Učlani se u udrugu!
Question mark
5.6738 Stars
Ocjena: 5.67/10 (3458 glasova)
1 - 4
Najbolje: 2
Težina: 1.2429 Stars Question mark
  • TOP igra: 5040
  • TOP obiteljska: 1170
7 god.
15 - 30 min.

OPIS IGRE

Catan u malom, na bazi poznate i popularne igre Jamb.

Igra se na već zacrtanom otoku, samo što dobivene kombinacije za cestu, naselje, grad i razvoj upisujete na taj, već zacrtani plan (odnosno, ne možemo graditi potpuno svojevoljno kao u ‘velikom’ Catanu.

Za razliku od Jamba, čije partije dugo traju, (gotovo) je nemoguće dobiti svih pet jednakih simbola, osvježenje ove igre je što postoje „džoker sirovine“ koje su od velike pomoći kada nam nedostaje neka sirovina da nešto sagradimo (cestu, grad, naselje ili viteza), a i to što za razliku od Jamba, igramo sa 6 kockica.

Na svakoj se kockici nalazi po jedan simbol sirovina: drvo, glina, žito, vuna, ruda i zlato.

Igra sadrži:
6 kockica

1 blok sa 60 obostranih papira s planom otoka

Pravila igre

TIJEK IGRE

Igra se igra kroz 15 bacanja. Baca se 6 kockica u tri pokušaja. Pokušava se skupiti željene simbole na kockicama (drvo, glina, vuna, ruda, žito i zlato). Rezultat se bilježi na papir na kojem je otok Catan. Bilježi se osvojeni rezultat i to tako da se obilježi npr. cesta, grad ili nešto drugo što smo osvojili, dok se i brojčani rezultat na istom papiriću bilježi.

Za sagraditi cestu potreban nam je po jedan simbol drveta i gline, za gradnju grada nam je potreban po jedan simbol drveta, gline, žita i vune, za gradnju naselja nam su nam potrebna dva simbola žita i tri simbola rude, a za gradnju viteza po jedan simbol žita, rude i vune.

Džokeri sirovine su od velike pomoći, a dobivaju se osvajanjem (gradnjom) viteza ili kada na kockicama dobijemo dva simbola zlata (2 zlata = 1 sirovina po želji). Uz svakog viteza na planu otoka je simbol sirovine koju on donosi. Džokeri sirovina možemo iskoristiti i više od jednog. Može se graditi i više stvari istovremeno, ako imamo potrebne simbole. Ako kroz sva tri bacanja ne uspijemo osvojiti i sagraditi nešto, u tablicu upisujemo X (odnosno -2 boda).

Za gradnju npr. grada, moramo barem jednom već sagrađenom ulicom graničiti s tim gradom. Isto se odnosi i na naselje. Dok ceste gradimo po redu, a za gradnju viteza nije potrebno da graniče ni s ulicom, niti naseljem, niti gradom. Za viteze i ulice je bitno da ih gradimo po redu, dakle nakon jedne ceste, sljedeću koja je uz nju, a za viteze počinjemo gradnju od onog koji ima najmanji broj bodova prema onima s većim brojem bodova.

Onaj tko osvoji veći zbroj bodova u 15 bacanja je pobjednik.

KARAKTERISTIKE IGRE

  • Brza i zabavna, u maloj kutiji, pogodna za putovanja.
  • Pogodna i za mlađe igrače.
  • Ako nam dosadi zacrtana shema igre, možemo isprintati različite verzije otoka (postoje različite verzije na Internetu).
  • Postoje i različite varijante igre (također se mogu naći na Internetu).

Copyright: KOSMOS Verlag (2007,2010)


Komentari