Učlani se u udrugu!
Question mark
7.47695 Stars
Ocjena: 7.48/10 (12441 glasova)
3 - 4
Najbolje: 4
Težina: 2.898 Stars Question mark
12 god.
90 min.

OPIS IGRE

Drugo proširenje za Settlers of Catan se zove Catan: Cities and Knights, a u igru uvodi brojne nove dodatke i mogućnosti.

TIJEK IGRE

Iz bazne igre se koriste svi dijelovi osim karata troškova, razvoja i najjače viteške moći. Igrači uz dobro poznate resurse imaju prinos u papiru, tkanini i novcu. Svaki igrač dobije po šest viteza u tri različite boje tj. jačine. Oni se koriste za obranu od lopova i barbara, za blokiranje gradnje drugim igračima, kao i prekidanje najduže ceste. Baca se i treća kockica koja određuje koji će se dodatni događaj odigrati.
Cijene gradnje su različite ovisno o napretku igrača, a moguće su i gradnje novih građevina. Cijene su grupirane u tri područja u kojima igrači mogu napredovati: trgovina, politika, znanost. Visoki stupanj razvoja u nekom području omogućuje gradnju metropolisa koji donosi dodatna 2 boda.
Nove karte razvoja su grupirane po područjima napredovanja. Mogu donijeti igračima skrivene bodove kao i razne mogućnosti. Tako znanstvene karte omogućuju igračima da direktno određuju ishod kockica, pomiču brojeve na otoku, jeftinije grade i nadograđuju ili čak da im neke radnje budu besplatne. Političke karte utječu na lopova, svoje i protivničke viteze, direktno na protivničke ceste i karte resursa u rukama. Trgovačke karte omogućuju bolju trgovinu, donose besplatne resurse od banke ili protivnika.
Igrači imaju mogućnost gradnje zidova kojima brane svoje gradove.
Dok se igrači razvijaju i šire svoje posjede, cijelo vrijeme im se približava brod sa barbarima. Kad oni napadnu, u opasnosti je cijeli otok, a neuspješna obrana vodi do gubitaka gradova.
Za pobjedu je potrebno imati 13 ili više bodova.

KARAKTERISTIKE IGRE

  • za igranje je potrebno imati baznu igru Settlers of Catan
  • uvodi kompleksnost i veće strateške mogućnosti
  • sadrži i nekoliko varijanti igranja
  • sadrži tekst na nekim kartama

Copyright: Mayfair Games / Catan GmBH (1998.)


Komentari