Učlani se u udrugu!
Question mark
7.47362 Stars
Ocjena: 7.47/10 (2534 glasova)
4
Najbolje: 4
Težina: 3.8604 Stars Question mark
  • TOP igra: 394
  • TOP strateška: 226
  • TOP apstraktna: 20
12 god.
210 min.

OPIS IGRE

Bridž je parska štihovska kartaška igra koja je krajem 19. stoljeća nastala modifikacijom Whista. Ono što se danas podrazumijeva pod nazivom bridž je varijanta pod imenom kontrakt-bridž, koju je utemeljio, početkom 20. stoljeća , američki poduzetnik Harold Stirling Vanderbilt. Kao i druge štihovske kartaške igre, bridž se igra sa slučajnom raspodjelom karata tako da sreća ima znatnu ulogu iako i dalje pruža dovoljno prostora za intelektualno nadmetanje. Međutim, u turnirskom bridžu je sreća potpuno eliminirana jer veliki broj parova igra istovremeno s identičnim podjelama i cilj je biti bolji, ne od protivnika trenutno za stolom, nego od svih parova koji igraju u tom trenutku isto dijeljenje protiv drugih protivnika. Zbog ove činjenice i s obzirom na izuzetnu kompleksnost igre, bridž mnogi nazivaju šahom s kartama (pomalo varljiva usporedba), a 1995. je uvršten, od strane Međunarodnog olimpijskog odbora, među olimpijske sportove. Sportski bridž se i u Hrvatskoj igra u klubovima u Zagrebu, Sisku, Karlovcu, Vukovaru, Puli, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku i još ponekom gradu.

TIJEK IGRE

Dva para igraju jedan protiv drugoga. Igrači istog para sjede jedan nasuprot drugog kao u standardnim kartaškim igrama. Jedan par se označava oznakom NS (North-South, a drugi East-West). Bridž se igra sa jednim standardnim špilom za remi bez džokera. Svaki igrač dobije po 13 karata i nakon toga se licitacijom određuje kontrakt. Jedan od parova se kontraktom obavezuje napraviti određeni broj štihova (od 7 do 13) uz određenu boju kao adut ili bez aduta. Jedan od igrača tog para će postati izvođač, a drugi igrač postaje “mrtvac” (engl. dummy) i spušta karte licem prema gore na stol. Izvođač igra sa svojim kartama i s kartama mrtvaca i pokušava ostvariti obećani broj štihova, a drugi par (obrana)  nastoji onemogućiti izvođača da ostvari to obećanje. Obično se igra više dijeljenja, a pobjednik je onaj koji na kraju natjecanja prikupi najviše bodova.

KARAKTERISTIKE IGRE

  • izuzetno kompleksna igra, ali razmjerno jednostavnih pravila
  • postoji velik broj knjiga o tehnikama iz bridža
  • jedno dijeljenje ne traje duže od 5-10 min, ali turnirska natjecanja se igraju u jednu ili više sjednica od 30-tak dijeljenja (2,5 – 3,5 sata) i mogu trajati i nekoliko dana
  • postoje međunarodna natjecanja nacionalnih timova koja traju 15-tak dana (europsko prvenstvo, svjetsko prvenstvo, bridž olimpijada)

Komentari