Učlani se u udrugu!
Question mark
8.35603 Stars
Ocjena: 8.36/10 (116 glasova)
4
Najbolje: 4
Težina: 2.6 Stars Question mark
  • TOP igra: 3030
  • TOP apstraktna: 165
8 god.
120 min.

OPIS IGRE

Riichi mahjong je japanska igra s pločicama za tri do četiri igrača, po mehanici slična kombinaciji rummya i pokera, a kombinira strategiju, sreću i statistiku. Razvila se iz tradicionalne kineske igre mahjonga no sadržava ponešto izmijenjena pravila, neka specifična pravila (riichi, dora) i uređeniji način igre.

Pločice su podijeljene u četiri “boje” – brojeve (man), bambuse (), kotače (pin) te posebne pločice (tsū). Svaka boja vrijednošću ide od 1 do 9, a posebne pločice uključuju tri zmaja i četiri vjetra.

Igrač povlači novu pločicu i odbacuje neku koja mu ne treba, sve dok netko ne sastavi kompletnu ruku od 14 pločica u određenoj formi. Igra se sastoji od unaprijed dogovorenog broja rundi te traje do njihovog isteka ili dok neki igrač ne ostane bez svojih bodova.

TIJEK IGRE

Osnovni cilj igre je, povlačenjem i odbacivanjem pločica, sastaviti “ruku” koji ima 4 seta i 1 par, odnosno oblik “3+3+3+3+2”. Svaki set može biti tris istih pločica ili niz uzastopnih pločica, obavezno u istoj boji. Uz to, ruka mora imati barem jedan yaku (jap. termin koji označava uvjet za legalnu ruku, poput handova u pokeru). Postoji velik broj yakua, ali se uobičajeno igra sa njih 40-ak. Osim samog povlačenja pločica, igraču su na raspolaganju i određena “zvanja”, pomoću kojih može upotrijebiti odbačene pločice kako bi unaprijedio svoju ruku.

Igra se sastoji od jedne do više rundi, a runde od više dijeljenja, koja završavaju u trenu kada netko složi legalnu ruku ili kada više nema novih pločica za vući.

Svaki igrač počinje sa određenim brojem bodova koji se osvajaju i predaju na kraju svakog dijeljenja, ovisno o vrijednosti pobjedničke ruke. Pobjednik je igrač koji ima najveći broj bodova, no profesionalni igrači prate svoje pobjede i bodove kroz čitavu karijeru što stvara poseban stil dugoročnog igranja i strategiziranja.

KARAKTERISTIKE IGRE

  • tradicionalna, netematska igra
  • elementi strategije, sreće i statistike
  • jednostavna osnovna mehanika sa puno dubljih i kompleksnih detalja
  • nepoznati simboli i pojmovi mogu biti nepristupačni novim igračima, kao i veliki broj yakua koje treba zapamtiti
  • zahtijeva kombinatoriku, procjenjivanje situacije i protivnika te dugoročno planiranje
  • veliki broj varijabilnih i kućnih pravila

Copyright:


Komentari