Geeku

Baš i ne znam za puno igara/ekspanzija s tako visokom ocjenom.
Mislim da to govori samo po sebi da je ovo must have ekspanzija

- mado
- Reactions:
- Kontakt:
Sporo Mislav na Kosovo stiže
Miljenko već ima to proširenje i dojmovi su odlični koliko se sjećam. Dakle, Miljenko, da čujemo opširnije dojmove za proširenje (a i svim aspektima i mini pravilima bazne igre) or else

Miljenko već ima to proširenje i dojmovi su odlični koliko se sjećam. Dakle, Miljenko, da čujemo opširnije dojmove za proširenje (a i svim aspektima i mini pravilima bazne igre) or else

- Valsim
- Reactions:
- Kontakt:
Za sve one koji nisu igrali a zanima ih igra evo jedan super video klipić osnovne poduke igre.
Crash Course: Space Empires 4x, the Basic Rules
A ovako to izgleda u zadnjem nastavku PC verzije pa možete i sami prosuditi kolko su tvorci dobro skinuli i pogodili mehaniku igre.
Space Empires V Trailer
Crash Course: Space Empires 4x, the Basic Rules
A ovako to izgleda u zadnjem nastavku PC verzije pa možete i sami prosuditi kolko su tvorci dobro skinuli i pogodili mehaniku igre.
Space Empires V Trailer
- miljenko
- Reactions:
- Ima zahvala: 981 put
- pohvaljen: 336 puta
- Kontakt:
Sjajne vijesti iz GMT-a!! Upravo sam dobio mjesečni newsletter - Jim Krohn, dizajner Space Empiresa, radi na novoj igri. Riječ je o taktičkoj space battle igri. Igra zvuči super zanimljivo sama za sebe, ali najzanimljivije je što će igra biti u potpunosti kompatibilna sa Space Emiresima
!!!!! Kada dođe do bitke u Space Empiresima, neće se rolati kockice, nego se selimo na drugu ploču, gdje će se odigrati borba, manevrirati brodovi, puniti štitovi i slagati formacije
... Trenutno imam totalni man crush u Jim Krohna
.
Link na GMTjevu stranicu:
http://www.gmtgames.com/p-452-talon.aspx

Link na GMTjevu stranicu:
http://www.gmtgames.com/p-452-talon.aspx
- mado
- Reactions:
- Kontakt:
Puno igre će biti Talon: Fleet Combat in Defense of Earth: http://www.bgg.cc/boardgame/145976/talo ... e-of-earth
38$ je na P500, a shiping je oko 17$. Hoćeš ju naručiti? Kako funkcionira taj P500? Odmah skinu novce ili tek kad se igra shippa ili kako?
Inače zvuči odlično.
38$ je na P500, a shiping je oko 17$. Hoćeš ju naručiti? Kako funkcionira taj P500? Odmah skinu novce ili tek kad se igra shippa ili kako?
Inače zvuči odlično.